Hundkoja?
Jag undrar om en isolerad hundkoja räcker för en wachtel. Cirka fem timmar får han stå där medan vi jobbar (cirka fyra dagar i månaden). Jag tänker på vintertid. Eller behövs det element? Hundkojan är så stor så han kan vända sig i den.
Tack för svar,
Bosse

Hej Bosse,
Jag är långt ifrån någon specialist på hundkojor, men kan nog svara ändå. Först och främst är jag avundsjuk på dig. Jobbar du bara fyra dagar i månaden? Vilken lyx!

Hundar tål mera kyla än vi oftast tror. Men då handlar det främst om hundar som alltid bor ute och som anlägger päls därefter.

Har du hunden inne alla nätter och den mesta övriga tid kan det kanske bli lite väl kallt även i en isolerad hundkoja om hunden då och då måste tillbringa några kalla vinterdagar i den.

Fast att du behöver gå så långt som till att installera värme i kojan är jag tveksam till. Har din wachtel bra päls tror jag nog att den klarar sig ändå om den har något tjockt, mjukt och isolerande att ligga på i kojan. Blir det flera minusgrader och kanske dessutom blåst tycker jag du i stället ska låta hunden stanna inomhus de få dagar du jobbar. En vuxen hund ska kunna hålla sig om den rastas ordentligt på morgonen.
Sten Christoffersson
<< tillbaka


Jaktspaniel för skogsfågel?
Hej!
Jag är en jägare från norra Sverige som har under långt tid haft springerspaniel för jakt på orre och tjäder. Nu verkar det i stort omöjligt att hitta en uppfödare som använder sina hundar för praktisk jakt. Därför har jag kollat på jaktspaniel, men efter att ha läst några svar som ni skrivit har jag blivit lite skeptisk då de verkar vara något av energimonster.

Jag är aktiv och är ute mycket i skog och mark så träningen kommer inte att vara något problem, men det får inte vara en hund som är svår att ha inomhus då jag jobbar under dagarna. Hunden kan dock vara med under ganska stor del av tiden men det förekommer dagar då den får vara hemma under dagen. Givetvis har jag tidigare gått ut med hunden under lunchen när det varit så att hunden ej kunnat följa med. Min tjej har helt och hållet "fastnat" för spaniel. Personligen är jag mer intresserad av en setter, då dessa verkar vara otroligt fina hundar, fartiga men lugna i övrigt.

Men det verkar som att det blir svårt att skaffa en setter vi är ju ändå två om saken. Vad tror du? Kan jaktspaniel vara något att ha i norrlandsterräng?
Hoppas på svar,
Anders

”Nu har jag stött fågeln och du träffade, husse! Vill du att jag ska hämta den åt dig?”

Hej Anders,
Jag håller med dig om att en setter _ eller vorsteh eller pointer _ nog lämpar sig allra bäst om man vill ha en skogsfågelhund, såvida man inte hellre vill ha en trädskällare.

Men visst duger spaniel också, det har du ju själv erfarenhet av. Då vet du också att spanieln ställer högre krav på jägaren. Det gäller att känna fågeln väl så att man finner den trots hundens begränsade sök. Å andra sidan är en spaniel betydligt lättare att jaktträna till hög standard än en stående hund. Man har ju hela tiden hunden framför ögonen och kan ingripa.

Dessutom, och det tycker jag är otroligt betydelsefullt, de flesta fågelsituationer för en väldresserad spaniel leder till skott. Vid jakt med stående hund kan och hinner mycket inträffa mellan det ögonblick hunden får fågelkontakt tills jägaren är på plats. Det gör att det kanske bara blir ett eller ett par tiotal procent av fågelkontakterna som leder till en skjutbar situation.

Tydligen har du hittills jagat skogsfågel med spaniel av dual purpose typ.

Det vanliga brukar då vara att man låter hunden följa löpor och hänger med så gott man kan. Vi som i första hand jagar kanin och fältfågel med jaktspaniel tillåter aldrig hunden att följa en löpa av friskt vilt. Det skulle leda till att den gick förbi annat vilt. För oss är det i stället viktigt att all mark verkligen tas med av hunden.

Det är dock ingen som helst svårighet att få en jaktspaniel att följa en fågellöpa om man uppmuntrar den. Men det kan gå snabbt och man får nog bromsa hunden då och då. Den saken ställer dock inte till problem om man dresserat hunden rätt. En jaktspaniel är så oerhört mycket mer receptiv för signaler än en motsvarande tränad dual purpose spaniel att det ska räcka med en viskning eller diskret smackande från föraren för att hunden ska stanna eller sakta in.

Så nog tror jag att det går minst lika bra att jaga skogsfågel med en jaktspaniel som med en av dual purpose typ.

Det verkar också som om intresset för jaktspaniel som skogsfågelhund är på tilltagande. I SSRK:s klubbtidning Apportören har det i senare nummer skrivits positivt om saken och bland annat har det framkommit att klubbens sektion i Sundsvall håller på med utbildning av spanielekipage för norrlandsjakt.

Och visst finns det de som jagar skogsfågel med jaktspaniel i Norrland. I Svensk Jakt 10/03 på sidan 48-49 berättar Andreas Sundgren och Stefan Hansson om hur de jagar skogsfågel i Västerbottens skogar med sina jaktspaniel.

Jag tycker mig förstå att du ställer dig något skeptisk till jaktspaniel för att de, som du skriver, ”verkar vara något av energimonster” och du framhåller också att ”det får inte vara en hund som är svår att ha inomhus”.

När jaktspaniel för 25 år sedan började härja i jaktprovens prislistor hördes ofta sådana argument. Vi som hade jaktspaniel kunde inte riktigt förstå var de kom ifrån. Våra hundar var lugna, snälla och fina inomhushundar. På promenad snodde de kring benen på oss och koppel behövdes egentligen aldrig. Men när vi på jaktmarken knäppte med fingrarna och sade ”Allez!” satte de av så att stickor och strån rök och fanns det vilt inom skotthåll var det snart på vingar eller ben. De märkliga rykten som florerade om att en jaktspaniel inte ens lämnade tapeterna kvar på väggarna om den lämnades ensam hemma, höll vi för illvilligt eller okunnigt förtal från ”det andra lägret”, där man trodde (eller ville tro) att en jaktspaniel gick fram som en tornado inomhus eftersom den gjorde det i jaktmarken.

Personligen har jag efter mer än två decennier med rasen aldrig haft en jaktspaniel som när den varit ensam hemma tuggat sönder saker, hoppat upp i möbler, gått upp till ovanvåningen, gnällt, gnytt eller skällt av ensamhet. Jag har inte heller haft någon jaktspaniel som hoppat upp i bilsätena även om den lämnats ensam i bilen en timma eller två eller någon som någonsin försökt rymma om trädgårdsgrinden eller hundgårdsdörren stått öppen.

Men säkert har det förekommit en hel del jaktspaniel som försyndat sig i flera av dessa avseenden. Varför kan vara svårt att säga, men jag tror nog att det oftast berott på bristande uppfostran.

Just uppfostran och ett fast ledarskap är oerhört viktigt när man har jaktspaniel. Hunden har en otrolig arbetskapacitet och behöver få utlopp för denna, åtminstone under unghundstiden. Genom att kanalisera aktivitetsbehovet rätt får man en hund som arbetar med liv och lust och som kopplar av när den inte arbetar. Samtidigt gäller det att vara lugn och bestämd i alla lägen och absolut inte stressa upp hunden.

Detta gäller givetvis alla raser, men är speciell viktigt när det gäller hundar som enbart är avlade för arbete _ som jaktspaniel, jaktretriever och border collie.

Välj därför lugnt en jaktspaniel, Anders. Uppfostra den med auktoritet och fasta normer och gränser. Begär dubbelt _ nej tre eller fyra gånger _ så mycket av den som du begärt av dina tidigare spaniel. Gör du själv inga större dumheter får du en hund som bara vill en enda sak _ vara dig till lags. Den kommer att följa dig i hälarna vart du än går och alltid lägga eller sätta sig så att den kan se dig. Och lyckas du bara förklara för den vad du vill att den ska göra, kommer den att göra det så fort och så bra den bara kan! Att detta inte är överdrifter kan mängder av jaktspanielägare intyga.

Men var noga med valet av uppfödare. Välj någon vars valpar regelmässigt plockar hem jaktprovsettor i elitklass, också när de tränats och förts av ”vanliga” hundägare, inte bara proffsförare som hållit på med rasen länge och kan göra en jaktprovsstjärna av vilket ämne som helst.
Sten Christoffersson
<< tillbaka


Hemmablandning av mat.
Hej!
Vart kan man vända sig angående hemlagat?

Jag har alltid velat ge mina hundar hemlagat sedan min ena hund drabbades av allergi och sedan dess går på svindyrt allergifoder. Jag har provat röra ihop lite själv men de har då bara fått det som komplement istället för torrfodret vid något tillfälle. Nu skulle jag dock vilja ge dem hemlagat helt och hållet.

Jag vill dock inte göra fel beträffande näringsinnehåll, under-/överdosera vitaminer och mineraler då jag måste utesluta vissa matvaror som han befaras vara allergisk mot. Därför skulle jag behöva få lite hjälp att sammansätta en vettig meny till mina hundar. Vart kan man vända sig med detta?

Veterinärerna vi frågat hittills har inte kunnat hjälpa till. Det är min engelska springer spaniel Jack på fyra år som har allergin. En hudbiopsi visade att han hade en allergi i kroppen men vi vet inte mot vad. Pricktestet visade ingenting. Anledningen till att veterinären misstänkte foderallergi är att han blev betydligt bättre med allergifodret. Men han blev inte helt bra, så det är fortfarande något han får i sig han inte tål.

Jack väger idag 26 kilo men ska väga 24. Han vägde 28 kg innan vi började med Levaxinet för hans sköldkörtel för ett år sedan, så han är långsamt på väg ner. Han har också haft kalciumkristaller i urinen vid två tillfäller, men inte det senaste året. Dock har han lätt för att lägga på sig då han är kastrerad, så det bör även vara fettsnålt. Det som vi märkt hjälper att undvika är fisk och ägg.

Jag har även en springertik på fem månader som väger 14,5 kg och en Dansk/Svensk Gårdshund på fem år som väger tio kg.
Tackar på förhand!
Med vänlig hälsning,
Linda Ahlman

Några dagar senare:
Hej igen!
Nu har jag försökt komponera en egen meny. Så här blev det:
500 g nötfärs
500 g kyckling hjärta
12 st morötter
14 små potatisar.
Plus lite fryst spenat, lite fryst broccoli, en burk passerade tomater, två matskedar majsolja och en tsk salt.

När allt var färdigkokt hällde jag på råris för att suga upp den vätska som var kvar. Vad tror du om denna blandning? Detta ska räcka som huvudmål sju dagar till två vuxna hundar på 24 kg respektive 10 kg.

På maten får de Kafomavit enligt dosering på burken, C-vitamin, öljäst samt vitlökspulver som fästingprofylax. De får även Efacoat kapslar som innehåller olja från jättenattljus och E-vitamin.

Jag köpte även en grynblanding som innehöll havregryn, veteflingor, rågflingor, korngryn och vetekli, som jag blandade med cornflakes som de ska få på morgonen tillsamman med A-Fil och lite mosad banan som de får som frukost.

Blir det bra tror du eller ska de ha mer kli? Vad tror du om min hemkomponerade meny? De kommer alltså att få två mål mat om dagen! Är detta tillräckligt?

Jag har även en valp på fem månader som än så länge går på Hill´s Lamm & Ris Puppy foder, som hon får med lite filmjölk och banan i. När kan jag börja ge henne hemlagat? Behöver jag då tillsätta något extra till henne?

Som jag skrev i mitt första brev är den ena hunden allergisk mot ägg och fisk, därför ingår det ej i maten. De andra två får däremot en ägg gula på maten en – två gånger i veckan.
Kom gärna med råd och kommentarer.
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Linda Ahlman

Hej Linda!
Jag tänkte börja med att göra en bedömning av din hemmablandning, se om den är näringsriktig och därefter rätta till eventuella brister.

Den blandning du beskrivit blir helt OK om du ger mindre fett, lägger till lever (ger bra mineraltillskott), behåller Kafomavit men i ökad dosering och tar bort övriga tillskottspreparat (behövs ej då Kafomavit ska ge det hundarna behöver). Observera att doseringen som står på burken på Kafomavit är för låg om man endast ger hemlagat!

Ge hundarna som i receptet nedan så att de håller sig slanka. Receptet kan ges även till valpar. Hela receptet ska innehålla 30 Kafomavit. Om du delar receptet i exempelvis 3 portioner ska varje del innehålla 10 Kafomavit. Hur länge detta recept räcker får du se då du utfodrar hundarna, det är så olika hur mycket energi/mat olika individer behöver. Tänk dock på att tillagad mat ska behandlas som färskvara och bör inte vara i kyl mer än ett par dagar, annars ska den frysas.

500 g mager nötfärs
500 g kyckling hjärta
200 g lever
1200 g morötter
1400 g potatisar
500 g tomatkross
500 g spenat
500 g broccoli
1 tsk matolja
1 tsk salt
1000 g kokt ris
5 dl A-fil
250 g havregryn
25 g havrekli
100 g banan
30 Kafomavit

Nu till din fråga om valpen: man kan ge en hunden antingen en hemlagad välkomponerad meny eller ett kommersiellt helfoder redan från avvänjning. Men eftersom jag vet att de allra flesta hundägare saknar den kunskap som krävs för att sätta ihop ett näringsriktigt recept brukar jag för enkelhetens skull rekommendera att man håller sig till antingen bara ett torrfoder eller bara ett hemlagat recept. Jag rekommenderar inte att du blandar i lite av allt möjligt till det helfoder du ger, håll dig bara till torrfodret eventuellt uppblött i vatten. Då hunden är åtminstone ett år har den största tillväxten skett och vill man övergå till ett hemlagat foder så är risken för stora skador på exempelvis skelett mindre om felutfodring sker i den åldern än om det sker då hunden växer som mest.
Marie Sallander

  << tillbaka

 
Startsida