Cancer eller ej?
Jag har ett svårt problem som ingen veterinär hittills kunnat lösa. Dom gissar på cancer, men har INTE tagit prover. Min hund rapar och fiser illaluktande, har mycket svårt att få ur sig avföring, försöker 5-6 ggr, sen kommer en liten plutt.

Det har varit så en längre tid, verkar inte bli bättre, blir ej heller värre, men för någon vecka sen menade en veterinär att han nog hade cancer. Då hade samma veterinär veckan innan gett honom kortison. Detta gjorde att han fick en stor uppsvullnad, som två knuta händer, på höger sida bakom revbenen, strax under ryggraden.

Veterinären visste inte vad detta kunde vara, trodde på snabbt sarkom, sa han. Av kortisonet kunde han ej längre hålla kisset, utan skvätte ner pölar inne i lägenheten. Det kommer också bruna bajsklumpar, verkar som ändtarmsmuskeln förslappats också. Bajsklumparna ser dock inte riktigt ut som bajs, mer som nån annan brunaktig, fast massa, kletar alltså inte.

Det märkliga är att bajset ofta är gulaktigt, medan dessa klumpar är bruna. Är det lever eller bukspott som spökar, undrar jag? Eller prostatan? Eller ÄR det verkligen cancer? Veterinären trodde avlivning var nära nu, därför försöker jag desperat hitta någon som kan ge råd.
Vänligen Lasse

Många möjligheter finns, men visst bör det gå att utröna om hunden har tumörsjukdom eller ej. Du skriver inget om din hunds storlek och ålder, vilket kan ha betydelse för hur mycket som verkar lämpligt att satsa i utredningar, tycker jag.

Följande kan i vilket som helst göras i avsikt att få klarhet: Blodprovstagning, ultraljudsundersökning och röntgen, eventuellt med kontrast, av bukhålan, speciellt mag-tarmkanalen samt eventuellt buköppning (provlaparatomi). Det verkar som att du ska försöka få tid på ett djursjukhus eller en välutrustad djurklinik för din hund.
Christer Nälser
<< tillbaka


Kräker upp maten
Hej,
Jag har en irländsk settertik på 3,5 månader som hittills vart problemfri (med veterinärfrågor alltså...) men i morse åt hon inte upp sin mat helt och hon har alltid haft jätteaptit. 15 minuter senare spydde hon upp det hon ätit. Lunchen bara tittade hon på tills jag tog upp den i handen och matade ur den. Under eftermiddagen tycker jag att hon blivit mer och mer matt. Hundgodis och tuggben äter hon på som vanligt men hon verkar inte gilla det vanliga fodret. I övrigt ser hon frisk ut. Kan det bara varit en idé hon fått att maten är dålig för att den kom upp igen??
Jag ger henne mat tre ggr/dag
Med vänlig hälsning,
Kristofer

Nja, inte tror jag att hon tycker att maten är dålig och därför kräkts upp den. Ung hund ger tre vanliga orsaker till symtombilden:
1) Hon har stoppat i sig något olämpligt hon hittat. Det kan i vissa fall kräva veterinärinsats, i varje fall om det rör sig om främmande kroppar som inte passerar genom mag-tarmkanalen. Avvakta någon dag innan du pratar med din veterinär.

2) Tonsillit, det vill säga inflammerade halsmandlar, som gör att hon får obehag vid nedsväljning, kan vara sekundärt till 3.

3) Tandömsning med inflammation/infektion i tandköttet.

Även andra och mer allvarliga orsaker till störd funktion av mag-tarmkanalen är möjliga (till exempel parvovirusinfektion) men de är i nuläget så mycket mindre troliga.

Alltså: Till veterinären om hon inte piggar på sig på en dag eller två.
Christer Nälser
<< tillbaka


Märkligt löp och vaginalutstryk
Hej
Jag har en tik på fyra och ett halvt år som jag tänkte para. Tidsmässigt stämmer det att hon ska löpa nu, men det hela verkar lurigt. Hon började blöda i fredags och blödde fram till lördag kväll. Natten till söndag slutade hon blöda och hon blöder fortfarande inte nu, tre dygn senare. Hon är inte speciellt svullen och min hanhund verkar helt ointresserad.

Vad ska jag tro? Löper hon verkligen? Frågan kan vara svår att svara på förstår jag, men kan det handla om någon typ av "förlöp" som bara varar kort tid?

Så en fråga om vaginalutstryk. Hur fungerar det och vad kostar det ungefär?
Tack på förhand!
Lisa

Vaginalutstryk innebär att man tar ett cellprov från slidan och rullar ut cellerna på ett objektglas för undersökning i mikroskop. Av cellernas utseende kan man då bedöma var i löpcykeln tiken tycks befinna. Undersökningen kostar cirka 600 - 700 kronor, men är enligt min erfarenhet inte 100-procentig.

Ett annat och något säkrare alternativ är upprepade blodprovstagningar varannan dag tills man ser att progesteronhalten stigit till så höga värden att det är tydligt att tiken just ska eller just har ovulerat. Kostnaden blir något högre och beror av hur många prover som behövs. Man börjar lämpligen från dag 10-12 i löpet.

Mitt tredje förslag är definitivt det billigaste, mest naturligt och kanske också allra effektivast: Låt din hanhund och tiken själva under kontrollerade former påvisa höglöpet. När både han och hon vill torde du vara ganska nära.
Christer Nälser
<< tillbaka


Vad är HOD?
Kan du kortfattat beskriva vad HOD är.
Prognos? Åtgärd? Rasbundet?
Med vänlig hälsning,
Charlotte

HOD står för Hypertrofisk OsteoDystrofi, som är en smärtande inflammation i tillväxtregionerna i rörbenen hos unga hundar. Ordet "hypertrofisk" står här för ökad tillväxt, "Osteo" för ben och "Dystrofi" för nerbrytning, vilket sammantaget ger en god bild av vad det rör sig om: En inflammation som leder till att tillväxtzonernas celler skadas (bryts ner) och det uppstår en smärtande uppdrivning (ökad tillväxt) i rörbenen.

HOD kallas ibland Metafysosteopati, där "metafys" kommer av den latinska benämningen på tillväxtzonerna, "osteo" från ben och "pati" från sjukdom, en inte fullt lika beskrivande benämning.

Två former ses:
1. Klassisk akut form. Drabbar alltid valpar, oftast i 3-4 månaders ålder. Medelstora och större hundraser som boxer, schäfer, grand danois. Valparna får hög feber och mer eller mindre gravt påverkat allmäntillstånd, matvägrar och har påtaglig smärta i de långa rörbenen, vars tillväxtzoner är uppenbart ömma, breddade och känns varma. Röntgen visar nersmältning (lysis) i skelettets metafyser, parallellt med tillväxtbrosket, och ökad bentäthet (skleros) i tillväxtregionerna. Ibland ses också en rand av nybildat ben utanför benhinnorna.

2. Liknande symtombild, men i betydligt mildare form utan feber kan drabba något äldre valpar (4-6 månader).

Behandlingen i båda fallen inriktar sig på att mildra symtomen med smärtlindring och justering av foderstaten, eftersom för hög giva av kalk och/eller protein anses kunna medverka till HOD.

Prognosen varierar med sjukdomens gravhet. I vissa fall uppstår andra utvecklingsstörningar till följd av HOD (osteochondros, felaktig beställning etcetera) Flertalet fall brukar dock läka ut utan bestående men för hunden.
Christer Nälser
<< tillbaka


Blir inte dräktig
Hej!
Jag har en cavaliertik på tre år som jag parat under två löp (med två olika hanar) och inga valpar har kommit. Vi har parat från dag tolv då hon har godtagit att bli parad och sedan en gång varje dag till och med 15:e dagen. Vad jag hört ska spermierna kunna leva en tid i tiken så jag har antagit att det borde räcka. Har du något råd att ge mig inför nästa löp för att få min tik dräktig?
Med vänlig hälsning,
Ralph

Inget roligt råd. Man kan följa tikens ägglossning med blodprover varannan dag tills man ser att progesteronnivån blivit så stor att tiken sannolikt har ovulerat. Om hon paras vid optimal tidpunkt nästa gång och ändå går tom, tycker jag att hon har visat sig brista i den viktigaste av alla egenskaper för ett avelsdjur; förmågan att själv kunna reproducera sig. Hon borde då inte vara aktuell för avel.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida