Log in
 Val av pipa...  
Namn: Husse
Datum: Fredag den 11 April 2003 Kl: 23:17
Nä men Rödseth, jag kan ju inte gå emot dig i allt du skriver ?
Hur fan ser det ut när jag sedan mailar dig, och vill köpa din bok till "bra" pris ??? :-))

JK : En signal är att betrakta som lång från 3,2 sek upp till 7,5 sek. Nästa steg är upp till 10 blankt och kallas då en "djävligt lång signal".
Överskrider du denna gräns ofta under träning så är det bara att packa med sig en flaska tryckluft i ryggsäcken om man inte skall drabbas av plötslig lungkollaps...
Jag tror faktiskt jag kan dra mig till minnes en signal till : Ett tidsintervall på ungefär 3,1 till 5,5 sekunder
som jag tror benäms "normal-lång".
Om din följdfråga är vad "normal-lång" är i cm räknat, kan jag dock inte svara på det... :-)

Namn: Bengt Rödseth
Datum: Fredag den 11 April 2003 Kl: 16:52
Husse!
Vadå "sista gången" jag kan väl inte ha rätt alltid. Dina ideer är väl inte mindre värda än mina.
En lång signal är inte speciellt låååång när jag blåser. Det viktiga i sammanhanget är att vara observant på hur man lär in det hela på hunden. Om man använder det ena eller det andra har ingen betydelse. Ditt system är lika bra som ett annat bara man lär in det på rätt sätt.

Namn: Fia
Datum: Fredag den 11 April 2003 Kl: 12:34
Tack för alla råd och tips, det är bra att få höra olika infallsvinklar tycker jag. Jag kommer att använda 4-5 signaler istället för två för inkallning och tror på en längre signal (2-3 sek)för som stoppsignal eftersom jag tror som Christian att man kan behöva lägga lite "tryck" bakom signalen. Pipan blir en i plast med benbit i eftersom jag tror att jag skulle blåsa i fel ände ibland i en vändbar plus att jag hört att korken i drillsidan ibland fryser fast, vilket kan vara viktigt eftrsom jag bor i Norrland. Ska hämta lillen idag! :)

Namn: JK
Datum: Fredag den 11 April 2003 Kl: 11:03
Hur lång är en "lång signal" i sekunder räknat?
Undrar eftersom jag själv inte använder det!

Namn: Emla
Datum: Fredag den 11 April 2003 Kl: 01:23
Husse: Angående den sista signalen du kör med... Jag misstänkte att jag missat nått i utbildningen och där var den ;D

Namn: Husse
Datum: Torsdag den 10 April 2003 Kl: 22:40
Jag skall för första ( och sista ? ) gången gå empot Bengt litegrann :-)

Signalerna till retrievers som jag har och förmodligen även spaniels som jobbar på än kortare avstånd,är ju avsedda att åtlydas omedelbart, eller hur ?

Vill vi ha ett snabbt sitt/stopp, så varför lära in en lång signal ? Hur lång är den ? 2 sekunder, eller mer ?
Jag har sett två ( som jag kan komma på direkt ) exempel på hur den signalen blivit 3, 4, 5 sekunder lång. Ooch ändå kanske åtföljd av rop...
Jag tror att en kort rapp signal, som även den förmodligen blir längre på avstånd och i svåra situationer, är det bästa.
Det ÄR effektivt och fungerar utmärkt om det är befäst ordentligt. Hur det funkar på stora avstånd för stående hundar är dock en annan sak, där kanske man måste blåsa en stund för att hunden skall höra ?

Själv använder jag följande signaler:
Sitt - kort signal
Hit - lång signal
Närsök - upprepade korta signaler
Jag skall flå dig, hundjävel.. - tre korta, tre långa, tre korta..

Namn: Bengt Rödseth
Datum: Torsdag den 10 April 2003 Kl: 18:16
Jag tycker att du är inne på rätt spår Fia. Att använda en vändbar pipa strular till det. Plötsligt står du där och fumlar när pipan behövs som bäst. Hunden kan skilja på signalerna, från samma pipa, utan problem. Jag använder samma signaler till mina spaniels och pointers. Har även använt samma signaler till ett korthår. Sitt eller ligg: en lång, inkallning: upprepade korta, Vänd (hunden skall vända under söket): två korta, se hit: en kort.

Namn: Jessica
Datum: Torsdag den 10 April 2003 Kl: 08:38
Jk,

det var inte MIN slutsats. Jag bara refererade ifrån en artikel jag läst (någonstans, någongång). Man hade gjort en studie över vilka signaler som verkar fungera bäst på hundar. Själv har jag faktiskt också märkt den skillnaden.
Hade en hund som jag lärde hit (med hjälp av matskål faktiskt) med pipan på enbart två signaler. Funkade jättebra. Fram tills jaktträningen började och jag lade till lång signal för stanna/sitt och kort signal för vänd/uppmärksamhet. Då skilde sig hitsignalen för lite ifrån övriga och hunden uppmärksamhet på hitsignalen blev lite sisådär. Bytte (utan att ha läst denna artikel) till flera signaler vid inkallningen (5 korta signaler) och fick betydligt bättre respons!

Namn: Jk
Datum: Torsdag den 10 April 2003 Kl: 08:16
Jessica, att lära valpar komma på olika singnaler är grundläggande eftersom du använder maten som belöning och valpen för övrigt är oförstörd, men att dra den slutsatsen du drar är väl att gå lite långt?

Namn: Christian
Datum: Onsdag den 9 April 2003 Kl: 21:14
Jag har själv en vorsteh som lyder handtecken och pipa. Jag har en vändbar och har aldrig upplevt något negativt med det. Jag tycker definitivt att stoppsignalen ska vara lång, så man kan lägga mer tryck på den om (när) det skulle behövas. Kör med flera korta för att få hundens uppmärksamhet för dirigering åt sidorna, samt korta med drillen för hit. Fördelen med drillen är ju att den hörs lite bättre.

Vidare betyder mitt ligg-kommando hakan platt mot marken mellan utsträckta framben. Eftersom jag använder min vorsteh som den allroundhund den är, behöver jag ett "allvarligare" ligg-kommando. Håller med Jessica om att flera signaler behövs, särskilt på en jaktsugen vorsteh...

Namn: Jessica
Datum: Onsdag den 9 April 2003 Kl: 16:51
Jag läste någonstans att man gjort ett test i en valpkull på hur det fungerar med olika antal visselsignaler. Man delade in kullen i 2 delar. Den ena delen lärde sig "hit" genom visselblåsning med 2 signaler, den andra gruppen fick höra flera korta signaler (4-5 eller fler).
De märkte att de som lärde sig "hit" genom flera korta signaler kom betydligt mera frekvent och de hade dessutom svårt att lära om till lägre antal signaler. Gruppen som däremot hade fått träna på endast 2 signaler hade inga problem att lära om till flera signalers inkallning. Kontentan: fler signaler än två ger bättre effekt vid inkallning.

Namn: Fia
Datum: Onsdag den 9 April 2003 Kl: 16:24

Hej!

Ska skaffa en kh vorstehvalp snart och funderar på vilken typ av pipa jag ska välja. Jag tänker lära den hit och stanna på pipa från början. Piporna som är vändbara med drill i ena änden verkar krångliga för när man får bråttom kanske man tar fel sida. Jag lurar på en plastpipa med ben i själva "ljudkanalen" och att använda två korta signaler för hit och en lång för stanna. Vad har ni för erfarenheter av olika pipor och användning av signaler?

Tack på förhand!

/ Fia

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida