Mjäll.
Jag har labbe som är cirka ett år. Hon har alltid haft fin och blank päls och så även nu. Fast hon har lite mjäll vilket hon inte haft tidigare. Är lite mjäll på hunden helt normalt, om inte vad kan man göra åt det? En annan fråga är hur jag ska veta att hunden håller lämplig vikt och således får rätt mängd mat.
MVH Henrik

Vågen är egentligen inte något bra instrument för att avgöra om hullet är lagom. Känn på hunden istället! Det skall inte finnas något rullande fläsk på sidorna utan huden skall täcka en stram och fast muskulatur och revbenen ska kunna kännas tydligt utan att du behöver trycka undan något fettlager. Lite mjäll kan vara helt normalt, eventuellt tyda på lite låg fetthalt eller allmänt torr hud. MYCKET mjäll hos en ung hund kan också tyda på mjällkvalster, framförallt om mjällen är relativt stora och förekommer främst längs ryggens mittlinje.
Kontakta någon kollega till mig, ifall osäkerhet råder om detta.
Christer Nälser
<< tillbaka


Äter jord, gräs.
Vad kommer det sig att våra två flattar (hanar) äter en massa "skit" när de kommer ut. Detta gäller både i skogen och på tomten. Helst jord och gräs. Jag har hört av andra att även deras hundar gör så här. Hur pass farligt är det? Visst, vi säger till dem varje gång, men ändå fortsätter de att äta.

Har en kompis vars hund , en sju månaders goldenvalp, äter sin egen och andras bajs (hare, älg, rådjur mm). Vad tror du?, Är det övergående eller kan man göra något åt det? Vi maskar av våra hundar oftare än vad som rekomenderas, det är väl bra eller hur?
Tack på förhand,
Anette Johansson

Bra att ni avmaskar ofta, särskilt om det rör sig om tikar. Enligt min mening är det här beteendet oftare en temperamentsfråga än ett medicinskt problem. Relativt ofta kan man dock associera förfarandet med en samtidigt förekommande ”unken” andedräkt, vilket tyder på en underliggande mild kronisk magkatarr. I sådana fall brukar jag sätta in behandling med till exempel metronidazol (Flagyl) och ganska ofta – men inte alltid – med bra resultat.
Fortsätt gärna att försöka fostra bort förfarandet och be din veterinär undersöka hunden lite närmare om problemet inte vill gå över.
Christer Nälser
<< tillbaka


T4.bekymmer.
Hej
Hittade sidan då jag just köpt en flattevalp, men min fråga gäller en riesentik på tre och ett halvt år. Hon har tidvis haft svårt att koncentrera sig och hålla igång arbetsmotorn vid bruksarbete varför jag i augusti 1999 tog ett T4-prov på henne. Provet togs mitt i löpet och hon hade ätit på morgonen, vilket inte enligt veterinären skulle påverka provsvaren. Provsvaret var tveklöst positivt, hon hade T4 och levaxin skrevs ut. Här drog jag öronen åt mig och väntade en månad åkte till ny veterinär och tog ett nytt prov på fastande mage och avklarat löp. Provet var helt normalt. Hur förklarar man detta?

Till saken hör att det för ett par månader sedan konstaterats att en kullbror till min tik har T4. Min hund går fortfarande upp och ner i arbetskapacitet vilket blir speciellt tydligt då vi tränar långa pass i räddningssöket. Hon arbetar dessutom sämre före löp och vid skendräktighet. Vad ska jag göra? Nytt T4-prov, kastrering eller...? Hur förklarar man de två olika provsvaren på T4 ?
Tacksam för svar,
MVH Lena

Det är lite kryptiskt med de olika resultaten av analyserna. Normalt finns det ingen direkt koppling mellan brunsthormoner och tyroideafunktionen på det sätt som du antyder. Däremot är det omvända väl känd, det vill säga en nedsatt sköldkörtelfunktion kan också påverka brunstcykeln.

Alla kliniska fynd tyder dock mycket starkt för att det verkligen föreligger en hypotyreos här. Vore det min tik skulle jag utan tvekan sätta in behandling med Levaxin. Känner du fortfarande tvekan, kan du naturligtvis kolla hennes värden igen. Men, som sagt, nog verkar hon bete sig som en typisk hypotyreot riesen, alltid.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida