Log in
 Springer spaniel...  
Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Tisdag den 25 November 2003 Kl: 23:51
Kanske bör jag förtydliga något: Om du har en jaktspringer så se till att träna den till jaktstandard för rasen. Om du har en jaktlabbe så se till att träna den till jaktstandard för rasen.

När dessa färdigheter är befästa och du som hundförare kan förmedla olika budskap till hunden, då kan ni göra vad som helst vid sidan av hundrasens huvudsakliga uppgifter utan "att förstöra rasen".

Torsti

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Tisdag den 25 November 2003 Kl: 23:21
Sten!
Man behöver nog inte förstöra någon ras med att låta dem driva rådjur eller kanske t.o.m.vildsvin om så skulle vara.
Det gäller bara att köra upp hunden enligt vad som krävs i rasstandarden och implementera detta i hunden. Om man sedan tränar/kör hunden i en massa olika dicipliner, låt vara från brukshundsvärlden, eftersök, apport/ bevakning etc så kommer hunden att automatiskt att anpassa sig till att göra det som den för stunden får signal om att utföra!

Ju mera flexibel och anpassningsbar föraren är - dessto mera anpassningsbar och följsam blir hunden! Dessutom blir den väldigt trevlig och anpassningspar socialt!

Torsti

Namn: Sten Ch
Datum: Måndag den 17 November 2003 Kl: 21:23
När jag och erik Wilsson höll på att skriva boken Jakthunden till Nya Jägarskolan brydde vi våra huvuden både länge och väl i fruktlösa försök att finna en ny och talande beteckning för en hund som kör ut allehanda vilt ur en såt utan att driva i ordets egentliga mening. Ofta kallas ju dessa för stötande hundar, men vi ville reservera den termen för hundar som söker under bössan och stöter småvilt med stadga. Det bästa ord vi kunde komma på för en sådan hund var "viltskrämma", men självklart har vi inte använyt det i boken eftersom det nogf skulle tolkas som en aning nedsättande.
När spaniel används till detta för en spaniel så okvalificerade jobb är det givetvis som JK säger, för att "hundarna är snabbt tillbaka så att man kan fortsätta till nästa såt".
Detta tycker jag säger en hel del om förare av rådjurshundar Ingen dressyr, bara släpp och hoppas att hunden snart kommer tillbaka... Eftersom traditionella rådjurshundar inte gärna släpper djuret frivilligt i första taget, börjar man använda en ras med stort kontaktbehov. då kommer hunden direkt tillbaka och man kan jaga av nästa såt.
Men vad händer om våra spaniel avlas för drevskall efter rådjur utan att man ställer de krav på dem som ställs på jaktproven och som format den samarbetsvilja som man tycker så mycket om? Jo, på sikt kommer vi naturligtvis att få skalldrivande spaniel med ett så stort klövviltsintresse och sådan bristande samarbetsvilja att de närmast påminner om wachtelhundar eller långhåriga drevrar.
Vilken ras står i tur att förstöras då, när våra spaniel inte längre kommer frivilligt tillbaka så att vi kan jaga av nästa såt med deras hjälp? Kanske bordercollie - pigga och uppmärksamma hundar med en medfödd vilja att samarbeta.
Varför inte i stället lära wachtelhundar, tyska jaktterrier och andra kortdrivare att lyda och låta spaniel och andra för klövviltjakt "främmande" raser vara i fred och användas för den jakt de är avsedda för?

Namn: JK
Datum: Måndag den 17 November 2003 Kl: 16:17
Lennart, det finns uppfödare som har hundar som skallar på rådjur, trots att det inte är att fördra på springern.
men de bästa rådjursjakter jag varit på är just där det använts skallande springer. såterna går snabbt (snabbare än en drivande men inte extremt snabbt) Hundarna är snabbt tillbaka så man kan fortsätta till nästa såt. vissa uppfödare spyr galla över detta :)
Det händer lite mer än när man jagar med drivande, där det gäller att vara varmt klädd & ha mycket fika när hundföraren tillbringar mer än halva dagen åt att åka runt och leta efter sin hund :)

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Måndag den 17 November 2003 Kl: 00:05
I stort sett alla hundar med lite jaktlust kan användas för att fösa ut rådjur, älgar eller hjortat ur en såt. Det står inte skrivet på en hund att den är "rådjurs eller hjortdjursren" och därför brukar det mesta som går på två, fyra eller flera ben, inklusive Stockholmare, sätta sig i rörelse när en hund kommer farande.

Det kan vara svårare med vildsvin, jag har ingen erfarenhet av dom men har hört att det kan krävas skarpa hundar för att få dom att lämna sin dagläga.

Torsti

Namn: Hugo
Datum: Fredag den 14 November 2003 Kl: 21:04
Klart man kan använda en spaniel til att fösa rådjur framför sig men det finns ju bättre alternativ. Spanieln skall ju stöta upp allt vilt "under bössan".

Namn: lennart lindgren
Datum: Fredag den 14 November 2003 Kl: 19:27

Någon som känner till att Springer Spaniel kan användas i rådjursjakt. Svårt antar jag, men kanske med speciell träning??

Kommentar!

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida