Kennelhosta eller noskvalster?
Mina två hundar, en flatcoated retriever på två år och en riesenschnauzer på fem och ett halvt, har harklat sig, hostat och nyst i två veckor. Riesentiken var ett par dagar ganska medtagen medan flatten inte varit hängig. Nu har det gått två veckor sedan de kom hem från ett hundpensionat (det var första dagen jag märkte att de hostade) och de låter fortfarande någon gång per dag. På pensionatet har man sagt att man fått ett "kusinvirus" till kennelhosta. Hela Skåne ska vara drabbat..

Ska jag tro att det är detta mina hundar har eller kan det vara noskvalster?
Med vänlig hälsning,
Lena

Det verkar troligast med så kallad kennelhosta (parainfluensa) i det här fallet. Avvakta utvecklingen ytterligare två veckor så är troligen det hela förbi av sig självt.
Christer Nälser
<< tillbaka


Sår på pungen
Jag har en sjuårig flatcoated retriever hanne som under flera år har kletiga sår på pungen (på själva spetsen av pungkulan). För övrigt en mycket frisk hund som aldrig har haft våteksem eller liknande besvär.

Är det så att huden på pungen är tunn och dåligt med genomströmning med blod för att såret ska läka?

Inverkar detta på hundens fertilitet? Vad beror det på?

Jag har försökt behandling med Fuciderm men såret återkommer hela tiden. Har du något förslag på vad man kan göra?
Jennifer

Punghuden är typiskt en känslig, tunn hud där sår ofta har svårt att läka. Jag brukar behandla med Kenacutan, ofta i kombination med kortison allmänt och eventuellt antibiotika tills hela skadan läkt ut. Hundens fertilitet brukar inte påverkas, så länge inflammationen inte trängt in till testiklarna, vilket är mycket sällsynt.
Christer Nälser
<< tillbaka


Skada eller glappa knäleder?
Jag har en borderterrier som är två år. Ibland har jag sett att han hoppar till med vänster bakben lite extra som om att han klivit på något vasst. Jag hade nog inte funderat något på det om jag inte på en hundutställning i sommar fått kommentaren från domaren om att hunden inte rörde sig speciellt bra där bak (eventuellt till följd av en skada).

För två veckor sedan besökte jag veterinär som inte kunde se något fel. Jag bad om röntgen som inte heller den visade något. Vid denna röntgenundersökning sa veterinären att min hund verkade ha en utvecklingsrubbning som orsakar en viss glapphet i knälederna och att detta skulle göra att han lättare skulle kunna få artros med åldern.

Jag är själv tveksam till denna diagnos, eftersom jag tror att borderterriern har den här rörligheten i knälederna som bland annat gör att hunden kan ligga med bakbenen utsträckta bakom sin kropp.
Tacksam för synpunkter!
Roland J

Jag för min del tror att hunden kan ha lite överrörlig knäskål på det aktuella benet, så att i vissa lägen skålen kan glida upp på lårbenets rullkam och kortvarigt låsa sig där. Små problem innebär liten risk för artroser. Stor rörlighet/luxering ger större artrosrisk och operation kan därför behövas.

Om problemet tilltar kanske du ska be veterinären göra en förnyad undersökning. Annars kan du sannolikt lugnt låta det bero.
Christer Nälser
<< tillbaka


Korsbandsskada
Går det att få en aktiv brukshund med korsbandsskada helt återställd genom operation?
Hälsningar,
Madelene

Ja, det ska kunna gå bra om du inte har otur. Det finns olika operationsmetoder i bruk. Personligen tycker jag att man får bäst resultat om man använder muskelhinnan (fascian) på hundens lårmuskel för rekonstruktion av det skadade korsbandet, en metod med mindre risk för främmande kroppsreaktion och avstötning jämfört med om man använder konstgjort material. Diskutera alltså igenom operationsteknik och prognos med din veterinär före operationen.
Christer Nälser
<< tillbaka


Mjällkvalster
Hej!
Angående frågan "Det kliar..." (31/8), så förvånar det mig att du inte nämner mjällkvalster som en tänkbar orsak. Jag själv och många andra reagerar kraftigt på detta utan att några besvär märkts på hunden.

Typiskt är just myggbettsliknande, intensivt kliande utslag, ofta i ansamlingar om tre. När hunden behandlats och omgivningen sanerats försvinner klådan.
Med vänlig hälsning,
Elisabet

Tack för tipset! Mjällkvalster förekommer ju främst hos unga hundar och då om inte annars är det ju värt att beakta.
Christer Nälser
<< tillbaka


Pigmentös keratit
Jag undrar vad pigmentös keratit är för ögonsjukdom och hur den nedärvs.
Med vänlig hälsning,
Anki

Hos vissa raser, framförallt de med utstående ögon, blir ögats hornhinna utsatt för en större påfrestning utifrån än hos andra. Den kroniska retningen leder till att hornhinnan blir inflammerad, blodkärl börjar vandra in från ögonvitan och – om retningen blir långvarig – så småningom bildas det brunaktigt pigment på den retade hornhinneytan. Nedärvningen är sannolikt polygen, eftersom det är vanligare hos vissa raser och tycks åtfölja konstitutionen.
Christer Nälser
<< tillbaka


Koprofagi hos valp
Hej!
Vi har en liten gordon setter valp som är dryga tre månader. När vi är ute med henne äter hon renbajs, hon blir helt till sig när hon känner lukten av det. Vad ska vi göra?
Tacksam för svar,
Mimmi

Hälsa från mig och sig att sådant inte alls passar sig! Säg det bestämt och sannolikt ofta, det tror jag kan behövas (eventuellt i förening med milt våld).
Christer Nälser
<< tillbaka


Allergi och astma
Vi har en tollare sedan tidigare och har nu skaffat oss en blandraslabbrador/bordercollie. Samtidigt har min flickväns astma blivit mycket värre. Finns det något vi kan göra med den nya hunden för att minska hennes besvär tills vi har hittat ett nytt hem åt den? Tollaren har inte gett henne några problem under de två åren vi har haft den.
Med vänlig hälsning,
Janne

Möjligen schamponera hunden med något schampo som flickvännen tål. Något annat vet inte jag.
Christer Nälser


Utebliven löpning
Vi har en golden retriever som är tre år och fyra mån gammal. Hon har bara löpt två gånger. Första gången var tiken 14 månader och andra gången drygt två år. Nu är det alltså 15 månader sedan sista löpet. För övrigt verkar hon som vanligt, så hon verkar inte sjuk på något sätt.

Vi har ytterligare en tik (1,5 år äldre) och hon löper med cirka sex månaders mellanrum, men drar inte med sej den yngre.

Jag kan inte tänka mig att hon haft ett tyst löp för hon träffar ofta hanhundar och de har inte visat något särskilt intresse.

Vi hade tänkt para tiken. Om hon löper och hon blir parad, är det då större risk att hon inte klara dräktighet och valpning jämfört med en tik som löper regelbundet?

Löper hon större risk för maligniteter i livmodern? Kanske ska vi överväga att ta bort livmodern?

Bör vi låta göra en hormonutredning på henne?

Är det på något sätt skadligt för henne att inte löpa?
Tack på förhand!
Lena

Uppenbarligen har tiken ett stort löpintervall, som får anses närma sig gränsen för det normala.

Om hon inte börjar löpa inom de närmaste två-tre månaderna kan det finnas skäl för en hormonell utredning. Man kan ju till exempel tänka sig att hon har en hormonproducerande cysta på endera äggstocken som blockerar löpcykeln.

Om hon kommer igång med löpningarna igen, ser jag inget som talar emot att en eventuell dräktighet skulle förlöpa normalt och någon malignitet i livmodern förefaller heller inte trolig. Däremot kan man tänka sig att om hon har en förhöjd nivå av exempelvis progesteron, så kan risken för progesteronberoende juvertumörer också öka något utan att för den skull anses särskilt hög. Utebliven löpning borde i övrigt påverka henne.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida