Min valp har slutat äta
Hej, jag har en fyra månaders vizslavalp som inte äter längre. Jag har haft honom i två veckor och han åt bra från start.

Han får samma foder (Eukanuba puppy/junior large breed) som han fick hos uppfödaren. Jag blandar ut fodret med mjölk eller vatten, men jag låter det inte dra tills fodret blir mjukt. Nu hör till saken att han håller på att tappa tänder.

Jag ser i hans mun att det är rätt glest mellan gaddarna och jag kan tänka mig att det är därför han inte vill äta de hårda kulorna. Dock hjälper det inte att jag ger honom uppblött/mjukt foder. Han nosar bara och vill inte ha sedan. Jag tycker han börjar bli lite tunn nu, så jag vill han ska äta. Vad ska jag göra? Byta foder? Truga? Locka med godsaker?

Tilläggas bör kanske att han äter 1 liter (445g - enligt fodersäckens baksida) om dagen fördelat på tre utfodringstillfällen.
Tack på förhand hälsar
Jessica

Troligen beror den nedsatta aptiten helt på tandömsningen och om valpen verkar frisk för övrigt är det alltså inget att oroa sig för. Det finns ju dock vissa typer av missbildningar – till exempel njurfel – som kan leda till aptitförlust, så eftersom du uppenbarligen är orolig bör du kanske låta en veterinär undersöka valpen och helst då också kontrollera blodvärdena. Annars finns det ju inte mycket att göra annat än att truga eller pröva alternativa foder, men det är alltså i första hand en behandling av din oro snarare än hundens problem, kanske?
Lycka till!
Christer Nälser
<< tillbaka


Matvägran vid dräktighet.
Min tik parades för en månad sedan, är sedan en vecka tillbaka mindre och mindre intresserad av mat.

Hon äter nu inte ens "gottismat". Hon är lite sugen men det verkar kvälja henne. Annars är hon pigg och glad, om än lite dämpad och extra tillgiven. Hur ska jag få henne att äta, och framför allt vad gör jag om hon fortsätter att matvägra? Jag läste att detta är ganska vanligt efter en knapp månads dräktighet och beror på hormoner och att livmodern spänns ut.
Tacksam för svar.
Ankie

Visst, det är ganska vanligt och normalt inget att oroa sig för. Du kan också för att stilla din oro låta göra en ultraljudsundersökning av tikens livmoder för att kontrollera att allt verkar okej. Du får då veta om det finns levande foster, men troligen inte hur många. Normalt behöver du alltså inte göra något alls utan överlåta till tiken att själv avgöra när det blir dags att äta igen.
Christer Nälser
<< tillbaka


Det knäpper i lederna!
Hej!
Jag har en fråga angående "knäppningar" i lederna/skelettet på min unghund. Varför knäpper det ibland i lederna på unghunden när den reser sig efter en längre vila? Anledningen till att jag frågar är den att jag har en vuxen flat som har lindrigare pålagringar på sin ena armbåge och nu funderar jag naturligtvis på om det kan röra sig om samma sak på min snart tio månaders valp/unghund? Jag kan tillägga att jag hör samma sak på min vuxna hund ibland när han reser sig efter vila.

Unghunden är efter föräldrar som har gett avkomma med bra skelettstatistik, både när det gäller AD & HD. Till skillnad mot min vuxna hund som har några syskon med HD anmärkning och vars fader har samma anmärkning på armbågen som min vuxna hund. Fadern är troligtvis röntgad på äldre dagar.

Är knäppningarna fullt naturliga eller kan det vara något annat? Unghunden är för övrigt slank och fin och har varit det under hela sin uppväxt.
Hälsningar,
Ulla

Knäppande ljud från lederna kan uppstå när ledbrosket släpper från den tunna filmen av ledvätska som omger ledytorna. Om hunden inte visar några andra symtom som hälta, stelhet efter vila eller annat, kan du betrakta fenomenet som helt normalt.
Christer Nälser
<< tillbaka


Traumatisk skada?
Jag har en Wachtelhane som blev påkörd av en bil för snart två veckor sedan. Efter en vecka på djursjukhus har jag nu fått hem honom.

Hunden fick ett brott på ett av bäckenbenfästena, men enligt veterinären skall det läka ut helt. Problemet är att han har svårt för att hålla "tätt". Det droppar och rinner urin speciellt när han anstränger sig (försöker resa sig). Veterinären tror att det är en traumatisk skada och det kommer att rätta till sig själv efter en tid. Det skall sägas att hans pung är rejält uppsvullen, så förmodligen har den fått sig en smäll vid påkörningen. Blodprov är tagna och lever- och njurvärde är normala. Inga andra skador är upptäckta.

Kan detta vara riktigt eller är det risk för att några nerver kan vara skadade?
Med vänlig hälsning,
Håkan Nilsson

Din veterinär har förmodligen rätt. Även ganska komplicerade bäckenfrakturer brukar kunna läka utan bestående men för hunden. Det finns alltid en liten risk för bestående nervskador, men den risken är alltså liten och bör i nuläget inte överskattas. Om inkontinensen kvarstår efter en månad kan det bli aktuellt att förnya utredningen. Det mest vettiga nu förefaller vara att vänta och se hur läkningen fortlöper. Om du inte har otur kommer hunden sannolikt att kunna fungera igen.
Christer Nälser
<< tillbaka


Dålig andedräkt
Hej!
Vad ska jag göra åt min irländares dåliga andedräkt, vad kan det bero på? Att hon inte ska lukta som en nyponros är helt okej, men hon är bara fyra år och jag upplever inte att det var så när hon var lite yngre.

Jag skrapar själv tandsten, ger sporadiskt lite fil eller gräddfil. Hon får torrfoder (luktar gott), hushållets rester och tuggben men luktar mer eller mindre, mest mer, gammal fisk ur munnen.
Med vänlig hälsning,
Susanne

Dålig andedräkt beror ofta på en underliggande inflammation i magslemhinnan (gastrit). Om symtomen är obetydliga och mest utgörs av den dåliga andedräkten, kan du kanske låta det hela bero. Annars kan man behandla med exempelvis metronidazol (Flagyl), som ges i tablettform. Ofta krävs långvarig eller nästan permanent behandling för att hålla symtomen borta.
Christer Nälser
<< tillbaka


Foder för senila hundar
Jag hörde på ”Efter tre” idag. Ulla Björnhammar pratade om ett nytt hundfoder som fungerade väl på senila hundar. Är det någon man köper genom sin veterinär eller finns fodret ute på marknaden. Jag är nyfiken då jag har en "förvirrad" tolvåring som ibland visar tecknen på demens. Alltid spännande att testa då hunden fysiskt sett är mycket vital.

Fodret heter ”Canine b/d” och ingår i Hill’s Prescription Diet, vilket tillhandahålls endast hos veterinärer.
Christer Nälser
<< tillbaka


Sporrar
Vi har en tysk jaktterrier som har sporrarna kvar. Han är sex år, och har inga större problem. Han har dock ett par gånger fastnat med dem, och nu skall han i alla fall sövas på grund av andra besvär (ögonoperation). Är det lämpligt att ta bort sporrarna eller bör man låta dem vara?
Tacksam för svar,
Hannah

Om sporrarna fram är oskadda kan de vara bra att ha kvar, till exempel om han skulle gå igenom is eller vid andra tillfällen då det kan vara bra med maximalt fäste fram. Om de däremot är skadade och sticker ut mer än normalt från frambenet i övrigt, kan det vara skäl att avlägsna dem. Sporrarna bak kan utan olägenhet avlägsnas.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida