Krafsar om natten.
Hej!
Har någon ett tips vad man kan göra åt att vår engelska setterhane på ett och ett halvt år krafsar intensivt i golv av alla slag när han lägger sig eller byter liggplats på natten? Hans krafsande väcker oss och sätter sina spår förstås. Hunden är i övrigt mycket lugn och trygg. Är det svalka han söker, eller vad?
Birger S.

Visst, det kan vara svalka han söker. Har ni golvvärme är det säkert svaret på frågan. Själv har jag haft hundar som periodvis hållit på att krafsa väldeliga under natten, men det har alltid gått över. Dräktiga eller skendräktiga tikar kan göra en vansinnig med sitt krafsande.

Kanske hjälper det om ni begränsar hundens valmöjligheter, så att han endast har ett ställe att sova på. Bor han till exempel i en hundbur, som står öppen på dagen men stängs över natten, slipper ni i varje fall en hund som far runt och krafsar lite här och där. Han stör då naturligtvis mindre eftersom buren kan placeras i andra änden av lägenheten/huset.

Men jag tror inte han slutar krafsa för att han bor i bur, men det kan hända. Underlaget kan ha betydelse om han krafsar på grund av att det är för varmt. Men det hjälper inte att exempelvis spänna fast liggunderlaget så att det inte kan forma det efter eget behag. Krafsandet är en instinktshandling som inte upphör även om hunden inte har någon framgång med sitt krafsande. Det gäller att finna den nyckelretning som utlöser instinktshandlingen, och det kan du bara göra genom att pröva dig fram för att finna orsaken till krafsandet.

Det kan också vara så att hunden inte mår riktigt bra och därför är orolig om natten. Ett besök hos veterinären kan därför vara på sin plats.
Sten Ch
<< tillbaka


Jaktlabradoren – en skarp jakthund?
Jag har en bekant som säger att jaktlabradoren är den skarpaste av retrieverraserna och att många utöver apporteringsarbete använder dem till avfångning av skadskjutna rådjur och att de till och med släpar hem rådjuren. För mig låter detta obekant, och framför allt lite atypiskt för retriever. Denne bekant hävdar att detta beteende skiljer jaktlabradoren från de övriga retrieverraserna. Stämmer verkligen detta?
Tack för en bra hundsajt!
Gunilla Petrén

Hej Gunilla !
Jag har jobbat och jagat med hundar i snart 30 år, och jag kan försäkra dig att jag under den tiden sett retriever som gjort både det ena och det andra (rasotypiskt eller ej):

Labrador som ställer älg – golden som med förkärlek träar katter och därefter skallmarkerar (om nu katterna hann så långt). Labradorer av icke "jaktlabradortyp" som driver klövvilt med skall. Labradorer och golden av olika typer som ställer och skäller ståndskall på grävling och nu under senare år även på vildsvin. Retriever av de tre vanligaste raserna som "avfångar" rådjur och även hjort.

Jaktlabradoren har under de år de funnits i Sverige hunnit få många epitet, de flesta av människor som aldrig ägt, tränat eller jagat med en sådan hund.

De flesta jaktlabradorer jag känner är mycket formbara och förarveka hundar. Använder man dom som "kortdrivare" vid till exempel rådjursjakter går dom oftast inte efter rådjuren speciellt långt och dom är för det mesta helt tysta när dom förföljer vilt. När det gäller skärpan, varierar den ganska mycket inom alla retrieverraserna. Jag har själv ägt såväl golden, flat och labradorer av båda typerna som "avfångat" rådjur, och jag har ägt hundar som inte gjort det. Den skarpaste hunden av dessa var en golden. Men det skulle vara lika fel att säga att golden generellt är en skarp jakthund. Men en försiktig gissning skulle nog ändå vara att golden är något skarpare än de övriga retrieverraserna.

Lägg nu märke till att det handlar om att "avfånga" skadade rådjur och inte att jaga och avliva icke påskjutna djur.

Lägg dessutom märke till att flera hundar som används till det här ändamålet fungerar alldeles utmärkt som apportörer och att de visar upp ett mjukt fint grepp på duvor, änder , fasaner och så vidare.

En yrkesjägare eller någon som jagar mycket, formar ju sin hund till det han vill använda hunden till. Oftast blir hunden mycket allroundtränad och får mycket stora och varierande erfarenheter.

I någon annans hand tränas hunden till att vara med som apportör vid större klappjakter och till prov, och den tillåts aldrig att gå efter skadade rådjur eller annat klövvilt. Den senare hunden kan vara den skarpaste, men den får aldrig tillfälle att visa det. Men jag tror många skulle bli förvånade över resultatet om de fick tillfälle att släppa sin kramgoa sällskapsretriever på skadat klövvilt – labbe, golden eller flat…
Man ska inte döma hund efter håren.
MVH
Lasse J
<< tillbaka


Foder till hund med känslig tarm.
Hej!
Såg att ni säljer Specific hundmat. Vår hund äter i dag ID-foder från Hills (känslig tunntarm). Har Specific något liknande foder och i så fall vilket rekommenderar du?
Hälsningar Maria

Specific har en hel rad olika foder för sjuka hundar och hundar med dietproblem, allergier och så vidare.

Som framgår finns flera olika Specific-foder som är komponerade för hundar med matspjälknings- och tarmproblem – CRD, CRW, CDD, CDW, CID och CIW. Av dessa är det de fyra sist nämnda som närmast är aktuella för din hunds del.

< Specific CDD (torrfoder) är baserat på ris och ägg och CDW (våtfoder) på ris och lammkött. Båda är balanserade dietfoder, producerade från ett begränsat antal ingredienser som hundar sällan kommer i kontakt med. På så sätt minimeras antalet allergener och därmed riskerna för överkänslighetsreaktioner, och symptomen på foderallergi och foderintolerans kan undvikas.

Den höga smältbarheten och kvaliteten på ingredienserna i CDD/CDW gör fodret lämpligt till att förebygga eller förhindra absorptions- och smältbarhetsproblem som diarré, kräkningar och flatulens. Specific CDD är dessutom speciellt lämpligt för att förebygga stenbildning i urinblåsan hos hund, tack vare lågt proteininnehåll och att urinen blir svagt alkalisk.

Specific CID (torrfoder) och CIW (våtfoder) är tillverkade av främst ris, ägg, fiskmjöl, majs och hydrolyserat kycklingprotein. Ingredienserna har mycket hög kvalitet och smältbarhet, vilket gör fodret optimalt till hundar med mag-/tarmproblem som kronisk diarré, kräkningar och/eller flatulens. CID/CIW lämpar sig också för hundar med dåligt fungerande bukspottkörtel (exokrin pankreasinsufficiens). Fodrets innehåll av fettlösliga vitaminer är extra stort som kompensation för det minskade vitaminupptaget hos hundar med dålig fettupptagning.

Jag hoppas att svaret ger dig tillräckligt underlag för att du ska kunna välja det foder som passar din hund bäst.
Sten Ch

Energi per 100 g Protein (%) Fett (%) Kolhydrater(%) Vatten(%)
CDD 1680 15 12 58,2 9
CDW
550
7,5
4,5
15
69,3
CID
1690
25
13
47
9
CIW
550
7,5
4,5
15
69,3

  << tillbaka

 
Startsida