Fågelloppor
Hejsan,
Jag har en fråga angående fågelloppor! När jag hämtade min valp hade pappan till valpen just drabbats av fågelloppor och uppfödaren hade behandlat alla valparna och pappan med Canitex hundshampo. Men lopporna kom igen på min valp!

Jag har nu åter igen behandlat henne med samma medel, så jag undrar om de nu kommer att försvinna eller är risken stor att de kommer tillbaka? Jag har läst att de kan leva i månader i mattor och golvspringor, stämmer verkligen det? Lever de på människor också och hur bär jag mig åt för att bli av med dem på mig själv i så fall?
Tack på förhand Zara

Det stämmer att loppor kan överleva lång tid i golvspringor och andra skrymslen, men i grund och botten är loppan som parasit bunden till sin specifika värddjurart – i det här fallet fågel. I det långa loppet behöver du alltså inte befara något problem, utan du kan lugnt låta det hela klinga av.
Christer Nälser
<< tillbaka


Blod i avföringen
Min hund, en labradorhanne på nio år har en längre tid haft lite blod i sin avföring, som för övrigt är bra. Jag har någon gång märkt att han blött från sin penis samt på liggunderlaget. För övrigt äter han och är pigg. Vad tror du om detta?
Hälsningar,
Klara

Närmast till hands ligger kronisk grovtarminflammation (kolit), vilka ofta brukar svara bra på behandling med fiberrikt foder, eventuellt i kombination med något läkemedel som sulfasalazin (Salazopyrin) eller metronidazol (Flagyl).

Andra orsaker kan vara polyp i tarmen eller rent av inflammerade analsäckar. Jag tycker att du ska be din veterinär undersöka hunden lite närmare och efter diagnos sätta in adekvat behandling.
Christer Nälser
<< tillbaka


Vitlökspulver
Är verkligen vitlökspulver till någon nytta för hunden. Jag läser information om att det stärker immunförsvar, är bakteriedödande samt motverkar fästingar med mera. Finns det någon fara att använda i rekommenderad dos? Det vore intressant om det hjälper.
Hälsningar Lotta

Allmänt anses vitlök i små mängder ha en gynnsam effekt för bland annat immunförsvaret och jag tror att det rent av har ”dokumenterats” för människa.

Traditionen att använda vitlök som ett slags allmänt bot- och bättringsmedel är mer utbredd i södra Europa än i våra trakter och själv använder jag det bara i kulinariskt syfte då och för egen del, sällan eller aldrig för min hund.

Jag är alltså inte mannen att avgöra vilket positiv effekt det har eller inte har på hund, men jag är tämligen säker på att du utan risk ska kunna ge det till din så länge du håller dig till rimlig dosering.
Christer Nälser
<< tillbaka


Harklingar
Jag har en kleiner münsterländervalp som harklar sig/hostar en hel del. Det har hållit på från och till de senaste två månaderna. Ibland när han sover snarkar han relativt ljudligt. Han är mycket pigg och livlig och tycks inte lida av harklingarna. Skall tillägga att han alltid har druckit mycket vatten.

Han umgås tätt med andra hundar och de tycks inte ha smittats av hans harklingar.

Är det något som bör undersökas närmare? Kan eller ska det behandlas på något sätt.
Calle

Mest troligt på en så ung hund verkar vara inflammerade halsmandlar (tonsillit). Den unga hunden har ett delvis outvecklat immunförsvar, vilket brukar yttra sig i att halsmandlarna blir lite svullna och irriterade i kontakten med nya substanser (antigener). Röda och irriterade ögon är också vanliga.

Båda brukar går relativt lätt att behandla, men att sätta in läkemedel (till exempel antibiotika) på så unga individer blir lite ”som att linda in världen i bomull” och det kan straffa sig genom att immunförsvaret aldrig riktigt får chansen att utvecklas i den miljö hunden ska leva i.

Så länge hunden är pigg, bör man alltså enligt min mening vara försiktig med läkemedel, och helst helt avstå från dem.
Christer Nälser
<< tillbaka


Värktabletter för hund
Hejsan Christer!
Jag har hört att man kan ge sin hund till exempel Naproxen, Ipren eller Ibumentin vid lindrigare smärttillstånd, stämmer detta? Hur mycket ska man då ge till en medelstor hund på ca 20kg? Finns det andra receptfria värktabletter man kan ge?
Tacksam för snarast svar,
Linda

Nej! De läkemedel du anger hör till gruppen NSAID avsedda för humant bruk och kan oftast inte metaboliseras av hundens lever. I stället ska du välja vanlig magnecyl (acetylsalicylsyra) eller be din veterinär skriva ut NSAID-preparat avsedda för hund (t.ex. Metacam, Rimadyl eller Zubrin).
Christer Nälser
<< tillbaka


Vattenskalle
Snälla svara så fort som möjligt!
Min farbror har en vit älghunds tik som för sex veckor sedan fick valpar. Kejsarsnitt var nödvändigt och veterinären tog bort livmodern efter ingreppet. Det blev två valpar varav en med vattenskalle.

Han pigg och för övrigt frisk, äter med god aptit. Hans päls är däremot "lurvigare" och han rör sig lite mer trevande, och går gärna mot det han hör och inte efter vad han ser.

Våra veterinärer har bara konstaterat vattenskalle och inte gett oss mer information vad det kan innebära.

Snälla, vad innebär det? Kan man undersöka hunden och med säkerhet säga att han är blind eller ser dåligt?

Ska man ha kvar honom överhuvudtaget?
Med vänlig hälsning,
Anna

Inre vattenskalle uppkommer när dräneringen av hjärn- och ryggmärgsvätska (cerebrospinalvätska) från hjärnan försvåras – i regel genom missbildning. Vätskan produceras i hjärnans hålrum (ventriklar) och när dräneringen inte fungerar normalt ansamlas vätskan i ventriklarna. Efterhand stiger trycket i den instängda vätskan och hjärnsubstansen mellan ventriklarna och skallens ben pressas ihop mer och mer. Eftersom skallbenet fortfarande är mjukt hos små valpar, brukar också skallen få en mer välvd skallform med nästan cirkelrund form av stop och hjässa. Vid obduktion av dylika valpar är ofta hjärnsubstansen inte mer än en några millimeter tjock beklädnad av skallbenets insida, resten är bara vätska.

Enstaka fall kan ses i de flesta raser, men allmänt är just hundraser med markant välvd skallform klart predisponerade för inre vattenskalle. Typiska exempel är chihuahua, bostonterrier, bulldog etc. Bland jakthundar kan nämnas gråhund, som ju jämfört med jämthund brukar ha mer markant stop och mer välvd skalle.

Mindre vanlig hos hund är så kallad yttre vattenskalle, där en del av hjärnhinnan buktar ut genom en hålighet i skallbenet och man ser då vattenskallen som en vätskefylld påse mellan skallbenet och huden.

Prognosen är tyvärr mycket dålig och det är uppenbart att den här valpen redan börjat visa störd utveckling och nedsatt neurologisk funktion. Jag tycker att ni ska ta bort den.
Christer Nälser
<< tillbaka


Parning med kastrerad hanhund
Hej Christer,
Min tik på elva månader tjuvparade sig igår med en kastrerad hane! Det låter inte klokt men han är kastrerad och testiklarna är borta, trots det kunde han fullfölja en riktig parning med hängning på 10 min. Jag är nu lite osäker om det i alla fall kan vara så att de har missat något vid kastreringen. Men han har inga testiklar som jag kan känna i alla fall. Jag har aldrig varit med om något liknande och vore tacksam om du kunde ge mig en förklaring.
Vänliga hälsningar,
Annika Ahlbaum

Om det har gått mer än tre månader efter kastreringen ska det inte vara någon risk för valpar i alla fall, men jag får ju direkt klart för mig varför den hunden blev kastrerad!
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida