Log in
 Lösa katter...  
Namn: Moses
Datum: Söndag den 29 Maj 2005 Kl: 01:21
Pål,

Lägg av, finns nog av troll.......

Namn: pål
Datum: Lördag den 28 Maj 2005 Kl: 17:03
min moster hade en storväxt hund av synnerligen okänd stamtavla,men den tog katter som bara den,helt underbar!

Namn: Ojsan!
Datum: Fredag den 27 Maj 2005 Kl: 04:04
chrille. Vad jag vet har jag aldrig skrivit något om någons eventuella åsikter?? Åsikter om vad?? Och kasta skit?? Vad menar du med det?? Jag har bara ifråga satt om det över huvud taget ens är lagligt att släppa hundar som dödar djur... Nä, han vågar inte ta katter :0) Men däremot hade jag ett litet h-ete med att få honom att fatta att han inte skulle springa i kapp och ta död på rävar...

Namn: chrille
Datum: Torsdag den 26 Maj 2005 Kl: 19:34
Michael - ditt inlägg har onekligen sin poäng. Känns som det är dags att lägga ner. Gud hjälpe oss alla... - kul

Namn: chrille
Datum: Torsdag den 26 Maj 2005 Kl: 19:30
Aj aj aj, just som stormen lagt sig. Nu gäller det att ducka...

Hugo, härligt med sådana hundar - inget som kommer automatiskt med stamtavlan, men värt jobbet hundra gånger om. Avancen på katt brukar vara snärtig.

Namn: Michael
Datum: Torsdag den 26 Maj 2005 Kl: 19:26
Gud hjälpa oss alla.....kliv ur sandlådan och avsluta detta dravel!

Michael

PS : Hugo...hmmmmm...setter/katt/räv etc...ja du, vad vet du? (tydligen inte)

Namn: Hugo
Datum: Torsdag den 26 Maj 2005 Kl: 19:10
Ojsan, lätt och vara duktig när man har en blöt setter som inte vågar ta en katt, för så är väl det eller?
Själv har jag haft en hund som både ställde harar och kattor som tryckte, lugn i språng och skott, apporterar utmärkt!

Namn: chrille
Datum: Torsdag den 26 Maj 2005 Kl: 17:25
Ojsan, precis som du skriver; alla är inte lika eller av samma åsikt. Däremot kan man väl anta att orsaken bakom att surfa in på detta forum är att lära sig mer eller ta del av sandras tankar och metoder - inte att kasta skit på någon man inte alls känner till. Jag kan försäkra dig om att sign. Torkels hundar är domesticerade nog. Utan att känna honom personligen vågar jag påstå att en person, som mer eller mindre regelbundet förekommer i jaktpressen i egenskap av dressör och jägare, har täckning för sina uttalanden. MVH


Namn: Ojsan!
Datum: Onsdag den 25 Maj 2005 Kl: 22:38
Är era hundar inte tama (ej domesticerade) eller?? Tamhet har väl ändå inte så mycket med jakt att göra, eller är det vildhundar ni jagar med? Min är en Setter som jagar fågel, men INTE katt. Det har han fått lära sig redan på valpstadiet, näbbmöss finner han inte så intressanta heller.
Jag uttryckte mig kanske oklart om att döda alla katter man ser... Men om man har en hund som okontrollerat dödar katter bara för att den ska kunna apportera katt på Tyska prov, då kan man ju mycket väl säga att man dödar i alla fall de katter hunden får syn på.
Jag är inte ute efter att klaga på vildkattsavlivande, jag är bara så förvånad att man törs släppa sådana hundar... Men det är väl upp till var och en vad man törs... Som jag tidigare skrev törs samma klick av älgjägare släppa sina får-jagande/bitande hundar år efter år, vissa jägare är väl helt enkelt modigare än andra kanske:0)

Namn: chrille
Datum: Onsdag den 25 Maj 2005 Kl: 18:41
Tycker att du gjorde ett bra jobb med filmen, en avslappnad förklaring av apportträning. Synd att det är så snäva eknomiska ramar. Man får trösta sig med filmer från ex-vis Danmark och Tyskland. Där finns ju en uppsjö av filmer, böcker mm som, gissar jag, bottnar i ett allmänt större intresse för dressyr, och naturligtvis en mångdubbelt större jägarkår.

Namn: Torkel
Datum: Onsdag den 25 Maj 2005 Kl: 17:53
Jo, Chrille, det var jag. I samband med nya lagen frågade en kille mig om jag kunde helt enkelt visa hur jag apporttränade mina jyckar. Inget konstigt. Ganska traditionell tvångsapport. Nej, inget nytt på gång. Jag gjorde en om vildsvinsjakt för ett antal år sedan, då man följde en av mina hundar under ett jaktår, drygt. Tror att det är svårt att få ekonomi i dylika projekt, i alla fall om man räknar timmarna.

Namn: chrille
Datum: Onsdag den 25 Maj 2005 Kl: 17:28
Husse - du har rätt i mycket av det du skriver, trots att våra åsikter skiljer sig i mångt. Men vad gör det? Jag tål det och tror du gör detsamma. Huvudsaken är att man framför sina åsikter med respekt och med ett visst kunnande i ryggen. Annars blir det tyvärr bara ett amatörmässigt pajkastande. Kul att det kommit in flera ny(gamla) skribenter senaste dagarna. Välbehövligt...

Torkel, jag antar att det är du som ligger bakom en film om apport som står i bokhyllan. Har du fler filmer på gång?

Vad menar jag med att det är svårt att diskutera med icke-jägare? Jo, lika fullt som en disk. om tvångsapport reser raggen på den genomsnittlige hundsportaren innan man ens hunnit till ämnet som sådant, är perspektiven hopplöst olika. Det blir lätt bara nedlåtande kommentarer och snack om djurplågeri. Det händer inte om partena sysslar med ex.vis stående hundar.

Namn: JO
Datum: Onsdag den 25 Maj 2005 Kl: 12:51
Ojsan!,...så här skall det vara(något strul med skickningen),
.....det här uttalandet med att man skulle "skjuta varandras hundar" & "laglöst land" är riktigt lågt uttryckt, det tillhör "sandlådenivå".
Sen det här med att markägare/jakträttsinnehavare skulle förbehålla sig rätten att "gå runt och avliva alla katter man ser" har jag inte sett någon som nämnt.

Namn: JO
Datum: Onsdag den 25 Maj 2005 Kl: 12:38
Ojsan...hmmm...nickname som kanske passar, nej skämt å sido,det här uttalandet med

Namn: Torkel
Datum: Onsdag den 25 Maj 2005 Kl: 12:05
Ojsan!, vet inte vad du har för någon hund, men den måste vara väldigt "domesticerad" om den inte har någon som helst jaktinstinkt kvar. Om den inte försöker knäppa en näbbmus som skuttar upp på snön eller en skadad småfågel som studsar fram på marken. Vi måste väl acceptera att hundar är hundar och så gott det går anpassa oss därefter, men inse att någon gång är förutsättningarna maximalt oturliga. Som jag fått inse, och betala för, några gånger.

Namn: Ojsan!
Datum: Onsdag den 25 Maj 2005 Kl: 10:37
Huruvida det är omöjligt att stoppa en hund under pågående jakt osv, låter jag vara osagt...Men jag fattar inte hur man i dag i Sverige törs släppa en hund som går på och dödar ett djur... 1) Kan det verkligen vara tillåtet enligt djurskyddslagen. (Jag försvarar inte förvildade tamkatter, men avlivnig får väl inte ske på ett sådant sätt?) 2) Det kan bli dyrt att betala djurägaren om det inte var ett "vilddjur" som strök med.
Min egen hund vet att vare sig det är jakt eller inte: Katter ger man f-n i, det känns tryggast så.
Nej, man ska inte ha katten lösspringande var som helst, men för den skull har man inte som markägare rätt att gå runt och avliva alla katter man ser, man ska vara förvissad om att det är en vildkatt. Jag vill i alla fall inte ha någon sorts "laglöst land" då kan vi ju börja skjuta varandras hundar också om dom går över på fel marker...

Namn: JO
Datum: Onsdag den 25 Maj 2005 Kl: 09:13
Ett förtydligande fr. min sida t. dig Martin, du skrev & har skrivit än en gång att en lösspringande hund som inte går att stoppa under ett "Nej-kommando" inte ska få vara lös. Under en jaktsituation där hunden ligger ute på ett sök så går det inte att stoppa den innan det har skett & då skall man enligt dig inte få ha den lös?!
Menar du däremot under ett träningspass på fält el. en promenad i skog & mark så är jag villig att hålla med dig till fullo.
En undran bara; vari finns rätten för en kattägare att ha sin katt springande i andras trädgårdar,i skogen,i fältkanter mm.?

Mvjh
JO

Namn: Husse
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 22:49
Chrille.
All respekt för rasen vorsteh, men en (1) volvo-ägare kan väl köra bil som en idiot utan att alla andra för den sakens skull kör lika illa bara för att de har samma märke ? :-)
Med det inte sagt att någon här är idiot....

Jag är ingen expert på vorsteh, laika eller wachtel för att ta några exempel, men just vorsteh har jag förmån av att ha vänner som har. Dokumenterat i högsta skiktet av svenska eliten. Varit med på både rapphönsjakt och "kattjakt" .
Jag vet väl åxå att skärpan är önskvärd, men tycker lik förbannat med en dåres envishet att det kanske är "läge" att hålla lite låg profil och inte påskina hur "fräckt" det är att ta katter med sin skarpa hund.

Inte minst med senaste tidens turbulens kring detta forum, jakt i allmänhet och jaktetik i synnerhet.

Kan även tillägga att jag ser förvildade katter som ett jätteproblem och inte har ngt emot att ta bort dem.
Men som sagt.... Generellt sett kanske den typen av bedrifter hör hemma på ett stängt forum....

häls Husse

Namn: Martin
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 21:48
chrille. Du skriver "Den här diskussionen om katter som stundtals nått bedrövliga nivåer ifråga om icke-respekt för oliktänkande.."
Kan ju bidra med hur respektfullt du själv uttrycker dig långt, långt ner på tråden. Om det inte är en annan "chrille" som uttrycker sig så respektfullt förstås.
"Förresten kattvänner, hur *** hittade ni in till detta forumet? Rov-katter och jakthundar som intresse rimmar ganska illa ihop tycker jag..."
Respekt? Det vill du att andra ska visa...?

"idéen med ett forum är att under civiliserade former diskutera och utbyta erfarenheter." Dina egna ord, tänk och begrunda. Varför vill du då inte att folk som inte jagar finns på forumet? Om man jagar på ett etiskt och lagligt sätt har man knappast något att dölja och klarar sig bra i en debatt med folk som inte gillar jakt. Det är väl alltid intressant att ta del av andras åsikter.
Den kattjakt du pysslar med hör till det som inte är lagligt eller försvarbart och då tycker jag att du antingen får finna dig i kritik eller hålla tyst med vad du håller på med.
Ditt inlägg om händelsen med din mammas katt kunde du ha sparat för dig själv. Om du inte ville skryta lite? Men så var det väl inte?

Namn: Ojsan!
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 20:02
Jag är glad att jag inte har en sån ras som ska ha en sån skärpa att jag riskerar att få betala en massa böter om jag släpper den lös...

Namn: chrille
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 18:52
Husse - så vitt jag vet är det tyska hårdhetsprovet fortfarande aktuellt, men jag kan ha fel. Jag besparar mig däremot dina förutfattade meningar om vorsteh-ägare och vårt "skryt". Visa lite respekt tack!

Läs vad jag skrivit tidigare och visa på ett tillfälle när jag skrytit om kattdödande hundar. Jag säger det igen: Min hund har aldrig olovligt dödat katt, räv eller grävling.

Klokt inlägg Torkel. Tyvärr blir ämnen på forumet lätt polariserade (lätt att vara expert bakom skärmen)och dessutom svårdiskuterade p g a det i viss mån inte är jägare som bidrar med inlägg. En hundsportare - obs! inget ont om dem - ser saker och ting annorlunda än en jägare, så är det bara.

Den här diskussionen om katter som stundtals nått bedrövliga nivåer ifråga om icke-respekt för oliktänkande, är ett bra exempel på det. Inte många av dagens jägare jagar rovvilt enligt den gamla skolan, och blir förstkräckta när man talar om katter och rävar mm. En icke-jagande nätsurfare måste uppleva det som fasansfullt. Jag har full respekt för dessa liksom för alla de som inte delar min åsikt. Bedrövligt vore väl annat.

Torkel, visst är det viktigt att behålla rovviltskärpan i de raser som ska vara skarpa. Allt för många raser har slätats ut och tappat sina forna företräden.

Namn: Torkel
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 18:17
Är lite kluven i denna fråga, alltså när det gäller öppenhet i en värld där många tror att kött växer på träd. Hade många diskussioner i Laikaklubben om detta, där handlade det om huruvida man öppet skulle diskutera "rovvitskärpa". Jag valde väg, och var helt öppet om att jag ansåg att en laika bara är en laika om den är skarp. Bra eller dåligt vet jag inte. Har också hört det där om att katter är en del av landskapsbilden, typ. Hur som helst skulle vi inte ha så bra hundar som vi (stundom) har av t ex vorsteh, wachtel, tjt o laika om man inte värderade skärpan högt, som crille nämnde, i avelsarbetet. Vi kommer att förstöra samtliga dessa raser på nolltid om vi inte tar hänsyn till detta. Om en vildkatt blir dödad är det möjligen denna hunds ägare som får betala, inte hela rasen. De av mina hundar som bidragit till flest katters hädangång är förresten något så oskarpt som engelska settrar.

Namn: Husse
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 17:49
Att ha en "skarp" hund som har tycke för att ha ihjäl katter är en sak. Olika raser har olika önskvärda egenskaper, så är det bara.
Att exempelvis vorsteh eller laika har mer av sådant än en labbe är inte konstigt.

Det som däremot är konstigt och förbannat underligt i mitt tycke är att man har ett behov av att tala om för allmänheten hur duktig ens hund är på just detta, precis som om man själv blir större och starkare av detta....

Tycker nog ganska synd om detta forum som redan hänger löst, när folk inte har vett att diskutera jakt med mer moral och etik än så.

Sedan kan du ju aldrig komma ifrån att när din hund nyper en katt så står du själv ansvarig och kan få fan från myndigheten oavsett om katten är förvildad eller ej.
Det räcker garanterat att fel person ser händelsen....

Och jämför inte äpplen och päron. Dålig lydnad på ett jaktprov eller så dålig lydnad att hunden inte går att stoppa när den ser en katt... då får du väl för tusan ha hunden kopplad. Eller sluta skryta offentligt.....
----------------------------------------------

Kattproven i Tyskland nämnde "chrille", är dom fortfarande i bruk ?? Jag har för mig att de tillhör en svunnen tid ?
Eller ?

Namn: Martin
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 17:29
Exakt vad i mina åsikter blir inte trovärdigt om jag inte berättar mitt livs historia??? Det är ju ett smidigt sätt att gå ifrån ämnet men det var lösa katter som lösspringande hundar biter ihjäl/försöker bita ihjäl som jag diskuterade, inget annat.
Min åsikt är kortfattat att en lös hund ska lyda på nej/kunna brytas eller kallas in. Annars ska den inte vara lös.
Jag har svårt att se hur den åsikten skulle bli mer trovärdig om jag redogör för min träning, mina hundar m.m.
Jag tycker att det är en självklarhet, både för mig, hunden och omgivningen att den lyder. Och det är ingen omöjlighet oavsett ras.

Hur JO kommer fram till att jag vet hur all jakt med hundar går till förstår jag inte. Börja med att läsa om det jag skrivit tidigare utifrån perspektivet katt-lösspringande hund som inte går att bryta. Det är nämligen vad mina inlägg handlat om.


Namn: chrille
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 17:19
Tack Jo och Jocke.
Man kan blott undra hur Martin skulle döma alla de som ställer upp på jaktprov, ex.vis i elitklass, och får lyfta på hatten när hundarna inte svarar mot de krav som ställs där, kanske p g a hardrev el eftergång. Sådant händer alla ibland Martin - i alla fall oss med jaktstarka hundar. Eliten av vårt lands hundförare vet hur det känns när det händer.

Jag kan också nämna för dig Martin, att i Tyskland finns något som kallas "härtenachweis" och är ett test på vorstehhundars skärpa. Det går ut på att hunden ska gå ikapp och döda katt eller räv. Denna merit räknas högt i aveln av allsidiga hundar. Hur rimmar det med dina resonemang?

Namn: JO
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 12:09
Jag har läst/följt er "diskussion" chrille & Martin, ligger väldigt mycket i de som chrille senast skrev; "Att sitta som teoretiker......." Det finns många sådana chrille.

Martin,jag kan instämma även med dig i vissa rader men du dömer oxå en väldigt stor skara med ditt utalande; "Nej. Det finns inte gråzoner. Antingen har du kontroll och lydnad på din hund eller så har du det inte.
Tråkigt med jägare som tar så lätt på sitt ansvar."
Jag måste säga att det är i sin tur tråkigt med en jägare?! som uttalar sig f.a veta hur all jakt med hundar fungerar, sen utöver detta i ditt fall inte kunna/vilja svara på chrilles fråga gällande din egen jakt & hundar, det ger dig ju inte någon större trovärdighet i mångas ögon tror jag,inte i mina iaf.

Vi som har andra...hmmm...låt mig säga mer självständiga hundar under jakt såsom tex. laikor & wachtlar,hur skall vi göra f.a undvika att bli "stämplad av dig" att vi tar lätt på vårt ansvar som jägare(rentutav yrkesjägare) genom att inte kunna stoppa våra hundar fr. att göra något som ligger i generna hos många av dessa.
Skall ge dig en följdfråga som redan är känslig utan dina uttalanden, skall vi avla bort skärpan på våra hundar!!!???? Mitt svar till detta är ett självklart Nej!

Ett ex.,en katt som stryker runt i skogen 3-400 m el. mer "hemifrån" blir helt enkelt tagen av en sådan hund med lite skärpa, inte sällan pga av kattens övermod att tro sig skrämma hunden & "göra sig stor".

Sen kan man ju verkligen undra gällande ett sådant svar som "Hugo" fick fr. miljökontoret; "dom tillhör stadsbilden".......ord är överflödiga!

Mvjh
/JO

Namn: jocke
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 09:31
Men Martin om du inte har några problem med dina hundar varför måste du då ta ansvar för ev. brister i lydnad och åtgärda det.......För att veta om hunden verkligen är lydig i alla situationer måste man ju balansera på gränsen för vad man "vet att hunden klarar" och innan man har provat så vet man inte. Ibland har man inte full kontroll över situtionen även om man alltid försöker ligga steget före. Jag tror de flesta dressörer (hur duktig man än är)lever efter devisen "Min hund har aldrig varit olydig - ännu". Men det är klart det finns alltid ett undantag.....

Namn: JK
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 08:42
Aftonbladet: 200 döda katter i trädgården!
Grannarna fick till slut nog av stanken och ringde myndigheterna. Då visade det sig att den kända djurrättsaktivisten Marlene Kess hade 200 döda katter liggande i sin trädgård.
Det luktade inget vidare inne i Kesslers hus heller. Där bodde 48 levande katter tillsammans - de flesta i ett och samma rum.
Nu blir hon åtalad både för djurplågeri - och för miljöbrott.

Namn: Martin
Datum: Söndag den 22 Maj 2005 Kl: 22:28
Se det så här. Jägare sågs förr som något naturligt. Man fanns med i samhället. Nu är det inte så längre. Det vi gör eller inte gör uppmärksammas och det är bra. Jägare och jakt är allt annat än en självklarhet. Tvärtom, det finns väldigt många som tycker uppriktigt illa om det vi håller på med.

Tänk er den här katt-tråden ute till diskussion i en dagstidning. Många "vanliga" människor retar sig på lösspringande katter. Tycker man då att det är bra att jägare har hundar som springer lösa och går till attack och biter ihjäl katter? Nej, knappast. Det skulle bli ett ramaskri av protester, helt förståeligt.
Förvildade katter ska avlivas men på ett etiskt och lagligt sätt.

Alla som jagar har ett stort ansvar, det gäller att sköta sig. En del inlägg i den här tråden och i andra här på forumet får mig att undra vart vi är på väg. Jaktetik, moral och vanligt sunt förnuft kanske borde diskuteras lite oftare?

Namn: Håller med.
Datum: Söndag den 22 Maj 2005 Kl: 19:44
Martin. Det du säger är självklart för många hundförare, men tyvärr inte för alla som det verkar.

Jag vill bara att du ska veta att det finns de som har tillräckligt pli på sin hund för att få den att bryta sitt egna "initiativtagande".

Namn: Martin
Datum: Söndag den 22 Maj 2005 Kl: 18:38
chrille. Du hindrade hunden från att döda katten. Och sedan följde några oroliga timmar när du inte visste om katten levde, låg svårt skadad eller?
Bra att du ser det som ett problem för så ska det inte vara. Ett fungerande nej-kommande hörde väl hemma i den situationen? Kan du inte bryta din hund när den drar efter katter så se till att kunna det.
Kontakta en yrkesdressör som kan hjälpa dig eller beskriv hur du tränar din hund så kanske någon här på forumet kan bidra med tips.

Namn: chrille
Datum: Söndag den 22 Maj 2005 Kl: 15:57
Martin, vari ligger faran att berätta vad du pysslar med för jakt och hundar? Nåväl. Det skulle ge dig lite större trovärdighet. Jag försöker bara hjälpa dig med det.

Jag är övertygad om att du skulle föra andra resonemang och göra det på ett värdigare sätt om du inte satt framför en datorskärm och skrev. Du får gärna följa med och skjuta över min hund i höst så skulle du inte hitta mycket att anmärka på, varken gällande stil, lydnad eller prestation.

Att sitta som teoretiker och antyda att andra på forumet har olydiga hundar eller är dåliga dressörer bottnar vanligen i avundssjuka eller okunskap, och är under rimlig värdighet. Har du tänkt på att det aldrig är erkänt duktiga dressörer/jägare som ägnar sig åt pajkastning? Mig tilltalar det inte heller. Jag önskar bara att du skulle slappna av lite och inse att idéen med ett forum är att under civiliserade former diskutera och utbyta erfarenheter.

Martin, - bara för din skull ska jag - ska jag uttrycka mig mycket tydligt. Du skriver i ditt senaste inlägg att jag inte verkar tycka att det var ett problem att hunden tog min mors katt. Läs noga nu:JAG HINDRADE HUNDEN FRÅN ATT DÖDA KATTEN. Fundera själv på om jag tyckte det var ett problem...

Namn: Martin
Datum: Söndag den 22 Maj 2005 Kl: 15:05
Jag behöver inte alls redovisa vad jag kan. Jag har inget problem med mina hundar och har jag det ser jag till att hitta en lösning på problemet. Jag skyller aldrig på att min hund är si eller så, jag tar själv ansvar för ev. brister i lydnad osv. och åtgärdar det.
Du verkar inte tycka att du har något problem trots att din hund avbryter sitt viktiga arbete med apportering av fågel för att på eget initiativ försöka ha ihjäl din mammas katt?
Jag tror inte många ser det som du. Skickas hunden att hämta en fågel, ev. skadad, så ska den utföra det. Inte komma tillbaka med en katt. En skadad fågel hinner kanske komma undan under tiden. Är det bra viltvård?
Landets yrkesdressörer bävar inte, de bör förhoppningsvis tycka att det är självklart att hunden utför jobbet man har skickat den på. Och de bör kunna träna en hund till det.

Gråzonen, din hunds olydnad, har du väl själv åstadkommit. Du sätter gränserna för hur mycket olydnad du tillåter hos din hund. Troligtvis hade du berömt hunden om det inte hade varit "fel" katt den tagit och då är det ditt eget fel att du har en hund som "gör fel".
Dvs. problemet beror inte alls på att din hund är av "den rätta ullen" och är en Vorsteh utan att den har tränats inkonsekvent och tillåts, kanske tom beröms, när den avbryter sitt arbete för att göra det den tycker är roligare.

Lösa katter, nej tack, men inte heller lösa hundar som inte lyder. Även de orsakar mycket skada och störning i naturen.

Namn: chrille
Datum: Söndag den 22 Maj 2005 Kl: 12:53
Ojsan: Jag förstår dig precis och delar dina åsiker överlag, däremot ser vi saken ut olika perspektiv. Därför är det alltför lätt att vara spydig och uttrycka sig på ett sätt man inte skulle "face to face". Du har helt rätt i din kritik av hundägare vars hundar tar boskap, ren el får sov. Jag kan bara svara för mig själv, och hur jag använder min hund. Den är stadig inför vilt och är lydig och mycket följsam. Den används till en mängd arbetsuppgifter. I dessa ingår fritt eftersök på skadad räv, vilket tyvärr behövs under vinterns klappjakter. Hunden tycker apport på räv är livet - hans stoltaste stunder. Katt är också en passion som han delar med de flesta vorstrar. Min hund har aldrig dödat någons tamkatt el boskap el likn. Däremot har han gått ikapp vildkatter som upptäckts på utom hagelhåll. Därmed inte sagt att han tar varje katt han ser.

Martin verkar inte dela min åsikt om att det finns en gråzon mellan lydig och olydig. Låt mig då, Martin, fråga dig enligt vilken modell du tränar dina hundar. Jag är säker på att många redan framstående dressörer skulle vara intr av att ta del av din lära. Landets yrkesdressörer bävar...

Men snälla Martin: presentera dig lite kort. Vad har du för hundar och meriter på dem. Vore spännande att höra lite om hur du jagar och tränar hund. Eller kanske du är på lite för djupt vatten nu?

Namn: Ojsan!
Datum: Lördag den 21 Maj 2005 Kl: 20:21
Självklart ska vildkatter bort, dom är ju inte ens till glädje för sig själva... Men dom ska avlivas av en jägare inte av en Vorsteh :0)
Jag har en annan fågelhundsras som inte visat kattintresse...
Men jag undrar om alla ni med Vorsteh som tar och dödar djur på egen hand verkligen vågar släppa hunden?? Är det bara rävar och katter som är i farozonen? Själv har jag varit vansinnig på älghundar som jagar mina får... Samma hundar kommer gång på gång, jag ringer ägarna som hämtar hundarna... Är dom inte medvetna om att dom kan få sina vovvar skjutna??

Namn: Hugo
Datum: Lördag den 21 Maj 2005 Kl: 18:45
Är det någon fler än mig som kan se "små gosiga katter" smyga runt i grannskapet letandes efter fågelungar, ringde förresten miljökontoret där jag bor och frågade hur dom ser på dessa "lösspringande" katter, dom tillhör stadsbilden!!!!
Jösses, vilket svar...

Namn: Martin
Datum: Lördag den 21 Maj 2005 Kl: 16:50
chrille - skickade mitt inlägg innan jag läst ditt senaste.

"Samtidigt finns det en gråzon mellan begreppen lydig och olydig. Allting är inte alltid svart eller vitt. Det vet endast den som sysslar med jakt och dressyr av jakthundar."
Nej. Det finns inte gråzoner. Antingen har du kontroll och lydnad på din hund eller så har du det inte.
Tråkigt med jägare som tar så lätt på sitt ansvar.

Namn: Martin
Datum: Lördag den 21 Maj 2005 Kl: 16:42
chrille -
"Skulle vara kul att höra vad du gjort som kvalificerar dig till kunnig förare av vorstehhundar. Skulle vara kul att ta del av dina erfarenheter av vorsteh-dressyr. Eller jagar du med din hund i koppel?"
Jag har ingen erfarenhet av vorsteh-dressyr. Men vad jag vet så finns det inget undantag i lagar och förordningar när det gäller rasen Vorsteh. Hunden får inte springa lös och på egen hand bita ihjäl katter. Och var går gränsen för din hund? Vad drar den iväg och dödar utan att du kan få stopp på den? Enbart katter och rävar eller? Var har du fått det ifrån att det är tillåtet och okej?

Det är din skyldighet att ha så pass lydighet och pli på den att du kan bryta. Oavsett vad hunden har framför sig så ska du kunna ha kontroll över den, annars ska du inte släppa den. Det finns inga ursäkter, en Vorsteh är inget odresserbart monster, det är bara slappa hundägares sätt att ursäkta sin egen inkompetens vid inlärning att det är en hund av den "rätta ullen."
Om du har en hund av den rätta ullen som samarbetar med dig så lyder den dig. Även när den får upp en katt. Under förutsättning att du har lagt ner tid och energi på att få den att samarbeta och lyda.

"Vi som jagar med vorsteh tycker inte det är häftigt när hundarna tar rovvilt. Däremot är man mycket stolt när hunden tar en räv eller strykarkatt som föder sig på rapphöns eller fasaner."
Hur kan du avgöra om det är en strykarkatt innan hunden har dödat den? Och hur går kattjakten till?
Som du tidigare beskrivit, din hund är olydig och avbryter sitt arbete, apportering av fågel, och drar iväg och biter ihjäl katten? Eller ser du en katt och släpper hunden för att döda den?
Nej. Jag kan inte känna respekt för folk som beter sig så. Det du pysslar med är varken jakt eller viltvård. Håll hunden kopplad tills du tränat den att bryta och komma på kommando. Ovillkorlig lydnad, sedan kan du fortsätta jaga med den.

Namn: chrille
Datum: Lördag den 21 Maj 2005 Kl: 16:23
Äntligen lite sans i debatten. Tack för det. Ojsan, jag respekterar din åsikt och förstår hur du ser det hela. Jag skulle bli bedrövad om min hund dödade familjekatter som inte befinner sig på mina marker. Detta har aldrig hänt. Min hunden går fot eller i koppel när vi inte jagar. Av den anledningen händer det heller inte att han tar katter till höger och vänster, vilket många tror om oss vorsteh-ägare och våra hundar.

Däremot tar han avdaga de katter som påträffas i markerna, vilka är stora.(markerna alltså...) Detta sker med stor tacksamhet av och i största samförstånd med samtliga markägare. För dem är det en självklarhet att skjuta bort vildkatter samtidigt som de månar om lagårdskatterna vilka håller sig på gården.

Ojsan, du har helt rätt i att en dresserad vorsteh inte tar allt som rör sig. Samtidigt finns det en gråzon mellan begreppen lydig och olydig. Allting är inte alltid svart eller vitt. Det vet endast den som sysslar med jakt och dressyr av jakthundar.

Det är alltid lätt att uttala sig om något man inte själv sysslar med. Plötsligt slår mig en tanke: Är det månne så att inte bara jägare besöker detta, i sig eminenta, forum?
Kan det vara så att även jaktmotståndare regelmässigt befinner sig här i syfte att häckla och tråka? Hoppas inte det men det skulle förklara en hel del...


Namn: Ojsan!
Datum: Lördag den 21 Maj 2005 Kl: 14:01
Jag tror inte att en dresserad Vorsteh tar allt som rör sig... Men jag anser att man inte kan släppa en hund som tar och dödar en katt som den får tag på.. Såg i gårdagens tidning om en hund som "bröt sig ur" en bil, jagade i kapp en katt på promenad med sin matte och dödade katten, var det månne en kattjagar-Vorsteh?? Hundägaren kan komma att få betala ett skadestånd på 6000kr...
Jag skulle aldrig i världen våga släppa en hund som jag inte vet vad den kan tänkas döda... Det kan bli alldeles för dyrt för min plånbok... Och det är inte så att jag är "rasist" utan det gäller också om jag skulle ha en älghund som inte var tamboskaps-ren tex.

Namn: chrille
Datum: Lördag den 21 Maj 2005 Kl: 13:41
Ojsan, Ockock och Martin och resten av den fördömande falangen: Varifrån kommer er icke-respekt för oliktänkande?

Jag utgår från att ni är nån form av jägare. I så fall borde ni vara medvetna om att katter och rävar och många andra rovdjur är målet för en seriös viltvård. Är ni inte jägare eller söndagsjägare förstår jag er bättre - men uttryck då med den respekt ni borde visa inför något ni inte är bekanta med.

Vi som jagar med vorsteh tycker inte det är häftigt när hundarna tar rovvilt. Däremot är man mycket stolt när hunden tar en räv eller strykarkatt som föder sig på rapphöns eller fasaner.

Ockock (varför inte presentera sig med namn - skulle ge en större värdighet): Du har fel. Jag är inte stor i käften. Jag uttycker mig aldrig medvetet för att provocera eller skapa debatt. Jag tar del av detta forum för att lära mig något nytt och jämföra egna erfarenheter med andra, helst de som vet mer än än själv.

Martin: Skulle vara kul att höra vad du gjort som kvalificerar dig till kunnig förare av vorstehhundar. Skulle vara kul att ta del av dina erfarenheter av vorsteh-dressyr. Eller jagar du med din hund i koppel?

Namn: Torkel
Datum: Fredag den 20 Maj 2005 Kl: 11:10
Kanske inte något för just denna tråd, men man kan äta mycket. Hört av flera som påstått att grävling t ex är kanongott. Förresten bjöd jag på säl på pappas begravning och alla tyckte att det var jättegott.

Namn: Melker
Datum: Fredag den 20 Maj 2005 Kl: 11:09
Eftersom förståelsen för ironi är väldigt olika hos olika människor och många olika människor läser på internetforum så kan man dra slutsatsen att "Dumstruten" endera är väldigt obetänksam eller skriver för att j-vlas.

Om Dumstruten skriver för att j-vlas så antar jag att han/hon är jaktmotståndare. Inlägget gör ju inte så mycket annat än försöker reta upp kattägare.

Om det nu mot förmodan skulle vara seriöst menat av en person som tvingats avliva en katt så ber jag Dig att uttrycka Dig tydligare och smidigare. Vi jägare har inte något större behov av att få mera skit på oss p g a plumpa inlägg.

Namn: Hugo
Datum: Fredag den 20 Maj 2005 Kl: 09:04
Antar att du skriver för att jävlas, men kattkött anses på vissa håll i Asien vara både exlusivt och gott. Katter föds upp till människomat, hundar också för den delen.

Namn: nyfiken i enstrut
Datum: Torsdag den 19 Maj 2005 Kl: 21:31
finns det nå'n som kan berätta om man kan äta katt?sköt en i förrgår.

Namn: Martin
Datum: Måndag den 16 Maj 2005 Kl: 21:20
"En vorsteh av den rätta ullen brukar inte be om lov då han hittar en katt..."
Ja då återstår det väl inget annat än koppel på hunden?
Har du inte bättre lydnad på hunden så är det väl höjden av oansvarighet att släppa den lös tycker jag.

En vorsteh av den rätta ullen behöver en kunnig förare som klarar av den. Jag har stött på en del "stolta" hundägare som gärna delger andra sin hunds förmåga att självständigt dra iväg och döda diverse djur.
Att man därigenom skryter över sin egen inkompetens att som flockledare styra sin hund och sitt misslyckande som dressör är ju en annan sak.

Namn: Ojsan!
Datum: Måndag den 16 Maj 2005 Kl: 18:36
Nä, jag sysslar inte med strävhår... Och vill inte göra det om man ska riskera ihjälbitna katter (gäller det kanske små hundar, barn osv också???). Nuförtiden har jägare ett annat ansvar inför andra människor och djur också... Man kan inte släppa hunden om man inte vet vad den kommer att ta fatt och även döda.

Namn: Ockock...
Datum: Måndag den 16 Maj 2005 Kl: 17:29
"En vorsteh av den rätta ullen brukar inte be om lov då han hittar en katt..
Vorstehägare..... tycker alltid att hunden är häftig när den tar katter, rådjur och dylikt!
Oftast stora ikäften. Sådan husse sådan hund!

Namn: chrille
Datum: Måndag den 16 Maj 2005 Kl: 16:29
Ojsan,med all respekt,antar att du inte sysslar så mycket med strävhår?

Ditt inlägg var lite för frestande för att låta bli - öppet mål så att säga.

Hunden skickades på lång apport för att hämta fågel. Helt framme vid apporten får han vittring av katten som legat och slumrat i gräset. Snor runt och får den på benen. I saknad av träd är katten en enkel match. Hunden hugger katten.

Försök du att få en vorsteh "kolla av med sin flockledare" när han reser katt eller räv 40 meter ifrån.

En vorsteh av den rätta ullen brukar inte be om lov då han hittar en katt...


Namn: Ojsan!
Datum: Måndag den 16 Maj 2005 Kl: 15:52
Det är väl mest bara att beklaga hunden som inte har en ledare som avgör vilka byten som ska "nedläggas".
Och dyrt för ägaren kan det bli också.... Vet hundar som kostat tusentals kronor efter raider i hönsgårdar tex...
Det bästa är nog om hunden "ber" om lov (kollar av med sin Flockledare) innan den nerlägger "byten"

Namn: chrille
Datum: Måndag den 16 Maj 2005 Kl: 12:25
Hunden knep morsans katt igår och kramade den nog riktigt mör innan jag hann fram till undsättning. Några oroliga timmar innan den kom tillbaka på kvällen, utan skador. Det är lagom kul när jyckarna tar fel katter. Han tyckte emellertid att han varit ovanligt duktig och förstod inte husses mörka blickar.

Det finns tillfällen då kattdräpare ställer till det...

Namn: it
Datum: Söndag den 15 Maj 2005 Kl: 21:24
lösa katter är som hungriga vargar jagar bäst.
tycke sign,Pål har rätt inställning.

Namn: Martin
Datum: Lördag den 14 Maj 2005 Kl: 20:19
Pål, det är just sådana som du som varken skulle ha licens eller vapen. Möjligtvis en knallpulverpistol, det verkar stämma bra med din mentala mognad.

Namn: Pål
Datum: Lördag den 14 Maj 2005 Kl: 14:48
sett en del inlägg,men på egen tomt skjuter man vad fan som helst,katter,hund,tja det mesta,har man bara ngn vapenlicens och inte snokande grannar klarar man det mesta

Namn: Lotta1
Datum: Fredag den 13 Maj 2005 Kl: 13:48
Rudis, tills för drygt 12 år sedan användes kattkadaver som apporterings objekt under släpspårsproven av vorstehklubben. Men sedan dessa har inte jag hört talas om att någon har haft katt som träningsobjekt.

Mvh

Namn: JK
Datum: Fredag den 13 Maj 2005 Kl: 09:19
Jag bifogade en tidigare en länk, läs den Rudis så får du lite mer verklighetsanpassad information. http://www.owra.org/cateffect.htm

Namn: Husse
Datum: Torsdag den 12 Maj 2005 Kl: 21:43
Jo jag förstår att du inte jagar ;-)

Sen finns det alltid machograbbar som som tycker det är kul att stajla och provocera lite för sådana som dig.
Den sorten finns ju tyvärr som bekant på båda sidor...
Sakliga argument är det tyvärr ont om ibland.

Men alltså...kattproblemet är inte att bedömas av en "djurvän med palestina-schal osv" inte heller av en kattägare som säger att deras "bonnkatt" minsann inte jagar, ty dessa människor veta icke vad de pratar om...

Vi som är UTE i naturen dagligen eller som jag emellanåt avlivar katter i fälla ser problematiken med katter som både lever djävulen ute i naturen och även tvärtom, lever ett djävulskt hårt liv ute i naturen. Dessa djur har inte någon plats i vår fauna och gynnar inte på ngt sätt andra arter, tvärtom.


Namn: Rudis
Datum: Torsdag den 12 Maj 2005 Kl: 20:29
Husse.
Jag jagar som du förstår inte själv och jag har faktiskt inte en aning om hur de gör med de frysta katterna och vad de använder dem till men det funkar tydligen till något. Av vad jag har förstått så använder de dem till typ "belöning". Fast observera... jag kan ha fel. Det kan vara till annat, men katter det är det.

Namn: Hugo
Datum: Torsdag den 12 Maj 2005 Kl: 20:03
Kadaver av katt brukar man frysa ner och använda som apportobjekt! Det vet alla småviltsjägare/vortheägare, men jagar man inte har man ofta en löjligt patetisk inställning till jakt och jakthundar!

Namn: Husse
Datum: Torsdag den 12 Maj 2005 Kl: 18:55
Rudis, hur använder man katter i fågelhundsträning ???
Bara undrar ??? Är det för att exempelvis egga upp en vorsteh så att den skall jaga katt ? Tror inte det behövs ha frysta tränings- katter till det...

Kan väl förtydliga om jakträtt på tomt som du var inne på.
Alla har jakträtt på sin tomt oavsett var/hur du bor.
Inom stadsplanelagt område krävs dock tillstånd av polisen för att att du skall få utnytja det. Detta tillstånd lämnas i princip bara ut till "kommunjägare". Kommunens miljö och hälsoskyddskontor lämnar in ansökan till polisen för specifik person.
På vischan gäller åxå regler och förordningar som reglerar hur/var/när/vad du får skjuta. Antingen via jaktidstabeller eller andra lagar/förordningar.

Grävling eller katt ?
-----------------------

Kan säga att betydligt fler personer hör av sig om diverse problem med vildkatter och halvt förvildade katter än vad det gör angående grävlingar !

En och annan får vår och sommarproblem med grävlingar under gamla uthus etc, och de förstör givetvis gräsmattor här och där.... Katter som är övergivna/bortsprungna/förvildade etc är ett mycket större problem både för andra djur/småfåglar och oss själva än grävlingen.
Dessutom alla "djurvänner", kan jag tala om att grävlingen inte lider av sitt leverne, men "tamdjuret" (?), katten får i många fall lida enormt pga av att de lever förvildade.
Ta bort så många av dessa som möjligt, påstår jag som är kommunjägare och ser problemen på nära håll.

Dessutom; HALSBAND PÅ !!! Chipmärkning är omöjligt att kontrollera på en fällfångad katt. Halsbandet kan rädda livet på den. 25:- är en billig utgift om man påstår sig ta ansvar för ett husdjur.....

häls Husse

Namn: Rudis
Datum: Torsdag den 12 Maj 2005 Kl: 17:51
Inga fågerjägare som vill/vågar kommentera katter i frysboxen ??? (se tidigare inlägg)

Namn: Lina
Datum: Torsdag den 12 Maj 2005 Kl: 15:19

Men Bonde, det var ju precis det jag sa! Du maste ha last mitt inlagg bakvant ;) Jag haller med!

kram
Lina

Namn: Bonde:0)
Datum: Torsdag den 12 Maj 2005 Kl: 08:40
Lina: Om vi nu också ska börja diskutera samer i denna tråd också... Jag kan inte fatta varför du inte förstår att de som bor norr om Dalälven är de som "klagar" på samerna... (Nu vill jag först klargöra en gång för alla att jag INTE har något emot samerna!) Men det är ju här norr om Dalälven som problem uppstår när de olika näringarna krockar i åsikter om hur mark/områden ska/kan användas. Se på striderna mellan markägare och samer i Härjedalen... Eller skidanläggningen i Almåsa som förmodligen läggs ned nu pga att samer och ägare inte kan komma överrens om utbyggnadsplaner för skidbacken eller på de ställen man vill placera ut vindkraftverk och det inte går att genomföra pga rennäringen, exemplen är många fler....
Det är ju ungefär som om inte jag skulle fatta varför Stockholmarna tycker att rusningstrafiken och bilköer är ett problem, jag har inga problem med bilköerna i Stockholm:0)

Namn: JK
Datum: Torsdag den 12 Maj 2005 Kl: 07:02
Rudis..... läs här så ser du vad som gäller: http://www.jagareforbundet.se/jakttider/default.asp

Annars är det inte fel att ta jägare-examen, man behöver inte var intresserad av att skjuta djur utan endast av egenintresse för att sätta sig in i jakten.

Namn: Lina
Datum: Torsdag den 12 Maj 2005 Kl: 00:08

... 600 mil ska det vara!!!

//Lina

Namn: Lina
Datum: Torsdag den 12 Maj 2005 Kl: 00:07
Hej "Kattagare"...

Sjalv tycker jag det verkar som de flesta som klagar pa samerna bor norr om dalalven, inte soder. Sjalv bor jag ca 600 i vastlig riktning och gor vad jag kan for att forsvara samerna... :)

Men katter tycker jag inte om... Haller mig heller till hundar ;)

//Lina

Hugo - Va inte sa neggo! ;)

Namn: Hugo
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 23:26
Samma gamla visa om kattor/rovdjuur, klart jag kommer skjuta varje rovdjur som försöker äta upp mina rapphöns, klart som korvspat, håll era katter kopplade, så blir dom inte skjutna!!

Namn: Rudis
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 22:24
JK.

Jo, jag förstår att man måste ha jaktkort och allt det där men även om man inte bor i tätbebygt område, får man verkligen skjuta som man vill även om det är på sin egen tomt. Gäller inte jakttider även där ??? När det gäller grävlig då `? Jag skulle se dem mer som besvär än en katt.

Namn: JK
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 21:13
Rudis, Alla fastighetsägare har en automatisk jakträtt på sin tomt/mark, men det betyder inte att man automatiskt får lov att jaga där. bor man inom stadplanerat område så krävs skottlossningstillstånd utfärdat av polisen, men innan dessa så måste man ha licens på vapen samt lösa jaktkort etc etc...och det gäller om man ska fällfånga vissa djur! jag tror undantaget är möss och sorkar. En kommunjägare har oftast de tillstånd som krävs.

Namn: Rudis
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 19:36
Hiskeliga inlägg det här. Vågar man sig på ett eget eller blir man påhoppad direkt.

Läste bla följande :

"1§, Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

7§, En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får dödas av jakträttsinnehavaren eller av någon som företräder denne. Inom tättbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten."
Så länge ovanstående gäller, så har kattägaren ett ansvar, och jägarna en rättighet. Inte att glömma alla de kommunjägare som befriar oss från lösdrivande katter.

* Under tillsyn med hänsyn till deras natur. Torde inte det i katternas fall vara att kunna ströva omkring lösa och jaga om andan faller på.

* Har alla jakträtt på sin egen tomt året runt ? Om det inte är det så kan det ju inte vara lagligt att skjuta katter hemma på tomten även om de är till besvär.

Jag jagar inte själv men så mycket kan jag säga, jag har ett flertal vänner som tränar sina fågelhundar med diverse djur. Har sätt en hel del frysta katter i frysboxarna både här och där.
Några kommentarer om just detta ??? Är det någon som vågar erkänna att de har frysa katter hemma ?

Hälsningar
Dubbel hundägare

Namn: Bonde:0)
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 19:25
jag är inte säker på hur det är med fälla, men man ska i alla fall vara förvissad om att det är en vildkatt...
Och det är nog också det bästa för grannsämjan:0)

Namn: chrille
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 19:12
Bonde,

Jo visst var jag slarvig. Jag talar om katter som saknar halsband (enkelt attt fixa för den som är rädd om sin katt)och de som befinner sig långt ifrån gård och hemvist. De räknar jag som vilda. De gör samma skada som övrigt rovvilt, särskilt då de har ungar, och de jagar vi ju.

Visste att nån skulle komma med påminnelsen om att man inte längre får "saklöst döda" katt som påträffas i markerna. Tänkte det skulle va kul att se hur länge det tog. Nu är det fälla som gäller stämmer inte det?

Katt ägare, du kanske har en lite romantiserad bild av hur katterna lever. Tror du vi hade skjutit strykarkatter om de levde uteslutande på svalor?

Namn: Bonde:0)
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 18:36
Chrille: Nu tar du nog i (hoppas och tror jag) de som förut har skrivit om att avliva katter här på Forat :0) har varit noga med att förvissa sig om att det varit vildkatter, nuförtiden får man inte avliva katter hur som helst...

Namn: Katt ägare
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 16:52
De är väl samma personer som gnäller på Samer fast dom har aldrig träffat en Same, för ni bor väl söder om Dalälven.

Namn: Katt ägare
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 16:48
Katter har funnits på landet sen morfar jänkos tid, där har dom jagat råttor och gjort nytta.

Så sluta gnälla på katter dom är en del av vårt kulturarv.

om dom tar nån svala vad gör de. Gnäll forum

Namn: Chrille
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 16:01
Camre,
gissar jag rätt i att du själv inte är jägare/jakthundsägare?

Skillnaden mellan katter och hundar är att hundägare tar ett helt annat ansvar för sina djur som i likhet med katter är rovdjur. Hundar som gör skada på tama djur eller vilda djur utanför jakttid får dödas av mark/djurägare.

Av samma anledning tar vi bort katter som befinner sig i miljö där de gör skada (=naturen). Det är upp till kattägarna att ta ansvar för sina katter. Katter har i alla tider "saklöst dödats" då de påträffats där de inte har att göra.


Namn: Camre
Datum: Onsdag den 11 Maj 2005 Kl: 10:36
tjaoo jag är en kattälskare,
och läste några av dessa artiklar och tycker det är hemskt. Att folk skjuter katter för de tror de är vilda, det kan vara en vilse katt som är rädd och vet inte hur man ta sig hem. Jag såg en katt i mina område som gick förvirad, kunde tro det va en vildkatt om man inte är erfaren. så jag fångade in den, så såg man den hade en halsband som inte va så lätt att se på avstånd, vi ringde numret och ägaren va en liten flicka som blev såååå glad att få tillbaka sin katt som de trodde hade blivit påkörd av en bil.

Jag har ju själv sex katter som vi låter gå ut i trädgården som är inhäggnad. utom en som kan ibland(inte nu längre) ta en promenad runt om i området, det går helt bra för mig(För jag vet att hon är riktig dålig jägare så det gör inget)hehe=p Men självklart kan man ju hålla sina katter inomhus äller inhägna sin trädgård. Men det ska man ju göra nä de är små och inte ge frestenseln att vara ute, när katten en gång varit ute fritt så vill ju den ut igen. Man kan ju faktiskt gå ut med katten också i koppel o sele. För katter är ju inte bara till för att jaga mös, de är väldigt intelligenta djur med olika beteende, en egen person som inte är en som bara lyder en.För de kärlektsfulla djur, som vill ha lika mycket kärlek som man ger hundar. Mina katter vill inte vara själva, de är ju små hundar som vill ha en kärlek men egen bestämmelse vad de vill göra. När jag är sjuk kommer alltid alla katterna till mig när jag ligger i sängen för att kolla till mig. Sen så ligger vi där o gottar sig. Man blir faktiskt frisk igen att kunna känna den mjuka pälsen intill sig. Så de som skriver om katter att de borde skjutas kanske skulle ta en bok, läsa lite om katter först innan trycka ner dem.

Jag kan hålla med om det med halsband o kastreringen, men hallå, Har ni tänkt på det att det finns katter som är chipmärkta så hur vet ni att ni inte skjutter en sällskaps katt eller inte. Varför ska de små liven inte få en chans att få leva?Varför inte hjälpa den, skulle det vara en skillnad om det va en hund då?, det finns katthem faktiskt.Kan faktiskt hända att katten bli av med halsbandet det har hänt flera gånger med min katt.

Det är ju helt befängt, man katt kan inte bli av med jaktbeteende på katter det är ju deras natur, och det inte bara katter som som tar fåglar o sånt det finns mängder andra djur som har detta beteende också(hundar)

Sen kan man ju fråga vems fel är detta egentligen är, jo det är människan, vi. Varför skaffa ett djur som man senare inte kommer att klara av ta hand om och lämnar den ute i den vilda, vad ska den göra, beställa pizza när de är hungrig, nä självklart de jagar då. Det är vi som för med oss allt lidande, vi som ta död på alla, och nu mördar ni oskyldiga katter som kom till det här livet på grund av oss. Hata alla katter, för de tar en höna, mus, (för det är ju deras beteende) så går jorden under. Medan det går bra att utrotta andra massa djurarter. Som jag vill ha fram med detta är Tänk först när ni skaffar katt eller något annat djur, att ni ska ha djuret länge och inte släpa ut den och låta massa osyldiga katter slås, dö för sin överlevnad.

Så hunden är bättre då, som är beronde i nästan av oss. Hund som springer ute och blir förvildad är farligare än en katt. De kan döda en människa. Det va en flicka som skulle klappa en hund och ett annat barn sprang förbi, o hunden blev rädd o bet flickan i halsen, hon dog. Då kan man undra var är ägaren.

P.S Läs lite innan ni trycker ner katter. Bara för hundar lyder o befaller er och inte katter så är de inte mindre värda varelser för det.

Namn:
Datum: Söndag den 6 Mars 2005 Kl: 14:00
Säger bara så här, hur många gånger har man inte hört om hundar som äter upp döda matten? Eller hunden som biter ihjäl ett barn? Det finns hundra starkare skäl till att inte skaffa HUND! Katt däremot är det idealiska husdjuret, som man säger; de som inte gillar katter var förmodligen möss i sitt förra liv. Kärlek från en katt däremot måste man förtjäna. Hejs alla ni som hela tiden måste få er själva bekräftade(hundägare)!

Namn: JK
Datum: Måndag den 9 Februari 2004 Kl: 14:56
Ännu ett starkt skäl att inte skaffa katt:)
Aftonbladet:"Kvinna åts upp av sina 32 katter
Polisen möttes av en makaber syn"

Namn: Hipshot
Datum: Fredag den 6 Februari 2004 Kl: 22:44
1. In 1987, Peter Churcher and John Lawton asked the owners of cats in a Bedfordshire, England, village to keep any 'gifts' brought to them by their cats; owners of 78 house cats participated (all but 1 cat owner in the village), with the researchers extrapolating from these findings to estimate that the 5 million house cats in England were responsible for killing approximately 70 million animals each year, 20 million of which are birds. [PB Churcher and JH Lawton, 1987, "Predation by domestic cats in an English (UK) village. Journal of Zoology. (London.) 212:439-455.]

http://www.owra.org/cateffect.htm

Dags att omvärdera Skrållan kanske...

Mvh!

Namn: Hipshot
Datum: Fredag den 6 Februari 2004 Kl: 18:37
Oj! Ser att Birddog.nu har sina egna "troll" :-)

Orkade inte läsa igenom hela tråden men enl en undersökning gjord i Storbrittanien så var just katter den enskilt största predatorn på småvilt. Det var groteska siffror, (leter efter källan)..

Sen tror jag att problemet är större ju längre söderut man kommer. Skånes klimat gör att vildkatter har större möjlighet att överleva, här i mellansverige svälter de ihjäl snabbare.

Mvh!

Namn: Emil
Datum: Torsdag den 5 Februari 2004 Kl: 09:14
Jag läset lite vad ni hadde skrivit om paintball längre upp, och ni verkar inte riktigt veta vad ni pratar om. för de första så får man inte kick av att döda när man spelar, man spelar paintball av samma anledning som man spelar alla andra sporter. sen var det någon som sa att det inte gör något om man skjuter paintball på ett djur, ne det gör väll inget mer än att dom kan dö, en paintballkula träffar med en kraft på ca 3 joul, det är tillräckligt för att döda dom flesta smådjur om man träffar på fel ställe.. vill ni säga nått till mej så maila för jag kollar antagligen inte här igen..

Namn: ?
Datum: Måndag den 1 December 2003 Kl: 10:07
"Bohuslän varit norskt i en inte allt för avlägsen framtid"
ska naturligtvis vara:
Bohuslän varit norskt i en inte allt för avlägsen dåtid.

Namn: ?
Datum: Måndag den 1 December 2003 Kl: 10:06
Kan man då anse att Norsk skogskatt tillhör den norska faunan? Tänker på att bl.a. Bohuslän varit norskt i en inte allt för avlägsen framtid och då så ingår kanske katten i den svenska också????

Namn: Ekorren
Datum: Torsdag den 27 November 2003 Kl: 14:47
Mike, jag måste tyvärr säga att jag håller med Lejonkungen i det som skrivs.
Och vad vet du om vad Lejonkungen har för utbildning?

""Tyvärr" är jag inte uppfostrat till att inta samma stadie och kasta skit tillbaka, men har istället försökt att få någon form av konstruktiv debatt."

Nej, du verkar inte vara uppfostrad alls om jag får säga min åsikt.

Namn: chivas
Datum: Torsdag den 27 November 2003 Kl: 08:16
Ja det var omoget.., men lite kul oxå

Namn: Husse
Datum: Torsdag den 27 November 2003 Kl: 00:06
2 0 0 ! ! !

Yippeyh !!! Omoget jag vet, men jag kunde bara inte låta bli .

Tycker dessutom fortfarande att katter e´goa djurså länge man vet ungeufär var dom håller hus..(= nej till vildkatter).

Namn: Husse
Datum: Torsdag den 27 November 2003 Kl: 00:03
199

Namn: Husse
Datum: Torsdag den 27 November 2003 Kl: 00:03
198

Namn: Husse
Datum: Torsdag den 27 November 2003 Kl: 00:03
197

Namn: chivas
Datum: Onsdag den 26 November 2003 Kl: 11:30
Helt otroligt, nästan 200 inlägg om katter.

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Tisdag den 25 November 2003 Kl: 23:35
Tänk nu efter alla som kritiserar mina kattinlägg. Efter allt jag skrivit om katter så kan väl ingen påstå att jag skulle vara en konsekvent kattkritiker eller "hundguru"????

Torsti

Namn: Nisse
Datum: Tisdag den 25 November 2003 Kl: 11:39
du glömde mej
Nisse

Namn: Frank-T.
Datum: Tisdag den 25 November 2003 Kl: 08:50
Det denne tråden mest av alt understreker er at det burde väre lösenord og noll anonymitet her på forumet. Da blir det for alvor interessant å dele erfarenheter med andre seriöse hundfolk, som man ellers kanskje aldri ville truffet.

Det blir så platt å diskutere med x, xx, Lejonkungen, Ekorren, Laban, nybörjare, hundägarblåbär og fan vet vad.

Namn: !
Datum: Tisdag den 25 November 2003 Kl: 00:08
ja

Namn: ?
Datum: Måndag den 24 November 2003 Kl: 13:56
Norsk skogskatt är det en inhemsk ras i Norge?

Namn: chivas
Datum: Söndag den 23 November 2003 Kl: 20:17
Ge er nu båda 2 och ge er ut i spårsnön och leta möss.
Eller vad fan som helst., ni kommer inte komma en millimeter längre i detta ämne

Namn: Lejonkungen
Datum: Söndag den 23 November 2003 Kl: 16:16
Ärligt talat Mike, vad vet du om vad andra har för utbildning? Är du synsk på något sätt?
För övrigt håller jag med xx, det är dags att sätta P. Det leder ingen vart och har väl heller inte gjort det på väldigt, väldigt länge. Men så är det, var och en är salig på sin tro och vägrar envist att vika en milimeter.

Namn: Mike
Datum: Söndag den 23 November 2003 Kl: 13:05
Fanatisk blir jag när folk börjar yttre sig om mitt psykiska tillstånd och mina ävner att ta emot information, speciellt när det kommer ifrån folk som inte har någon som helst utbildning inom området eller ens haft möjligheten att göra någon form av saklig utvärdering.
"Tyvärr" är jag inte uppfostrat till att inta samma stadie och kasta skit tillbaka, men har istället försökt att få någon form av konstruktiv debatt.

Jag och flera andra har försökt att ge och få förslag på ev. lösningar utifrån våra intressen och uppfattningar om ämnet, men det verkar inte som att man från ickejagande sida har några förslag annat än att använda diverse nedsättande uttryck om enkeltpersoner och grupper samt deras problem.

Så fanatisk javisst det blir jag varje gång folk attackerar mig, mina vänner, min familj, mina intressen och mina djur.

MVH
MIke

Namn: xx
Datum: Söndag den 23 November 2003 Kl: 11:06
Nu är det väl ändå dags att be webmastern gå in och sätta punkt i en diskussion som varken hjälper, katt, fågel eller människa.

Det här är ju ett helt maniskt beteende. Man orkar inte ens läsa inläggen längre, samma fanatiska människor som ältar samma saker om och om igen..................
163 inlägg, eller var det ännu fler?? Att yttra en åsikt är väl en sak men att sedan rapa om samma saker i ett.

Namn: Ekorren
Datum: Söndag den 23 November 2003 Kl: 09:43
Skjut alla fåglar!
De har skitit på min bil och är därför en sanitär olägenhet.

Namn: Lejonkungen
Datum: Lördag den 22 November 2003 Kl: 19:35
Min proffesionella och utomordentliga sakliga bedömning av din intelligens och ditt psykiska tillstånd bjuder jag på.
Jag förlåter dig också att du inte är klok nog att böja alla ironiska meningar i neon, eller hur du nu uttryckte det.
Det finns ingen som på något sätt är förpliktigat att ge förslag. Så skrev du själv och vad jag förstår så så är dina åsikter lag.
Dessutom finner jag det totalt meningslöst att ens försöka med tanke på att sannolikheten att du ska ta till dig eller fatta är ganska minimal...

Namn: Mike
Datum: Lördag den 22 November 2003 Kl: 16:03
Lejonkungen!
Tack för din proffesionella och utomordentliga sakliga bedömning av min intelligens och mitt psykiska tillstånd.

Förlåt att jag inte är klok nog att böja alla ironiska meningar i neon.

Om vi nu kan gå tillbaka och få lite sakligt inn i denna debatt skulle det vara kul, jag hade några frågor som det skulle vara bra att få svar på, så att även jag kan bli ett upplyst människa.

Är det inte lika mycket mord att ligga ut gift, fällor eller sätta ut rovdjur i syftet att lokalt utrota en bestämd art som det är att använda skjutvapen?

Är råttor och möss mindra värde än andra djurarter?

Är katten inte också lokalt set en sanitär olägenhet, jag tänker på sandlådor, rabatter och halvätna djurkadaver?

Är inte det minsta man kan göra för sitt älskade husdjur att se till att det har ett så säkert liv som möjligt, bl.a genom registrering och att ge det ett halsband med namn och tfn. nummer?

Bör man inte kunne förlanga att människor som vill åtaga sig ansvaret för ett djur har någon form av kunskap om den specifika artens karakteristika, eller åtminstone vill offra tiden för att försöka lära sig?

Skall man inte kunne ställa en kattägare ansvarig för hans katts härjan på lika fot med t.ex hund- hästägare

En lite svår fråga kanske men är katten ett husdjur eller är det ett naturligt förekommande rovdjur i den svenska faunan?

Har du några förslag till hur man kan komma till rätta med överlämnade katter som är blivet hel/halvvilda?

Måste tillägga att jag var lite för snabb tidigare det var inte Michael utan Chivas som gav dig svaren med hundras men det kan du jo tillskriva min generella inkompetens.

Tacksam för svar.

Namn: chivas
Datum: Lördag den 22 November 2003 Kl: 16:00
men ge er nån gång. Ni är ju värre en veganer som hävdar sin rätt till morötterna.

Namn: Michael
Datum: Lördag den 22 November 2003 Kl: 15:46
Lejonkungen,

Själv om det överhuvudtaget inte har med tråden att göra: Jag hatt bott på ”landet”, riktiga landet, i många år nu, inte har jag katt, inte har jag många möss inne, inga storråttor och inga stinkande kadaver i väggarna. Om du använder rätt sorts gift så söker en förgiftad mus eller råtta sig ut för att få vatten. Detta hänger ihop med dom indre blödningar giftet sätter igång….vips så dör dom ute under en sten någon stans….Med fällor kan du själv avlägsna dom och se till att dom inte ligger omkring och doftar. (bara som ett tips…)

Jag håller med om att råttor och möss är en sanitär angelägenhet, men det är ta mig f… också katter som pinkar och skiter i min och många andras trädgårdar, garage med mera, luktar inte gott och gud vet vilka parasiter dom kan sprida till hundar och andra djur.

I och med att dom flesta katter du ser har halsband så drar jag slutsatsen att du bor i stad eller mycket tättbebyggd område. Då har du troligen inte förutsättningar att sätta dig in i problemet bland andra jag har tagit upp; Rovdjurets inverkan på fältviltet i yngeltiden, katten utgör ett rovdjur i relativt stor population, dessutom ett rovdjur som i själva verket er eller har startat livet som et tamdjur. Tamdjur får inte härja fritt!!!

När det gäller mitt inlägg ( lite humoristisk) angående katterna och hundfodret så har du, i vanlig ordning inte fattat någonting; Katter jagar själv om dom är mätta, men som dom smarta djur dom är så väljer dom den födan som är lättast att få tag i som ”vomfylla”, efteråt kan dom med mätta magar roa sig med att jaga möss eller annat. Katten som äter sig mätt hemma går gärna direkt ut i marken efteråt och har ihjäl några kycklingar…..dag efter dag, men detta vill du säkert inte fatta.

Annars så tycker jag dina karakteristiker i from av ”urbota korkad, pucko med mera” bara visar att du har i stort sett noll kunskap om ämnet, hur man umgås folk och att det tyder på att du har en stärkt reducerad elektrisk aktivitet i hjärnan. Jag tror det var Pyret som kallade mig ”social inkompetent”, bra att se att jag inte är den enda här på tråden....

Med tanke på ovanstående så förväntar jag mig inget sakligt svar från dig……

Michael

Namn: Lejonkungen
Datum: Lördag den 22 November 2003 Kl: 14:47
Mike
Ber om ursäkt, hade ingen aning om att du verkligen trodde att lejonkungen var en så intelligent katt att den alldeles själv var ute på internet och deltog i ett diskussionsforum ;o)
Där ser man, man ska nog inte överskatta intelligensen på folk.

Jag hade läst förslagen på hundar och fann ingen anledning att bemöta det just därför att jag fått svar.
Fast det hade du väl förmodligen också svårt att räkna ut....

Jag tror inte heller att någon är förpliktigad att lämna förslag men det utesluter inte att man inte skulle kunna be om det.
Vi är inte förpliktigade att skriva på detta forum överhuvudtaget, ändå gör många och även du och jag det, konstigt...

Precis som du säger så hade Anticimex lagt ut råttgiftet och vad det gäller den frågan så handlar det om att möss och råttor är en sanitär olägenhet , fast det saknar förmodligen betydelse i din lilla inskränkta värld.
Mössen försvann i och med att katten kom, de återkom varje år dess för innan trots råttfällor mm.
Summa summarum, möss och råttor väck ifrån mina hus och en lycklig katt som dessutom är ett härligt sällskap.

Du skrev i ett tidigare inlägg:
"Jag har mina katter främst som sälskap och sedan för att hålla undan möss och råtter, så visst springer dom lösa i skog och mark (när jag är hemma annars försöker jag ha´ dom inne)"

Intressant ...
Visseligen skriver du också att du tar en risk att den blir dräpt men samtidigt så anser du tydligen att antingen så deltar dina katter inte i den stora rovjakten på fåglar o.dyl. eller också så att du tycker du väl förmodligen att det är skillnad på dina och andras katter.
Även du skulle ju kunnat skaffa en råttjagande hund istället...............om det var ett problem vill säga.

Du skriver också att katter jagar även om dom är mätta.
Ja, antingen så hittade Michael på det han har skrivit eller också så stämmer inte ditt (och flera andras)påstående.
Där valde tydligen katterna maten framför mössen.
Om du glömt så skrev han:
"Jag skulle in i garaget i går, har en pall med hundfoder där....ut kom en liten grå kattunge i 100 km/t....vid inspektion har dom knaprat i sig en halv säck med hundfoder....Tänka sig, jag har födt upp en kull med vildkatter utan att veta om det.......jag av alla människor :)) Dessutom finns det bra med möss där inne, men högenergi är tydligen bättre......."
Namn: JK
Datum: Lördag den 22 November 2003 Kl: 10:24
Att ni bara orkar!:)
"1§, Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

7§, En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får dödas av jakträttsinnehavaren eller av någon som företräder denne. Inom tättbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten."
Så länge ovanstående gäller, så har kattägaren ett ansvar, och jägarna en rättighet. Inte att glömma alla de kommunjägare som befriar oss från lösdrivande katter.

Namn: Mike
Datum: Lördag den 22 November 2003 Kl: 09:12
Lejonkungen!

"Mig veterligen har hittils ingen trott att det är jag som är katten hos oss."
Ditt namn lejon =katt.
Sedanmera är du kattägare placerar ut gift (kanske inte mera)men det är kanske inte ditt ansvar för du har jo bara ringt anticimex och du är jo bara en "djurvän" som har katt ????

"Hallå, jag har fått svar med förslag att använda annat än katt, inte hur katten ska användas. Till skilnad mot många andra på den här tråden så anser jag att även katter har ett berättigande och rätt att existera annat än som inlåsta sällskapsdjur."

Jag bad dig läsa dina egna inlägg där frågor du bl.a efter alternativ till katt och Michael gav dig ett utmärkt alternativ dansk-svensk gårdhund som är expert på att fånga råttor, du frågor vidare efter sätt att motivera din katt och jag ger dig ett svar men du väljer envist varje gång att dra delar ut av sammenhanget för att få andra att framstå i dåligt ljus.

"Till skilnad mot många andra på den här tråden så anser jag att även katter har ett berättigande och rätt att existera annat än som inlåsta sällskapsdjur."

Det är väl ingen som säger att katten inte har ett berättigande eller att de skall vara innlåsta det enda som blir sagt är att kattägare skall ta ansvar för deras djur, och det finns ingen som på något sätt är förpliktigat att ge förslag på hur du som kattägare skall motivera och träna din katt, det är nämligen såna "puckon" som inte vet eller tar reda på sånt före de anskaffar ett djur som inte skulle ha rätt att bli djurägare.

Namn: Lejonkungen
Datum: Lördag den 22 November 2003 Kl: 00:30
Mike
"du dräper jo själva råttor och möss"
??????????
Mig veterligen har hittils ingen trott att det är jag som är katten hos oss.
"När du sedan får svar med förslag "
Hallå, jag har fått svar med förslag att använda annat än katt, inte hur katten ska användas. Till skilnad mot många andra på den här tråden så anser jag att även katter har ett berättigande och rätt att existera annat än som inlåsta sällskapsdjur.
"som det framstår på denna tråd så kan vilket "pucko" som helst bli djurägare"
Helt rätt, det var det jag var orolig för......

Namn: Mike
Datum: Lördag den 22 November 2003 Kl: 00:24
Lejonkungen!
Du vill uppenbarligen ha´ debatten ned på ett niveau som på diverse "djurrättsaktivisters" hemsidor, värsågod.

Du uppmanar flera gångar till att någon skall ge dig förslag på lösningar på hur man kan motivera et djur man har tagit ansvar för (jag orkar inte citera dig så var så vänlig att läs dina egna inlägg).
När du sedan får svar med förslag så väljer du kritiskt delar ut av sammenhangen så du får det att framstå som varande hatskt mot katter, utan att ens försöka kommentera/ta emot de förslag som t.ex jag har försökt ge dig, detta är samma tillvägagångssätt som t.ex nynazister användar för att få tonåringar utan självförtroende att sluta upp under fanan.

Om nu det är så att i det område du färdas i till vardags att flertalet katter har halsband, så är det jo kul för er, men det är tyvärr inte detsamma som att det är entydigt för hur kattägare i Sverige agerar.

Till sista delen av ditt inlägg kan jag bara svara med frågor.

Vad ger dig rätten att kalla andra för "blodtörstiga djurhatare"? du dräper jo själva råttor och möss, eller är de kanske mindre värd än andra levande varelser?

Du behöver inte oroa dig för hur våra hundar (eller katter för den sakens skull)blir behandlade, de flesta på detta forum kan nämligen motivera och ta ansvar för deras djur, idet att flertalet är helt på det rena med deras djurs naturliga instinkter och förstår att använda det för att uppnå det önskade resultatet med det enkelte individ.

Ditt önske om högre krav kan jag intyga i dock inte i frågan om jägarexamen men i form av att alla måste avlägga ett prov och registreras för att ha någon form av djur ALLS,
för som det framstår på denna tråd så kan vilket "pucko" som helst bli djurägare.

Namn: Lejonkungen
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 22:35
Rättelse
Vi verkar vara en samling blodtörstiga djurhatare ska självklart vara :
Ni verkar vara en samling blodtörstiga djurhatare

Namn: Lejonkungen
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 22:29
Några svar på tidigare inlägg:
"Möss blir bara ett problem om dom är inne"
Möjligtvis om du bor i lägenhet, bor du i villa har du mössen under golven, under husgrunden inte inne i själva rummen.
"Konstruktivt förslag på hur man håller möss borta: råttfällor, gift och i särskilt svåra fall Anticimex."
Vill du har möss och råttor som ligger ruttnande i trossbotten och luktar lik i flera månader så visst, funkar säkert hyfsat. Råttgiftskartongerna som Anticimex lägger ut fungerar dessutom utmärkt som bon till mössen. Det vet jag av egen erfarenhet. Dessutom återkommer de varje höst, äter råttgift och luktar skit i månader. Inte speciellt trevligt med liklukt i huset varje år lagom till jul.

"Ett alternativ på problemen med katter är att innföra en almän jakttid på katter utan halsband, "
Fungerar säkert bra om man bortser från att de allra flesta katter som åtminstonde jag ser lösa faktiskt har halsband.

För övrigt kan jag tillägga att de flesta av er verkar bestå av ett gäng katthatare som (patetiskt nog) försöker få det att framstå att katten skulle vara ett hot mot ert jaktbestånd. Vi verkar vara en samling blodtörstiga djurhatare som tycks anse att det stora nöjet är att ta livet av andra varelser. Vad ger er rätt att avgöra vilket djur som ska få jaga vilket byte och vad får er att tro att er åsikt skulle väga tyngre?
Jag fasar för tanken hur ni kan tänkas behandla era hundar med er syn på andra levande varelser.
Det vore kanske på sin plats att ställa högre krav på en jägarexamen, för som det framstår på denna tråden så kan tydligen vilket "pucko" som helst få godkänt!

Namn: Anette.U
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 13:38
Chrille:
Varför skulle man inte kunna ha BÅDE katt och (jakt)hund??
Funkar alldeles utmärkt hemma hos oss iallafall...

Namn: Mike
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 13:34
Michael jag vet inte om du är korkat eller ej men varje gång någon har försökt att ge´ ett svar på den självutnåmnde konungens frågor har han tolkat det som det passar för honom, konklusionen måste vara att han inte vill ha´ svar men något sätt att förstärka sina egna drömmar om hur världen ser ut.

Ett alternativ på problemen med katter är att innföra en almän jakttid på katter utan halsband, den jakttid kan förslagsvis vara samma som kanin (vild och tam utanför bur)eller räv och kråka med samma möjligheter för skyddsjakt.

Mvh
Mike

Namn: Michael
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 12:12
Lejonkungen;

Jag läste igenom dina tidigare inlägg…inte så sakliga…..Som svar på din fråga om hur korkad jag är; Jag måsta vara urbota genomkorkad, detta då jag gids svara på dina inlägg………..År du så intelligent som du verkar???

Konstruktivt förslag på hur man håller möss borta: råttfällor, gift och i särskilt svåra fall Anticimex. Annars finns det, som du kan läsa härunder, hundar som också jagar gnagare. Dessutom var det väl meningen att du skulle hålla möss borta från hemmet och inte i en radie på 10 km från hemmet???? Hur man tränar en katt att hålla sig på tomten har jag ingen aning om, i och för sig är inte det mitt problem, jag håller inte katt. Om det är så att kattägare inte vet hur man håller katt så borde dom möjligen fundera på en hamster istället, eller kan det faktisk vara så att man rätt och slätt borde utrota katten? (Detta då det tydligen är omöjligt att hålla katter på ett civiliserat sätt….)

Michael

Namn: Torkel
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 10:46
En norrman som jag känner flyktigt var med om något ruggigt. Hans två laikor, som tidigare visat sig vara fårrena, kom in i en hage och rev ett stort antal får. I Norge är detta något oerhört, så mannen ansåg sig inte ha något val utan sköt båda sina älskade hundar och jaktvänner på plats. Något han kommer att få leva med resten av sitt liv. Kontrasten är ganska stor mot de kattägare som dag efter dag, år efter år, låter sina "husdjur" fritt röra sig runt och döda allt de kommer åt. Detta är kattens natur och inget ägaren kan ta ansvar för!

Namn: Lösning
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 09:03
"Schipperken är en utmärkt och trogen liten vakthund, misstänksam mot främlingar. Den är alert, vaken och oförtrutet intresserad av vad som händer runt omkring den och mycket aktsam om saker, som den givits att vakta. Den är också tillitsfull och mycket snäll mot barn. Den känner väl hushållets funktioner, är alltid nyfiken på vad som sker bakom stängda dörrar eller på saker som flyttats, avslöjar sina intryck med gällt skall och rest krage. Schipperke samsas väl med hästar, jagar gnagare och andra skadedjur."


Namn: chivas
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 09:02
Lejonkungen
Möss blir bara ett problem om dom är inne, då har du katten inne. Ute gör mössen inga problem utan dom ingår som mat till de vilda djuren där tamkatter inte ska vara.

Det finns flera utmärkta hundraser som jagar råttor och möss, bland annat en holländsk ras som användes förr på båtar för att ta råttor. Dessutom har jag för mej att dansk gårdshund tror jag den heter är ypperlig som råttjägare.

Det ska dock vara en mindre typ av hund som jagar råttor så den kommer in i små utrymmen.

I övrigt så ska man hålla katten i koppel när man går ut med den, Katten gör ingen skillnad på råttor eller fågelungar när fåglarna föder upp sina avkommor.

Det finns många restriktioner om och när man får ha lösa hundar i naturen, självklart borde det finnas samma restriktioner för en av djurvärldens bästa jägare. Katten

Namn: Lejonkungen
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 00:01
Michael
Kom gärna med lite konstruktiva förslag på hur den som skaffar katt för att hålla mössen borta ska hålla katten inomhus och samtidigt kunna ha den till det den var tänkt till, dvs mössjägare.
Precis som vi använder hundar till hjälp vid jakt så kan man använda katter till jakt på möss.
Har du några tips på hur man tränar en katt till att hålla sig på tomten? Eller vet du någon lämplig hundras som kan ta över kattens uppgift till detsamma?

För övrigt anser jag att frågan till Chrille är lika befogad att ställa till dig.
Gör du dig till eller är du så urbota korkad som du verkar?

Namn: Michael
Datum: Torsdag den 20 November 2003 Kl: 23:52
Hej!

Håller med Torsti, detta måste vara en tråd där man kan få fritt utlopp för sina känslor utan att behöva någon särskild form av kompetens…..(jag har jo själv varit aktiv på denna tråd…..)

Några vill hela tiden påpeka att dom som vill ha bort katter från sina jaktmarker ger jägarkåren dåligt rykte….någon annan var så pass klok att vidkommande nämnde att en del kattägare ger katten dåligt rykte…..

För 1000 gång, håll katten under lika bra uppsikt som dom flesta (upprepar flesta) hundägare gör så blir det inga problem, katten är säkert jättesöt i sådana fall……

Jag har fått besök av minst tre olika radmagra katter det sista dygnet, dags att göra en god ”gärning” igen…….hur kan djurägare vara så urbota korkade och bry sig så lite att dom låter dessa djur ströva fritt och bli vilda, semi-vilda eller jägare?

Jag hade bestämd mig för att hälla truten på mig framöver i denna tråden men jag har fortfarande inte fått något svar på varför precis dessa husdjur ska ha en rätt att ströva fritt. Eller varför precis dessa djurägare ska ha en rätt att ge fullständigt f… i sina djur.

Kan någon berätta detta för mig?????


Michael

Namn: Lejonkungen
Datum: Torsdag den 20 November 2003 Kl: 23:36
Chrille

Du skriver: Rov-katter och jakthundar som intresse rimmar ganska illa ihop tycker jag...

Menar du att om man har jakthund så betyder det att man inte kan/skall gilla katter?
Gör du dig till eller är du så urbota korkad som du verkar?

Namn: x
Datum: Torsdag den 20 November 2003 Kl: 21:26
Jadå chrille, jag tror att alla har förstått att du är en blodtörstig katthatare efter ditt tidigare inlägg.
Det är sådana som du som får seriösa jägare att svära ve och förbannelse för du förstör så mycket för jägarkåren men det inser du kanske inte?

Namn: chrille
Datum: Torsdag den 20 November 2003 Kl: 20:56
Det här var en rolig tråd... Dock skjuts det lite väl lågt eller hur? Vissa gillar katter, andra inte. Vill man behålla småviltet på marken, ja då skjuter man naturligtvis bort missarna, liksom rävarna oc i viss mån grävlingarna. Det betyder nödvändigtvis att vi är blodtörstiga katthatare. Det måste väl ändå kattvännerna förstå. De är säkert snälla så länge de håller sig på gårn.

Förresten kattvänner, hur *** hittade ni in till detta forumet? Rov-katter och jakthundar som intresse rimmar ganska illa ihop tycker jag...

Namn: Laban
Datum: Tisdag den 18 November 2003 Kl: 19:39
Okunskap beror på vem man jämför sej med
Det behöver inte vara okunskap, bara en annan erfarenhet av samma sak.

Namn: Lejonkungen
Datum: Tisdag den 18 November 2003 Kl: 18:57
Torsti
Du har ju deltagit rätt flitigt i debatten själv och det visar ju helt klart att även du tillhör skaran av de som har en okunskap om hundar.

Namn: x
Datum: Tisdag den 18 November 2003 Kl: 11:40
Ja inte skulle jag förvara en pall med hundfoder i ett utrymme där både möss och katter utan problem kan komma in. Då får man väl kanske skylla sig själv? ;)

Namn: Michael
Datum: Tisdag den 18 November 2003 Kl: 08:53
Jag skulle in i garaget i går, har en pall med hundfoder där....ut kom en liten grå kattunge i 100 km/t....vid inspektion har dom knaprat i sig en halv säck med hundfoder....Tänka sig, jag har födt upp en kull med vildkatter utan att veta om det.......jag av alla människor :)) Dessutom finns det bra med möss där inne, men högenergi är tydligen bättre.......

Michael

Namn: nybörjare
Datum: Måndag den 17 November 2003 Kl: 12:56
Finns många experter här inne, Visste inte att katter var ett sånt problem.
Men jag får väl lyssna på Torsti, han verkar vara Guru just nu.

Namn: hundägarblåbär
Datum: Måndag den 17 November 2003 Kl: 12:01
Ursäkta..Torsti "hundguru" Mäkinän, lovar att inte lägga mig i!

Namn: Tony
Datum: Måndag den 17 November 2003 Kl: 10:51
Torsti;
Det är inte snyggt att underskatta/nervärdera andra personer pga deras åsikt. Basunera ut att de andra är okunniga! Det är sånt man brukar göra när argumenten tar slut. Det är min tanke bland många......
Mvh Tony

Namn: JK
Datum: Måndag den 17 November 2003 Kl: 09:29
Torsti.. Ang. ditt senaste inlägg, så tror jag du får utveckla och belägga dina teorier lite bättre!
Eller du är bara ute efter att sätta fart på debatten igen?:) Tråden kom med anledning av ett förslag på att att ID-märka alla katter, sen har det förvisso spårat ur litet då och då, men kärnfrågan gällde nog lösa katter, kattägares ansvar, samt 1§, Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Söndag den 16 November 2003 Kl: 23:42
Det finns ju 3 sorters sanning enligt Mark Twain: Lögn, förbannad lögn och slutligen statistik!

Jag fördjupade mig för några sekunder i den statistik om vilka ämnen hundägare engagerar sig mest i och det tycks vara katter!

Man kan tolka resultatet på många olika sätt. Dels kan det ha att göra med att katten är den rak motsatsen till hunden - mentalt sätt - och därför ett intresant object för diskution i ett hundforum.

Min egen teori är dock att det finns ett antal okunniga hundägare på detta forum som egentligen inget vet om hundar men som ändå vill vara med i diskutionen, ofta fullständigt incognito, utan att avslöja vare sig sin identitet eller sin okunskap om hundar. Katten är sålunda en eftertraktad livlina som dessa personer kan klänga sig fast vid.

Såå, det är en tanke bland många andra....

Torsti

Namn: Missan
Datum: Lördag den 15 November 2003 Kl: 15:59
Det är kattägarna som gör att katterna får sitt dålig rykte

Namn: Anette.U
Datum: Lördag den 15 November 2003 Kl: 09:04
Svar till Chrille:
det är sådana som Du som gör att jägarkåren får dåligt rykte.MVH.

Namn: Chrille
Datum: Fredag den 14 November 2003 Kl: 23:22
Om jag ser en katt på mina marker är det bara frågan om vem som hinner först, vorstehn eller gyttorp 6:an...

Namn: Melker
Datum: Fredag den 14 November 2003 Kl: 12:07
T o m den här katten tar ekorrar!!!

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,391070,00.html

Namn: Missan
Datum: Torsdag den 13 November 2003 Kl: 15:53
Kvinna dog av kattbett
En 76-årig kvinna dog på sjukhuset i Hamar, Norge, efter ett kattbett.
- Det är extremt sällan någon dör av kattbett. Men kattbett kan vara farliga om de är djupa och det blir sårinfektion, säger den medicinske överläkare Roald Torp på sjukhuset till vg.no.
Han bekräftar att kvinnan avled tidigare under hösten efter att ha blivit biten i handen av en katt.
Hon ska ha blivit biten fyra till fem dagar innan hon lades in på sjukhuset. Kvinnan ska ha fått en penicillinkur och vaccin – men det hjälpte inte.

Namn: Lejonkungen
Datum: Måndag den 10 November 2003 Kl: 22:37
Bra idé! Släpp ner resten av Sveriges jägarkår på samma ställe så kan dom göra gemensam sak. Tänk vad bra, då hamnar dom i samma jaktlag och alla fåglar, ekorrar och bärplockare kan känna sig trygga i skogen, katter och jägare är vänner, ja, kan det bli bättre ;o))

Namn: Mike
Datum: Måndag den 10 November 2003 Kl: 20:16
Lejonkungen!
Visst bra ide´ vi fångar in alla katter utan halsband och släppar dom ut i kloakerna, i alla större städer så kan de leva där och fånga råttor det kaller jag samhällstjänst.

Namn: Lejonkungen
Datum: Måndag den 10 November 2003 Kl: 19:04
Pyret
Jag håller med dig till 100%! Det kunde inte sägas bättre.
Mike
Om en katt håller sig till samma byte och byter område för att fortsätta jaga samma byte så är det ju helt enormt!
Det kan ju bara innebära att en katt som börjat jaga möss/råttor struntar i fasaner och rapphöns.
Om man då tränar katter att jaga möss så, ja jäklar, vilken samhällstjänst de gör.

Namn: Mike
Datum: Söndag den 9 November 2003 Kl: 10:48
Som jag berättade i mitt första inlägg i denna tråd har jag 2 katter och jag är växt upp med katt.

Nu är frågan kommit hur man kan berika kattens behov = motivera katten, det är väl bara rimligt att försöka ge några förslag som har fungerat för mig.

Först en liten förklaring om kattens jaktliga beteende, i motsättning till en del andra rovdjur jagar katten inte enbart för att bli mätt den jagar även när den är mätt, katten kan specialisera sig på ett visst byte på en bestemt lokalitet till denna är tömt och sedan gå vidare till näste lokalitet för att jaga samma byte, katten är inte revirhävdande i ordets egentliga betydelse, men kan dra över stora områden för att hitta det byte som tilltalar den mest, om det är en katt som har lärt att jaga av sin mamma jagar den oftast samma byte som hon.

Lite förslag till motivation av katt.

* ge katten mindre mat i skålen och ge den istället en del av maten slängt över golvet så att det sprids ordentligt, man kan även använda fler rum så att katten verkligen får använda energi på att leta.

* ta ett plaströr stängt i ena enden och lägg små bitar rått kött, fisk eller annat som katten tycker om i denna lägg den på golvet och låt katten själva räkna ut hur den skall komma åt det goda (se till att röret är precis så långt att katten måste anstränga sig för att nå botten och med så liten diameter att den inte får inn huvudet men enbart ett ben åt gången)

* bygg eller köp ett klätterträd som gå från golv till tak gärna med möjlighet för att den kan ligga på toppen och att det kan sättas fjädra, skinnbitar eller annat kul på ett elastikband.

* byta leksaker ofta gärna med 2 till 3 dagars intervall.

* ha 2 katter (de ger varandra en otrolig lekstimulans)

* kom ihåg att katter likaväl som hundar kräver stimulans iform av lek, social samvaro och födosök, detta kan ta 1 till 2 timmar av din tid varje dag som kattägare (har du inte tid med detta skall du inte ha katt eller något annat djur för den sakens skull)

* läs böcker och lär att förstå din katt det finns många bra böcker som beskriver kattens beteende, detta kombinerat med fantasi kan ge dig flera ideer till att motivera din katt.

* lär din katt en signal som betyder kom till mig (du skall ha mat, vi skall leka eller ha trevligt i almänhet) detta signal fungerar i regel så länga katten är inom en radius av c:a 50 meter från hemmet och gör det till en vana att katten aldrig är ute på natten eller när ni inte är hemma.

* ge din katt ett elastiskt halsband med reflex och ditt tfn nummer, ID-märkning med registrering vid kennelklubben är en SJÄLVKLARHET det samma är kastrering i en tidig ålder altså före könsmognaden att ha en pingla på halsbandet ser jag ingen större effekt i med tanke på kattens jaktsätt.

De flesta eller rättare sagt alla jägare jag känner respekterar ett halsband och vill göra mycket för att komma till rätta med ev. problem före att vi skjuter.

Detta var lite av vad jag anser att man kan/bör göra som kattägare.
Ge er katt ett halsband det kostar mellan 29 och 85 kronor (kan säkert fås dyrare också) är din katt värd det MIN är.

Med vänliga hälsningar
Mike

Namn: Husse
Datum: Söndag den 9 November 2003 Kl: 02:07
Pyret.
Jag har inte i ett enda inlägg kommenterat katten som predator av fältfågel av en enda anledning. Jag säetter inte ut sådan fågel och har därför inte en aning om hur hårt katten går åt dessa.
Vad jag däremot vet om katter, är det jag nämnt i tidigare inlägg och faktum i det kan du inte förneka. Hur mkt du än vill ...
Okay att mitt snck om jaktmotståndare var lite "far out",, men det känns på ngt vis som om en hel del männislor tycker att "bu" är hemskt, men "bä" har de aldrig tänkt på.

Jag har själv haft några katter , den äldsta blev 11 år och var en jättego vän, men jag vet samtidigt vad den var kapabel till, därför undrar jag ; Varför förneka att katten är att rovdjur ?
Och Pyret, dina undersökningar om hur 300 000 jägare ser på katten, bryr jag mig noll om.
100 000 av dem har kanke katt själva, men jag är ganska övertygad om att ca. 299 990 ( + - 10 st) skriver under på att katten är en grym jävel när den sätter den sidan till...

Hur som helst så osar hela den är debatten katt, det måste ligga en hund begraven ;.)
tack o hej

Namn: Michael
Datum: Söndag den 9 November 2003 Kl: 01:59
Pyret;

1)Väntar fortfarande på ett enkelt svar; Kan man acceptera att hålla katt så att man har kontroll på den eller inte? Ska den, i motsättning till alla andra husdjur, få sträva fritt??
2)Rapphönan är ingen skogsfågel, läs på lite bättre…
3)”det största hotet etc.etc”….det finns många hot och det gäller att få kontroll på det man kan kontrollera… vädret är det svårt att göra något med…men det finns många inlägg längre ner som beskriver naturen…om du gids läsa…..
4)Om vi ska ”flytta” utplantering (och stöd av naturliga stammar) av fasan och rapphöna till områden som inte ”berörs” av katt mm, var ska detta föregå? Tror inte fältfågel trivs så bra på månen!
5)Du har helt rätt ,en katt klarar inte av en vuxen fasantupp, däremot en rapphöna och en fruktansvärt många fasan och rapphönskycklingar……vart vill du komma??

Du har inte, på något sätt, försökt ta till dig av dom många inlägg som har skrivits i denna tråd. Inte på något sätt vill du respektera att det finns ett kunnande bakom många inlägg… ditt ironiserande prat om paintball visar hur fruktansvärt lite du egentligen vill vet…Det tragiska är att man, för min del, bara ber om att man ska hålla sina djur under kontroll….detta är tydligen fullständigt omöjligt att acceptera eller ta till sig…..Istället ska fågel flyttas till andra områden, man ska skjuta med ”paintball”, eller låta bli att jaga överhuvudtaget…bara för att några friströvande katter ska må bra…..gud hjälpa oss!!!

Hanna;

Om du eller någon efterlyser en katt så skicka mig ett mail (mailadress vid namet) så ska jag beskriva närmare…..ge dig!!!

Michael

Namn: Hanna
Datum: Söndag den 9 November 2003 Kl: 01:15
Michael.
Jag har varit i kontakt med en person vars katt försvann i samband med ditt inlägg om att du dödat en tamkatt. Den dök inte upp på morgonen och är sedan dess försvunnen. Tacksam om du uppger hur katten såg ut och i vilket område/närmaste stad detta skedde.

Namn: Pyret
Datum: Söndag den 9 November 2003 Kl: 00:16
Fy fan vad svårt det är att låta bli att skriva, nu måste jag bara göra en sista kommentar.

HUSSE: Jo visst e de så men, jag tror inte att alla kattägare har klart för sig vad deras "kelgris" går för !
En 100%-ig jaktmotståndare tex, som har sin lilla goa katt, tycker det är hemskt att vi går ut i skogen och tar oss rätten att döda andra varelser. Dessutom har de som argument att vi orsakar en massa onödigt lidande och ångest för tex. rådjur som förföljs av aggresiva bestar (drevrar och taxar) som de tror har till uppgift att 1.) springa ifatt och bita ihjäl djuret, 2.) jaga djuret tils det springer till hundägaren, så att han kan skjuta ihjäl det ( vilket iofs inte är fel..) Men GRYMT, tycker de...

PYRET: Handlar nu detta helt plötsligt om jägarnas problem med jaktmotståndare????
Ni hänvisar ofta till vad jaktmotståndarna tycker och tänker, ni har också väldigt självsäkra påståenden om vilka som är motståndare till jakt och inte, som jag faktiskt tycker verkar mkt dåligt underbyggda. Vad grundar du dessa påståenden på. Hur många % av Sveriges befolkning är jaktmotståndare?? Hur vet du det? Är det bara lösa antaganden eller finns det någon vetenskaplig undersökning, har ni räknat dem själva eller??
Du drar en väldig massa människor över en kam som kanske stämmer för någon liten procent. Ni spekulerar som om det vore sanningar.
Att genast ropa jaktmotståndare får på något vis lite stopp i debatten ett tag.
Själv känner jag mer och mer, att mer än en fråga bubblar upp.
* Vad ger egentligen jägaren/rovdjuret människan den exklusiva rätten att bestämma vilket rovdjur som ska få jaga vilket byte???
Jag skulle vilja vara så fräck och påstå att ni skapar jaktmotståndare genom att gå på så här.
* Vad är det som gör att ni gillar jakten så mkt??
* Är det bara naturupplevelsen som är upplyftande, eller är det själva dödandet man tilltalas av???

Är det inte själva dödandet som man får en kick av så borde väl paintball kunna vara ett alternativ istället. Ni vet där man får springa omkring och smyga och skjuta så mkt man orkar och blir man skjuten själv så träffas man bara av en färgfläck??
Då skulle man ju också kunna skjuta samma djur flera ggr och jämföra om någon annan fick ett bättre skott. Det skulle heller inte göra så mkt om en bärplockare blev skjuten av ett måhända ovanligt misstag. Djuren skulle också stressas och lära sig hålla sig undan människan.


HUSSE: Självklart skall man ha katt om man känner för det men, man skall ha förbannat klart för sig vad ens husdjur har för egenskaper. Har man ont av att djur dödas så har man i alla fall valt fel. En hamster kanske kan vara lämpligare att leka med då....
PYRET: Har det aldrig slagit dig att det kanske är andra frågor mer inom etik och moral, snarare än den sk vildmarksromantiska felaktiga bilden av att man har ont av själva dödandet som vi argumenterar om. Dödandet är faktiskt något som de flesta normalbegåvade människor lär sig hantera och leva med.

Var nu vänlig och sätt inte mig i något fack i fortsättningen, försök se dessa frågor som rent FILOSOFISKA och utan baktanke. Det betyder alltså att man kan grubbla över ovanstående men det betyder inte att det är en åsikt man står för. Filosofera mera.

Jag tycker att ni verkar kämpa med näbbar och klor för att försöka desperat överbevisa om hur farlig katten är, och alla som på något sätt ifrågasätter detta, klassas genast ner som antijaktmänniskor, okunniga naturromantiker etc. Ni svänger er med uttryck som mördarmaskiner, aggressiva bestar och annat för att höja känslostämningen.
Själv anser jag att ni gjort mkt skada för den seriösa jägaren genom dessa inlägg. Eller menar du att Sveriges 300 000 jägare mangrant ställer upp på dessa påståenden. Det kan jag garantera dig att de inte gör!!!!!

Jag har också fått än mer svar i mitt sökande och diskuterande inom detta område. Flera mkt erfarna personer med stor erfarenhet inom detta med rapphöns/fasan och jakt/viltvård har alla gett i stort sett exakt samma åsikter nämligen dessa.

*** Det största hotet mot skogsfågel överhuvudtaget är regniga och blöta försomrar. När kycklingarna kläcks så klarar de kyla men inte fukt och regnblött. Predatorer för skogsfågelkycklingar är ju både rovfåglar, räv, grävling, ekorre, kråkfåglar m.m. Att katterna skulle utgöra något större hot skulle möjligtvis vara om det är ett väldigt kattrikt område. Fasaner föds ju upp och planteras ut och om katterna utgör ett hot kanske man ska se efter ett annat område för utplantering. Både fasan och rapphöna lever ju i det agrara kulturlandskapet i närhet av skog och åker.
Katter ger sig väl knappast på fullvuxna fasaner eller rapphöns, åtminstone inte i nån större utsträckning! ***

Tolka det som du vill men jag har inte hört någon hittills ge stöd för era teorier, och om jag åtminstone hört någonstans mer än av er kattmotståndare här på forumet prata om samma negativa effekter så kanske.........
Lokalt problem, jo det kan jag mkt väl köpa, och det borde vara ganska lätt att komma till rätta med. Men övervägande åsikter verkar istället vara att man bör byta område för utplantering.

Så diskussionen är definitivt avslutad för min del. Jag ställer fortfarande upp för de seriösa jägare jag känner och deras moraliska och etiska begrepp, och jag är mkt väl medveten om hur man jobbar med viltvård i alla nivåer åtminstone häromkring. Så jag kan försäkra dig om att mina slutsatser ingalunda är fattade på enbart okunskap och lösa grunder.

Tack för mig.

Namn: Lejonkungen
Datum: Lördag den 8 November 2003 Kl: 23:04
Långt mail men har du eller någon annan några förslag på HUR man berikar kattens behov?

Namn: Husse
Datum: Lördag den 8 November 2003 Kl: 22:23
Ja, ja .. mkt felstavningar blir det.... kanske skall läsa igenom innan man trycker på "skicka-knappen"....

Namn: Husse
Datum: Lördag den 8 November 2003 Kl: 22:21
Jo visst e de så men, jag tror inte att alla kattägare har klart för sig vad deras "kelgris" går för !
En 100%-ig jaktmotståndare tex, som har sin lilla goa katt, tycker det är hemskt att vi går ut i skogen och tar oss rätten att döda andra varelser. Dessutom har de som argument att vi orsakar en massa onödigt lidande och ångest för tex. rådjur som förföljs av aggresiva bestar (drevrar och taxar) som de tror har till uppgift att 1.) springa ifatt och bita ihjäl djuret, 2.) jaga djuret tils det springer till hundägaren, så att han kan skjuta ihjäl det ( vilket iofs inte är fel..) Men GRYMT, tycker de...

Samtidigt släpper de ut sin katt , förmodligen i tätort, där man oftast bor om man är jaktmotståndare, och låter katten springa och jaga tex en liten oskyldig gråsparv som den leker med tills den är såpass skadad eller chokad så att den dör av det ( förmodligen oftast det senare ).

Om man i det fallet har mage att sticka ut sin stora käft och anklaga jägare för att vara samvetslösa så anser jag att man är oerhört snett ute! ALLA djur har lika värde, OAVSETT om det är en älg eller en mus som plågas är det ( i mitt tycke ) precis lika illa. Att det förekommer plågeri av det här slaget i naturen är dock ngt vi vackert får acceptera. Duvhöken tex ,som tar en skata eller kråka, har att göra en stund innan offret ger med sig, inte orkar kämpa emot längre och vackert lägger sig och dör.
Alla som sett detta vet vad jag pratar om. Räven har säkert att göra en stund inna han har ihjäl ett rådjurskid eller ett sjukt djur, han med... Det är inte snyggt men sådan är vår fauna konstruerad.
Detta är dock lindrigt mot vad katten utsätter sitt byte för. Katten har ett jaktbeteende som inte går att jämföra med andra djur. Därför och endast därför tycker jag att kattägandet gott kan begränsas till så få som möjligt.

Självklart skall man ha katt om man känner för det men, man skall ha förbannat klart för sig vad ens husdjur har för egenskaper. Har man ont av att djur dödas så har man i alla fall valt fel. En hamster kanske kan vara lämpligare att leka med då....

Namn: Lejonkungen
Datum: Lördag den 8 November 2003 Kl: 21:44
Husse med flera
Visst måste man bry sig om berikningen om man gör vad många här efterfrågar, dvs hålla katten i lika strama tyglar som hunden. Frågan är hur gör man då? Förslag skulle säkert tacksamt tas emot från alla kattägare. Jag utgår från att även de som är negativa till katter i skogen har mer att tillföra i debatten än att skjuta dom. Fast det är kanske att att ställa förhoppningarna för högt, det kräver lite mer att tänka längre än vad bössan räcker!

Namn: x
Datum: Lördag den 8 November 2003 Kl: 11:48
Michael, jag håller helt med dig att katten precis som alla andra husdjur SKA hållas under kontroll och uppsikt. Det finns ingen rimlig anledning att skaffa en katt för att sedan öppna dörren och släppa ut den vind för våg. Man gör inte så med hundar i Sverige, däremot i många andra länder där man har problem med lösdrivande hundflockar.
Kan man inte ha koll på sin katt så ska man inte skaffa katt för kattens skull.

Namn: Husse
Datum: Lördag den 8 November 2003 Kl: 11:09
Lejonkungen ! Jag tycker att du träffade mitt på spikenm när du beskrev vad du läst om i Hundsport om berikning.

"Hur otroligt viktigt det är att hunden (alla djur) får utlopp för sina naturliga drifter. Kan de inte få det så ordnar man träning som efterliknar den naturliga situationen. Intressant att få tips om hur man ska träna katter...."

SVAR: Det är just detta som är poängen med att ha katt, du behöver inte bry dig om berikning av det slaget du pratar om, för katten ser till att fylla sitt behov av detta så fort den går ut genom dörren. Först uträttar den sina primära behov så som pissa, skita och para sig. När det är gjort så går livet ut på att lata sig, eller jaga.

Namn: Georg Eldh
Datum: Lördag den 8 November 2003 Kl: 10:39
Lösa katter och sälskapshundar som springer lösa utan uppsikt kan jag inte se som något större problem, lösningen är mycket enkel SKJUT o GRÄV.

Namn: Michael
Datum: Lördag den 8 November 2003 Kl: 02:13
Anette U, Hanna, Mr. Eller Mrs X, Hanna, etc.etc

Nej, jag skrev inte för att orsaka ”storm” på forumet. (det stormar nog)
Det intressanta är att så länge vi diskuterade en ”hypotes”, ta bort katter eller inte så var diskussionen någorlunda behärskad. När jag däremot beskrev en värklig händelse i närmast ”realtid”, då blev det en otrolig ilska….Detta bevisar bara vad jag påstår angående urbanisering…så länge man inte behöver att ta del av saker på nära håll så är det lugnt…(köttfårsen på ica, kycklingfilén, julskinkan etc.etc.)

Som andra har sagt, vi lever i värld där vi försurar, ödelägger och förstör så gott och snabbt vi kan i vårt samhälle. Våran värld ser ut och luktar som en utrökt fimp. Detta tackat vara en livsstil och en likgiltighet som vi alla bär ansvaret för.

Att det då finns några som vill försöka att återskapa en så naturlig miljö som möjligt, i små ”oaser”, utan att störas av domesticerade husdjur må vara illa för somliga, men för mig är det otroligt skönt att se resultaten av detta: På ”min” mark finns rapphöna, fasan, beckasin, morkulla, and, räv, örn, hök, vråk, olika falkar, ugglor med mera. Om vi nu ska lägga så stora värderingar i ett liv; varför är katten så speciell? Katten idag är trots allt ett resultat av våran livsstil och behöver inte jaga, våra hundar är i högsta grad också detta men dom har vi trots allt lite större koll på.

Jag har ställt frågan många gångar på denna tråd: Kan ägare till katter ta sitt ansvar och hålla djuret under uppsikt? Tydligen är svaret nej! En katt ska få göra vad den vill…Jag med flera har beskrivit vad en katt (husdjur) kan göra med våra viltstammar ( som kämpar en kamp mot många andra problem) men tydligen tycker man dessa argument eller viltstammarna är oväsentliga!

Om vi här hemma hos mig ”gav upp” mot predatorer och lämnade marken därhän så skulle vi troligtvis ha sett vår sista rapphöna, och efter en tid fasan och hare, är detta en bra lösning???

Som Torsti påpekar om vårt ”nya” liv….exempelvis den torskfilén ni köper på affären, den har blivit fångat i nordishavet, så transporterat med miljöbombar av skepp till Kina så tillbaks igen och så köps den som ”XXX-handlarnas torskfilé”…men det är billigt!!!!…hur mycket miljögifter har detta ”kostat”, samtidigt som ni tittar på ”pus” och förbannar er över någon som skjuter en katt som stryker vilt omkring……Vet Ni vilken enorm mängd av fisk som plockas upp ur havet för att producera kattmat (och hundmat för den sakens skuld), prima vara som kunde vara med och täcka en stor del av världens svält och orättvisor ……och Ni gnäller för att Ni inte kan hålla Era husdjur under kontroll!!!!! Laxen Ni äter är uppfödd på fisk, i förhållandet 1:20!!!!

Det senaste ligger möjligen lite till sidan av denna debatt, men det kan åskådliggöra vad vi här talar om: Många på denna tråd har försökt tala om vad viltvård är och varför man bedriver sådan. Ingen har försökt dölja att ett genuint jaktintresse ligger bakom, men också ett stort intresse för naturen!!! Hur många kattägare kan säga det samma? Jag med flera har sagt att katt är ett av många problem , men katten är ett domesticerat husdjur och borde därför hållas under kontroll! Varför inte ta sitt ansvar son djurägare och hälla katten på gården, då slipper man risken för att ”misse” blir påkörd, skjuten eller ställer till med olägenheter, denna fråga har ingen ”pro-katt” svarat på än, trots många , många frågor…..Alla andra hus eller nyttadjursägare måsta hälla sina djur under kontroll, varför inte kattägare????

Michael


Namn: Michael
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 23:47
Karin,

Sten Ch. gav egentligen ett mycket bra svar på ditt inlägg, men jag känner att jag, som omfrågad, måste ge dig svar. Det är möjligt att mina inlägg inte är lika ”runda”, och med lika stora försök på pedagogik som tidigare, detta hänger ihop med vissa debattörers ”stil”:

Dina frågor:

1) ”Hur kan du veta att katten inte hade ngt som helst behov av att äta den rapphönan? Sa den det till dig eller? Isf borde du nog satsa på djurpsykologi.”

Svar: Med tanke på hull och hårlag så var det ingen riktig ”vildkatt”, denna hade nog fått i sig mycket kattfoder i sitt liv. Har man sett tillräckligt med ”vildkatter” så behöver man inte vara psykolog….

2)” Diskussionen handlar inte om kycklingslakterier, utan katter.”

Svar: Där tar du helt fel, diskussionen handlar om vårat förhållande till naturen, levande varelser och samspelet mellan dessa. Som en direkt följd av detta så handlar det om ett missförstådd urbaniserad och känsloladdad fokus på ett , till sina tider, ”sött” djur.

3) ”Om din hund rymmer och tar sig in på mina marker, så tycker du alltså med andra ord att det är ok att jag skjuter den, såsom du gjort med katten.”

Svar : Om jag utvisar en lika stor ansvarslöshet och likgiltighet gentemot min hund och mina medmänniskor som den typ av kattägare vi här diskuterar, ja. Men jag slipper inte ut min hund vind för våg som det passar mig. Om min hund skulle försvinna så ger jag mig omedelbart ut för att hitta den. Dels för att jag tycker om min hund, dels för att jag inte vill att den ska skada andras egendom eller intressen. En hund som rymmer är något helt annat än en katt som tillåts vara på rymmen hela tiden….
Dessutom gäller andra lagar!

Till sist, feta gubbar finns säkert, likaväl som käringar, egoistiska likaså, för min egen del har jag inte hunnit bli vara sig gubbe eller fet, inte för att jag fattar var detta hör hemma i debatten.

MichaelNamn: Nettan
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 23:20
"På forumsidan för vi en intelligent, spännande, rolig och idérik debatt som utvecklar oss både som människor och hundhållare."
Den här tråden lämnade det stadiet för länge sedan tycker jag.

Namn: Lejonkungen
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 22:48
Läste i senaste numret om Hundsport om berikning. Hur otroligt viktigt det är att hunden (alla djur) får utlopp för sina naturliga drifter. Kan de inte få det så ordnar man träning som efterliknar den naturliga situationen. Intressant att få tips om hur man ska träna katter....
Jag föreslår att alla tränar sina katter att jaga 2-benta självgoda besserwissers som tror sig veta allt och dessutom tror sig ha ensamrätt på det vilda och vara dom enda som förstår vad som är rätt och riktigt vad det gäller djurs existensberättigande. Gör gärna jakten lite mer rättvis också, kamuflera dom, låt dom jaga i flock, ta vargen till hjälp att stöta upp dom och avsluta det hela med en hagelskur där det svider mest!

Namn: Sten Ch
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 22:32
Karin, det verkar vara risk för att du missuppfattat ett och annat. Du ifrågasätter, mycket möjligt med rätta. Michaels påstående att katten inte hade något behov av att äta rapphönan. Det är inte det det handlar om. Vad det handlar om är att katten inte hör hemma i denna miljö och dess predation på rapphöns och annat därför adderas till annan, mera naturlig, predation. Dessutom deltar många katter inte på rättvisa villkor i kampen för överlevnad, i varje fall inte så länge det står en skål kattmat därhemma och väntar på den om den misslyckas med småfågeljakten. Det är detta som är problemet.

Beträffande din rätt att avliva Michaels hund håller jag i princip med dig om att du borde få avliva den, men endast om den gör minst motsvarande skada och först den dag löslöpande, skadegörande hundar springer vind för våg i samma antal som det i dag finns kringsmygande katter i naturen. Rätt ska vara rätt, eller hur?

Även om jag förstår din ironi över att Michael anser sig kunna avgöra huruvida katten hade nytta av rapphönan eller ej, måste jag tillskriva din klassificering av jägarna som "feta egoistiska gubbar" som ett ännu uppenbarare fall av fördomsfull pseudoklärvoajans.

Du säger också att jakt inte ska ske för nöjes skull, utan för att det behövs. Jag vill gärna upplysa dig om att ytterst lite jakt verkligen behövs. Jakt är ett nöje och det är i den aspekten jaktens verkliga och mycket viktiga samhällsnytta ligger.

Namn: x
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 22:12
chivas, du får inte kommentera om du inte läst boken först! Eller har du läst boken kanske? Ja jösses... ;)

Namn: chivas
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 21:17
Torsti.
Intressant tanke.
Dock faller det på att människan som art inte kan enas om ett mål.
Räcker ju att titta på denna sida om alla viljor.
Men tanken är intressant.

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 20:22
Som sagt herr eller fru eller fröken X : Läs boken först och kommentera sedan!

Torsti

Namn: Anette.U
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 20:03
"Överdrivna känslighet"..Ja,vad ska man säga?
Jag tror att du behöver gå ned lite på sidorna och kolla vad det är som JAG har skrivit i denna tråd,tror faktiskt att du blandar ihop mig med andra...
(Är varken "vegan eller storstadsbo"som ngn. skrivit.. ;))
Jag tror att orsaken varför du beskrev händelsen du haft med katten och rapphönan var för att orsaka "storm" på forumet,men det går att få uppmärksamhet på annat sätt som är betydligt seriösare.MVH.

Namn: x
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 20:02
Torsti, jag har inte läst boken. Men alla blir väl saliga på sin tro...Efter vad jag har läst och hört så finns det folk som blir kvitt krämpor och sjukdomar genom att helt utesluta kött i dieten. Genom att helt leva på vegetabilisk föda.
De folkslag som enbart lever på kött, frukt och bär som du beskriver lever väl kanske inte ett liv som du och jag? Troligtvis ett helt annat liv under helt andra förutsättningar.
Med alla miljögifter, stress och onaturligheter i vår vardag så drar vi på oss sjukdomar, obalans och brister. Det skulle väl knappast hjälpa om vi knaprade äpplen, åt jordgubbar och smaskade i oss stora biffar. Så enkelt är det inte. Eller?

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 19:20
Om vi nu skall spinna vidare på det här med jakt och viltvård kan jag i förbifarten nämna att i viltvårdens förlovade land England så bedöms skata, katt och räv, i nyss nämnd ordning, vara småviltets värsta fiende.

Pengar brukar ju kunna vända alla möjliga åsikter om den aktuella åsiktsinnehavaren ser en möjlighet att få åtminstonde en liten del av den utlovade rikedomen.

OK, nu skall jag presentera en real möjlighet till alla att få en ordentlig skattereduktion! Låter det lockande, även alla jakthatare och veganer kan komma i åtnjutande av denna oslagbara förmån som dessutom kommer att förbättra miljon högst påfallande. Ett litet mänskligt problem finns, vi måste alla samarbeta! Mänskligt samarbete på hög nivå har ju historiskt sett varit helt omöjligt men kanske det går den här gången - man måste ju vara optimist!

Läs till att börja med en ganska nyutkommen bok av biologen Lars Wilson. Den heter "Välfärdens ohälsa" och kan beställas från vilken bokhandel som helst om den inte skulle finnas på hyllan. Wilson säger att vi människor rent genetiskt står på stenåldersnivå och fortfarande är programmerade att äta det som stenåldersmänniskan - jägaren, samlaren, fiskaren - åt. Människan som ras var lika frisk som alla andra vilda djur ända tills vi för ca. 10000 år sedan började äta frön = odla spannmål. Otaliga vetenskapliga undersökningar med början redan på 1800 - talet till dgas dato visar detta gång på gång. Jag kan inte gå in på detaljer här, det handlar om en hel bok med fakta, men vi är och förblir friska om vi äter vilt, fisk, skaldjur och mogna frukter och bär och inget annat! När jordbrukarsamhällen skapades började männsikan att lida av allehanda sjukdomar och de senaste århundradet med en accelererande industrialiserad födotillverkning har i stort sett slagit ut hela den naturliga sjukdomsresistensen som människan en gång hade.

De ytterst få folkslag som än idag lever av vilt, fisk, skaldjur och mogna frukter och bär har inte några som helst problem med hälsan.

Eftersom dagens sjukvårdsapparat hotas av kollaps med att försöka vårda en kraftigt accelererande ökning av välfärdssjukdomar kan åtminstonde inte jag se npgon annan lösning på problemet än den som Wilson syftaR till - nämligen att vi börjar äta mera av bra och näringsrikt kött(=lika med viltkött) och skippar allt vad spannmål, meningslösa grönsaker, potatis, skalad ris, snabbmat, läsk, socker, överdrivna mängder av olika njutningsmedel o.s.v. heter.

Nej! Gör om all odlingsmark till viltåkrar, låt älgar och rådjur beta ned skogen eftersom de sedan förtärda av människan ge bättre vinst i form av folkhälsa än vad vinsten av den förlorade skogen skulle vara. Parker kan hysa fasaner och kaniner, en gårdsplan kan användas till uppfödning av ekorre och andra proteinrika smågnagare som vi käkade under stenåldern - i princip all mark kan på ett sätt eller annat användas till produktion av det vi är skapta att äta och må bra av nämligen kött från vilda djur som själva har fått välja sin föda. Bort med alla kycklingfarmer, äggfabriker, köttdjursuppfödningar, fiskodlingar....och naturligtvis skator, kråkor och katter!

Då, och först då fär vi bukt på sjukvårdskostnaderna och en mycket bättre miljö. Vi slipper idiotiska djurstransporter från ena ändan av europa till den andra, vi slipper alla bekämpningsmedel eftersom vilda djur inte frodas i DDT och annat skit, vi slipper konserveringsmedel eftersom stenåldermannen bara åt färsk mat, vi slipper traktorer som bränner tusentals ton me4d diesel för att köra fram och åter på åkrarna för att odla spannmål som ändå inte gör något annat än oss sjuka! Förmodligen slipper vi en hel del annat skit också som jag inte kan komma på nu och inte har rum att teckna ner här.

Vad vi får är dramatiskt minskade sjukvårdskostnader och där med dramatiskt sänkta skatter om inte sossarna hittar på en friskhets skatt förståss., det är ingen orimlig tanke - tyvärr!

Denna sänkta skatt kan endast uppnås om vi alla är överens om att jakten och förtärning av vilda djur är absolut livsviktig för folkhälsan, att jakten inte är något fult utan något som vi är genetiskt skapta till och en nödvändighet för att vi skall hålla oss friska och att vår nuvarande livsstil med total säkerhet enbart leder till total dekadans, moraliskt förfall och i slutändan till mänsklighetens förintelse! Amen!

Så gick det utför med romarriket och en massa andra civilisationer före oss, varför skulle vi vara ett undantag?

Nu hoppas jag att ingen som inte läst nämnda bok av Lars Wilson bemöter mitt inlägg. I gengäld lovar jag att jag inte får någon kommision för att jag marknadsför den, min ekonomiska eventuella vinst skulle kunna bestå i lägre skatt om folk åt vad de är skapta för att äta. Boken är naturligtvis helt inkorrekt ur politisk synvinkel och därför fortfarande ganska okänd även om SR P1 ägnade en timme åt den för kanske 7 - 8 månader sedan. Om världen tog den på det allvar som den förtjänar så skulle det vara ett dråpslag mot hela den nuvarande internationella livsmedelsindustrin i megaformat!

Men i alla fall: Hjälp dina medmänniskor till ett friskare liv - skjut en skata eller en vildkatt när du ser en och bjud sedan din granne (som kanske är den som släppte ut katten)på en fasanmiddag nästa höst!

Torsti

Namn: Karin
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 18:56
Michael,

"I dag morse fanns med andra ord en katt, troligen tam eller semi-tam, minst en halvmil från hemmet, lustigt tuggande på en rapphöna som den inte hade något behov av, min fråga var enkel, hur tycker man om ett sådant fall?"

Hur kan du veta att katten inte hade ngt som helst behov av att äta den rapphönan? Sa den det till dig eller? Isf borde du nog satsa på djurpsykologi.

"åk ni till ett kycklingslakteri/uppfödning eller titta på en normal djurtransport så får Ni något att gråta över!"

Disskussionen hadlar inte om kycklingslakterier, utan katter.

Om din hund rymmer och tar sig in på mina marker, så tycker du alltså med andra ord att det är ok att jag skjuter den, såsom du gjort med katten.

Jaga ska man göra för att det behövs, inte för feta egoistiska gubbars nöjes skull.


Namn: Mike
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 18:52
rb !
Bara en rättelse jag menade inte att allt vi gör är negativt för naturen men att för att hålle den levnadsstandard vi har vant oss vid har vi ett negativt inverkande.

Ekorren!
NEJ, men vi mäniskor har ett ansvar för våra handlingar, likaväl som vi har ansvar för våra barns och hundars framfärd varför är det så svårt att ta samma ansvar för en katt.

Hanna !
Att målet med viltvård är att bygga upp en livskraftig stamm av EN art är inte hela sanningen. viltvård är ett medel till att hjälpa arter i ett biotop inte en specifik art det hjälper jo inget det vet envar som har lite koll på vad viltvård egentligen är, för att uppnå en långsiktig och lyckad effekt av att sätta ut vissa arter (fasan, rapphöna eller berguv)kräver det att man iordningsställer biotopen (vilket i sin tur gynner mikroorganismer, växtlighet och insekter)håller efter de predatorer som finns i för området för stor population, men samtidigt ser till att det finns en balans. Detta är idag nödvändigt med den influens som vi har på vår natur.
Det du invänder dig emot är när man exploaterar naturen, inte nyttjar den. vi exploaterar allihop naturen eller??
Använder du inte bil, tåg, bus eller motorväg du har mobiltelefon, internät, tv vi bor i hus vart vi förväntar oss el, värme och vatten.
Om du nu säger att du inte är med om att exploatera naturen men endast nyttjar den, så är du definitionen på en naturromantiker.

Tro mig, detta är en del av min utbildning och yrke (inte viltvård men biotopförbättringar i specifika områden) samt att jag har det som hobbie genom viltvården.

Att du har varit med på älgjakt ger dig väl ingen specifik insikt i vad som krävs i arbetat med att återställa biotop och viltstammar eller vilken inverkan en specifik predator har för en art i ett givet område.

MVH
Mike

Namn: Michael
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 17:01
Annette U med flera,

Hur då ”osmakligt” och ”detaljerat beskrivit det”? Jag sa att jag hade skjutit en katt, på något annat sätt kan man inte säga det. Jag kunde däremot ha givit en detaljerat beskrivning om hur den, fortfarande levande, rapphönan som katten åt såg ut, men då hade det väl vänt sig i alla urbaniserade finkänsliga mager.

Poänget var inte att säga att jag skjutit en katt. Grejen var att denna händelse beskrev så väl vad vi har diskuterat på denna sida. ”Tamkatter” som går hemma och myser och inte ställer till något besvär. Denna befann sig minst 5 km hemifrån, om du drar en radie på fem kilometer runt den och föreställer dig att det är maj/juni med en massa nykläckta kycklingar och harungar..ser du det framför dig? . Till denna hypotesen kan du lägga minst 10-20 ”tam” och vildkatter i samma mark; förstår du vad jag menar? Orsaken till att jag skriver tam i situationstecken är at, precis som Torsti beskriver, det inte finns tamkatter när dom har lämnat gården.

I dag morse fanns med andra ord en katt, troligen tam eller semi-tam, minst en halvmil från hemmet, lustigt tuggande på en rapphöna som den inte hade något behov av, min fråga var enkel, hur tycker man om ett sådant fall? Er det ok eller inte??? För min del är svaret klart, dom vilda djur som ska ätas på min mark ska ätas av andra vilda djur och inte halvfeta husdjur. Folk får banne mig börja ta ansvar för sina djur om dom vill hålla sig med djur. Det är säkert ingen som ”tänder ett ljus” för dom 1000 tals ”myskatter” som dödas i trafiken ikväll. Men att jag sköt en skadegörare långt från hemmet är något alldeles förfärligt…..

Då jag har lite bättre anpassade marker än Torsti har jag inte givit upp än, den viltvård vi har bedrivit har givit bra resultat vilket borde vara glädjande för alla.

Måste säga att man börjar tröttna på denna överdrivna känsligheten…..åk ni till ett kycklingslakteri/uppfödning eller titta på en normal djurtransport så får Ni något att gråta över!

MichaelNamn: Torsti Mäkinen
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 16:35
Det finns två likheter mellan katt och skata. Det ena är att båda är oerhört veroende av människan för att kunna existera i det alltför stora antal de finns i, det andra är att de båda arbetat i det fördolda, endast ett fåtal människor som ständigt strövar i naturen med öppna sinnen vet hur mycket skada de gör för småviltet. En kråkflock på jakt hörs milsvida omkring, alla vet vad de sysslar och därmed är det mer eller mindre OK att skjuta så många som möjligt. Dessutom är de inte speciellt vackra även om någon djuplodare till fågelskådare skulle kunna med kraft påstå motsatsen. Skatan däremot kan t.o.m. jag, visserligen med lite långa tänder och så länge den håller tyst, medge att kan vara fin att titta på. Katten vädjar direkt med sitt utseende till många människors instinktiva vårdbehov och skulle det inte räcka för att få fram gåsleverpastejen så går det att "spinna vidare" på katters vis. Jag är ingen katthatare utan har levt med katter i ca. 50 år, endast de senaste åren har vi inte haft någon katt. Därför borde jag känna kattens natur bättre än hundarnas som har varit i mitt liv en betydligt kortare tid.

Katten är i allmänhet betydligt närmare det vilda stadiet än hundarna. Jag har t.o.m. konstruerat en matematisk modell för hur kattens vildhet ökar med avståndet till det hus där det är adopterad av människan. Det är en enkel formel, vildheten ökar med kvadraten på avståndet.

Därför är katten ett ganska förrädisk djur, en Mr Hyde och Dr Jekyll typ. Det inne i huset gulliga, spinnade kramdjuret skärper till sig betydligt när den går ut genom ytterdörren och redan 100 meter från sitt hem är det ett fullblodigt rovdjur som inte låter sig fångas av varken folk eller fä utan drar sig snabbt undan eller ligger på dikeskanten och trycker i tron att den är osynlig.

Precis som skatan som är fin att titta på när den snor åt sig godsaker från fågelbordet så är de inte så kul längre att se på när de djupt dolda i någon buske, osynliga för omvärlden, långsamt plågar ihjäl någon harunge eller rensar ett fågelrede på innehåll.

Detta skulle vara acceptabelt, det är ju naturens gång, om de skulle finnas i ett naturligt antal - alltså så många som det kan finnas av skata och katt utan någon som helst hjälp av människan. När jag strövat i verklig vildmark har jag sett i genomsnitt en skata i veckan och aldrig någon katt. Här hemma i Roslagen kan jag skjuta 1000 skator och 100 förvildade katter på en dag - utan att för den skull på något sätt påverka bestånden. Eftersom jag fann att vad jag än gör så är det verkningslöst så har jag slutat att slösa med patroner, kommer det en skata in på gården så smäller det men för övrigt struntar jag i dom. I alla fall så är markerna kemiskt rena från allt småvilt som är mindre än rådjur och älg, skogsfågel skall vi överhuvudtaget inte tala om. Skatsituationen förvärrades när den allmänna jordbrukspolitiken omöjliggjorde mjölkproduktion. Många bönder gick då över till att producera köttdjur, de får gå ute året runt och det gör det möjligt för skatorna att överleva även svåra vintrar. Kattorna transporteras ut i tusental av sommargästande Stockholmare och lämnas sedan vind för våg när hösten kommer. Jag hatar inte katter, jag tycker om katter men jag hatar alla storstadbor som inte har den minsta lilla hum om dels hur naturen fungerar och dels om det ansvar man har som djurägare, även om det "bara" handlar om en katt!

Torsti

Namn: Anette.U
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 16:23
Hej!(igen........)
Har inte haft möjlighet att vara in på forumet på några dgr,men ni tycks ha klarat er bra utan mina åsikter..(också...)
Men jag måste säga åt Michael, att det du skriver här är bland det mest osmakliga jag läst på länge. Det är en sak att ha skjutit en katt som man förmodat varit hemlös,men att sedan detaljerat beskriva det på forumet är rent barnsligt.MVH.

Namn: x
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 15:36
En hel del människor skulle inte ha katt.
En hel del jägare skulle inte jaga. En del av inläggen visar väl tydligt och klart att jägarkåren i Sverige hyser individer som inte är lämpliga att ha tillgång till vapen. Jaktmotståndarna måste jubla över er. Ni är så enkelkonstruerade i hjärnkontoret så man häpnar. Oj vad ni förstör vad seriösa jägare försöker bygga upp.

Hanna. En stor del av dina åsikter om naturen och dess balans är väldigt vettiga. Många jägare ser enbart alltihop ur sitt eget egoistiska jaktintresse och har svårt att se att det finns en annan vidd i det hela.
Naturen skulle säkert klara sig bra utan människan - det skulle så småningom bli en bra balans mellan allt levande. Helt och hållet utan mänskliga jägare och den "viltvård" man bedriver nästan uteslutande i egenintresse.
Vissa arter viltvårdar man väldigt gärna medans man gärna ser att andra arter som konkurrerar om det man vill jaga kraftigt begränsas eller helt utrotas.

Namn: Michael
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 13:20
Hanna;

För det första så skryter jag inte av att ha skjutit någon katt, jag skulle hemskt gärna sluppit att skjuta katter, men då det finns så många oansvariga kattägare så ser jag inget alternativ. Detta med grund i allt annat som har blitt sagt på denna tråden.

Men som AB säger, om man älskar sin katt så högt; varför går den omkring långt från hus och folk, dessutom måste den ha passerat minst två trafikerade väger. Jag tror vägarna dödar långt flera katter än oss jägare. Varför har den ingen halsband (eller bjällra som någon skrev) Hade den haft detta hade jag självklart inte skjutit… När det gäller ID-märke blir det lite svårare, tror man att det är en förvildad katt och bestämmer sig för att skjuta så är det lite svårt att först fånga en katt för att kolla. Id-märket ser man först efteråt. En förvildad katt slipper ingen fram till sig, ska man pröva detta först blir det liksom inget skott….

I ”skottögonblicket” vilket kan vara en mycket kort tid är det svårt att veta om det är en vild eller tam katt.

Det måste vara en lugn och arbetsbefriad syssla att hålla katt, öppna dörren, slipp ut den, så in igen efter en dag eller två eller tre, utan en tanke på var den har varit…..

Jag fick det svaret jag ville Hanna; dina argument handlar inte om djurhållning, viltvård eller något annat, det handlar om att man INTE FÅR skjuta en katt!!!

PS : Viper, faktiskt inte, det var händelsen i dag morse som fick mig att skriva inte tvärt om, Faktisk första gången jag fick se en setter som apporterade katt……

Michael

Namn: Pyret
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 12:52
Torkel,
det är trots allt en tröst i det hela att veta att åtminstone barnen (den nya generationen) är utrustade med både empati och känslor även för katter.
Det kan möjligtvis inte ha varit så att katten försvarade sitt revir mot inkräktare, på precis samma vis som en hund kan göra? T o m en chihuahua kan stå och försvara sitt revir mot en grand danois även om motståndaren är övermäktig och grandisen med lätthet kunde göra processen kort. Så långt tänker inte djuren, fr f a har de inte samma förmåga som människor att dra slutsatser och tänka framåt.

Isåfall hjälpte det ju inte katten att den höll sig hemmavid heller.......

Namn: Viper
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 12:36
Michael, jag tror eg. inte att du nyss sköt en katt, det var nog bara ett sätt att höja stämningen lite till ;) men skitsamma.
Den här tråden har väl ändå fullständigt spårat ur?

Egentligen vad är det för skillnad om en katt tar en rapphöna eller om du eller någon annan skjuter den? Dör gör den ju i vilket fall som helst och jag tror inte rapphönan bryr sig om vem som tog livet av den.....

Men katterna skall förstås vara märkta och försedda med halsband. Alltså inget försvar av lösdrivande katter.

Namn: Anders Bengtsson
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 12:15
Hanna.

Dessa människor som ännu inte vet att deras katt inte kommer hem kan inte ha haft mycket känslor för den! Då hade de satt halsband och idmärkt katten och framför allt haft katten under uppsikt inte släppt ut den vind för våg!

Namn: Hanna
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 11:45
Michael.

Jag blir förtvivlad när jag läser ditt inlägg. Undra om du skjöt katten bara för att få skriva detta inlägg? Ja, du tycks skryta om att du skjöt en tamkatt som hade ett eget hem. Min första tanke när jag läste ditt inlägg var om de människor som nu går och letar efter sin älskade katt. De kommer säkret hoppas länge att den kommer tillbaka. Kanske om några månader så tvingas de inse att deras katt aldrig kommer hem igen. En tamkatt, fr.a. okastrerad, kan var många kilometer bort från sitt hem, utan att vara bortsprungen.

Jag har inget emot att man skjuter en vildkatt. Då göra man snarare katten en tjänst eftersom många vildkatter lider av svält, sjukdomar m.m. Men skjuter man en katt så måste man vara 110% säker att det är en vildkatt.

Detta blir mitt sista inlägg i detta forum. Jag känner att jag inte skulle orka läsa fler inlägg som dina Michael.

Tänder ett ljus för katten och de männsikor som ännu inte vet att deras katt aldrig kommer hem igen.

Namn: Hanna
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 11:27
Mike.

Jag diskuterade endast viltvård. Och då i andemeningen att målet med viltvård är att får livskraftig art som bl.a. inte längre kräver att männsikan måste föda upp nya individer av arten.

Jag är absolut inte någon naturromantiker. Många växter och insekter kan tex inte leva någon annanstans än i den småskaliga jordbruket. Ja,många insekter och växter hotas att utrotas nu när deras biotop (ängs- och hagmarker) minskar pga många jordbruk tvingas läggas ner.

Jag tycker det är självklart att jägare ska få jaga, att männsikor ska få plocka bär och svamp, hugga skog o.s.v. Det jag invänder mig emot är när man exploaterar naturen, inte nyttjar den .

Jag tycker det är fel att det finns så få rovdjur som varg, lodjur och björn, i Sverige. Den balansen skulle jag gärna ändrades. Man får intrycket att jägare klagar på att de får skjuta så lite älg och rådjur. Och att jägare inte vill ha mer rovdjur i skogarna pga att då få de ännu färre klövvilt att skjuta på. Personligen vill jag gärna ha fler rovdjur i våra marker. Gärna så många rovdjur att rådjur och älg hålls på "normal" nivå. Det betyder ju INTE att jägare inte kommer att få jaga älg och rådjur, bara att de inte få skjuta lika många som nu.

Jag har själv varit med på jakt av älg några gånger. Jag ville vara med för att se och uppleva hur det går till. Jag tyckte det var väldigt spännade och härligt att sitta tryckandes på marken tidigt i ottan, och vänta på om älgen ska komma mot vårat pass. När älgtjuren sedan plötsligt står där på ängen så pumpar adrenalinet runt i blodet. Så länge jag själv slipper döda så åker jag gärna på fler jakttillfällen : )

Ha d!
Mvh Hanna

Namn: rb
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 10:32
Bra gjort, Michael.

Namn: Emla
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 10:32
Elin: Vad gör katten utan uppsikt i skogen då? Jag släpper inte min hund vind för våg långt hemmifrån. Defenitivt inte när skogen är en "barnkammare" (Det uttrycker har väl ändå de flesta hört och förstår vad som menas?)

Namn: Torkel
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 10:12
Kul debatt det här. Verkar vara svårt att få vissa att ta ställning till om kattägare bör hålla ordning på katten eller ej. Sista dagen på sommarlovet promenerade jag förbi en trädgård på landet med min laika Piggy i koppel. När vi passerade ett stor buskage fräste det till och ut kom en katt. Katten flög på min hund och satte sig som en turban på hennes huvud. Katten hade gjort en halvdåligt val av offer eftersom Piggy omdeledbart bet ihjäl den, trots mina räddningsförsök. Barnen i grannskapet ställde till med en känsloladdad begravning, med levande ljus, diktläsning och floder av tårar. Vet inte rikigt var i debatten detta kommer in, möjighen där det handlar om att kattägare har ett ansvar för sina katter när de inte är inomhus.

Namn: Ekorren
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 09:42
Hugo,

Så med andra ord har jag rätt att skjuta dig om du tjyvjagar på min mark och inte har halsband på dig.
Bra att veta.


Ekorren

Namn: JK
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 09:42
Bra jobbat Michael:)

Namn: Michael
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 09:15
God morgon!

Stämningsrapport från verkligheten:

Gick ut på en tidig fasanjakt före arbetet i dag morse, kom ut lite för tidigt så jag fick sitta med en kopp kaffe och se det hela vakna till liv…vilken lyx! I alla fall det blev två granna fasantuppar med trevliga fågelarbeten.

Så till frågan: precis när jag skulle börja jakten hörde jag en kull rapphöns som höll på att locka ihop sig, lite ovanligt på den tiden av året/dygnet…med andra ord hade dom blivit störda. Gick ned i vind för att kolla detta, efter en kort stund tog hunden stånd i en liten skogsdunge. Jag begärde resning, upp kom en katt! Den fann det för gott att rusa upp i ett träd. Med stöd i ”7§, En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får dödas av jakträttsinnehavaren eller av någon som företräder denne.” så sköt jag den. Detta var minst tre kilometer från närmaste hus. Mina närmaste grannar känner jag och deras katter är alltid hemma på gården. Med andra ord , jag antog att den var övergiven eller förvildad. När jag gick fram så fick jag svaret på dom störda rapphönsen; katten hade suttit och käkat på en rapphöna. Vid inspektion av katten så var den inte märkt, inget halsband men av hullet att döma så var det nog ingen vildkatt….den var i allt för bra kondition för att vara vild. Med andra ord var nog detta en tamkatt, den jagade minst 4-5 kilometer från sitt hem då jag inte vet någon i närheten som har en katt av den kulör jag sköt. Vidare jagade den bevisligen rapphöns. Detta är inte en anpassad historia för denna tråden, Detta hände för ca 1 och en halv timma sedan. Själv om det, i eftertid, kan antas att det var en tamkatt så menar jag helt klart att den var övergiven.

Ni som inte tycker om ”kattjakt”, vad anser Ni om denna situationen??

Michael

Namn: rb
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 08:54
Mike berör en viktig och komplex fråga. Människan är den art på jorden som mest påverkar sin omgivning och andra arter.

Vår livsstil skapar soptippar som föder upp en massa mås- och kråkfåglar som bland annat äter ungarna av andra fågelarter. Vi fiskar tonfisk ur världshaven och föder upp mängder av katter som är ute och jagar i naturen (i USA finns det mer än 100 miljoner katter). Genom att flytta omkring resurser och på så sätt stödja vissa arter så ställer vi till problem för andra.

Man är därför fel ute om man säger att jägare som ägnar sig åt att skjuta av katter, kråkor och älgar stör balansen i naturen. Det är väl snarare så att man försöker gynna arter som missgynnas av vårt levnadssätt. Eller som i älgarnas fall, att begränsa skadorna på skogen som är en annan naturresurs vi vill använda.

Därför är det viktigt att vi förstår hur naturen reagerar på vad vi gör, så att vi förstår konsekvenserna av vårt handlande. T. ex hur vi hanterar våra husdjur. Allt vi gör är inte negativt för naturen som Mike säger. Däremot missgynnar vi många arter och det måste vi se upp med. En art som vi håller på att undergräva långsiktig försörjning för är människan.

Namn: Adam
Datum: Fredag den 7 November 2003 Kl: 00:04
Eva f.
ojoj!hitta en annan sida!(stadsbor mot kycklingfarmare eller dylikt)

Var ska man börja? Lika bra att lägga ner!

Namn: Hugo
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 19:38
Ekorren, risken att du får en kula i huvudet är liten , jag brukar skjuta dig och dina kompisar med hagel. Sedan vill jag förtydliga att jag INTE skjuter katter med halsband, däremot om en katt är idmärkt eller inte går ju inte och se på håll. Om en katt upprepade gånger smyger runt på min mark och tjyvjagar kan den räkna med att bli skjuten.

Namn: Mike
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 18:58
Hanna frågan om viltvård och jakt är något mera komplex och omfattande än du (och alla andra naturromantikare)vill göra det till du skriver att du önsker att det kommer en balans i naturen så vi människor inte behöver gå inn och styre och ställa, men har du tänkt över vad det innebär, al nuvarande form av jord och skogsbruk skulle läggas om al urbanisering skulle stoppas, detta är några av de största farorna mot de biotoper som finns kvar, sen skulle vi allihop sluta köra bil, då det dödar ofantligt mycket och urskillningslöst för inte att prata om luftföroreningen och den samhällsmässiga kostnad förbunden med trafikolycker bilen måste ändå väck för efter att ni har utrotad jägarkåren finns det ingen kvar med tränade/erfarna hundar till att ta hand om eftersöken (vilket jägarkåren gör idag utan någon ersättning) stödutfodring, anläggning av viltåkrar, utsättning av fågel och inventeringar behöver vi inte alls prata om för vi skall inte lägga oss i.

För att göra det fulländad skall vi inte heller gå iskogen och plocka bär och svamp eller hämta ved (den blir nödvändig då du har inskränkat dina möjligheter att få el och olia utan att ingripa i naturens kretslopp) då du i såfall förstör hålbyggande fåglars möjligheter till att bygga bo samt att du tar maten från fåglar och däggdjur.

Nu har jag inte ens kommit in på vatten fiske m.m.

Vad jag vill säga med allt detta Hanna är att vi ingripar i naturen varje dag på ett för den negativt sätt, bara för att vi alla skall ha det komfortabelt och bra båda du och jag vi gör det inte egenhändigt men vi bidrar genom att förvänta att allt är som det brukar och helst ska det bli bättre och lättare det kallas för evolution och utveckling.
Namn: Elin
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 18:18
Att skjuta av förvildade, verkligt hemlösa katter var det väl ingen som reagerade över, utan det var anmärkningarna om att man skjöt varje katt på sina ägor både märkta och omärkta. :o(

Namn: rb
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 17:24
Eva F
Vi jagar för nöjes skull och för maten jakten ger. För vissa arter försöker vi begränsa antalet djur genom jakt, t.ex älg.

Vi ägnar oss även åt viltvård, dvs försöker se till att hotade eller minskande arter ökar i antal. Detta gäller tex rapphöns. Vi anlägger viltvatten, sår viltåkrar, samt skjuter av förvildade katter som utan tvekan äter en massa fågel.

Namn: Eva F
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 17:13
Löjligt att påstå att katten skadar vilstammarna.
Det är väl snarare Ni jägare som borde tänka efter. Jagar Ni för att djurstammen är för stor och måste rensas eller jagar Ni för nöjes skull?

Ja, tyder man Era inlägg här så jagar Ni för nöjes skull och inget annat. Annars hade Ni ju inte behövt "plantera" ut fåglar bara för att ha något att skjuta på!

Eva F

Namn: Ekorren
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 16:28
Jag föredrar en schysst fight med en katt än en kula i huvudet av en feg jägare.

Namn: Lotta1
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 15:04
Självklart jagar vi jägare rapphöns. Det är väl bara jag som har skrivit att rapphönsen är fredade där jag bor. Men det är som sagt för att vi befinner oss i startskedet av den här viltvårdsåtgärden. Jag hoppas att vi så småningom ska kunna skörda lite av räntan.
Precis som rb skriver i sista stycket så skulle det på många ställen i landet inte finnas några rapphöns stammar att jaga av om det inte fanns jägare.

Namn: rb
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 13:29
Med risk för att upprepa det redan sagda. Ovedersägligen så dödar katter stora mängder vildfågel, och ännu många fler utsatta fåglar. Främst dödas fågelungar under vår och sommar. Hade fler kattägare vetat detta så hade de kanske hållit bättre koll på sina katter, iallafall under den perioden. (På längre sikt kan man kanske avla bort viltintresse - inte omöjligt.)

Även jägaren vill jaga tex rapphöns. Men för att jägaren ska kunna jaga så måste det finnas vilt. Detta inser jägaren men inte katten. Därför jobbar jägare och även lantbrukare hårt med att rädda viltstammen av rapphöns - till godo för de allra flesta rapphönsen.

Den smarte jägaren tar sedan ut en del av tillväxten, men inte så mycket att populationen hotas. De höns som blir skjutna blir kanske inte glada. Men hade inte jägaren funnits så hade inte heller de funnits från början. Rapphönsstammen såg på många ställen inte bra ut innan man började jobba för att få upp populationerna. Eller hur?

Namn: JK
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 11:08
Oj vad ni är elaka mot varandra:)
En sak är väl nästan säker, att katter sällan lyckas ta vuxna fasaner, ej heller vuxna harar och kaniner, men det finns troligen enstaka "duktiga" katter någon gång lyckas
kanske därför att djuret är svagt eller skadat.
Däremot är åtgången på fasaner, kaniner & harars ungar stor
därför att "bytet" är i lagom storlek för katten, ja till & med så att en fet innekatt kan lyckas. övergår vi till rapphönsen så är även vuxna rapphöns av lagom storlek för en katt, och rapphönsen har en annan egenskap som ger katten fördelar, rapphönan trycker så länge den bara kan innan den ger sig iväg. Så att bonna katter kan leva sida vid sida med vuxna höns eller andra större fåglar är säkert sant. Vad det gäller utekatter på vift så gäller:
1§, Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

7§, En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får dödas av jakträttsinnehavaren eller av någon som företräder denne. Inom tättbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten. Lag (1987:260).


Namn: Michael
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 10:47
Melker ;

Spydig och plump är väl inte så illa, jag var social inkompetent längre nere på tråden. Tydligen är det så att man inte ska vara för överbevisad om sina meningar. Om man går in för att försöka förklara för andra vad man har upplevd och lärt sig och inte vill låta sig omvändas till en annan tro, så är man en massa saker bl.a oförskämd.

Pyret;

Jag tror du har missförstått om du tror att ingen här skjuter rapphönan. Jag har bara sett ett inlägg var man säger att man har ”fredat” den. Jag jagar rapphöna, så ofta jag kan från den 16/9 till den sista okt. Men jakten bedrivs med kunnande om hur mycket fågel som finns, jag skjuter aldrig ”ner” en kull, och den bedrivs på ”vuxen” fågel.

I och med att du tydligen vill avsluta debatten nu så kan vi väl bara konstatera att du med flera inte tycker att kattägare ska hålla sina katter under uppsikt, eller?? Denna fråga har varit lite av kärnan i denna tråd.. Kattägare ska i fortsättningen låta sina husdjur stryka omkring som dom vill…med dom olägenheter detta innebär för andra och därigenom fortsätta med att skapa dom motsättningar som denna tråd har visat, eller?

Michael

Namn: Melker
Datum: Torsdag den 6 November 2003 Kl: 08:58
Pyret,

Tre till kommentarer bara:
1. Rapphönan är en vild fågel som lever ute på fälten, katten är ett tamdjur som ska hålla sig runt gårdarna. Det är den avgörande skillnaden för vilken av dem som har mest "rätt" att vistas ute i markerna. Inte om den ena arten kom hit för 1000 och den andra för 1001 år sedan.
2. Trots att Sten Ch, Michael m fl berättade vad de såg på sina marker hävdade Du gång på gång att de överdrev med svar som t ex "katter fungerar utmärkt med höns", "Finns det några undersökningar som stöder de påståenden som finns om att just katten skulle vara ett hot mot rapphöns?", "Vi bor på landet och här finns massor av katter, även förvildade. MEN trots alla dessa katter har vi mängder av FASANER, rapphöns vet jag inget om, inte ens om vi har sådana häromkring, har aldrig sett någon. Men det ligger nära till hands för mig att tro att rapphönsen inte skulle vara värre ute än vad våra fasaner är." Det här med att kattsitutionen kan vara olika över landet är argument som kom in senare, från Anette U om jag inte minns fel.
3. Om man skriver "Varför då springa ute i skogen för att skjuta djur när man lika gärna kan köpa det och inte konkurrera i den naturliga ekologiska kedjan?" har man gjort skäl för att bli kallad anti-jaktmänniska. Om Du nu inte är en sådan finns flera sätt att förklara det utan att anklaga mig för spydig och plump ("som någon spydigt lät plumpa ur sig").

Namn: Pyret
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 23:56
Hanna jag tror att vi har en ganska likartad syn på det här. :o))

Lotta 1, ditt inlägg var också oerhört skönt att läsa, förnuftigt och klokt och fyllt av omsorg om en helhet.

Men är det verkligen så att ingen av er här skjuter rapphönsen??? Verkligen. Jag har faktiskt fått uppfattningen att många gör det. Om inte så har jag verkligen missuppfattat det hela. Isåfall är det ju beundransvärt, så mkt tid och pengar enbart för tillfredsställelsen att se en art man vill bevara få möjlighet att återhämta sig igen.
Eller är det bara på vissa ställen man inte skjuter dem??

Om det inte var så att människan jagade rapphönan, så tror jag att det skulle vara som med många utdöende arter: inte många skulle lägga två strån i kors för att arbeta med det bara av intresse för artens bevarande.

Dessutom Mike kan jag inte hålla med om att katten inte hör till Sveriges natur, om du menar det så betyder det för mig att det gör inte rapphönan heller. Den fanns inte heller här från början.
Jag tycker att alla individer, inhemska som importerade har samma rätt att leva i den natur de funnits i de senaste tusen åren.
Det är en åsikt jag inte kommer att ändra på och förmodligen inte du din. Men för mig blir det dubbelmoral att resonera på det viset.

Hur många rapphönor bör det då finnas på en sådan yta som 150 ha för att arten skall anses stark och på väg att etablera sig igen??
Hur många rapphönor kläcks det runt om på olika hönserier varje år? Hur många sätts ut i markerna av dessa kläckta? Det måste ju vara ganska många om t ex 300 jägare skall skjuta minst en var?

till sist Melker skrev du så här en bit längre ner:
"Jag har däremot ingen förståelse för att Du saklöst argumenterar emot det som bl a Sten Ch och Michael sett med egna ögon. Nämligen det att vissa katter specialiserar sig på att ta fältfågel ffa under ynglingstiden och vid voljärer. Din utsago att Din katt aldrig släpat hem någon fasan är ett tunt underlag för att i princip kalla ovanstående personer för lögnare."
För det första jag argumenterar INTE saklöst i detta, jag vänder mig mot deras sätt att tala för hela landets situation, vad jag på flera ställen skrivit är att jag tycker det är viktigt att se helhetsbilden. Om katten är till skada på vissa ställen så är den det ialla fall inte på alla platser.
Jag har ALDRIG påstått att de skulle ljuga om situationen, bara hävdat att det inte verkar vara likadant över hela landet.
Mina påståenden är inte tagna ur luften utan kommer från personer som själva jagar eller föder upp rapphöns och andra hönsfåglar. Så då är väl de idioter också får jag förmoda??
Det innebär heller inte att jag påstår mig vara en självutnämnd expert som ännu en spydig kommentar utlät. Jag önskar jag kunde namnge personerna som gett mig uppgifterna, men tyvärr inte tillåtet att lägga ut personuppgifter etc via nätet utan tillstånd.

Jag kan bara konstatera att deltagare på detta forum bestående av, får man förmoda vuxna människor, helt enkelt inte klarar att föra en diskussion rörande sak utan att ideligen halka in på person. Vem som sade vad och hur man listat ut vad personen hade för syfte med det etc. och dessutom kan man också avgöra att personen ifråga är en komplett idiot.
Jag orkar helt enkelt inte med detta tjafsande på sandlådenivå, även om det kommit ett och annat sansat inlägg i debatten. Trist är det att en vettig debatt inte kan föras om de frågeställningar som framförs.

Men ni skall slippa mina irriterande inlägg i fortsättningen. Ni kan lugnt andas ut och tänka för er själva att så fick vi tyst på den obildade idioten. Jag ger blanka fan i det just nu.
Jag har lärt mig ännu en sak, det är ingen ide att ge sig in i diskussion med jägare i allmänhet. Tur att man ändå känner flera jägare så att detta inte är den enda bilden man har av jaktsidan.
Inte gynnar det jägarna att föra sådana här diskussioner och att tilltala dem som undrar och försöker sätta sig in i det på ett sådant sätt. Inser ni inte vad jag menar??? Då är det bara att beklaga ännu mer...................

Namn: Hanna
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 22:41
Härligt att läsa att det är några här som strakt tar avstånd från att skjuta katter, utan att först vara säker på att det är en vildkatt. Hoppas att merparten av de svenska jägarna har samma åsikt. Jag hade troligen lämnat detta forum om jag inte lärt känna en jägare IRL. Tyvärr är han död nu. Han älskade både sina hundar och katter. När det var dax för avlivning så åkte han med dem till till veterinären. Han byggde vinterkojor till de två vildkatterna som kom på besök och gav de mat. Sådana jägare har jag enorm respekt för.

Det var många här som reagerade på mitt inlägg och uppfödning av fasaner och rapphöns. Tyvärr har jag endast råkat ut för dem som fött upp fåglarna, släppt ut dem och skjutit så många de kunnat hitta. De var 3- 4 av mina fd grannar som gjorde detta.

Mike undrade om vad viltvård var för mig. Jag citerar hans åsikgt om viltvård "Viltvård är en hobbie (för de flesta i alla fall)du får ingen ersättning, du betalar båda för biotopförbättringar och utsättning av fågel ur egen ficka i nämnda ordning samt stödutfodring under vinterhalvåret, man håller efter predatorer som t.ex kråkor, skator, måsfågel, mård mink, grävling och räv, att man sen vill kunne hösta något matnyttigt av det arbete man lägger ned är väl inte så konstigt."

Jag undrar vad du menar med att "hålla efter predatorer"? Är det att döda dem, transportera bort dem eller göra säkra voljärer?

För mig är viltvård fr.a. att få en bärkraftig population av en art. Detta kan ske genom att bevara/återskapa artens biotop, uppfödning av arten, och utsläpp av arten. Man måste även kontinuerligt inventera antalet individer av arten, så att man får en uppfattning om hur många som överlevt. Även gärna inventera häckningplatser/lyor. Dessutom skydda arten i möjligaste mån genom att t.ex. förhinda förorening av biotoperna (tex gift). Att skjuta indivder av en art som ännu inte är livskraftig är inte viltvård för mig. Inte heller att skjuta dess predatorer. Vid avskjutning av predatorer så minskas antalet tillfälligt, men eftersom dessa revir blir tomma så kommer nya individer av predatorn snabbt fylla de tomma reviren. Bäst är att släppa ut arten där de finns få predatorer. För mig skulle det inte vara belöningen att få skjuta ett djur för allt arbeta man lagt ner, utan att få uppleva att arten är livskraftig utan att människan behöver lägga sig i. Därför kan inte jag jämföra viltvård med te.x skötsel av en trädgård. Målet med viltvård är ju att arten ska vara "självgående". En trädgård kommer aldrig kunna bli självgående, den kräver ständig omvårdnad. "Operation" Berguv tycker jag är lysande exempel på viltvård!

(Avskjutning av älgar, rådjur m.m. är ju oxå en form av viltvård. Men i detta fall så "tvingas" man skjuta djuren för att hålla populationerna nere på "normal" nivå. Detta för att bl.a. förhindra att djuren svälter sig till döds och för att förhindra epidemier som uppkommer vid täta populationer. Förhoppningvis kommer deras predatorer att öka i antal så att männsikan inte behöver gå in lika mycket och styra och ställa)

Mvh Hannah

Namn: Lotta1
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 15:44
Tack Sten Ch & Michael.
Eftersom vi anser oss vara i ett start skede är de fredade. Jag skulle personligen inte ha något emot att vi som tränar hundar även skjuter ner någon enstaka för att belöna en unghund. Men får en skjuta måste alla få. (vi har 300 st jägare i föreningen)
Men jag hoppas att vi snart ska få en stam som tål jakt.

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 14:59
Klokt skrivet, Lotta1. Det enda jag invänder mot är att ni fredat rapphönan. Jakten spelar ändå ingen roll.
Själv har jag under de senaste fem åren satt ut en del rapphöns för att få dem åter på mina marker. Dels har jag satt ut kycklingar på sedvanligt sätt, men vad som för mig visat sig effektivare har varit att köpa avelshöns från uppfödaren efter äggläggningen på våren. Sedan har vi hållit tupparna för sig och hönorna för sig, cirka ett dussin av varje, i två skilda voljärer över sommaren. Efter skörden har jag satt ut dem i blandade grupper om ca 8 i varje. Under höst och vinter träffar vi på dessa grupper som håller samman fint, men vi skjuter inte, öäven om vi inte fredatr hönsen. Resultatet har i år blivit tre vildkullar på en mark om cirka 150 ha, vilket är mycket glädjande. men det är en bra mark som ett bra år producerar ett hundratal vilda fasaner, 50-100 harar och 15-20 rådjur. Allt tack vare viltvård och planteringar. När jag kom dit fanns inget skydd och knappt något vilt, så aktiv viltvård lönar sig absolut.

Namn: Lotta1
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 13:58
Allvarligt talat, inte handlar det väl om vilken art som var här först och att den förste skulle ha mer rätt till Sveriges ängar. Då skulle då jag få flytta utomlands direkt. Nog måste väl allas intressen kunna få plats?
Där jag bor fanns det på 50-60-talet en rapphönsstam, men den försvann på slutet av 60-talet. Nu försöker vi hjälpa naturen tillbaka till den nivån som var innan det moderna jordbruket slog ut stammen.
Det kallar ialla fall jag för viltvård.
I vårt jaktvårdsförening (31000 ha) har jag fått rapphönan fredad från jakt och det har gått ut rekomendationer till föreningar i omgivningen. Och mig veteligen har ingen skjutit någon rapphöna. Tvärtom får man mycket stöd från jägare som tycker att det är roligt med en nygammal art igen.
Men visst tränar vi hundarna på dem men det går utmärkt utan att skjuta ner någon fågel.
Nej, det är tack och lov ytters få jägare som lägger ner tid och pengar på fältfåglar bara för att skjuta ner dem direkt. Om jakt bara gick ut på att avliva djur skulle vi nog hålla på med någon annan art som har lite snabbare omsättning.
Inte handlar det väl heller om vilken predator som gör störst skada, det är nog olika i olika delar av landet. Det handlar nog mer om att kattägare bör ta samma ansvar för sina djur som hundägare. Och det i sin tur medför att fåglar, fälthöns och andra skulle få en god hjälp i sin kamp för överlevnad. Samtidigt måste man se till att kråkfågel hålls på en rimlig nivå och att fågeln har en bra biotop att leva i.
Vi som håller på med den här typen av viltvård pratar nog inte om en eller två katter på en bondgård som givet vis har behov av katten. Nej, det är nog mer alla sommarkatter och att väldigt många har katt i bostadsområden där de driver vind för våg och ställer till med mycket skada för sin omgivning. Katter är ju inget flockdjur utan drar sig gärna ut från de överbekattade (?!) samhällena och drabbar då oss viltvårdare.

Namn: Mike
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 13:18
Hanna!
Viltvård är en hobbie (för de flesta i alla fall)du får ingen ersättning, du betalar båda för biotopförbättringar och utsättning av fågel ur egen ficka i nämnda ordning samt stödutfodring under vinterhalvåret, man håller efter predatorer som t.ex kråkor, skator, måsfågel, mård mink, grävling och räv, att man sen vill kunne hösta något matnyttigt av det arbete man lägger ned är väl inte så konstigt.
Du kan jämnföra det med trädgårdslandet du har jobbat hela våren och sommaren för att få jordgubber, morötter, ärter potatis m.m. hållit undan ogräs vattnat och gjort dit ytterste för att inte fåglar och andra djur skall äta din gröda, allt detta för att kunne sitta med sill och färskpotatis och egna jordgubber till dessert.
Inget konstigt i det, skillnaden är att vi som jägare inte tömmer spiskammaret varje år men försöker bevara en stamm som kan föryngre sig själva.

Pyret!
Jag skall inte försvara någon annans utlåtanden, men när jag läser inläggen så efterlyser samma personer ett större ansvarstagande från kattägare, nu var det inte dessa 3 personers inlägg jag blev förbannad över, främst för att de har skrivet flera inlägg före och efter som jag anser viser att de någon form av känsla för andras djurhållning (det som efterlysas är samma respekt för oss och vårat arbete i gengäld för den vi skall visa andra och deras "rätt" att släppa katten ut hur som helst), det var specifikt markattan och jägarn jag retade mig på, jag anser inte att den typ av åsikter är gynnande för att vi alla skall kunne samsas om och i naturen.

Visst jag har pratat med de av mina grannar vems kattar har varit ett problem, och har på inråden av advokat skickat brev till dom om inte det har hjälpt, vartefter katten är blivet taget bort om inte det heller ger någon vettig lösning, det är nämligen så idag att enligt svensk lag är det svårt att få någon form av ersättning av kattägare i motsättning till hundägare för samma typ av skador mot privatperson eller dennas egendom.

Den enda hela arten jag dömer ut är mämmiskor som inte tar ansvar för de djur de har påtagit sig ett ansvar för, vilket tyvärr oftast ledar till att det är djuren som far illa.

Om katten är ett onaturligt inslag i vår natur kan jag bara svara ja den är katten är "urbaniserad" menande vi har tagit den till oss som ett husdjur, katt i vild form är inte naturligt hemmahörende i svensk natur och är därför att räkna som faunaförörening = fredslös, det påvilar dock den jägare som tar bort ett sådant djur att kunne påvisa att det är en förvildad katt det rör sig om (detsamma gäller kanin) undantaget är självklart lodjuret som också är en vild katt men så absolut inte fredslös, men jag menar dock att fåglarna därmed har större rätt till vår natur än förvildade katter någonsin får.

Att det finns för många som skjuter katter "on sight" ja EN är för många.

MVH.
Mike

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 12:57
Jag gick inte in på det där med höken nyss, tyckte att det blev för långt. Men jag håller nog med om att av beskrivningen att döma handlade det inte om någon duvhök, utan om en brun kärrhök eller möjligen ormvråk.
Att duvhöken inte tar tamhöns är säkert en lokal företeelse. Skulle jag handskas lika ovarsamt med siffror och lägga samma vikt vid enstaka observationer som andra här i tråden, kan jag påstå att duvhöken är dödar 100 % av alla höns. Nu tänker jag inte dra sådana överdrivna slutsatser av det faktum att min enda höna togs av duvhöken för tre veckor sedan. Att det var en duvhök är ställt utom all tvivel. Hon (det är en ung hona) håller till häromkring ocvh lever ganska gott på mina fasaner. Häromdagen gled hon förbi mig på svagt visslande vingar på mindre än tio meter och i ögonhöjd, när jag satt på pass.

Tillåt mig att ställa en fråga i samband med den faktiskt löjeväckande diskussion som förs av Pyret & Hanna när det gäller förhållandet katt/rapphöns. Ingen vet med säkerhet om rapphönan är inplanterad. Även om så skulle vara ska den väl inte vara fredlös och katters legitima rov för det? Om ni verkligen tycker så, borde inte katten, som definitivt är en främling i vår fauna, också vara fredlös?
För övrigt vänder jag mig lika mycket som Pyret och andra mot det blinda katthat som en del debattanter åskådliggör när de säger sig skjuta envar katt de ser på sin mark. Vad jag fortfarande hävdar, och vad som ingen tycks vara beredd att motsäga, trots att det är vad denna tråd egentligen handlar om, är att man ska kunna begära av kattägare att de håller sina djur på ett sådant sätt att de inte ställer till problem från andra. Även om dessa andra är jägare med rapphöns- eller fasanuppfödning som särskilt intresse. Sedan må ni kalla detta viltvård eller ej.
Förlåt om jag lite låter som Cato den äldre när jag med en dåres envishet ber Pyret att exemplifiera de otäckheter hon påstår att jag sagt om henne, så att jag kan be om ursäkt.

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 12:56
Jag kom att tänka på en debatt för några år sedan mellan en tyst jagande norrlänning och en militant vegan. Debatten spårade som vanligt ur med rop om mördare osv. Jägaren hann inte säga så mycket mellan salvorna från veganen. Precis när veganen skulle hämta andan mitt i en mening om hur många liv jägaren tagit bröt jägaren in och frågade lugnt:
"Nåå, hur många knipholkar har du satt upp?" med lite finsk brytning (tornedaling). Veganen blev alldeles tyst.
Där dog debatten, knall och fall.
Mvh Tony

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 12:44
Hanna! När du skriver: "Att föda upp rapphöns och fasaner. Som sedan släpps ut i naturen för att jägaren ska ha något roligt att skjuta på kallar jag inte viltvård, det är en hobbie.(Fast personligen kan jag inte förstå det roliga i att skjuta halvtama fåglar.) Så mig kan ni inte inbilla att ni föröker rädda rapphöns och fasaner från utrotning." blir jag nyfieken på dina källor. Det är precis sådant som tyckare utan all egen erfarenhet brukar säga/skriva. Håll dig till det du kan och vet något om och uttala dig inte i förnedrande ordalag om sådant som du uppenbarligen inte har en aning om. Vore det som du säger skulle jag personligen direkt lägga bössan på hyllan och börja samla frimärken!

Namn: Michael
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 12:41
Hanna,

Man häpnar när man läser ditt inlägg: För det första, det sättet dom flesta bedriver utsättning på gör att fåglarna mycket snabbt är förvildade. Dessutom sker en utsättning ofta genom att man parar ihop hönsen på våren, dessa lägger då en kull i det fria och föder upp ”vilda” avkommor. För det andra; ja självklart vill jag ha något att jaga, därför bedriver man olika former av viltvård för att hjälpa det naturliga beståndet. Här jag bor finns ett av Sveriges större bestånd av rapphöna, men utan olika former for hjälp går det snabbt nedåt. För det tredje; Förutom jakt så tycker jag det är jättetrevligt med levande marker, du ska veta att rapphönsjakt bedrivs bara 6 veckor på året, resten av året är det trevligt att se och höra dessa mysiga fåglar.

Nu en fråga till dig, I och med att du inte kallar det jag och andra beskriver som viltvård; Vad är, i dina ögon, viltvård??? Tacksam för svar.

Pyret (och Hanna),

Först måste jag säga att jag är imponerad av dig Pyret, efter en eller två dagars studier anser du dig kunna en väldig massa om fältfåglar. Vi andra som har hållit på med jakt och viltvård i teori och praxis i många år har tydligen inte fattat något…..

Att det har funnits katt och rapphöns i vår fauna i många år stämmer (själv om ”sida vid sida” är lite magstarkt). Katten är ett husdjur, rapphönan är en vild fågel….mycket stor skillnad!!!! Som Sten Ch påpekar; För många år sedan var allt frid och fröjd. Jordbruket var småskaligt, miljögifter fanns inte och det fanns en balans i naturen. Då fanns det nog föda för dom rovdjur som fanns och harmonin var total. Idag är balansen kraftigt rubbat. Storskaligt jordbruk, miljögifter mm har slagit väldigt hårt på vissa stammar, mindre på andra. Ska vi då sitta stilla och se på att dom mest utsatta stammarna slås helt ut?????
Nej tycker jag. Tycker man som jag så måste man inse att predatorer har klarat sig bättre än fältfågeln, bland annat då dom inte har ovanan att lägga sina ägg och kycklingar i vägen för bonden när han slår vall, bland annat för det är långt och farligt för en katt att klättra upp i et träd och fightas med en sur duvhök. Fältfågeln uppehåller sig där gifter, jordbruk och predatorer slår som hårdast. Katten som predator har klarat sig alldeles utmärkt, den är ett husdjur som lever tillsammans med människor, inga problem att hitta mat……Visste du Pyret att en av dom största dödsorsakerna för duvhöken är svält??? Andra predatorer som olika svartfåglar har också gått framåt då dom lever på resterna av vårt levnadssätt när ingen annan mat finns. Etc.etc.

Ergo, Håll predatorer nere på en för marken sund nivå; kråkor, skator är för djävliga på äggen, dom tar vi i fällor, katt och räv är bevisligen stora predatorer i ynglingstid, dom tar jag i fällor, höken är hård året om, dom får vi ta i fällor och transportera några mil härifrån. (i och för sig löjligt, då dom kommer hem snabbare än mig.) Någon stans i ditt inlägg beskrev du höken ”svävande över ängen i sin jakt på föda”, detta var garanterat ingen hök, troligen en vråk som inte är så skicklig jägare som höken. I dina vidare studier kommer du säkert över info om hökens jaktsätt……I alla fall, vinterutfodringsplatserna för fältviltet är tyvärr rena ”matsstationer för räv och katt, därför har man fällor i anslutning till dessa. Detta arbetet, i kombination med stödutsättning, utfodring samt bättre kantzoner i åkrarna har i alla fall mångdubblat beståndet av rapphöns hemma hos mig.

Summa : Jag anser inte att katten är den enda och största orsaken till att bland andra rapphönan lever en hård tillvaro. Däremot är katten en av flera orsaker som samspelar och för att upprätthålla en balans måste man arbeta över ett brett register. Där ingår att hålla nere en predator som jagar för sitt eget höga nöjes skuld. Skillnaden på katt och andra predatorer är att den inte behöver jaga, den får mat hemma men jagar endå för att det är kul. Det gör jag också, men inte i ynglingstiden och bara under vissa perioder på året. Vidare, denna debatt handlar om husdjur, katt, varför ska det vara så fruktansvärt svårt att acceptera ansvaret för sitt husdjur, håll det under kontroll och uppsikt så är det inget problem. Orkar Ni inte detta ansvaret så glöm att ha husdjur.

MichaelNamn: Melker
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 11:53
Hanna,

I genomsnitt de senaste åren så har vi fällt 3% av de rapphöns vi har satt ut. Rapporter från grannmarkerna i öst, väst och syd (5 km radie) meddelar att de har fått vildfödda kullar med rapphöns i våras samt sett nya grupper med utvuxna fåglar veckan efter vår största utsättning i år. (På markerna norrut verkar rapphönsen inte trivas.)

Detta är fakta för min mark med omnejd och inget att argumentera emot baserat på en tro att jägare=skövlare av viltstammar. I mina kretsar jobbar alla långsiktigt och vill ha en stam som baserar sig på vild fågel men självklart kan jag inte veta hur alla i landet beter sig.

Namn: Pyret
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 11:17
Mike, vad sägs om Michael t ex. "som personligen gräver ner så många mördarmaskiner han kan", JK höll med, rb uttryckte sig annorlunda men med samma budskap, orkar inte skriva in citaten.
t o m du som jägare reagerar ju (blir förbannad) på sådana uttalanden.
Är det konstigt då att andra som inte jagar (behöver inte vara jaktmotståndare för det) reagerar än mer.
Min åsikt om sådana jägare är ganska hård.
Nu vet jag däremot att det finns alla sorters människor såväl inom jägarkåren som i resten av samhället.

Vad gäller ditt problem med grannarnas katter. Har du pratat med dem om problemet så att de är uppmärksamma på detta? Kanske sagt till innan att du gärna vill ha ersättning för de skador som katten åsamkar. De grannar vi har skulle nog inte ha minsta problem att förstå det förutom med ett par undantag. Dessa undantag skulle nog inte bry sig om katterna blev skjutna heller och borde inte ha katt alls. Men det är ett par rötägg på många skötsamma.

Mina källor i all ära... ja de verkar ju vara i samma business som du, och alla verkar inte ha samma åsikt, jag har däremot aldrig påstått att förhållandena inte kan variera från plats till plats. Men det är viktigt att vissa en hel bild av en situation innan man dömer en hel art. Och dessutom se om det är ett problem över hela landet eller endast lokalt. Dessutom detta var vad jag funnit ut på mindre än 24 timmar. Jag har inte slutat söka information nu.

Min erfarenhet med alla våra fasaner delas också av markägare m fl. Nu bor nog vi i ett glesare och nordligare område än du och har inte så många katter som era 30-40 på våra ytor. Och detta påverkar säkert också. Men fasaner har funnits i stort antal sedan jag var barn. Ganska många är: flera tuppar och hönor med kycklingar, sedda så gott som dagligen om man är ute i markerna. Vi har en natur som jag förstått av mkt läsning passar dessa fåglar utmärkt. Det är väl ytterligare en faktor och kanske mer betydelsefull än antalet katter.
Rapphöns finns inte i just vår närhet, men lär finnas i länet enligt uppgift.

Hursom helst tycker jag att det verkar finnas alltför många som skjuter katter s a s som du uttrycker det "on sight".
Någon hävdade att katten var ett onaturligt inslag i vår natur till skillnad från fåglarna. Vad grundar man det på? Katten är ju inte mer onaturlig i vår natur än rapphönan, de har funnits så gott som lika länge i Sverige. Men flera källor säger också att fasan och rapphöna togs till Sverige främst under 1500-talet och det skulle väl i såfall innebära att katten då funnits mer utbredd och under en längre period än fåglarna. Att därmed påstå att katten har större rätt än fågeln till vår natur är att gå lite långt tycker jag. De hör båda till vår natur liksom många andra arter.

En önskan om skötsamma djurägare har väl de flesta, oavsett vilket djur det handlar om.

mvh Pyret

Namn: Hanna
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 11:03
Pyret. Mycket bra och informativt inlägg. Jag funderade igårkväll själv på om rapphöns och fasaner verkligen var inhemska artar. Intressant att dessa fåglar och katt levt så länge sida vid sida. Ja, detta får mig än mer övertygad om katten inte är boven i dramat för ev. minskning av fågelpopulatonen. Som vanligt är minskning av biotop det största hotet för en arts överlevnad.

Att föda upp rapphöns och fasaner. Som sedan släpps ut i naturen för att jägaren ska ha något roligt att skjuta på kallar jag inte viltvård, det är en hobbie.(Fast personligen kan jag inte förstå det roliga i att skjuta halvtama fåglar.) Så mig kan ni inte inbilla att ni föröker rädda rapphöns och fasaner från utrotning.

Namn: Melker
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 10:58
Pyret,

Jag har full förståelse för att Du reagerar mot, i Ditt tycke, alltför lättvindiga avlivningar av lösspringande katter eftersom katter, precis som hundar, betingar ett affektionsvärde.

Jag har däremot ingen förståelse för att Du saklöst argumenterar emot det som bl a Sten Ch och Michael sett med egna ögon. Nämligen det att vissa katter specialiserar sig på att ta fältfågel ffa under ynglingstiden och vid voljärer. Din utsago att Din katt aldrig släpat hem någon fasan är ett tunt underlag för att i princip kalla ovanstående personer för lögnare.

Jag antar att det är mig Du avser med "Jag är ingen "anti jaktmänniska" som någon spydigt lät plumpa ur sig nedan". Det var inte min avsikt att vara plump utan det är det ärliga intryck jag fått av Dig. Du skriver t ex "Varför då springa ute i skogen för att skjuta djur när man lika gärna kan köpa det och inte konkurrera i den naturliga ekologiska kedjan?", vilket är ett av de vanligaste argumenten man får från jaktmotståndare (även om citatet till viss del kan urskuldas som ironi valde Du trots allt att använda den typen av uttryck).

Jag blev lite fundersam över de iaktagelser en av Dina "källor" gjort angående duvhöken. Duvhöken är en mycket effektiv fågeljägare och jag har vid flera tillfällen fått hela utsättningar tagna. Jag såg vid flera tillfällen duvhöken i aktion så det är ingen tvekan om att det inte var en skata ;-)
Min fundering när jag läser att "källans" duvhök "utgjorde aldrig något hot mot våra fjäderfän utan svävade ovan ängen på jakt efter föda" är att det låter precis som brun kärrhök. Duvhöken brukar ju sitta i ett träd och sedan göra sina atacker därifrån. När den är ute och flyger så går det dessutom oftast undan och det är knappast tal om något "svävande" liknande det som kärrhöken ägnar sig åt. Kärrhöken äter f ö mest markvilt och den har inte jag heller haft några fågelproblem med.

Namn: Nettan
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 10:55
Jag har aldrig diskuterat katt med de jägare jag bistår med min hund på fågeljakt så för min del har varit intressant och ibland skrämmande läsning. I vanliga fall längtar jag efter ett hus på landet men just nu är jag är tacksam för att jag har innekatt i mindre stad som aldrig kommer att råka på en jägare om han skulle råka rymma (förutom när de är på visit i mitt hem).

Namn: Hugo
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 10:34
Ja ja, jag ger bara utryck för vad de flesta viltvårdare/markägare/jägare gör. Sedan skjuter jag naturligtvis inte hämningslöst. För övrigt tycker jag inte ett dugg synd om folk som lämnar sina katter vind för våg när dom får sina katter skjutna, håll reda på era katter och dom får ett långt liv.

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 10:20
Pyret,
Jag ska fatta mig kort. Jag ställer mig tveksam till att rapphönsen skulle ha kommit med vikingarna österifrån. Enligt min historieskrivning är de spontana eller togs hit i slutet av medeltiden. Syftningsfelet gör inte heller din källa trovärdigare "mest troligt kom de med vikingarna från sina färder österifrån". Det var väl vikingarna och inte rapphönsen som färdades i österled??? Detta har naturligtvis inget med sak att göra och absolut inte heller med dig, Pyret, men jag har alltid föredragit svenska författare som kan skriva svenska och kan inte låta bli att bli förbannad när jag ser sådana språkfel i en bok...
Nåväl, låt oss strunta i när rapphönsen kom hit, det har inte med saken att göra. Inte heller - som jag ser det - hur länge katter och rapphöns/fasaner samexisterat. Du har rätt i att dessa fåglar minskade kraftigt pga metylkvicksilverförgiftning. Jag var själv en av de som samlade in de bevis i form av döda fåglar (tex starar hängande i telefontrådar pga kramp i fötterna) som fick slut på detta elände och kan berätta otroliga historier om hur det vara att kämpa för miljön på den tiden. Men även här måste jag rätta författaren till din källa. Metylkvicksilvret användes för att bekämpa Fusarium och andra svampsjukdomar, inte "för att förhindra angrepp av skadedjur". En så illa skriven och felspäckad bok tycker jag passar bättre i en återvinningscontainer än i en bokhylla...
Vad saken handlar om kan beskrivas så här: Rapphöns och fasaner har det jobbigt pga moderns jordbruk mm. Arter som är hotade på ett eller annat sätt är naturligtvis extra känsliga för ytterligare hot. För fältfågelns del är katter ett sådant. Därför bör katter hållas på ett sådant sätt att de inte kommer åt att göra nämnvärd skada. Katten är värre än de flesta andra eftersom de ofta kan gå hem och fylla magen med Whiskas om de misslyckas med jakten. Det sker alltså ingen utslagning på samma sätt som med andra rovdjur, som svälter ihjäl.
För övrigt väntar jag fortfarande på en förtesckning över de oförskäämdheter etc som du anklagat mig för, på det att jag kan be om ursäkt.

Namn: Mike
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 08:49
Jägarn och markattan!
Jag blir så förbannad när jag läser/ hör sådana utlåtanden, tänk för fan före ni agerer, jaktmotståndet i Sverige är ökande och med såna utlåtanden i debatten kommer motståndet att öka snabbare, att det sedanmera är olagligt att skjuta katt bara för att den är en mil hemmifrån gör inte saken bättre.
Om vi som jägare vill att debatten om jakten och dens utövning skall föras på ett sakligt plan, baserat på fakta och inte antiparti mot oss för att vi är jägare, så måste vi hålle våra inlägg i debatten på en saklig och etisk nivå.

Pyret!
Bortset från de 2 ovannämnde vem har så get uttryck för att skjuta katter urskillningslöst?

Helt rätt skatan är ett större problem än katten men det är inte den vi diskuterar, sedan är det inte många som reagerar när jag säger att jag skjöt 15 skatar/kråkor förre veckan.

Dina källor i alla ära, men för att de inte upplever att ha samma problem är väl inte det samma som att problemet inte
finns.

På min mark jag jagar på c:a 200 ha har vi ungefärligt 30 - 40 stamkattar (egna och grannars katter) så det finns inte mycket plats för strö/vildkatter de flesta grannar´s katter känner man igen de kommer fram och hälser på jag och hunden när vi är ute + att de flesta har halsband på deras katt och man accepterar/respekterar varandra,
däremot kommer det varje år någon eller några katter som sitter vid voljären eller ger sig på kullen av rapphöns och fasan, dessa observeras någon vecka om ingen granne vet vems det är eller kan/vill göra något åt det så tas katten bort, det är helt annorlunda med kråkfåglarna dom har vi en intens jakt på hela säsonen speciellt i anslutning till voljärarne och de lär sig att "fåglar i bur = fara" så de är inte så stort ett problem nu som de var första säsonen.

om du nu försöker förstå oss lika bra som du förstår ove så hoppas jag att du vill se att det inte är ett önske om att skjuta katt, tvärtom är det ett önske om att få en lösning på de katter som lokalt ställer till med problem, alltså att få kattägare att ta ett ansvar för deras djur, alltså inte kattägare som oss som har steriliserade och ID-märkte katter med halsband, vi har gjort vad vi kan det gäller alla dom som skitar i katten och vad som händer när den inte ligger i soffan.

Allt detta är skrivet för, så läs det igen, för det är inte många som förespråkar att skjuta katter "on sight".

Med vänliga hälsningar
Mike


Namn: Pyret
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 01:45
Husse, ditt senaste inlägg var mkt bra och välformulerat.

Och det är väl kanske det allt handlar om, och det som är så viktigt för mig att de älskade väl omhändertagna katterna skall respekteras för deras betydelse som både familjemedlem, råttfångare mm.
De stackars katter det egentligen handlar om är kanske dem som lämnats vind för våg av idioter till människor som skiter fullständigt i den lilla katt de tog till sig innan sommaren.
Det är katter utan märkning, halsband etc. Sådana katter är det nog humanast att avliva tidigt, då de sällan klarar sig mer än ett par år på egen hand. Och en sträng vinter kanske de inte klarar alls.
Det är det ingen diskussion om utan det är det lättvindiga resonemanget om att skjuta katter urskillningslöst.
Utekatter bör också förutom märkning vara steriliserade/kastrerade då minskar i allmänhet även deras vandringslust.

I övrigt skulle det vara intressant med en diskussion om rapphöns/katt. Det konstiga är att katten och rapphönan kom till sverige ungefär samtidigt, med vikingarna på tusentalet. De har under dessa tusen år utvecklats i samma land under samma förutsättningar, och på vikingatiden och hundratals år framåt hade man inte katten som ett inlåst sällskapsdjur. Det intressanta är ju att fältfåglar som fasan och rapphöns kunnat utvecklas och frodas på den tiden med katter lösa hur som helst. Fortplantningstakten och populationsökningen på katten då var ju inte lägre än nu. Och ändå kunde dessa båda arter utvecklas och frodas sida vid sida. Inte förrän det odlade landskapet minskade och rapphönans naturliga biotop minskades och även förgiftning av metylkvicksilver på 60-talet fick allvarliga konsekvenser på beståndet.
Ett utdrag ur citat:
""Äldsta fynd från rapphönan är från Öland och Gotland för ca 1000-1100 år sedan, mest troligt kom de med vikingarna från sina färder österifrån. Utbredning i Sverige är Skåne, Öland, Gotland samt enstaka stammar upp till Mälardalen. Biotop slättland. Rapphönan har minskat i takt med att jordbruket rationaliserats, det småskaliga men mångfaldiga jordbruket har ersatts med monokulturer, diken har lagts igen m.m. Predatorer räv, duvhök, ibland kråka och korp.

Fasanen kommer ursprungligen från Asien. Första fasanerna till Sverige som kruigsbyte på 1600-t. På 1800-t kom man igång med fasanerier. Nedgång 1960-t p.g.a. metylkvicksilver som användes till att beta utsäde med (för att förhindara angrepp av skadedjur). Men även jordbrukets omstrukturering bidrog och fasanens livsmiljö försvann, samt våtmareker som dikades ut m.m. Fasanens idealbiotop ett odlat landsakp med mindre åkrar och olika grödor. Små skogsbackar eller åkerholmar med undervegetation, ängs-och betesmarker, sjöremsor med tät vass. Utbredning Skåne, Öland och Gotland, samt små stammar upp till Västmanland och Mälardalen. ""

:o)) Jag vet massor om rapphöns och fasaner nu och även om deras fiender, orsaker till deras populationsnedgång mm samt en hel del mer om kattens verkliga ursprung och spridning i landet mm. Och det är ju bra.
Jag har sökt massor av information, talat med flera personer under dagen. Information från fågeluppfödare, jägare m fl som inte upplever katten som ett problem överhuvudtaget.
Däremot har jag funnit information som anger skator och kråkfåglar som det absolut allvarligaste hotet mot fasaner och rapphöns. Då skatproblemet är ökande på många platser i landet.

citat från ännu en källa:
""Det största hot mot vår hönshållning som vi råkat ut för är skator. Vi har under tidigare år levt i fred med skatorna då skatantalet troligtvis legat på en nivå så att födan i skogen intill räckt till alla. Sommaren 2002 upplevde vi en riktig babyboom bland skator och på jakt efter föda intog de flockvis bl.a vår gård. Kommande vinter fanns fler skator än tidigare som sökte föda vid vårt fågelbord. Tidigare hade någon enstaka setts till men denna vinter satt ett större antal i björkarna några meter från boningshuset och fågelbordet. Duvhöken som funnits under många år i skogsdungen vid vår äng sågs inte till det året och inte innevarande år heller (2003). När vi tänker efter kanske inte sedan ett par år tillbaka. Trist för den utgjorde aldrig något hot mot våra fjäderfän utan svävade ovan ängen på jakt efter föda. Kanske skatornas naturliga hot försvann med den men även fler faktorer måste ha spelat in . Med större antal skator i omgivningen än vad naturen kunde förse med föda upptäckte skatorna hur lätt det var att åla sig genom hönsgårdens nät, ca 7,8 x 6 cm maskor, för att sedan rensa hönshuset på ägg. Våren och sommaren 2003 utsatte skatorna oss för än värre otyg. Första upptäckten var efter att kycklingar av Gammelsvensk dvärg försvann en efter en. Av en kull på 11 var efter någon dag bara 5 kvar. Att det skulle vara skator var inte vår första tanken men slutligen var vi tvungna att inse fakta. Hönor med kycklingar blev tvungna att stanna inne i rastgården och hönshuset där vi trodde de skulle vara säkra. Den säkerheten varade inte länge förrän skator dödade kycklingar inne i rastgården och i hönshuset. Två gånger möttes jag av en skata i dörröppningen till hönshuset och upptäckte sekunden efter massakern. Döda blommekycklingar med huvud och vingar bortslitna, inga delar verkade ätna på utan bara bortslitna. Andra gången var kycklingarna över 8 veckor och större än skatan men detta var inget hinder för dem att ta död på alla utom en. Ungdjuret hade nog också fått sätta livet till om inte jag kommit. Skatan hade endast ätit upp hjärnan på djuren. Vi upptäckte ett mönster att inomhus jagade skatan ensam medan utomhus jagade de fyra stycken tillsammans. Efter samtal med jägare fick vi veta att skator ofta lägger sig till med okynnet att döda kycklingar i fågelbon för nöjes skull samt att de lär upp sina kamrater och andra kråkfåglar. Av nöje när de inte äter upp ungarna utan bara dödar. Vissa s.k "skatår" kan de näst intill ta död på hela generationer av ungar för skogsfågel som t.ex. tjäder, orre, järpe.""

Detta med skatorna verkar för jävligt och de skador de orsakar verkar nog lätt kunna misstas för skador av katt. Jag påstår inte att vissa katter kan intressera sig för fåglarna eller t o m hittas i voljärerna, MEN är problemet verkligen garanterat ett kattproblem????

Ett samtal med några kattjourer gav vid handen att de inte sett samma ökning av "hemlösa" katter som några av er jägare här registrerat. Nivåerna ligger på ungefär desamma som tidigare. Det kan kanske variera i olika delar av landet, men jag skall göra fler undersökningar.

Alltså jag bara undrar, jag gör detta eftersom jag tycker att alla individer skall behandlas rättvist. Jag är ingen "anti jaktmänniska" som någon spydigt lät plumpa ur sig nedan. Jag är t o m för skyddsjakt så länge den är baserad på verkliga reella hot och inte generaliserande mot en viss art. Förstår ni vad jag menar?? Orkar inte förklara mer ikväll och jag tänker inte gå i polemik med er som inte kan diskutera sak utan att komma in på person. Ett fullständigt och totalt slöseri på kraft och energi som jag hellre lägger på att ta reda på hur det verkligen ser ut!!

Jo en sak förresten, Oves inlägg. Var ju förvisso kraftigt ironiserande, det förstod du väl ändå Sten Ch. Eller hur läste du det.
Men faktum är att som ryttare ger man sig inte ut i skogen under jakttid, då det hänt att ryttare beskjutits av jägare som härt prasslet och sett något brunt och slängt upp geväret. Dock ännu inte med skador som följd, lyckligtvis. Men kanske inte fler olyckor sker eftersom man inte ger sig ut i skogen när det är jakt.
Jag tycker det finns alla skäl att även diskutera vad jägarna har för krav på sig. Med 300 000 jägare i skogarna har inte jag lust att träffa på en med dålig syn, alkoholpåverkad, begynnande senitlitet etc. Det här är väl också en viktig diskussion. Framför allt för de jägare som inte är sådana. Åtminstone de jägare jag känner är irriterade över alkoholproblemen som förekommer. Alltså alkoholproblem finns i samhället och i ganska hög grad, självklart gäller det samma grad av problem hos dessa 300 000 jägare som i resten av samhället.

:o))

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 5 November 2003 Kl: 00:05
Hej Ove,
Det vore kul att diskutera de fördomar du ger uttryck för, även om det inte har så mycket med katter att göra. Visst, det har förekommit att jägare skjutit både sig själv, jaktkamrater och bärplockare och andra. När något sådant händer är det givetvis alltid lika tragiskt och det varken kan eller får försvaras. Men jämföra kan man alltid. de flesta dödsskjutningar drabbar den som håller i vapnet. Jag har bestämt för mig att det i genomsnitt går sex eller åtta år mellan de tillfällen då en utomstående blir dödad under jakt. Ändå är vi 300 000 som jagar. Jämför detta med hur tredje man drabbas av bilkörning, alkoholförtäring, missbruk av knark och anabola steroider, slarv inom sjukvården, fotbollshuliganism osv osv, så inser säkert även du attjakt är en sysselsättning som har en jämförelsevis liten riskfaktor. Men sådant bryr sig naturligtvis kvällspressen inte om när de krigar om lösnummerförsäljningen. Men att du och andra så lätt - och villigt - torskar på sådana fördomar är väldigt tråkigt.

Namn: Husse
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 22:59
Om man släpper en hund vind för våg får man f-n om den springer och jagar på grannmarken, eller ännu värre, om den ställer till ngn skada blir man som ägare ersättningsskyldig oavsett vad skadan är.
Varför gäller inte detta för katter ? En orsak är väl just den att katten ofta är omärkt och därmed att betrakta som vildkatt (= jaktbar art...)
Ett obligatoriskt halsband på tam-katten hade trots allt gjort den skillnaden att man fick ett namn och tfnnr till en ägare, som precis som en hundägare fick ansvara för sitt husdjurs gärningar.
Som kommunjägare tar jag bort en hel del katter. Än så länge har jag gudskelov inte avlivat ngn märkt katt, men den dagen kommer är jag rädd.
Oftast får man uppdraget via kommunens miljö och hälsoskyddskontor som fått samtal från ngn innevånare som har problem ( av ett eller annat slag)med (vild?)katt.
Personen ifråga får så att säga ställa sig själv som garant för att katten verkligen är på drift, genom att på förtryckt blankett beskriva katten, hur länge den varit till besvär, vilka åtgärder som vidtagits osv, allt för att skydda "katten next door" från den jävlige katthataren. - En underskrift gör att du drar dig från att "sätta dit" grannens katt bara för att den pissat i rabatten, är resonemanget från kommunens sida. Ganska vettigt tycker jag ?
Nåväl katten fångas i fälla som vittjas på morgonen. Sitter en katt i som motsvarar beskrivningen så brukar jag om möjligt be personen som anmält att identifera katten. Är den dessutom utan halsband eller annan synbar märkning, avlivas den. Problemet är att det förr eller senare avlivas en katt med öronmärkning som ej gick att se innan avlivning. Och säg nu inte att det visst går att kontrollera via sedering hos en jourhavande veterinär, för de kostnader det drar med sig betalar inte kommunerna med sin redan ansträngsa ekonomi. Kommunen betalar max 2 tim/ uppdrag.
Sedan måste jag återigen tillägga. Vildkatter lever många gånger ett oerhört tufft liv. Många har stora skador efter slagsmål som varar och inte läker, andra är direkt undernärda och svälter ihjäl under vintern. Att minimera kattstammen är nog av godo inte bara för er som har fältfågel utan även för katterna själva. De tamkatter som finns bör samtliga steriliseras för att minska kattstammen.
Tamkatter ute är helt okay för mig, det kommer vi inte ifrån, inte fan skall katter vara inlåsta, men jag tror vi måste tänka om, angående utbredningen av katter, som i mitt tycke ökar. Detta säger jag mest för att jag tycker synd om katterna jag fångar. Inne i stan finns liksom inte problemet med att de tar fältfågel, dock gör det väl lika ont för småfåglar att bli kattmat...Namn: Ove
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 22:51
Jag tycker att vi inför varningstriangel på alla jägare.
Gärna pinglor runt halsen också så att vi fridfulla skogsägare inte riskerar att få ett misriktat skott i baken. Är det krav på godkänd syn mm? Bara undrar eftersom det händer att en och annan bärplockare får sätta livet till när konsums fläskfärs inte duger. Är det det som kallas skyddsjakt? Då föredrar jag katter i skogen!

Namn: Michael
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 15:41
Lotta1,

Härligt och förnuftigt inlägg!! Man tar ansvar för dom djur man håller , så enkelt är det...

Michael

Namn: Lotta1
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 15:31
Hela den här debatten ebbar väl ut i att man är sina egna intressen närmast. Jag tycker katter är helmysiga varelser och har själv haft flera. Men jag vill inte ha andras katter på min gård. Där de stressar och äter upp mina fåglar i mina voljärer.
Vem som helst får ha katt för mig, så länge de inte förstör min hobbyverksamhet och så länge de inte äter upp och stressar mina "husdjur" som jag månar om och som i mitt fall är fälthöns.
Jag vill bara att kattägarna tar ansvar för sina djur på samma sätt som det förväntas att jag tar ansvar för mina hundar, och att de håller sig på vår gård. Man blir inte glad när man kommer ut på morgonen och ser att det sitter en katt på voljären och flera fåglar har mist sina huvuden eller är ihjälstressade. Det är mycket tid och pengar som går till spillo och framför allt liv.
Visst olyckor kan hända, mitt största enskillda "svinn" var en älghund som gick in och rensade i en voljär. Men självklart bad ägaren om ursäkt och erbjöd sig ersätta mig.
Jag tror att det vore bra för katterna om deras ägare var tvungna att ta lika mycket ansvar för sina katter som hundägarna för sina hundar. Visst det kanske är så enligt lagboken men av gammal tradition håller man inte katterna under likadan uppsikt. Och med det menar jag att det skulle bli mindre antal "sommarkatter" det är lite för "enkelt" att skaffa och ha katt. ID-märkning och ett högre pris på katter skulle kanske hjälpa?!!?
Det kan väl ändå inte vara meningen att JAG ska sätta upp staket runt MIN gård för att hålla andras djur borta? Inte vill då jag att mina grannar ska känna sig tvingade att göra likadant för att mina hundar inte ska springa på deras gård.
Och visst är tamkatten ett rovdjur som alla andra kattdjur och det spelar nog ingen större roll hur mätta och hur många halsband de har, jaktinstinkten sitter mycket djupare än så och det är det bara att acceptera.

Namn: Michael
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 15:26
Pyret,

Du påstår att jag inte ser någon mening i å diskutera om inte alla köper mitt syn på saken….men halloj, det är precis det jag gör; diskuterar…..När det gäller ditt kverulerande om titeln viltvårdare får du härmed min definition på ”titeln” : Någon som med egna pengar och mycket tid försöker att förbättra förutsättningarna för viltet. Detta arbete innebär iordningställande av mark, viltåkrar, viltvatten, vinterutfodring, fångst av predatorer (då dessa finns i övertal), inventering för att kunna bedriva försvarlig jakt och mycket mer, var det ett ok svar på din fråga??

Min oförmåga att komma med förslag på hur man ska komma till rätta med möss och råttor grunder nog sig på att jag inte har uppfattat att jag har fått frågan. Själv bor jag på en gammal gård och föder upp fågel (fasan och rapphöns). Dom som har hållit på med detta vet att det är rena ”rott-magneten” . Med hjälp av Anticimex till storråttorna och hederliga musfällor i huset har jag klart att bli kvitt eländet. Storrotta har jag inte sett på två år, och dom fåtal möss jag fångar i vedkällaren kan jag leva med. Kanske är Anticimex bättre här än hos dig???

Du skriver vidare i ditt sökande efter information: ”Min önskan om att göra det visar nog att jag har intresse av att ta reda på fakta istället för att lyssna på påståenden.” Kan det vara så att den information du tycker om är fakta, mens den du inte tycker om är ”påståenden”.

Älgfrågan du väcker kan jag inte uttala mig om, jag besitter nämligen inte tillräckliga kunskaper i ämnet……

Michael

Namn: Melker
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 14:48
Ett litet tillägg bara,
Du råkar inte bo i ett vargrevir?
(Vargar äter nämligen älgar.)

Namn: Melker
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 14:46
Pyret,
I all Din antijaktkverulans hamnar Du långt utanför ämnet men dessvärre är jag inte bättre än att jag hakar på.

Du är faktiskt den första icke-älgjägare som jag hört klaga på att det är för lite älg. I stort sett alla veganer, jaktmotståndare, skogsägare, stråsädsbönder, trafiksäkerthetsivrare osv brukar saklöst anklaga jägarna för att älgstammarna är för täta. En liten fråga bara, hur stora arealer baserar sig älginventeringarna som Du grundar Din älgbristeori på?

Namn: Sten Ch
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 13:54
Snälla Pyret,
Du skrivar (bland annat):
"Husse och Sten Ch.

Ärligt talat blir jag förstummad av de oförskämdheter ni spottar ur er. Vuxna människor får man förmoda.

Ni ventilerar tankar, åsikter och kunskaper om mig och andra på ett otroligt nedvärderande sätt."

Ge ett endea exempel på en oförskämdhet eller nedvärderande påstående om dig från min sida, och jag ska genast be om ursäkt! Det jag kritiserar dig för är att du verkar tycka att det räcker med yviga omdömen i stil med "jag tycker minsann inte att fasanerna har minskat trots att det finns katter häromkring" för att tillåta lösspringande katter i naturen. Och vidhåller detta trots att det finns vetenskapliga undersökningar som klargör katternas predativa inverkan på bland annat viltstammarna.

Vad jag tidigare hävdat och fortfarande hävdar är att kattägare ska visa andra grupper hänsyn genom att hålla sina katter på ett sådant sätt att de inte orsakar skada i naturen. Jag har också hävdat att de - til skillnad från vargar, rävar etc - inte hör hemma där, samt motiverat detta på ett sätt som varken du eller någon annan invänt emot.

Kallar du detta för att spotta ur sig oförskämdheter?

Namn: Pyret
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 13:48
Michael:

"" Att lösningen på motsättningen kan vara att vi bor i olika delar av landet kan vara rätt tror jag på, men då borde man möjligen respektera dom ”viltvårdare” som bor i problemområden….. ""

Den respekt du efterlyser visar du inte själv åt andra hållet, då du menar att er "sanning" är den enda rätta. Du ser heller inte nån mening i att diskutera om inte alla köper ditt sätt att se på saken. Det kallar inte jag att visa respekt. Det är så jag uppfattar din andemening. "Lyssna och se att jag har rätt, du kan ingenting. Så håll käft!" Det är kortfattat ditt budskap såsom jag uppfattar det.
Att du sätter viltvårdare inom citationstecken, betyder det att det är en självutnämnd titel, eller har ni alla officiell status som viltvårdare? Vad krävs för att få använda denna titel?

Lösa katter har i stort sett varenda bonde häromkring i sina stall och lagårdar, många av dessa bönder är även jakträttsinnehavare och verkar ändå inte tycka att katterna åsamkar någon skada på naturen.
Sen får du insinuera vad du vill om min och andras kunskap eller intresse om viltvård. Den har du inte den blekaste aning om, fortfarande. Du fortsätter alltså att hålla dig till person och inte till sak. Det är ju just det att dina och andras argument helt enkelt inte är 100% övertygande för mig. Visst jag har inte påstått att det inte lokalt kan förekomma problem, och om någon skjuter en katt i en voljär så säger jag inget om det heller.
Självklart skall också katter i tätbygd hållas inomhus.
Det jag och många andra vänder sig emot är den hetsjakt som bedrivs och det urskillningslösa skjutandet av alla lösa katter.

Samt oförmågan att ens överhuvudtaget komma med ett förslag till hur man skall komma till rätta med problemet möss, råttor mm om man inte kunde ha katter i stallbyggnader och på gårdar. Gift fungerar inte särskilt bra, det har vi märkt och även anticimex håller med om att katten är effektivare. Eftersom du vill ta ifrån oss rätten att ha katt som råttfångare så kanske du kan komma med ett konkret förslag till vad vi skall använda istället. Gift är som sagt inget alternativ.

Det jag först och främst kommer att göra är att konsultera skogvaktaren. Men han har kanske enligt er mening heller inte någon koll på vad som verkligen sker därute. Jag kommer också att diskutera mer med jaktlagen här i området om deras åsikter och vad de märkt.
Min önskan om att göra det visar nog att jag har intresse av att ta reda på fakta istället för att lyssna på påståenden.

Jägarna bevarar nog arterna, verkligen ser till att det finns en livskraftig stam av djur kvar.
Det är förmodligen därför vi aldrig ser älgar längre. När vi flyttade hit hade vi så mkt älg att man såg dem jämt, uppe på gården, på åkrarna, i skogen, på vägarna. Dagligen. Men på de senaste två åren har vi sett en enda älg och det var häromveckan en ko med kalv. Så rimligtvis bör ju finnas eller ha funnits en tjur också. På flera ställen fick älgjakten ställas in förra året, och på andra sköt man bara ett fåtal, pga bristen på älg.
Men att jägarna skjutit av för många är säkert inte fallet, det är nog bara jag som inte har något begrepp om var de finns. Inte bara jag då, för vi är många här som undrar samma sak. Vart har älgarna tagit vägen??? Eller är det månne våra katter som gjort slut på dem också????

Namn: Anette.U
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 13:23
Jag måste säga att jag håller med Hanna i mångt och mycket,ni som skjuter andras katter vare sig dom är id märkta och /eller har halsband-hur gör ni om ni får in en lösspringande hund på era marker?(eller en ko eller ett får eller.....osv.)Skjuter ni dom och gräver ner dom?
Eller tar ni dom till polisen?Det skulle vara himla intressant att få veta.MVH.

Namn: Michael
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 12:41
Hanna!

För min del fångar jag dom flesta katterna i fällor. Har dom ett halsband eller är id märkt så kör jag dom till Polisen. Detta kan jag säga med rent samvete eftersom inte EN ENDA har haft halsband eller varit id-märkt. Om man kommer på en katt som håller på att "röja" runt i en kull fåglar eller i en voljär så kan det vara svårt att kolla om den har ID-märke innan man skjuter.....

Det enklaste är väl trots allt att hålla ordning på sina katter....då slipper man denna upprivande tråden.

Michael

Namn: Hanna
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 12:34
Det är både löjligt och upprörande att några här gärna skjuter ID-märkta katter. Katter som har ett hem och skulle bli enormt saknad eftersom den är en familjemedlem, både för vuxna och barn. Hur många här har skjutit en ID-märkt katt/halsband med adress, och sedan lämnat den döda katten till dess rättmätiga ägare?

Om jag resonerade som ni så skulle jag alltså agerat helt annorlunda när grannens kor rymde. En morgon galopperade det runt 15 kor i vår trädgård. Givietvis skulle jag skjutit ner dem allihop, och sedan antingen grävt ner dem eller bogserat dem till grannen och krävt ersättning. Likaså skulle jag agerat när en gråhund kom på besök efter han rymt från hundgården. Skjut hundkräket, den är utan tillsyn.

Mina katter är innekatter, ID-märkta, kasterade och har halsband. Det har hänt en gång att de rymt. Jävligt tur för dom att de inte stötte på sådana skitstövlar som er! Som inte har respekt för andra människor kärlek till sina djur!

Namn: Markattan
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 11:37
Eftersom inte kattägare som har utekatter inte verkar att bryr sig speciellt var eller vad deras katt håller på med så tycker jag som jägaren att vi fortsätter som vi alltid gjort. En katt som är på mina jaktmarker har kommit alldeles för långt hemifrån och gör detta misstaget bara en gång i livet. Synd om katten, men rätt åt ansvarslösa kattägaren.

Namn: Jägarn
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 11:20
Jag tycker det är bra med id märkning av katter, men det kommer inte hindra mig från att skjuta lösa katter på min mark så fort jag kommer åt, idmärkt eller ej.

Namn: Mike
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 11:18
ID-märkning är inte lösningen på problemen ej heller halsband vara sig med eller utan pingla.

För att komma till rätta med problemen anser jag att det krävs vissa lagändringar, t.ex. måste kattägare kunne ställas till svars för dom ev. skador deras katt förosaker när de är ute på egen hand (ekonomisk ersättning emot markägare, jakträttsinnehavare och samhället)samt ersättning för tillvaratagandet av katten tills det att den kommer till sin ägare (mat m.m.)alltså de regler som gäller för hundar bör så vitt muligt tillämpas på katt.

Det bör även vara möjligt att bli straffat för djurmisshandel och vanvård båda för de svin som släppar deras semesterkattar utan en tanke på deras framtid och för de kattägare som lugnt sitter i flera veckor och säger att det är kattens natur att springa runt, utan att fundera på hur den får mat eller vilka andra problem den kan ställa till med.

En ting är säkert så länge jag kan komma till utsättningsplatsen för fasanerna dag efter dag och se samma katt sitta utanför (jag känner kattägaren) går till dens ägare och ber honom hålle katten hemma någon vecka eller så efter att fasanerna är släppta, och får veta att han skiter fullkomligt i mina fasaner hans katt skall i all fall ha´lov att springa som den vill, samma respons när man går till kattägare i den period var harar, kaniner och de jordhäckande fåglar har små unger, för att deras katt specifikt har specialiserat sig på att ta dessa, med den attityd kommer kattägare och jägare alltid att ha någon form av konflikt antingen när jag skjuter katten eller när den har ätit hälften av mina fasaner före de har anpassat sig till livet i frihet.

Det finns en orsak till att många jaktdagar är heligat kråk och måsfågel, räv m.m. det är inte enbart för att vi vill ha mera att skjuta på, det är lika mycket för att ge fåglarna, främst rapphöns och fasan samt andfågler, (inte för att de är mera eftertragtade än andra men de behöver mest hjälp) en möjlighet att vara kvar i våran natur, deras möjligheter är nämligen starkt inskränkade av ett ändrat jordbrukslandskap, vilket inte har påverkat lika mycket för ovannämnde predatorer.

Detta är inget försvar av min rätt att existera som jägare, men en förklaring till er som inte har någon förståelse för viltvård (jägare eller ej).

Vi skall alla kunne nyttja naturen det är fasttställd i lagen genom något som kallas för allemansrätten, men det betyder inte att vi kan nyttja den efter vårt eget behov utan det gäller vissa regler, däribland reglerna om hur man skall hålle hund och katt.

MVH
Mike

Namn: Anette.U
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 09:50
Svar till "husse":
Givetvis så för jag inte statistik över fåglarna som häckar här runt omkring-din fråga är rent löjlig,men om fågelbeståndet skulle minska så drastiskt som ngn. skrev att det gjort någon annanstans pga. tam o vildkatter så bör vi ju märka det utan att räkna dom....
Såvitt jag vet har jag aldrig heller påstått att katten aldrig jagar eller kommer hem med byten.
Vi har haft katt hemma hela min barndom så jag vet vad dom går för,och precis som Pyret skriver så stör det inte mig heller-jag har gjort det som jag kan för att minmera att just vår katt ska jaga så lite som möjligt.(tex. sterilisera,halsband m. bjällra,se till att katten är nyäten innan den går ut och att vi inte matar småfåglar hemma på tomten="smörgåsbord" för katten...)
Svar till Mike:
Jag har aldrig påstått att det är ngn. annan som bär ansvaret för min katt-jag är fullt medveten om riskerna/ansvaret med att ha en katt utomhus.
Har haft katter som både blivit överkörda och aldrig kommit hem igen.(antagligen blivit skjutna.)
Om ni läser igenom mina tidigare inlägg så ser ni att jag är FÖR id märkning av katter för att komma till rätta med dom problem som finns(vilket denna tråd handlar om........)
För oss är det helt naturligt och självklart att ha katten ute och det kommer vi att fortsätta med.MVH.Namn: Michael
Datum: Tisdag den 4 November 2003 Kl: 00:14
Pyret,

Jag tror på det jag, genom erfarenhet har lärt mig, jag argumenterar för detta med stort hjärta I denna tråd då man, från vissa, inte möts med någon förståelse alls. Vara sig jag eller andra med samma uppfattning. Jag med flera har med pedagogik, inlevelse och en del känslor försökt att få dom med olika uppfattning att förstå vårt syn på saken. Att kalla detta oförskämt visar bara på den brist på öppenhet och respekt för andras kunskaper som somliga visar. Jag respekterar andra människor och deras syn, men det blir lite svårt när dessa har noll intresse av att vidga sina vyer.

Bra att du har lustläst inläggen, då har du möjligen sett att jag i ett inlägg frågade, ”tror Ni att detta er bluff etc”, inte påstod jag att någon anklagade mig för sådant, jag frågade. Frågan var berättigad då en del inte överhuvudtaget vill lyssna på argument. Du för nog ”lusläsa” lite till.

När det gäller en bjällra i halsen så tror jag detta är mest för att stilla kattägarens samvete. En fågelhund kan stå 1 meter från en rip eller rapphönskull med en ”beeper” som låter över hela nejden fram för tryckande fåglar, inte tror jag att en bjällra hindar katten i att ta byten.

I övrigt ska jag inte ge mig in på nya argument, dom kan du hitta i många inlägg under från bland andra, Sten Ch, Mike, mig, med flera. Försök, själv om det bär i mot, att fundera över vad vi som tillbringar mycket tid med att skapa en bra biotop för viltet observerar och lär oss.

Jag är glad för att du säger . ”jag nu kommer att söka information om detta högt och lågt, positivt såväl som negativt. ” Gör gärna detta genom att vara med ut och studera praktisk i fälten också, kanske med ett annat utgångspunkt än när du sitter med kameran. Att lösningen på motsättningen kan vara att vi bor i olika delar av landet kan vara rätt tror jag på, men då borde man möjligen respektera dom ”viltvårdare” som bor i problemområden…..

Michael


Namn: Pyret
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 23:49
Husse och Sten Ch.

Ärligt talat blir jag förstummad av de oförskämdheter ni spottar ur er. Vuxna människor får man förmoda.

Ni ventilerar tankar, åsikter och kunskaper om mig och andra på ett otroligt nedvärderande sätt. Ni tar förgivet en hel massa saker som ni dessutom spekulerar i på ett helt oacceptabelt sätt.
Det säger mig en hel del om er och ert sätt att tänka, ert sätt att behandla andra människor, ert sätt att se på naturen.
En hel del om vilken respekt ni visar andra människor. Och kan man inte visa andra respekt så får man det inte heller själv tillbaka.

Jag kan ju berätta att jag inte sitter på någon villatomt i något litet samhälle, jag tillbringar timtal i naturen även vid sådana "okristliga" tidpunkter som klockan fyra på morgonen. Stilla sittande i dimma, fuktig mossa, regn, snö etc. Dock beväpnad med kamera istället för gevär. Ofta med hundarna, lika ofta utan.

Basera era uttalanden på fakta i fortsättningen, istället för att komma med hämningslösa spekulationer om andra människors tankar och meningar. Håll er till sak och inte till person, är det verkligen så svårt???????

Jag förespråkar inte vildkatter och har heller aldrig påstått något så befängt. Självklart skall katter märkas, förses med halsband etc. Det skrev jag väl att våra hade?? För att skydda fåglarna har de dessutom bjällra i halsbandet.

Och jag ljuger INTE när jag säger att våra katter aldrig kommit hem med en död fågel. Jag påstår däremot heller aldrig att katter inte tar fåglar om de kan. Jag påstår däremot att ni antingen överdriver problemet eller så är det så att ni bor på helt andra platser i landet som Anette påtalade. För liksom Annette har jag inte sett något av det ni beskriver.

"Man har inte omvänt någon bara för att man tystat honom"

Namn: Pyret
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 23:24
Michael, jag tycker du börjar bli snudd på oförskämd. Jag tycker att du brister en hel del i social kompetens här. M a o har svårt att ta till dig eller åtminstone acceptera olika argument från andra människor som alla har sina åsikter och rättigheter, så även du. Att kunna respektera andra människor och kunna föra en balanserad diskussion är viktiga egenskaper.
Det har jag inte det minsta problem med. Jag kan ta även ta till mig vettigt presenterad och övertygande information baserad på rena fakta och ta ställning till det.
Men du kan vara övertygad om att jag nu kommer att söka information om detta högt och lågt, positivt såväl som negativt.

Efter ditt senaste inlägg har jag lusläst alla dina inlägg i denna debatt samt tittat på ditt sätt att argumentera.
Ingen har påstått att du ljuger, men jag personligen (min åsikt förstås, och den har jag väl rätt att ha hoppas jag) tror att du och en del andra överdriver faran i att ha katter lösa.

Jag påtalade endast fasanernas situation här hemma, och även den mängd småfåglar vi har trots stort antal katter i området, och därmed också den självklara slutsatsen att detsamma borde gälla även rapphöns.
Vi har uppenbarligen väldigt delade meningar, däremot tror jag att du/ni får väldigt dåligt gehör för era åsikter genom att vara direkt oförskämda.
Likväl som att ta till sig information om negativa verkningar måste man också kunna se till positiva verkningar.

Jag vet mkt väl hur en katt fungerar, jag har sett katter jaga sedan jag var liten. Det stör mig inte. Katten har sin natur och jag ser den varken som speciellt beräknande eller bestialisk. Det gäller alla djur, såväl vilda djur som

Namn: Husse
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 23:08
Måste bara kommentera Pyret och Anette U.
Mysiga tillgivna tamkatter i all ära, men - har ni någon gång sett denna lilla goa varelse "in action " ??
Tydligen inte, vågar jag påstå !
Anette, som har precis lika mkt fågel på sin tomt nu, som innan hon skaffade katt ! Har du EXAKT koll på hur mkt fågel du har där hemma ? Kan du med bestämdhet säga att din katt inte tar fågel/fågelungar ?
Nej, jag tror inte det. I alla fall inte om jag skall jämföra med de katter jag själv ägt, som till och från ( mest till) kom hemsläpandes med allt från så gott som oskadade möss till halvdöda sval-ungar och stendöda kråkor och skator!

Nej, ta katten för vad den är ! Acceptera att din goa katt ÄVEN är en jägare och predator av hög klass.
Nu kan inte jag säga att alla kattraser jagar, men jag tror inte intresset är direkt bortavlat ?
Tittar man på vår vanliga "bonnkatt" så finns det så det räcker och blir över.

Jag kan även i egenskap av kommunjägare, där jag ofta kommer i kontakt med katter som anses vara "sanitär olägenhet", säga att katter som släpps vind för våg, mkt snabbt börjar visa upp ett förvildat beteende, där jakten på föda kombineras med ett stort mått av skygghet för människor. Om en tam hona lägger sina ungar ute är de direkt mer vilda än en kull som är födda inne i ett hem.
Så - det vilda lockas mkt lätt upp i en katt om den ges/tvingas till det alternativet.
Att dessa katter ställer till stor skada, och dessutom lever ett mkt tufft liv själva, råder det inget som helst tvivel om.

Jag gillar katter själv, men att påstå att katter inte jagar fågel, det vågar jag mig inte på. Det är mer än mer än naivt...


Namn: Mike
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 23:06
Pyret, Hanna, anette mfl.
Förstå nu att det är oss som kattägare som bär ansvaret för våra kattars framfärd på lika villkår som det är vårt ansvar hur våra hundar, barn och vi själva uppför oss i samhället.

Hundägare har lärt sig att för att kunde nyttja naturen och andra offentligt tillgängliga områden måste man ha´ hunden "kopplat" fysiskt eller psykiskt, om vi som kattägare vill ha någon rätt att låta våra kattar springa lösa och fouragera på grannernas tomter/marker måste vi också tåla att grannerna vidtar vissa åtgärder för att förebygge skada på deras egendom.

Ett enkelt sätt som kattägare att undvika detta är att sterilisera katten (för att minska lusten att vara borta i flera veckor samt för att undvika kattungar som inte kommer att kunne tas om hand) samt att ge den ett halsband.

Hanna!
Det är väl ingen här som skryter med att vi dödar katter, jag tror att för de flesta (i alla fal för mig)är det ett nödvändigt ondo ID-märkta eller ej.
Akta dig för polisanmälan den kan komma tillbaka iform av en anmälan om djurmisshandel och vanskötsel, för du har jo i så fall inte haft den under ett sådant tillsyn, att den inte SKÄLIGEN kan betraktas som varande övergiven eller förvildad.

MVH.
Mike

Namn: Hanna
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 22:29
JK.
Det är din definition på hemlös katt. Min def. är;
hemlös katt=katt som saknar hem.

Namn: Sten Ch
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 22:04
Pyret skriver: "Att katter skulle gå hårt åt fasaner har jag ingen erfarenhet av."

Det har jag, både där jag bor och där jag jagar.

Pyret fortsätter: "Vi bor på landet och här finns massor av katter, även förvildade. Främst en granne har mängder av katter som förökar sig fritt. ... MEN trots alla dessa katter har vi mängder av FASANER, rapphöns vet jag inget om, inte ens om vi har sådana häromkring, har aldrig sett någon. Men det ligger nära till hands för mig att tro att rapphönsen inte skulle vara värre ute än vad våra fasaner är."

Med all respekt, Pyret, så verkar det som att du grundar din uppfattning på vad du tycker dig se och märka utan att du mera grundligt studerat saken. Fasaner kommer gärna till trädgårdar och byar frampå hösten. Det verkar som om dina observationer härrör från sådana ställen eftersom du inte säger dig veta något om rapphönsen. Dessa lever ju "ute i fält" året om och undgår kanske dig av den anledningen.
Vad andra på denna tråd pratar om är katters predation under häckningstid. Vi har med egna ögon sett hur fasan- och rapphönskullar stadigt decimeras genom kattpredation och dessutom finns ju vetenskapliga undersökningar med som visar samma sak. Om min tolkning av det sätt du gjort dina observationer på är korrekt, måste jag säga att det är förmätet av dig att använda dem som motargument mot oss andra. Jag är säker på att jag inte är ensam om att ofta smyga runt eller sitta still i markerna klockan fyra på morgonen, följa vildkatternas smygajakt i dikeskanter, finna resterna av fasan- och rapphönskycklingar de tagit och ibland till och med ta dem på bar gärning när de "leker" med en nästan fjäderlös, men levande fasankyckling. Sedan må du ha vilka "mängder av småfåglar av alla arter. Mängder av harar, ekorrar mm." Vad menar du förresten med mängder? Är det inte ett vagt sätt att beskriva populationstätheten hos dessa arter?

"Häromkring drabbar inte katterna andra arter såsom vissa påstår i alla fall."

Hur kan du veta det utan att ha studerat fenomenet mera noga och försökt att kvantifiera det?

Fortfarande med all respekt, Pyret och flera andra i denna tråd, tycker jag att det är förmätet att på grundval av tyckanden negligera de bittra erfarenheter av strykarkatter som tyvärr delas av många jägare, viltvårdare ornitologer osv. Personligen vill jag inte frånta någon varken hans eller hennes katt eller rätten att ha den. Men jag menar att deras kattintresse inte ska tillåtas drabba andra människors intresse. Jag lägger ner tiotusentals kronor på min jaktmark, som är ett veritabelt paradis för allt från lite ovanligare småfåglar som kärrsångare och steglits över rapphöns, fasaner, harar upp till räv och rådjur. Varför ska jag stillatigande låta detta mitt fritidsintresse naggas i kanten för att andra inte kan hålla sina katter i styr? Är det inte självklart? Ska vi inte respektera varandra och varandras hobbies och intressen? Är det inte vad det handlar om - respekt?

Namn: Anette.U
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 21:56
Hej Michael!
Jag tror att du och jag bor i olika landsändar och att det är ganska olikt sig "hemma hos" dig och mig.
Jag ska påpeka att jag INTE förkastar viltvård,Jag beundrar dom som angagerar sig!
Jag tror helt enkelt att lösspringande katter gör större skada där du bor än här jag bor,eftersom jag aldrig ens hört talas om att problemet existerar här.
Antagligen är det så enkelt att ni har fler katter(både tama och vilda) än vad vi har.
Och så vill jag tillägga att förutom vår kisse så har vi 2 pointrar och en setter....
Och imellanåt så önskar man nog sig att man kunde släppa ut dom katten... ;)) MVH.

Namn: x
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 21:55
Jag tycker om alla djur, inklusive katter. Däremot tycker jag inte om alla djurägare, inklusive kattägare.
Min ena granne har tre stycken katter som springer vind för våg. Jag har kattskit nergrävd i rabatterna, pink på diverse strategiska ställen, resterna efter dem, dvs prydliga högar med icke ätbara inälvor av olika byten liggande på tomten som jag får ta reda på så inte hunden gör det.
Jag får stänga för verandan för att inte ha dem i möblerna där, jag får stänga för garaget för att inte ha hela bilen full med sandiga tassavtryck, jag får schasa bort dem från fågellådan utanför köksfönstret, jag får skälla på min hund när han vill jaga dem på min tomt.

Om jag lät min hund springa lös hos grannen och skita på gräsmattan, hoppa upp på deras bil, ligga i deras möbler på altanen osv så skulle jag helt klart få arga klagomål.

I tidningen läser man emellanåt arga insändare över bilister som kört över någons älskade katt och lämnat den vid diket, inte sprungit runt och letat reda på var den hörde hemma. Om man verkligen brydde sig om katten så skulle man väl inte släppt ut den, risken för ond bråd död är ganska stor. Lösspringande katter lever farligt.

Märkning av katter, jättebra. Skulle ha gjorts för länge sedan. Höj statusen på katten, sätt ett rejält pris på den, bort med gratiskatter och larviga symboliska summor typ tio kronor tassen. Man får betala mer för en akvariefisk än för en kattunge. Den behandlas därefter också. Dör den eller "kommer bort" så är det bara att skaffa ny.

Katten är värd ett bättre liv. Fler ansvarsfulla ägare som bryr sig så vore det här inget problem.

Namn: Michael
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 20:59
Annette U...

Jo du jag vet hur dom beter sig, vet du? Jag har studerat dom ganska ingående ute i markerna...detta då det alltid är intressant att LÄRA sig hur saker fungerar. Jag undrar på om du verkligen har sett dessa djur i aktion, inte samma lilla prrr.prrr som hemma på gården......

Varför denna extremism och totala oförmåga att lyssna på andra?? Ingen på denna tråd förespråkar ett kattförbud, se bara till hålla dom under kontroll......Och om Ni inte kan acceptera detta så se till att skaffa Er större kunskaper i ämnet. Eller är Ni så lata att en katt passar så bra, öpnna dörren och ut med den......

Jag skrev ett lite längre inlägg längre nere på denna tråden, tror du och andra att detta är bluff och Ljug???

Michael

Namn: Anette.U
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 20:52
Hej!
Kan inte riktigt låta bli att ge mig in i "debatten" igen,efter att varit in och kikat lite,och jag vill bara säga att jag är glad över att det verkar finnas vettiga människor trots allt..
Blir faktiskt chockad över att det här ens kan orsaka så pass omfattande debatt som det gör!
Vi har bla. sjöfågel och ripa som i princip "häckar" på vår tomt,och har inte märkt av att dom på ngt. vis skulle ha minskat i antal sedan vi skaffade katten.
Och att jämföra en katt och en hund är ju egentligen rent löjligt-antar att dom som gör det aldrig ägt en katt el. vet hur dom beter sig.MVH.

Namn: Michael
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 20:51
Pyret, du vet inte ens om Ni har rapphöns "här omkring" (!) Hur kan du då överhuvud taget ge dig in i debatten? Tror du vi som argumenterar mot lösspringande katter och FÖR viltvård gör det för att vi har ett genuint hat mot katter??? Icke! Forsök att iallafall ta till dig 2% av argumentet och visa lite förståelse, men det är väl för mycket att be om....

Hanna; Det samma som övanför, försök, snälla? (suck)

Michael

Namn: JK
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 20:44
Hanna, en hemlös katt är en katt som inte är hemma,
och är den inte hemma riskerar den att bli överkörd eller skjuten. M.a.o värnar man om sin katt så ser man till att den är hemma utom alla "faror" som lurar på den:)

Namn: Pyret
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 20:09
Att katter skulle gå hårt åt fasaner har jag ingen erfarenhet av.
Vi bor på landet och här finns massor av katter, även förvildade. Främst en granne har mängder av katter som förökar sig fritt. Blir ganska många till slut och även vi upplever detta under stundom som ett problem.
MEN trots alla dessa katter har vi mängder av FASANER, rapphöns vet jag inget om, inte ens om vi har sådana häromkring, har aldrig sett någon. Men det ligger nära till hands för mig att tro att rapphönsen inte skulle vara värre ute än vad våra fasaner är.

Det är mina erfarenheter. Vi har också mängder av småfåglar av alla arter. Mängder av harar, ekorrar mm. Hur kan det komma sig????
Häromkring drabbar inte katterna andra arter såsom vissa påstår i alla fall.

Namn: Hanna
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 19:08
Orsaken till att det finns så många hemlösa katter är att den har låg status. Att ID-märka katten tycker jag är helt rätt, det höjer kattens status. Om katten skulle kosta 3000-6000 så skulle statusen höjas än mer. Därmed skulle många hemlösa katter nästan vara ett minne blott. Tyvärr är det mer en vision än verklighet.

Jag tycker det är rent djurplågeri att överge sin katt. Jag har två innekatter som rastas i koppel. Orsaken är att vi bor i tätort med mycket fordonstrafik. När vi flyttar ut till landet så kommer vi självklart att låta de få gå lösa. Jag har även en labbe, som inte kommer att få gå lös utan uppsikt när vi flyttar till landet. Varför gör jag skillnad mellan två arter?

Katten är en självständig art som avsaknar behov att vara dess ägare till lags. Katten är dess egen herre. Dess stora intresse är att upprättahålla sitt revir, jaga, ligga på lur, äta , sova. Dessa intressen gäller ju även hunden. Fast hunden skulle bli odräglig som husdjur om den fick göra allt detta på egen hand. Eftersom den då tagit ansvaret att vara ledare i flocken. En annan aspekt är att en hund som springer vind för våg kan allvarligt skada eller döda en människa. Kattens storlek gör ju att den saknar den möjligheten.

Så för mig är det inte alls konstigt att de flesta har sin katt lös utan tillsyn, men inte hunden. Att katten, förutom att vara till sällskap, även är en bra råttfångare är ju en stor bonus. Tur för katten att jägare inte ser små gnagare som attraktiva trofér. Då hade det vara samma diskussioner i jägarkretsar om kattens vara eller icke vara som med vargens.

Jag tycker det är fördjävligt att vissa här tycks nästan skryta om att de dödar katter. Undra hur många sällskapskatter de dödat? Hade någon skjutit mina ID-märkta katter (varav den ena är mycket smal) så hade jag gjort en polisanmälan och direkt gått ut i press. Ska man skjuta en katt så ska man vara 110% säker att det är en hemlös katt!!!!!!

Namn: rb
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 14:29
Pyret, du frågade om katter har betydelse för rapphöns. Det finns flera studier från olika länder (Frankrike, Finland Ungern tex) som bekräftar Michaels observation. Det vore nästan konstigt om katter inte skulle ha en betydelse för rapphönsens överlevnad.

Mortality of wild and released hand-reared grey partridges (Perdix perdix) in Finland.
Putaala-A {a}; Turtola-A; Hissa-R {a}
Department of Biology, University of Oulu, FIN-90571, Oulu, Finland
Game-and-Wildlife-Science. 2001; 18 (3-4): 291-304.
Abstract: The rates and causes of mortality of 144 wild and 153 released hand-reared grey partridges, Perdix perdix, were studied by radio-tracking at two sites in Finland during 1991-1995. The survival probability for wild partridges still alive 7 days after radio-tagging from 1 April to 31 August varied from 0.361+-0.061 (SE) (n=65) to 0.456+-0.082 (n=43) between the areas. The survival probability of hand-reared partridges released in spring was nearly 10 times lower (P<0.001) during the same period than the survival of wild birds..... Among the losses to predation, over half was attributed to raptors. The main predators of partridges were goshawks, Accipiter gentilis, and cats, Felis catus.

Namn: Emla
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 13:53
"Menar ni på fullt allvar att tamkatterna skulle skada djurstammarna?? Skulle dessa katter riskera att utrota någon sort och i så fall vilken???"

Jag tror inte att några lösdrivande hundar heller skulle skada vår djurstam, så vi kan väl låta de också löpa fritt? Eller vad?

Säg att man lämnar en hund 6 h per dag. En katt kan vara borta i sex dagar, eller för den delen i sex veckor.

Att jämföra tamkatten med lodjur är ju lite svårt. De rör sig inte riktigt i samma biotoper. Men många vill ju utrota vargen så kanske de kanske ska utrota Lodjuret också?

Okej, det kanske är lite provokativt det jag skriver. Men VAD försvarar att katter ska vara lösa under våren/sommaren, men sådant starkt hundförbud råder? Är hundförbudstiden bara påhittat eller har den faktiskt en viss poäng?

Namn: Sten Ch
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 12:47
Svar till Pyret. Jo, Gun skriver:

"Menar ni på fullt allvar att tamkatterna skulle skada djurstammarna?? ... Ska vi förbjuda rävar och vargar och hökar och.... ja alla andra sorter av djur som jagar också? Skärpning!"

Det "svar" som alltså angivits redan dessförinnan, löd:

"Ingen har väl något emot om en katt "följer sin instinkt" om det sker på lika villkor med andra predatorer. Men en katt som jagar småfåglar och rapphöns utan att vara beroende av detta fodertillskott för att den kan gå hem och äta Whiskas om den misslyckas, har en onaturlig fördel över andra predatorer. Jägaren är i samma situation. Lyckas vi inte fälla älgen, kan vi köpa fläskfärs på Konsum. Men skillnaden mellan oss och katterna är att vi inser detta och inte lever ut vår jaktlust till den grad att vi skadar viltstammarna. Detta lär vi aldrig kunna lära katterna."

Namn: rb
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 11:45
Frank-T.: Studien var i urban miljö och kollade helt enkelt vad tamkatterna drog med sig hem.

Michael: Du behöver kanske inte studier, men vissa andra låter sig nog inte så lätt övertygas. Tamkatter är ett stort problem här och i andra länder.

Ta ansvar för katterna eller ta bort dem.

Namn: Michael
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 11:35
Rb med flera:

Om man letar så kan man säkert hitta studier som säger både det ena och andra…..

För min del behöver jag inte studier, jag har vid ett flertal gånger sett hur en rapphönskull har blivit decimerad till ursprungliga hönan och tuppen genom predation från katt. Jag har vid många tillfällen kommit på katten ”på bar gärning” så det är ingen tvivel om att dom går hårt åt rapphönsen och fasanerna.

En del av Er har tydligen inte så stor erfarenhet av viltvård, vet Ni att rapphönsen är utrotat i stora delar av Sverige? Om det inte var för jägare så hade dom troligen varit helt borta, ingen andra bryr sig om denna fantastiska fältfågel, man är alltför upptagen med att rädda minkar i bur och annat tjafs som storstadsfolk kan fylla ut sin tråkiga vardag med…..

Här jag bor finns det fortfarande ett vilt bestånd men var ENDA KULL är viktig. Dom som ondgör sig over jägarnas hejdlösa mördande ska veta att vi vet när vi kan skjuta, vi skjuter hellre aldrig ”ner” en kull, låter alltid största delen av kullen leva för att ge en föryngring nästa vår. Detta fattar inte katten, finns det 14 kycklingar i en åker så håller han på tills dom är borta eller flytt. (vilket dom inte kan göra före kycklingarna flyger.)

Självklart finns det annan from av predation; hök, räv, hårt jordbruk, kråkor etc.etc., men det betyder inte att vi inte ska försöka åtgärda det vi kan; Jag kan inte ändra
EU´s- jordbrukspolitik; men jag kan stödutfodra på vintern, stödutsätta fågel, fånga räv, kråkor, katt och andra predatorer etc. Genom 7 års arbete ser jag att detta ger resultat…..Faktisk är det så att dom åren vi inte sätter ut ny fågel , men bara koncentrerar oss hårt på predatorer ger bättre resultat än när vi delar vår kraft på predatorer och utsättning.

Jag tycker Mike´s inlägg var mycket bra, vill man ha katt och tycker den kan ströva fritt så får man acceptera riskerna från vägarna, viltvårdare eller andra som inte kan acceptera en massa fritt strövande husdjur. Katten är ett husdjur och ska hållas därefter, att andra vilda djur också utövar predation är ganska naturligt och dom äger en rätt större att göra detta i egenskap av att vara vilt djur( så länge stammarna är någorlunda balanserade) , katten är inget vilt inslag i den Svenska faunan…..

Michael

Namn: Frank-T.
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 11:34
Jeg stiller meg noe tvilende til den new zealandske studien. Her er de nemlig mere hysterisk enn de fleste steder med å fange/avlive löskatter, löshunder og mårddjur -ikke pga. hönsvilt, men for å verne deres forskjellige sjeldne nationalfugler, inkl. kiwien.

Namn: rb
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 11:14
Någon frågade om det fanns studier som visar att tamkatter är ett problem för det vilda djurlivet. Jag sökte i en litteraturdatabas och det fanns några studier. Ett exempel från USA finns sammanfattat nedan. En annan studie från Nya Zeland visade att de mest tar gnagare och i andra hand småfågel.

Domestic cat "colonies" in natural areas: A growing exotic species threat, Clarke AL, Pacin T
NATURAL AREAS JOURNAL 22(2): 154-159 APR 2002

Abstract:
The domestic cat (Felis catus L.) population in the United States has more than doubled since 1970 and is estimated to exceed 100 million animals, Domestic cats are considered a direct predation threat to native wildlife, and, in a glowing number of U.S. cities, conflicts are arising between :and managers responsible for conserving native wildlife and members of die, public concerned with the welfare of feral and abandoned cats. The removal of cats from natural areas has a won, sociopolitical component, including the support of a well-organized, well-funded special interest citizen group prepared to resist removal of cats, In addition, land managers must address removal within the larger political framework in which their agency is embedded We describe the increasingly common trap-and-releasse approach to feral and abandoned cat management employed by cat welfare organizations operating in south Florida. Land managers should take a proactive approach to the issue of feral and abondoned cats and undertake review of existing ordinances prior to die establishment of a significant cat population. Conservationists must expand their efforts to include support for the long-term effort to educate the Public on the importance of responsible pet ownership and the establishment and enforcement of appropriate pet ordinances.

Namn: Frank-T.
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 10:40
Veldig bra innlegg, Mike!

Namn: Melker
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 08:22
Oups Pyret,
Det var första gången jag såg någon rekommendera kött från butik framför viltkött!!!

Namn: JK
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 08:14
Dessa paragrafer är väl tydlig nog?
1§, Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

7§, En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får dödas av jakträttsinnehavaren eller av någon som företräder denne. Inom tättbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten. Lag (1987:260).Namn: Mike
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 07:54
Jag är jägare och den lyckliga ägare av hund och 2 katter som båda är steriliserade (katterna inte hunden) jag är även växt upp med jägare hundar och katter.

Inte har jag sett någon minskning i jaktlusten vid steriliserade katter över lag, annat än någon enstaka fet jävel som inte kan annat än att dra sig runt husknuten än mindre fånga råtter och möss.

En katts jaktlust skiljar sig från vilda rovdjurs på det sätt att katten som oftast är mätt när den jagar och därför kommer den hem med levande byte som den lekar med på gräsmatten en stund före den dödar det och ev. äter en del av bytet för att sedan gå inn och äta sin kattmad, om sen katten hittar något ställe där det är lätt att få tag i vara sig fåglar eller däggdjur går dom tillbaka till samma ställe till des att det är tomt på byte, detta beteende delar katten med t.ex. uttern, mården och minken.

Det är här problemen kommer för oss jägare som lägger ned mycket tid på biotopförbättringar, utfodring och utsättning av fältfågel, då katterna i förhållande till andra predatorer finns i onaturligt täta bestånd har detta en negativ åverkan på stammerna av såväl fältfågel som harar och kanin.

Om man sedan som jag har sittat i ett sommarstugaområde varje höst i 3 år och skjutet någonstans mellan 40 och 50 ungkatter som är lämnade, utan någon chans att klara sig över vintern så är det inte katten som sådan man blir förbannat på men "djurägares" brist på respekt för levande varelser båda katten och de vilda djurstammar som blir lidande.

Jag har mina katter främst som sälskap och sedan för att hålla undan möss och råtter, så visst springer dom lösa i skog och mark (när jag är hemma annars försöker jag ha´ dom inne)men jag vet att varje gång jag släpper ut dom finns risken för att dom inte kommer hem, om det sedan är för att någon bil har kört på dom eller någon jägare i grannlaget har skjutet katten i ett villtvårdssyfte spelar egentligen inte så stor roll, det är den risk man tar när man stick emot alla lagar och förordningar släppar sin älskade katt vind för våg ut i skogen och ha kul, speciellt om den är utan halsband eller annan id. märkning.

MVH.
En kattälskande och viltvårdnde kattdräpare
Mike

Namn: Pyret
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 00:35
Gun, missade dina inlägg. Instämmer helt i det du skriver.

Sten Ch, på vilket sätt ger ditt inlägg från 11.05 svar på Guns frågor. Jag kan inte se ett enda svar på detta.

Namn: Pyret
Datum: Måndag den 3 November 2003 Kl: 00:30
Jag tycker nog att man glömmer att tänka på en ganska viktig funktion hos katten, förutom att vara vårt sällskap.
De katter vi har i Sverige, äter en betydande del skadedjur såsom, möss råttor och sorkar.
Själva försökte vi förtvivlat hindra råttorna från att äta upp vårt hus med hjälp av anticimex (gifter). Inte förrän efter katternas ankomst blev vi av med problemet.
Vilket stall eller vilken lantgård värd namnet har inte katt pga dess egenskaper som jägare. Dessa katter fungerar utmärkt med höns, kaniner och alla möjliga djur.

Visst finns det katter som tar fåglar men det är lätt avhjälpt med en bjällra i halsbandet. För självklart skall katten ha halsband. Trots bjällran tar katterna råttor och möss utan problem men någon fågel har de aldrig burit hem hittills. Och kaninerna samsas de utmärkt med.
Vad tror ni skulle hända med alla skadedjur om katterna hölls som hundar? Diskussionen är ju löjlig.

Finns det några undersökningar som stöder de påståenden som finns om att just katten skulle vara ett hot mot rapphöns?

Emla; Lösa katter har inte i skogen att göra????? Jag förmodar att du räknar även lodjuren till den kategorin då?

Som jag ser det har våra vilda djur, bl a de fyra stora, en större rätt till skogen och dess bytesdjur än vi människor. Vi kan ju faktiskt skaffa mat på annat håll, vi är intelligenta (vanligtvis) och har redan klurat ut att det är smidigt att köpa kött i butik. Varför då springa ute i skogen för att skjuta djur när man lika gärna kan köpa det och inte konkurrera i den naturliga ekologiska kedjan?
Lite ironi var det ju, men vi människor vill gärna sätta oss på piedestal med obegränsade rättigheter till jordens resurser. Vi ser gärna att vår art skall ha rätt att uttrycka önskemål om andra arters fortlevnad eller utbredning. Det finns ju plats för oss allihop på jorden.

Namn: Sten Ch
Datum: Söndag den 2 November 2003 Kl: 23:08
Gun, läs mitt inlägg från kl 11.05! Det ger i princip svar på de frågor du ställer. Där framgår just skillnaden mellan katter och tex de ekorrar, rävar, vargar och hökar som du nämner.

Namn: Gun
Datum: Söndag den 2 November 2003 Kl: 22:54
Emla
Du förstår inte vad man ska med katt till om man inte ens ser till dom om dagarna. Ska vi förbjuda alla yrkesarbetande att ha djur?? Är du hemma och ser till din hund (om du har någon)hela dagarna? Eller ligger den stackaren ensam hemma? En katt är till skillnad mot en hund ett ensamdjur som inte sörjer att vara skild från flocken utan mår ganska så bra av att kunna ströva runt lite medans ägaren är borta. Det utesluter inte att den samtidigt kan vara ett väldigt gott sällskap för den som har den.

Namn: Gun
Datum: Söndag den 2 November 2003 Kl: 22:45
Sten mfl.
Menar ni på fullt allvar att tamkatterna skulle skada djurstammarna?? Skulle dessa katter riskera att utrota någon sort och i så fall vilken??? Personligen skulle jag vara glad om de lyckades utrota råttor och möss i mitt område men så vitt jag kan märka så finns här gott om både det, ekorrar, fåglar mm. (Ekorrarna tar ju dessutom fågelägg och ungar så vad är skillnaden, katten kanske tillochmed räddar massa fåglar på en och annan ekorres bekostnad)Ska vi förbjuda rävar och vargar och hökar och.... ja alla andra sorter av djur som jagar också? Skärpning!

Namn: Emla
Datum: Söndag den 2 November 2003 Kl: 13:24
Lösa katter utan tillsyn har lika lite i skogen att göra som lösdrivande hundar. Jag förstår faktiskt inte vad man skaffar ett husdjur till om man sen inte ens ser till det under dagarna. Ansvarslöst. Kattförbud borde gälla under hundförbudstiden. Övrig tid så kan jag ha överseende med det även om jag inte förstår det.

Namn: Sten Ch
Datum: Söndag den 2 November 2003 Kl: 11:05
Jag läser i ett inlägg nedan från "Ture" bland annat följande:

"Att skjuta försvarslösa katter bara för att de följer sin instinkt o äter upp en o annan fasan eller rapphöna tycker jag verkar helt befängt.
Självklart tycker jag det är beundransvärt att man lägger arbete på att underhålla en fågelstam i markerna, men att seda gå ut o meja ner dessa stackars fåglar med en hagelbössa o gnälla på att "katterna tar så mycke fågel" så jag får inte så många själv!!! FYYY!!"

Dessa argument och i synnerhet uttrycket "meja ner dessa stackars fåglar med en hagelbössa" påminner slående om språkbruket hos okunniga djurrättsaktivister från de stadsmiljöer som även fostrar nynazister, knarkare, maskerade vandaler som kallar sig "demonstranter", fotbollshuliganer etc. Med andra ord miljöer som står så långt från den natur vi jägare vistas och verkar i att kunskapen om den är näst intill obefintlig.

Ingen har väl något emot om en katt "följer sin instinkt" om det sker på lika villkor med andra predatorer. Men en katt som jagar småfåglar och rapphöns utan att vara beroende av detta fodertillskott för att den kan gå hem och äta Whiskas om den misslyckas, har en onaturlig fördel över andra predatorer. Jägaren är i samma situation. Lyckas vi inte fälla älgen, kan vi köpa fläskfärs på Konsum. Men skillnaden mellan oss och katterna är att vi inser detta och inte lever ut vår jaktlust till den grad att vi skadar viltstammarna. Detta lär vi aldrig kunna lära katterna.Namn: JK
Datum: Söndag den 2 November 2003 Kl: 07:53
xx, m.fl....De katter som finns i Sverige med omnejd är inget normalt inslag i det vilda, de är, och ska vara domesticerade därför ar det rimligt att det ligger ett ansvar hos kattägaren, dels att hålla sådan uppsikt att den inte skadar eller förföljer vilt ( i vilt inberäknar jag allt levande från gråsparv till harar)! Ett steg på vägen är att detta åtminstone hade gällt under ynglingsperioden,
och som motvikt så skulle alla lösa katter under denna perioden vara tillåtna att fånga eller döda.

Namn: xx
Datum: Söndag den 2 November 2003 Kl: 01:03
jag är kattägare som låter mina katter vistas fritt ute om dom så vill,men på kvällen så tas katterna in och är inne hela natten.Katter har funnits i alla tider och har sin funktion att fylla,varför är alla så hatiska till katter.

Namn: Michael
Datum: Lördag den 1 November 2003 Kl: 19:43
Anette u;

du skriver.

"kvittar om tex. vår katt dräller omkring i skogen här vi bor"

Jaha, viltvård har du ingen aning om, argumenten från dom som försöker bedriva sådan har du ingen respekt för, vad ska man säga???? Kattägare som dig medvärkar till att många andra kattägare undrar var katten har tagit vägen....

Namn: Anette.U
Datum: Lördag den 1 November 2003 Kl: 17:51
Hej!(igen...)
Om ni läser det jag skrev tidigare så ser ni att jag också är FÖR märkning av alla katter för att komma till rätta med dom problem som finns.Men jag håller fast vid att det kvittar om tex. vår katt dräller omkring i skogen här vi bor.(Kan förstå dom som bor i tex. radhusområden och har grannens katt skitandes i sin sandlåda-så skulle jag aldrig ha min katt,mycket för kattens egen säkerhet...)
Här tackar jag för mig!MVH.

Namn: Eva
Datum: Lördag den 1 November 2003 Kl: 11:52
Fastän jag inte är jägare men hundägare så håller jag med om att det borde gälla samma regler för kattägare som för hundägare. Det vill säga att man står strikt ansvarig för den skada som ens djur ställer till med och framför allt att djuret inte skall få ränna lös utan uppsikt. Förslaget om att alla katter skall id-märkas är jättebra, hoppas att det går att genomföra. Det är inte alls trevligt att hitta halvätna harungar och ekorrar som man vet är dödade av grannarnas katter.

Namn: JK
Datum: Lördag den 1 November 2003 Kl: 06:59
Anette.U, du skrev det själv & Michael gav dig svaret!
Katter i all ära, och respekt för kattägare som sköter sina djur och inte låter de drälla runt och döda för "nöjes" skull!

Namn: Michael
Datum: Fredag den 31 Oktober 2003 Kl: 23:17
Anette U:

Du skriver:

Vad tror du att hunden skulle roa sig med om den kunde vara ute själv på samma sätt som en katt?

Hunden är inte ute lös och roar sig på samma sätt som en katt....det är det som är poänget!

Michael

Namn: Anette.U
Datum: Fredag den 31 Oktober 2003 Kl: 23:06
Svar till Sven-Åke:
Som jag skrev tidigare så skriver jag av mina egna erfarenheter och VÅR katt tar färre byten efter steriliseringen-mycket pga. att hon ej vill vara ute jämt och ständigt längre.(Hon har helt enkelt blivit bekvämare.)
Svar till JK:
Ska börja med att skriva att både jag och min sambo är jägare och ingen av oss kan tänka oss att "dräpa"(andras)katter för nöjes skull.
Jag anser faktiskt inte ens att man skulle få kalla sig för jägare om man gör det.
Ja,jag tycker att det är skillnad på byten och byten.
Vad tror du att hunden skulle roa sig med om den kunde vara ute själv på samma sätt som en katt?
Tror du inte att den skulle jaga på egen hand då?
Enda skillnaden är väl då att en hund kan ställa till med större "skador".
Håller med dig om att en katt inte är till ngn. direkt nytta(fast det finns det MÅNGA hundar som inte heller är..)- och som jag skrev tidigare så var ej vår katt "planerad",men numera är hon lika självklar i familjen som våra 3 (jakt)hundar.MVH.

Namn: Ture
Datum: Fredag den 31 Oktober 2003 Kl: 22:06
Nää, nu tycker jag ni går får långt. Att skjuta försvarslösa katter bara för att de följer sin instinkt o äter upp en o annan fasan eller rapphöna tycker jag verkar helt befängt.
Självklart tycker jag det är beundransvärt att man lägger arbete på att underhålla en fågelstam i markerna, men att seda gå ut o meja ner dessa stackars fåglar med en hagelbössa o gnälla på att "katterna tar så mycke fågel" så jag får inte så många själv!!! FYYY!!
Det rimmar inte riktigt bra i mina öron iallafall.......

Ture

Namn: Michael
Datum: Fredag den 31 Oktober 2003 Kl: 20:59
Gun,

Djurvänner, ja, därför försöker vi så gott det går att bygga upp den raserade stammen av bl.a. rapphöns i Sverige. Katterna är en av dom värre rovdjuren. Men det är klart; man sitter inte med en rapphöna, hare eller fasan i kneet framför brasan, så då är man inte djurvän när man vill bygga upp dessa stammar. Katt är helt OK, men se till att hålla dom hemma i huset eller på gården, det får alla anra som håller Djur göra!!

Michael

Namn: Gun
Datum: Fredag den 31 Oktober 2003 Kl: 20:21
Tänk att jag i mitt enfald trodde att det var djurvänner som höll till på denna sajten. Vad ska vi göra med alla er jägare som älskar att jaga? Skjuta er???

Namn: Sven-Åke
Datum: Fredag den 31 Oktober 2003 Kl: 19:46
Svar till Anette U.

En kastrering tar bort de sexuella drifterna och inget annat. Enligt din teori skulle en livmodersop. (kastrerad) tik eller en kastrerad hanhund alltså i stort sett tappa lusten att jaga.
Det är ju löjligt dumt. De jagar minst lika intensivt som tidigare.

En kastrerad katt fortsätter gladeligen sin jakt. Grannens kastrerade katt tar massor av fåglar på mina utfodringsställen. Den föredrar inte alls skadedjur utan tar fåglar, harar och övriga smådjur. Alltså en kastrerad marodör. Dessutom så pinkar en kastrerad katt minst lika mycket som vilken annan katt som helst, men den gör att det på grannarnas altaner i stället för hemma.

Jag missunnar ingen att ha katt , men de ska ständigt hållas under uppsikt.

Sven-Åke

Namn: rb
Datum: Fredag den 31 Oktober 2003 Kl: 09:54
Jag håller med JK, och har svårt att förstå kattens värde som husdjur, utom möjligtvis som råttfångare på en gård. Men det är väl som med frimärksamlandet - håller man inte på med det själv så är intresset svårt att förstå - dålig fantasi från min sida helt enkelt. Jag brukar skjuta katter som inte har halsband och som inte är överdrivet feta. De feta är alltid sällskapskatter.

Vad gäller egentligen? Vilka katter får/ska man skjuta enligt lagen? Är det de utan halsband?

Namn: JK
Datum: Fredag den 31 Oktober 2003 Kl: 07:58
Det är märkligt att det är allmänt accepterat att katter får springa löst! Parallellen om hundar hade tillåtits detta had gett ett ramaskri. Båda är rovdjur, katten säkert en bättre "jägare" än hunden, men med betydligt mindre byte.
Men är inte ett liv värt något bara för det råkar vara en koltrast eller en kaninunge? Tydligen är det just värdet av "bytet" som gäller. likadant är bland oss mänskliga jägare! Hur mycket har det inte bråkats om t.ex älgjakten, tilldelning mm. något mindre vad det gäller rådjur. Hur mycket eller lite kraft och ambitioner läggs ner på att finna en skadeskjuten kanin eller fågel jämfört med älg eller rådjur? Kanske är det detta vi ska ta och ompröva?
Jag tror att jägare i allmänhet gärna dräper katter som tycks vara vilda eller har kommit alldeles för långt hemfrån, men det talas inte så mycket om det.
Vad har men sen en katt till förutom att klappa den?
Den går inte att dressera, den driver inte, den kostar bara pengar och skiter i inomhus eller i barnens sandlåda, och sen har den som enda fritidsintressa att jaga och döda på egen hand, & föröka sig :))))

Namn: Anette.U
Datum: Torsdag den 30 Oktober 2003 Kl: 23:38
Svar till Michael:
Jag vet att jaktlusten inte försvinner,men däremot minskar den betydligt hos en katt som är kastrerad/steriliserad och som får mat serverad hemma.Talar av egna erfarenheter-vår honkatt är ca 1 år gammal och steriliserad för ca 2 mån. sedan och vi ser en betydlig minskning på "byten" som tas hem och intresset att överhuvudtaget att gå ut.
Men även innan så har "bytena" bestått av möss o likn.(Dvs. "skadedjur"...)och inget annat...MVH.

Namn: Michael
Datum: Torsdag den 30 Oktober 2003 Kl: 17:00
Anette U,

Du tror vel inte på allvar att kattens jaktlust försvinner bara för att den har ett hem och är steriliserad????

Michael

Namn: Sten Ch
Datum: Torsdag den 30 Oktober 2003 Kl: 16:39
I Australien ska alla katter vara inne efter mörkrets inbrott. Att få det likadant i Sverige vore en nåd att stilla bedja om.

Namn: Anette.U
Datum: Torsdag den 30 Oktober 2003 Kl: 16:19
Hej!
Tycker också att förslaget om att ID märka alla katter är en bra ide,trots att jag själv har en "mördarmaskin som springer fritt i markerna".
Betvivlar att en katt som har ett hem och är steriliserad/kastrerad(som jag anser att alla katter som ej ska användas i "avel" bör vara.)ställer till med så mycket skada i markerna.
Tycker också att avskjutningen av förvildade katter är helt rätt(Då ska man ju förstås vara anlitad av tex.kommunen att göra det och vara övertygad om att det är hemlösa vildkatter man skjuter..)eftersom vildkatter förökar sig väldigt snabbt och oftast går en svältdöd till mötes.
Däremot så tycker jag att det Michael skriver om att "personligen så gräver jag ner så många som möjligt" låter VÄLDIGT respektlöst!MVH.
PS/Vår katt var inte något planerat kattköp,utan barnen hittade henne förra hösten då hon var ca 6-8 v. gammal,mager,smutsig, full i mask och förvildad.
Vi föll för barnens förtvivlade böner och det har vi faktiskt inte ångrat.

Namn: JK
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 15:55
Michael, instämmer vänligt men bestämt:)

Namn: Tina
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 13:24
Jag tycker det är ett bra förslag. Varför ska bara hundägare ta ansvar för sina djur. Dessutom kanske det bidrar till att slit-och-släng mentaliteten försvinner vad det gäller katter. Men det måste väl innebära ett ägarregister också.

Namn: Michael
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 12:11
Lösspringande katter…

Bor på en ö som översvämmas av turister på sommaren, kul med semesterkatt….när man åker hem så kan man väl lika gärna slippa ut den…(!) Håller på en del med viltvård och alla dessa semi-vilda katter ställer till med mycket elände. En kull rapphöns eller fasankycklingar åker fort med. Kan inte fatta att man får hålla katt och bara slippa den vind för våg när den vill ut, eller ändå värre, turistkatter! Hundägare har strikt ansvar, båndtvång etc…..varför ska dessa små mördarmaskiner springa fritt i markerna….

Personligen gräver jag ner så många som möjligt!

Det var min åsikt….

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 10:12

Jag har missat exakt vad den innebär. Märkning av kater och hundar. Ja? Senm då..

Om man inte gör det. Vilka åtgärder gör man då.. vilka befogenheter får polis mfl som kan tänkas vara de som skall kontrollera dessa märkningar osv? Vem ska kolla detta?

Är det nån som har nån länk till någon info om detta förslag?

Personligen anser jag att det är ok att man måste märka katter. Att katter och hundar ej får springa utan upsikt är inget nytt... även om få följer det. Frigående katter har vi alla runt omkring oss.

Namn: JK
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 07:32

Vad tycker ni om debatten som blossat upp ang. märkning och lös-springande katter?

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida