Påverkas löp av förflyttning av tiken?
Hej!
Jag har en labradortik som är tre år. Hon har precis nu börjat löpa, två, tre veckor tidigare än beräknat. Hon löper ganska ofta, nästan tre gånger per år. Flera gånger har det hänt att löpet har påbörjats precis efter vi har varit iväg någonstans, till exempel att vi har varit på landet en helg. Det är precis som att löpet sätts igång av att hon har förflyttat sig. Den här gången blev det extra tydligt, vi har varit iväg i helgen och igår när vi kom hem började hon blöda och det enligt våra beräkningar (hon har varit ganska regelbunden i sina löp tidigare) ganska mycket för tidigt.

Min fråga är nu om det är möjligt att påverka när en tik börjar löpa. Eftersom jag skulle ha startat henne på ett jaktprov nästa helg funderar jag över om löpningen inte skulle ha satt igång om vi inte hade rest bort med henne.
Vänliga hälsningar,
ANNA

Nej, det tror jag inte, även om hormoner alltid är hormoner. Med tre löpningar per år verkar det som om tikens äggstockar är väldigt aktiva och det verkar mer eller mindre kontinuerligt pågå en tillväxt av hennes äggblåsor. Vad kan man säga – arma hundägare?!
Christer Nälser
<< tillbaka


Vattensvans/blodtryck?
Vid en ögonskada för flera år sedan fick min hund temporärt inta blodtryckssänkande medicin. Redan efter någon dag, drabbades hon av vattensvanssymtom – svansen hängde och viss förlamning i bakkroppen.

Hon har varken förr eller senare visat några som helst tecken på vattensvans. Det ska påpekas att hon jagar och vattenapporterar under alla svenska temperaturförhållanden. Alltså, kan vattensvans bero på blodtrycksfall?
Björn Ljung

Ny tankegång för mig, som alltid ansett att det rör sig om en inflammation i ytliga eller djupa nerver i länd-svansregionen. Men föralldel, en avkylning av vävnaden får ju kärlen att dra ihop sig så visst kan en försämrad genomblödning tänkas spela roll. För att bedöma det troliga i detta samband skulle jag vilja veta vad det var för blodtryckssänkande medicin din hund fick.
Christer Nälser
<< tillbaka


Blodsockerfall, eller vad?
Kan hundar få blodsockerfall efter stress och ansträngning, och hur ser hunden ut då i sådana fall?
Hur mycket druvsocker kan man då ge per gång?
Jag har en beagletik på nio år som kan bli "yr och stapplande" någon gång ibland när hon ansträngt sig. Hon är undersökt med blodprover med mera och min veterinär säger att hon frisk. Det enda han finner är pyttelite förhöjda levervärden. Yrseln sitter i cirka två minuter, hon är vid fullt medvetande och hon fortsätter som vanlig, pigg och glad direkt efteråt.

Visst kan det röra sig om blodsockerfall, även om också till exempel atypisk epilepsi kan tänkas i ett fall som detta. Du kan ge 1-3 druvsockertabletter upplöst i lite vatten vid varje tillfälle utan större risk. Likaså kan man om det verkligen är fråga om lågt blodsocker välja ett fodermedel med hög halt lättsmältbara kolhydrater och i gravare fall rent av behandla hunden med kortison, vilket kan förbättra hundens egen sockerproduktion. Men i så fall måste den låga halten blodsocker (hypoglukemi) fastställas med blodprov först.
Christer Nälser
<< tillbaka


Oförklarlig hälta
Hej Christer,
Jag har en treårig wachtel som har fått en oförklarlig hälta . Han skriker till och stödjer inte på höger bakben, detta varar i 1-2 minuter för att senare vara helt normalt.

Djursjukhuset har gjort en hälte-undersökning utan att hitta någon anledning till problemet (röntgat rygg, höftled, leder och så vidare). Nu sa en bekant att så beter sig en häst som får förmycket protein i kosten. Så min fråga är: Kan detta gälla hundar också? Han har alltid fått energi och proteinrikt foder för aktiva hundar, även under lågsäsong.
Hälsningar Stefan

Möjligt men inte troligt att orsaken ligger i proteinhalten i fodret. Man ser ibland hos till exempel kapphundar så kallad ”tying up” med muskelsönderfall och rödbrun, av myoglobin missfärgad urin i samband med eller strax efter hård ansträngning vid kapphundstävlingar. Men det är knappast aktuellt här och går i vilket fall inte över på en eller två minuter!

För mig förefaller två-tre möjliga orsaker troligare:
1) Ryggen i alla fall, trots att inte röntgenundersökningen gav resultat. Om man palperar ryggens tornutskott kan man mitt emellan de främre bäckenvingarna känna en liten grop. Det är övergången mellan sista ländkotan (L7) och första kotan (S1) i det av tre kotor sammansatta korsbenet. Ibland kan hos aktiva hundar ses en ökad rörlighet i den leden vilket leder till att ansvällda mjukdelar i vissa lägen kan utöva tryck mot de utgående nervrötterna, i det här fallet i så fall på höger sida. Fenomenet brukar kallas ”lumbosakral stenos” eller ”L7S1-syndromet. Be din veterinär att samtidigt pressa över L7S1-övergången och sträcka höger bakben maximalt, ifall det inte är gjort tidigare.

2) Höger sidas knäskål (patella) kan vara löst upphängd och i vissa lägen luxera eller – troligare – subluxera och pressa mot lårbenets yttre eller inre ledkondyl. Borde i så fall avslöjats vid hältutredningen.

3) Muskelkramp. Endera beroende på överansträngd muskel/sena eller på grund av atypisk fibersammansättning i muskulaturen. I så fall kan vävnadsprov (biopsi) krävas för diagnosen.

Det finns ju ingen anledning att hålla hundar på extra hög proteingiva ens under jaktsäsong om de inte arbetar extremt hårt. Hellre då ge ett extra mål för att tillgodose energibehovet. Därför kan du börja med att sätta honom på normalkost för att om inte annat utesluta vännens med häst teori. Kvarstår besvären bör du ta förnyad kontakt din veterinär utifrån bland annat mina tre frågeställningar.
Lycka till, hur som helst.
Christer Nälser
<< tillbaka


Interceptortabletter
Jag har börjat gett mina hundar Interceptor mot noskvalster och tvistar med mina vänner om hur lång tid det tar innan tabletterna verkar och om man kan se någon skillnad hos hundarna.
Tacksam för svar.
Göran

Jag brukar ordinera Interceptor som fyra behandlingar med en veckas mellanrum, andra veterinärer kan ha ett lite annorlunda behandlingsschema. Symtomen från näsan brukar oftast gradvis avta med början redan från dagarna efter det första behandlingstillfället men det finns också hundar som faktiskt får ökade symtom under första veckan.

Enstaka hundar blir lite tröttare av tabletterna medan andra är helt opåverkade. Man får alltså individuellt väldigt olika svar hos de behandlade hundarna, och jag ser därför inget annat råd än att ni får fortsätta tvistandet. Förmodligen har ni alla lite rätt och lite fel…
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida