Log in
 Jaktgaranti...  
Namn: K-G Gunnarsson
Datum: Onsdag den 7 Juli 2004 Kl: 11:24
Hej!
Jag har några förslag som du kan prova med. Orsaken till att hunden visar stor osäkerhet inne kan säkert vara både genetiskt och skapat av föraren, men oavsett ska det säkert gå att göra framsteg.
Stövarna är oftast veka hundar och många tror att man inte kan ha för stora krav på en sådan hund utan att dom blir osäkra. Men en vek hund behöver tydlighet och konsekvens från föraren, den ska aldrig behöva vara osäker på vart föraren står, den behöver en förare att se upp till, annars blir den osäker.

Mitt råd blir därför att försöka stärka ledarskapet er emellan, mycket lek med hunden men du bestämmer när det börjar och slutar, försök att vara överdrivet tydlig mot hunden.
Linförighet , Fot, Sitt och Ligg övningar är också väldigt bra till att öka ledarskapet och att få hunden att lära sig husses kroppsspråk. Ta gärna kontakt med någon instruktör i närheten av där du bor så kan dom hjälpa dig bättre. Jägareförbundet har jakthundsinstruktörer som kan hjälpa dig, kolla på Jägareförbundets hemsida och gå in på ditt verksamhetsområde så hittar du namn och tel.nr till dom i ditt område.

När det gäller soptunnan i köket så tror jag att det är bättre att försöka få mer överraskningsmoment när det inte finns någon människa att koppla obehaget till. Gillra en fälla med plåtburkar och snöre. Ex när hunden tar något gott ur soptunnan drar den ner en hög med plåtburkar från bänken, hunden behöver inte få något på sig skramlet räcker.


Mvh K-G


Namn: Hamilton
Datum: Onsdag den 7 Juli 2004 Kl: 00:19
Hej allihopa, jag håller för stövare! men dock då hamilton har provat så många stövare men hamilton är den helt oslagbara inom allround, men dock var min finne som jag hade, en jävel på att driva men hemma i kåken var syket inte de bästa, svansen mellan bena och det är ju lite tråkigt, och det var inte bara så me den utan den andra finnen var så också som jag hade. Plus så känner jag några till som har finnar som är så, någon förklaring till detta?

För jag fråga finns det någon annan hundras som har så vackra ögon som en hamilton?

Om det finns någon expert inom dressyr så frågar jag en fråga nu!? Vår hamilton är ganska jävlig att rota i soptunnan inne i köket, och en gång så tänkte jag säga till hon på skarpen, så jag smög bakom henne och tog fast i baklårena och drog ut hon och drog i örat och fyade hon, hon gnällde till och glaffsa till mot min näsa så jag började blöda så jag blev tvungen att avbryta fyningen för att jag börja blöda näsblod! Kan jag ha gjort hon rädd för mig då? eller nånting annat? i sånna fall hur kan jag återgälda det? eller hur kan jag få bort att hon rotar i soptunnan?
MVH///Hamilton

Namn: Killer
Datum: Torsdag den 26 December 2002 Kl: 23:10
Edit.
Jag vet att det sker att man tar bort hundar som inte gör som det var tänkt.
Ett fall som jag vet om var en drivande hund som aldrig fattade att man ska följa löpan åt rätt håll utan hunden bakspårade alltid, till slut tröttnade husse och sköt hunden i skogen när den kom på en baklöpa. Rätt eller fel tänker jag inte uttala mej om men så var det iallafall.

Många gånger så vore det nog mest humant om man lät hunden somna in, oftast är det ju tyvärr blandrashundar som har farit mellan flera familjer och som ingen bryr sej om. Dock finns det naturligtvis även renras hundar som har likande tragiska öden.

Det jag tycker är mest oroväckande är vissa människor inte inser att den lilla söta hundenvalpen man tog hem växte upp och blev ett veritabelt monster som ingen i familjen orkade med eller klarade av. Jag har läst tyvärr allt för många annonser om "hane 1.5 år säljes pga allergi"
könsmognad heter det i klartext, och sen är cirkusen igång.
I det fallet jag beskrev nu så var det för några år sen en stor övervikt på "machohundar" typ rottis och dobberman.

Dock tror jag jägarna sköter det på ett annat sätt än vad folk i gemen gör, duger inte hunden så tar man bort den eller omplacerar den utan att föra så mycket väsen om sej.

Nästan alla hundar går att få till duktiga hundar inom sitt område med rätt träning och korrekt ledarskap, dock är det få som klarar av att reda ut en jobbig situation utan man löser det på andra sätt istället, varav sälla jaktmarkerna är en av dom.

Namn: Edit
Datum: Torsdag den 26 December 2002 Kl: 20:44
Hej Killer (sååå skönt att slippa prata med sig själv...)

Jag tillhör dom som till nöds kan acceptera att rena jakthundar (som inte jagar på rätt sätt alltså) kan få det betydligt bättre i de sälla jaktmarkerna än på trottoarerna. Är jag hemsk då? Men många jägare resonerar så och även om jag blöder för allt levande som måste dö, speciellt våra hundar, så måste det ändå i många fall vara ett bättre alternativ än att leva ett konstigt liv i hundgård eller flexikoppel. Många raser/individer kan självklart acklimatisera sig och hitta nya uppgifter i livet ihop med en ny ägare men inte alla. Vad säger ni andra?

Misstolka mig inte - jag är den blödigaste edit som finns men jag vet att handlingen inte är helt ovanlig gällande älghundar, stövare och andra specialiserade hundar som inte håller måttet.

Edit

Namn: Killer
Datum: Torsdag den 26 December 2002 Kl: 20:15
Jag har hört ett liknande rykte om en kennel som föder upp drivande hundar. Driver den inte efter 1 år kom hit med den så får du en ny.
Den hunden man lämnade tillbaka fick sen driva på dom sälla jaktmarkerna så att säga.

Om det är sant vet jag inte men antagligen finns det nån typ av sanning bakom

Namn: Edit
Datum: Torsdag den 26 December 2002 Kl: 20:01
Appropå jaktgaranti förresten... För många, många år sedan fanns en uppfödare i södra Sverige av bl a labrador. Dom lämnade "riktiga jaktgarantier". Var man inte nöjd med hunden som vuxen var det bara att lämna tillbaka den. Då fick man en ny valp. Vad hände med de labbar som gick tilbaka till uppfödaren då? Jo, dom såldes vidare med god förtjänst som försöksdjur... Kanske är det en skröna men ryktet då, för cirka 20 år sedan, var mycket uppmärksammat och många tog förskräckligt illa vid sig (med all rätt naturligtvis!!).

Om man nu skulle ha garanti och ta tillbaka en eller flera sämre jakthundar - vad gör uppfödaren med dessa? Inom vissa raser kanske det skulle gå utmärkt att omplacera dom som rena sällskapshundar men inom de renodlade jakthundsraserna blev det nog avlivning rätt och slätt. Ty sådana hundar kan knappast må bra av att promenera i flexikoppel resten av livet.

Edit (som tycks korrespondera med sig själv just nu...)

Namn: Edit igen
Datum: Torsdag den 26 December 2002 Kl: 14:36
Förlåt Nisse... jag skrev gråhund men jag menar naturligtvis alla älghundsraser. Förstår inte vad jag fick just gråhund från. Men det spelar kanske inte så stor roll.

Edit

Namn: Edit
Datum: Torsdag den 26 December 2002 Kl: 11:19
Nisse

Gråhunden är en utpräglad jakthund. Dessutom en mycket trevlig sällskapshund (den gör ju sällskap med familjen mellan jakterna, eller hur?) Men få gråhundar används inom något annat arbetsområde än jakt (även om jag sett dom på lydnadsprov och draghundsprov också).
När det gäller labradoren så används den inte endast som apportör eller showhund. Den är kanske den rasen av alla som är mest nyttjad i samhällets tjänst eftersom den är så mångsidig - ledarhund, narkotikahund, minhund, röthund, servicehund, bevakningshund, räddningshund samt som framgångsrik tävlinghund inom SBK:s sfär.

Labben är alltså inte bara två typer - jakthund och showhund. Och det är här jag menar att utvecklingen hela tiden pågår beroende på vad uppfödarna prioriterar. Det enda jag personligen tycker är mycket oroväckande är utvecklingen på den exteriöra sidan eftersom den "moderiktiga" stora, svulstiga kroppskonstitution kan komma att hämma rasens användning inom de ovan uppräknade arbetsområden.(Det som jag bl a reagerar mot är att benen har en tendens att försvinna medan kroppen blir större och större...)

Att påstå att labradoren är en jakthund, är självklart helt rätt. Men vi kan inte blunda för att rasen blivit oerhört viktig i många andra sammanhang också. Inom de flesta av ovan uppräknade användningsoråden är det just de typiska labradoregenskaperna (läs jakt) som gjort rasen så utomordentlig.

Och då kan man dra slutknorren på det hela - jobba praktiskt med rasen så de rätta egenskaperna aldrig halkar efter för att i framtiden riskera att helt försvinna. Ett bra sätt är då att starta på jaktprov och även om hunden inte hamnar i den högsta klassen så kanske alla möjliga fina egenskaper lyser fram, dokumenteras och banar väg för kommande generationer uppfödare/hundägare.

Edit

Namn: Nisse
Datum: Torsdag den 26 December 2002 Kl: 09:12
Edit skriver

”Det är bra med olika åsikter i fråga om våra rasers egenskaper. Det bevisar att alla inblandade tror på sin modell och känner sig aktivt delaktig i utvecklingen av densamma. Hemska tanke om alla skulle tycka lika - då hade våra raser inte utvecklats någonting.”

En ras som älghund skulle därmed inte uvecklas, bara för att de som brinner för rasen inte har delat den i olika varianter?

Någonstans har Sten Ch skrivit om utvecklingen av cocker, att skillnaden numera mellan jakt och showtyp var större än mellan två olika stövarraser (vilka två kommer jag ej ihåg). Då har man knappast utvecklat en ras, utan skapat två nya. En fråga som då måste ställas; är all utveckling av en hundras av godo??

Namn: Killer
Datum: Torsdag den 26 December 2002 Kl: 08:26
Skipper
Det jag skrev är ju sant.
vad är rasismen i det?
Naturligtvis så finns det uppfödare som enbart avlar på utställningsmeriter och inte jakt överhuvudtaget.

Jag förstår inte varför du ska ställa taggarna utåt när det bara är att läsa innantill.

Vore det inte bättre om alla jobbade mot samma mål att få friska sunda hundar som är duktiga och "vackra" istället för att hela tiden klanka ner på andra som inte har samma åsikt.
Vad gäller sjukdomar så tittade jag som hastigast igår på PRA och det finns svart på vitt uppfödare som avlar på hundar som är anlagsbärare. Det är ju bara att läsa på norrblom.

Jag förstår inte varför du är så avigt inställd till fakta som alla kan läsa och bekräfta, om jag trampade på en öm tå så ber jag om ursäkt men bemöt mej gärna med motbevis.

Men det är ju sant att spaniel är delat plus det andra jag skrev så jag fattar faktiskt inte varför du hetsar upp dej så.

Mvh
Killer

Namn: Pang
Datum: Torsdag den 26 December 2002 Kl: 07:45
killers slutsats är en slutsats dragen utifrån hur han/hon ser det!"Vissa linjer verkar totalt ha struntat i sjukdomsbilden och bara tittat på jakten".
Den slutsatsen kan väl var berättigad utifrån Norrbloms rasdata, likaväl som det finns uppfödare som som VERKAR att strunta helt i att avla på jaktlinjer, detta också utifrån Norrbloms rasdata? Det är egna personliga slutsatser fullt tillåtna att dra! De som hävdar motsatsen ska kanske komma med fakta som motbevisar istället för att kalla det "rasism".

Namn: Skipper
Datum: Onsdag den 25 December 2002 Kl: 23:53
"Om jaktlabbarna inte får som dom vill så startar dom en egen förening som lutar sej på den danska varianten.Vissa linjer verkar totalt ha struntat i sjukdomsbilden och bara tittat på jakten"
Jag citerar dig Killer , och tolkade det efter dina egna ord.
Inget annat.

Namn: Killer
Datum: Onsdag den 25 December 2002 Kl: 23:17
Skipper
bara för att jag skrev det exemplet betyder inte att jag svartmålar jaktvarianten, men det var den sorten jag letade efter och inte utställning därav exemplet.

Men jag håller mej nog till älghundar, mindre bråk i dom leden.

Namn: Killer
Datum: Onsdag den 25 December 2002 Kl: 23:05
Skipper.
Om du får mitt inlägg till rasism tycker jag du ska läsa det igen.
isåfall är det väl rasism till alla linjer och inte bara jaktlabbar som du förespråkar.
Vad gäller sjukdomsbilden så är det bara att läsa på tex norrbloms, jag tänker inte lägga ut några linjer eller kennlar på denna sida det kan var o en läsa själv.

Ett exempel kan jag dock ge.
Jag läste en annons för ett tag sen om en hund som skulle bli "pappa" hunden hade gått mycket bra på jaktprov och uselt på utställning så det var ju ingen tvekan om att det var en meriterad jaktprovshund, men när man tittade tillbaka på hans linjer så var han den enda hunden i hans kull som hade någerlunda bra höfter. resten var rent skräp C och D höfter, plus anmärkningar på ögon, kan man inte dra slutsatsen då att även den någerlunda friska hunden har dåliga höftledsgener i sej så att säga.Namn: Edit
Datum: Onsdag den 25 December 2002 Kl: 21:40
Hej Killer

Det är bra med olika åsikter i fråga om våra rasers egenskaper. Det bevisar att alla inblandade tror på sin modell och känner sig aktivt delaktig i utvecklingen av densamma. Hemska tanke om alla skulle tycka lika - då hade våra raser inte utvecklats någonting.

Däremot är nog alla rörande eniga om hur hälsostatusen ska se ut - friska hundar vare sig de jobbar i markerna, på apellplanen, i dragspåret eller i utställningsringen.

Och vad tråkigt om alla tyckte lika - då hade vi inte behövt sådana här roliga forum att debattera i. Så länge människan har möjlighet att påverka utvecklingen av vår husdjursavel, så länge kommer olika typer och modeller att finnas. Glöm inte att vår stora mångfald av raser har uppkommit just av faktumet att uppfödarna haft olika mål med sin avel.

Edit

Namn: Skipper
Datum: Onsdag den 25 December 2002 Kl: 21:40
Verkligen Killer? Vilka linjer tänker du på då?
Känner själv inte till någon uppfödare oavsett inriktning som "struntar i sjukdomsbilden".
Ditt inlägg är i allra högsta grad präglat av rasism och en önskan att "svartmåla" en typ av labrador.
Varför är det så?

Namn: Killer
Datum: Onsdag den 25 December 2002 Kl: 18:28
Nu har jag suttit o läst alla inlägg om labbar, som vanligt på alla såna här forum så blir alla osams och håller sitt för det bästa.
Varför är det en så otroligt utpräglad rasism om hur hunden ska se ut och kunna jobba.
Om jaktlabbarna inte får som dom vill så startar dom en egen förening som lutar sej på den danska varianten.

Utställningsfolket vill inte ha jaktmeriter.
Spaniel folket har redan 2 klubbar, Cockerjägarna skiter totalt i hur hunden ser ut bara den jagar.

Vart ska det sluta? varför är det bara inom dessa grenar som bråket är? ser man dylikt bråk inom älghundar tex?

Man kan diskutera jakt och extriör i all oändlighet och antagligen gå i krig för sin sak.

Men en sak verkar ni alla ha glömt, det är aldrig nån som talar om hur sjuka/friska hundarna är.
Är inte det det viktigaste att hunden är fri från ledsjukdomar och ögonsjukdomar.
Vissa linjer verkar totalt ha struntat i sjukdomsbilden och bara tittat på jakten
Varför är det så?

Namn: Cilla
Datum: Tisdag den 24 December 2002 Kl: 13:01
...jo labbe , för en jägare som köper jakthund handlar det väldigt mycket om jakt och funktion. Funktion = frisk och sunt konstruerad , jakt = egenskapsmässigt bra hund för den jakt man köpt hunden för.
Vad du menar med att det inte finns marker som passar dom förutom i Skåne vet jag inte , och jag tror definitivt inte att du vet det heller.Du verkar inte ha mycket koll.
Och labbe , skönheten ligger i betraktarens ögon.
Jaktlabradorer är otroligt vackra i mina ögon , jag njuter av att se deras smidighet och stramhet.
På samma sätt som jag föredrar män av fri-idrottstyp framför gladiatorerna-varianten........

GOD JUL alla männskor och hundar!Namn: JK
Datum: Tisdag den 24 December 2002 Kl: 09:38
Labbe, det beror väl på var man drar gränsen för Norra Skåne?:) mej veterligt så finns behovet en bra bit upp i landet! Sen handlar det väl inte om antalet apporter?
Det är minst lika viktigt ur etiskt synpunkt om det fälls ett eller hundra vilt, så SKA de finnas/apporteras till varje pris, och då är det väl bättre att ha en hund som man vet säkert kan fixa detta? Exteriör??? det är väl subjektivt? Jaktlabbeägarna tycker säkert att deras egen hund är den snyggaste som finns:) Det finns ju olika sätt att se på det exteriöra, och jag tror jakthundsuppfödare tittar mer på den funktionella exteriören än på det som utställningsdomarna bedömmer!
GOD JUL

Namn: labbe
Datum: Tisdag den 24 December 2002 Kl: 08:57
Visst är det svårt att hitta rätt hund/linje.
Men hur många jägare behöver en hund som är kapabel att apportera 80 fasaner eller 100 änder på en jakt?
Jaktlabbarna är duktiga inge snack om det. men norr om skåne finns det inte marker som passar dom.

Sen vore det ju lite kul faktiskt om jaktlabbeuppfödarna tittade lite på extriören. Det gör ju inget om hunden är snygg att se på oxå, allting handlar inte bara om jaktNamn: Edit
Datum: Måndag den 23 December 2002 Kl: 20:30
Håller med dig, Anders. Det är inte i första hand de framgångsrika showuppfödarna som försöker pådyvla jaktintresserade en valp (de vill ju i främsta hand ha ut hundarna till showintresserade), utan alla dessa uppfödare som anser sig ha dual-purpose. Har någon av föräldrarna en trea nkl så är det plötsligt bra jaktegenskaper hos valparna. Kan ju vara så alltså, men kortet är mycket osäkert.

Ordet "dual-purpose" är inte bra längre. En gång stod det för en god tanke men idag missbrukas ordet rejält. UCh och JCh i samma hund är förmodligen en tänkt DP men knappast alla de hundar som i någon generation bakåt kan uppvisa en enstaka jaktprovsmerit.

Edit (som önskar God Jul samtidigt nu)

Namn: Anders Carlsson
Datum: Måndag den 23 December 2002 Kl: 19:27
Hej.

Tyvärr är det nog riktigt som Nilla skriver. Vi som har jaktlabbar känner igen det här. Under alla år har Labradorklubben styvnackat förnekat att jaktlabradorer finns. Det har varit(Vet ej om det är) förbjudet att annonsera ut valpar som jaktlabbevalpar i klubbens tidning exempelvis. Valphänvisning och avelsrådgivning på jaktlinjer har man inte brytt sig om att befatta sig med.
Det är tråkigt att det är på det viset eftersom det drabbar folk som står i begrepp att skaffa sig en jakthund. Dom har att välja på att skaffa information själv eller att skaffa hund via Labradorklubbens valpförmedling Man hänvisar då till uppfödare av Dual Purposehundar. Dessa hundar har ofta låg jaktlig meritering om dom överhuvudtaget har någon alls. Valpförmedlingen kräver nämligen bara jakt eller utställningsmerit. För en jägare kan detta bli en dyrköpt erfarenhet. Detta är orsaken till Jaktkassans tillkomst för några år sedan. Några personer ville ha avelsrådgivning och valphänvisning för jaktlinjer inom Labradorklubben. Det visade sig vara helt omöjligt att genomföra och man gick därför sin egen väg. Jag är av den uppfattningen att valpköpare skall få den hund dom söker. En jägare skall naturligtvis söka efter en hund där generationer av goda jakthundar finns i stamtavlan. En showintresserad bör titta efter utställningsmeriter. Det finns också uppfödningar där man mixar jakt och utställningslinjer i hopp om att få exteriört bra hundar med bibehållna jaktegenskaper. Tyvärr blir resultatet ofta hundar med jaktlabbens exteriör och utställningslabbens interiör vilket förmodligen inte var tanken med kombinationen. Jag tror knappast att en jaktlabbeuppfödare skulle sälja valp till en utställningsintresserad och jag tror inte det är speciellt vanligt att en ren showhundsuppfödare slår blå dunster i ögonen på jägare heller. Dom flesta har nog relativt rent mjöl i påsen. Däremot finns det många som säger sig stå för Dual Purpose men det är få som lever upp till det. Kanske mest på grund av att man inte vet vilka krav som ställs på en jakthund.

Namn: Nilla
Datum: Måndag den 23 December 2002 Kl: 12:44
Som förstagångs-valpspekulant på retriever håller jag med Edit om rasklubbarnas valpförmedlare. De har ett stort ansvar.

Jag söker en hund ur rena jaktlinjer men valpförmedlaren vägrade helt sonika att säga något om vilka linjer som var vad. Det enda valpförmedlaren kunde hjälpa mig med var att säga vilka akutella valpkullar som var födda eller planerade inom rasen. Eftersom jag var ute i väldigt god tid (mer än ett år före valpens beräknade hemkomst) fanns alltså inget att hämta för mig hos valpförmedlaren.

Jag har själv fått söka kontakt (tack å lov att internet finns) med erfarna inom rasen som jag fått förtroende för. Sedan har jag därigenom sökt information, läst och surfat massor med stamtavlor, resultat mm för att själv kunna bilda mig en uppfattning. Sedan har jag sett till att besöka jaktprov och träffa hundar.

Det är absolut upp till varje köpare att försäkra sig om att hitta det man söker. Och jag är övertygad om att en seriös (vad som nu läggs i innebörden av "seriös") uppfödare upplyser valpspekulanter och hjälper dem att hitta rätt ras och eller typ av linjer inom en ras. Vad jag menar med att uppfödaren hjälper är att vara ärlig och tala om sanningen utan att försköna. Då har vi valpspekulanter de bästa förutsättningar för att hitta det vi söker och som passar oss bäst. Därigenom hamnar rätt sorts valpar hos rätt sorts köpare, men någon jaktgaranti eller utställningschampionatsgaranti kan man, enligt min mening, inte lämna.

MVH Pernilla (ber om ursäkt ifall mitt inlägg blev lite "off topic")

Namn:
Datum: Söndag den 22 December 2002 Kl: 21:51
Många jakthundsuppfödare gör säkert så gott dom kan när det gäller att rätt hund ska komma till rätt person. Det är naturligtvis svårt att se på en 8-veckors valp om den kommer att bli bra eller inte men om man vet att uppfödaren avlat med de jaktliga egenskaperna framför ögonen, borde chanserna vara goda att valparna växer upp till dugliga jakthundar (jag pratar om retriever nu). Med väl avvägd lydnad och uppfostran och miljöträning kommer den unga hunden förmodligen att bli duktig (om den har förutsättningarna = egenskaperna i sig). Här har även våra kursinstruktörer en mycket viktig uppgift att fylla.

Däremot har rasklubbarnas valphänvisning har en otroligt viktig roll här. Dom måste vara helt ärliga och inte hänvisa till rena showlinjer då en presumtiv provdeltagare/jägare söker upplysning om lämpliga kullar. Tyvärr går många optimistiska uppfödare ut med falsk marknadsföring då dom påstår att valparna lämpar sig till jaktliga ändamå, utan att föräldradjuren (och kanske generationerna före dessa) är i total avsaknad av jaktliga meriter. Det är många gånger valphänvisarna som skickar presumtiva jägare/provintresserade till sådana uppfödare och väl där ligger ju fältet öppet för övertalningar och suspekta löften. Jag vet att det finns valphänvisare som överlämnar ansvaret på uppfödarna att ta hand om valpspekulanterna, men det är så dags då...

Edit

Namn: Skipper
Datum: Söndag den 22 December 2002 Kl: 09:28
"på valpköparens ansvar ligger att hitta rätt hundras till rätt ändamål , och dessutom rätt hundar ( linjer ) inom den rasen"

Jag tycker att det ligger på valpköparen att hitta rätt hundras för sitt ändamål - och att försöka finna bruksvarianterna inom dem om ändamålet är av brukskaraktär.
den falska marknadsföringen , som jag tror du är ute efter , är en helt annan fråga , men av avsevärd betydelse.
Många "glömmer" föräldradjurens hårda munnar ( bara ett exempel) när utställningsframgångarna kommer, och valparna , ja de annonseras "gärna till jakt/jaktprovsintresserade".
Ingen lätt djungel att navigera för förstagångsköparen ev en ras...

Namn: JK
Datum: Lördag den 21 December 2002 Kl: 22:13
För att anknyta till Skippers inlägg/svar den 12 Dec 13:03.
ÄR det bara valpköparens ansvar att hitta rätt valp för rätt ändamål? Har inte uppfödaren ett ännu större ansvar?
Om nu man inte lämnar "jaktgaranti" (vilket jag också anser inte går att göra) Kan man åtminstone inte kräva att uppfödaren är fullständigt öppen och ärlig, och med detta också t.ex uppvisar och presenterar veriferade jaktmeriter på föräldradjuren? Ibland får man intrycket av det mer " Alla valpar ska säljas med vilka metoder som helst, lite som dammsugarförsäljare:)

Namn: *PW*
Datum: Lördag den 21 December 2002 Kl: 13:13

Apropå formel 1... det jag reflekterat över de år jag sett hundar inom retriever och jaktprov är att det är lätt att köra folrmel 1 här.

Känner till många "nybörjare" som skaffat sig hund av goda jaktlinjer och som kommit långt trots att de inte fört den typen av hund förr. Samtidigt så känner jag folk som kör Volvo som inte alls kommer särskilt långt trots att det är mycket duktiga och erfarna hundförare...

Fördelen med de hundar som är sk. formel 1 är ju att de redan har så mycket med sig i generna att man inte behöver nöta på de moment som man tycker att hundarna borde kunna helt självklart.

Men fortfarande.. jaktgaranti, nä varför då? Det hänger ju ändå på föraren i slutänaden och en hund ur bra linjer har redan de garantier man behöver. Sen är det upp till var och en att vårda den hund man har fått så att den kan utvecklas och bli en duktig jakthund.

Namn: kola
Datum: Måndag den 16 December 2002 Kl: 10:32
Jaja Tomten, självklart kan man vända allt. Har lite svårt att se att jag hänger ut ngn som väljer att skriva med sitt eget namn. Det väljer dock varken du eller jag att göra.
"Tomten är far till alla barnen", ett videotips så här i juletider. God Jul Tomten!

Namn: tomten
Datum: Fredag den 13 December 2002 Kl: 07:40
Sofies inlägg handlade om just det som diskuterades och varken ras eller kennel mämndes. Men tack vare dig Kola är nu uppfödaren uthängd. Inte så jävla smart.....

Namn: Killer
Datum: Torsdag den 12 December 2002 Kl: 21:13
Förstår din ide, du glömde en sak, alla får inte köpa en Formel 1. Man vill ha en Formel 1 med det blev inte en sån av olika anledningar.

Men hellre en traktor som kan gå i skogen än en Formel 1 som bara går på bana. (Där fick jag till det) :)

Namn: Bengt Rödseth
Datum: Torsdag den 12 December 2002 Kl: 20:37
Hej igen.
Här kommer ett sista inlägg. Detta går att disskutera hur länge som helst.
Det är ju precis som Lena säger. Det var väl så jag också menade.
Jag förstår inte varför vissa tycks tro att det är svårare att få till det med en hund av de linjer som visar att de har bra anlag. Det är ju precis tvärt om. Dresserbarhet måste vara en stor del av egenskaperna i en retriever eller spaniel. Det är därför proven ser ut som de gör. Vill man nå till trädtopparna o.s.v.
Jag vill då inte köra omkring med en traktor när det finns formel 1. Observera att jag pratar inte om prov utan om mina hundar som jakthundar.

Namn: lena
Datum: Torsdag den 12 December 2002 Kl: 17:33
Att skriva till ”sällskap” istället för till jakt eller avel, kan bero på att man som uppfödare inte kan lämna garantier på en avkomma. Vem avgör om hunden är duglig eller ej? Valpköparen/jaktprovsdomaren/jaktkamraterna/ eller uppfödaren?
Man kan aldrig lämna garantier, det är omöjligt.
Den enda garanti som går att lämna är: hur föräldrarna är, både som jakthundar/mentalt samt deras hälsostatut. En etablerad uppfödare av den arbetande retrievern har genom tidigare kombinationer visat att avkomman brukar vara duglig apportör/jakthund.
Som uppfödare vill man givetvis att valpköparen ska bli nöjd och att hunden får ett hem där den är uppskattad.
Genom alla år som uppfödare har jag endast vid ett tillfälle fått en förvånad min angående formuleringen på köpeavtalet.
Säljer jag en äldre hund kan jag utan tvekan skriva till ”jakt”.

Tack för den uppskattning vi alla fått här på birddog.
Jag vill även önska alla en god jul och ett gott nytt år.
Lena Bratsberg-Karlsson

Namn: kola
Datum: Torsdag den 12 December 2002 Kl: 17:02
Sofi, du verkar mkt missunnsam. Räckte det inte med att skriva om ämnnet på "Retriever i Norden"? Där fick du ju förklaringar men det var kanske inte förklaringar du ville ha utan istället mest snacka skit!

Namn: chivas
Datum: Torsdag den 12 December 2002 Kl: 13:38
Vem vet i framtiden kanske det går att designa en hund precis till det man vill ha med genteknik.
Då blir det andra tävlingar, mest pengar o genforskare vinner.
Hemska tanke..

Namn: skipper
Datum: Torsdag den 12 December 2002 Kl: 13:03
exakt , killer , på valpköparens ansvar ligger att hitta rätt hundras till rätt ändamål , och dessutom rätt hundar ( linjer ) inom den rasen. Och hoppas på det bästa förstås, det är ju en levande varelse man köper och inte en maskin.

Namn: Killer
Datum: Torsdag den 12 December 2002 Kl: 09:20
Skipper.
Jo det är ju det jag menar att man kan lyckas men läser man
Bengts inlägg så undrar iallafall jag vad han är ute efter.

Alla har inte ambitionen att bli bäst och vinna Europacupen.
det kanske räcker med att hunden hämtar hem lite fågel på torpajakten man bedriver :)
Och sen kan man ju fråga sej vad som är första klassens ämne
men det är väl upp till valpköparen att bedömma

Namn: skipper
Datum: Torsdag den 12 December 2002 Kl: 07:41
nej , Killer , nu tycker jag du överdriver. se dig omkring , inte är det bara "proffs" som klarar sig bra med hundträning till jakt och prov? Med ett gott material och bra instruktion är det inte alls svårt att få en hund som fungerande jakt eller provhund. Kanske man inte vinner Cuope D´europe med sin allra första hund , man blir ju bättre och bättre med erfarenhet. Å andra sidan finns dom som varit aktiva i trettio år och aldrig lärt sig något , så vem vet....=)

Namn: killer
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 22:25
Och hur får man all denna kunskap utan att misslyckas.

Spelar ingen roll om du vet allt om tex Formel 1 och har världens bästa bil om du aldrig har kört en racerbil innan.

Med ditt resonemang finns det inte många man kan sälja en valp till.
det blir liksom, vilket kom först ägget eller hönan.

Namn: Bengt Rödseth
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 21:43
Hej Snöstorm!
Visst är det så att det är en fin utväg att kunna skylla på valpköparna.
Allt som vi disskuterar här beror egentligen på att många valpköpare är alldeles för okunninga. Vet inte ett smack om rasen, meriter m.m. Alltså den som vill bluffa har alla möjligheter att göra så.
Stora misstag kan du inte göra med någon hund.
Om du skall bygga hus måste du kunna läsa ritningen annars blir det helt tokigt. Köper du sedan virke som är krokigt och fullt av knast så kan aldrig huset bli snyggt.
Nej kunskaper om hur en hund skall tränas och första klassens ämne så finns det stora chanser till ett lyckat slutresultat.

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 17:53
Kanske inte till ett visst utseende lika mycket som till vissa typer av utseende.Eller vissa typer av linjer. Inte så heller att alla inom jaktlinjerna är lika varandra eller att alla hundarna inom utställning ser likadana ut. Finns nämligen lite olika typer inom typerna oxå;)

Det är väl som i alla andra raser där delningen är tydlig. Schäfer till exempel.

Man har i utställningstyperna glömt att tänka på bruksegenskaperna i aveln och bara premierat hundens utseende. Med tiden har utseendet på hundarna ändrat sig i ringarna efter olika "modenycker"

Inte för intet att de hundar som var utstllningschampions på 40 talet mer liknar våra jakthundar av idag än vad dagens utställningshundar gör. Där man avlat på bruksegenskaper har inte utseendet skenat iväg lika mycket som i utställningslinjerna... även om man idag kan få hicka av en del jaktisars utseende med;)

Men det blir tydligt då man sitter och tittar i gamla böcker... inom golden räcker det med att gå tillbaka bara till 70 och 80-t... gamla linjer i ringarna då är märkloigt lika många jaktlinjer...

Namn: Melker
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 17:06
När det gäller dugligheten hos en retriever så sitter ju nästan allt i huvudet (förutsatt att hunden är frisk). Hur kommer det sig att rätt bruksmentalitet verkar vara så kopplad till ett visst utseende?

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 15:08
Killer... kan bara hålla med dig i det sista du skrev där:)

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 15:07
Jepp JK, ... det hela ligger väl egentligen i betraktarens ögon. Inte alla som gör reklam för sina DP hundar som har hundar värda titeln i mina ögon;)

Enda fördelen är väl att alla borde kunna hitta en hund som passar ens önskemål... utom jag då som envisas med att kunna ha vackra hundar med god funktion.. men så tycker jag ju att "mina jaktlinjer" är snygga;)

Namn: Killer
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 15:02
Det finns ju nordisk kombination.
Backhoppning och längdåkning.
som dessutom japaner tävlar i, du ser allting går bara man vill, och inte sätter sej ner och gnäller om allting utan tar tag i det och gör nånting åt det man tycker är fel.

Namn: Killer
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 15:01
PW
Håller med dej. Allting går bara man vill.
Det finns Dual Purpose men tyvärr är dom få som är champion i både jakt o utställning.
Men utvecklingen har ju gett oss det vi har idag på både gott och ont.

Namn: JK
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 14:59
Ja det är väl som med simhopp och konståkning då? :=)

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 14:48
"Ska se ut" och "ser ut" är väl inte samma sak tycker jag.

DP finns inte mer än några få exemplar som är värda den titeln. Där menar jag hundar som är SUCH och SJCH. Ganska svårt idag eller nästan omöjligt.

Men benämningen är ju varken ny eller felaktig. Inom retriever har det används allt sedan 40-tal eller tidigare sen om det "finns nåt som heter så i hundvärlden"..ja, ja.. det gör ju inte will to please heller men ändå så används det.

DP handlar inte om att man har hundar som används i dubbla områden.. det handlar om hundar som kan gå bra i båda delarna.

Resonerar man så att det inte går så kommer det inte heller att gå.

Namn: Killer
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 14:33
Ja tänk om man kunde få allt, en snygg hund som jobbade bra.
Då skulle mycket vara löst vad gäller diskussioner om varianter hit eller dit.
Men önska kan man ju alltid få.
Får man önska sej en apporterande ställande älghund eftersom det snart är jul?

Namn: JK
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 14:31
Vad är DP? Du menar väl Dual Purpose?
Menar man med DP dubbelt anbvändningsområde, så har vi alla DP hundar, men går man på det som de flesta förknippar med DP, så finns det inget som heter så i hundvärlden!
Det är ett uttryck någon hitta på för att kunna rättfärdiga en viss exteriör avvikelse från så som hunden egentligen ska se ut, och det är utställningsdomarnas verklighetsfrånvaro som sett till att vi är där vi är idag med feta/stora flegmatisk hundar:)

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 14:13
Jag tror att jag förstår vad Bo menar och kan ju hålla med till en viss del. Men jag är ganska kluven i detta att raserna är så delade. Hade man haft högre krav på utställning redan från början så kanske inte rasen hade varit så delad som den är idag. Det fungerar ju i en del jakthundsraser där man kräver etta på jakt ÖKL innan man får tävla om certen.

Jag personligen tycker att en fet oduglig utställningshund är lika synd som en jaktmissil som ser ut som en Tollare när det gäller golden. Men det är klart.. måste jag välja så blir det en missil , hur ful den än är och det är ju där vi är idag....

Jag skulle önska att DP fungerade .. önsketänkande kanske;)

Namn: Killer
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 13:39
Bo
Hur skulle det gynna jakthundarna?
Vill du utveckla det lite?
Är det tvärtom oxå??

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 13:15
Jaha, tycker du så... det var ju intressant;)

Namn: Bo Nordin
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 13:03
PW, jag tycker att hundar skall kunna bli utställningschampions utan jaktmerit. Det skulle gynna jakthundarna.

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 11:50
Tjaaa.. JK, nu tycker väl jag att jaktgaranti inte är en bra garanti för att hundarna bli bra jakthundar. det har an ju sett tilräckligt ofta att en bra hund kan bli dålig i fel förares händer liksom det kan vara tvärtom. Jag kräver i alla fall inte garanti av mina uppfödare.

MEN när jag väljer hund som skall fungera jaktligt så är jag oftast mycket noga med vilka linjer jag väljer hund ifrån, vilket naturligtvis innebär att jag väljer hundar från uppfödare som har meriterade hundar i sina linjer eller där jag sett flera hundar på jakt ur denna linje. Inte alltid en högt meriterad retriever på jaktprob är en bra jakthund;) Inte inom retriever i alla fall där proven inte har så mycket liknelser med praktisk jakt, utan at dömma ut våra prov som vaelsutvärdering för det. Jaktprov för retriever prövar enligt mig på ett bra sätt de egenskaper som en bra jakthund skall ha. Men efter att ha haft en bra jaktprovshund som inte alls var en lika bra praktisk jakthund så har jag lite andra krav på mina hundar idag. Jag går mycket efter mentaliteten hos hundarna jag vill ha valpar ifrån och hur de fungerar på jakt.. inte vardaglig jakt då utan den form av jakt som en gång formade våra retrievers till den typ av hundar de är. De större jakterna alltså med alla de krav som kan ställas på en bra hund där i passivitet och effektivitet osv. "Av och på knappen" är viktigt för mig.

Men jag håller ändå med dig en hel del... det är allt för många uppfödare som föder upp "sällskapshundar" inom retriever idag. Inget som gagnar vår ras precis.

Men så är det ju populära hundar för "vanliga hundägare"... det allt för få fattar är ju att det är just tack vare rasens ursprungliga användning som gjort den till en sån härlig sällskapshund... och det är inget som bevaras av sig självt! Något man ser ganska ofta hos de "sällskapsavalade" hundarna *läs, utställningsavlade*. Här ser man allt oftare bångstyriga hundar med allt för egen vilja för att de skall kunna fungera som bra retrievers på jakt. Att de dessutom inte har den kropp som krävs för hårt arbete på en hel dags jakt gör ju det hela bara sämre...

Så, jag tycker inte att jaktgaranti är viktig men det är däremot aveln på bra hundar och att man kan bli utställningschampion utan att ha mer än en tvåa i ÖKL på jakt är bara sorgligt. Man borde kräva etta i ÖKL för att ens få tävla om certen.. då skulle det kunna se väldigt annorlunda ut inom min ras.

Namn: JK
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 11:07
BP är kanske jämförbart med vårt apporteringstest?

Namn: Killer
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 10:10
Ok, Ja att kalla det merit är ju lite missvisande.
Men det är bra att du la ut texten så man vet vad det handlar om.
Men det är ju inte lätt med djungeln av förkortningar på alla grejer man kan få en hund till.
Titel var ju ett litet fel benämning, test i vardagslydnad vore kanske ett bättre ord,.

Namn: Sophie igen
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 10:08
En DEL har inte så höga krav, skulle det stå...

Namn: Sophie
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 10:07
Sofie: En det har inte så höga krav =D

Namn: Sofie Henriksson
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 09:54
Killer , det där klarar valparna på min valpkurs , de är 4 - 6 månader och alla är inte ens retrievers , vi har två collie-blandisar som också glat hämtar apporten , går i koppel och utan , kan sitta stanna och koma på inkallning samt höra apportkastarsmällar.

Namn: Skipper
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 09:51
Problemet om jag förstår Sofie rätt , är väl att man skriver det som en titel , så att valpköpare tror att hunden har en arbetstitel. I så fall är det ju lite bedrägligt....

Namn: Killer
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 09:47
Sofie.
Ja det var ju inte så mycket till merit kanske.
Men man har ju iallafall gjort nånting och bättre liten merit än ingen alls kanske.

Namn: Sofie Henriksson
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 09:43
Jag behöver väl inte tillägga att det inte handlar om någon working-kennel.

Namn: Sofie Henriksson
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 09:37
Apropå marknadsföring ser jag på en svensk retriever-kennelhemsida under "titlar och championat" att många av kennelns hundar har titeln BP. Länst er på sidan finner man förklaringen Godkänt Brukspröve ( danskt!!! ).
1. Det finns ingen sådan titel.
2.Danskt brukspröve går till på följande vis ( saxat ur DRK:s hemsida)
:Brugsprøve En brugsprøve er en enkel lydighedsprøve, som er adgangsgivende for deltagelse i en række aktiviteter. Prøven består af 5 elementer: Hunden følger føreren med og uden snor Hunden sættes af og bliver siddende mens føreren fjerner sig fra hunden Hunden kaldes hjem Hunden apporterer en genstand (dummy) og afleverer til fører Hunden afprøves for skudfasthed, hvor den ikke må udvise tegn på angst eller nervøsitet. Hunden bedømmes af en autoriseret brugsprøvedommer og tildeles præmiereringen bestået eller ikke bestået. Prøven foregår på en 5-punkts bane og afholdes ved de fleste arrangementer i Dansk Retriever Klub regi. En bestået brugsprøve er nødvendig for deltagelse på markprøve og i de fleste tilfælde på markprøvetræning samt deltagelse på udstilling i brugshundeklasse med tildeling af certifikat.

Inte mycket till merit , kan tyckas. Varför i hela fridens namn använder man såna här tilltag ?Namn: Snöstorm
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 08:51
Hej Bengt!

Men vad jag menar att jag tror många gånger att det är alldels för lätt att skylla ev. brister i avel på "mindre talangfulla" valpköpares förmåga att träna och föra hund.

Jag har fått för mig att med en BRA spaniel el. retriever kan man göra sina misstag men sedan få bukt med problemet genom att ändra sin träning och attityd.... eller finns inte de hundarna idag???

Namn: Bengt Rödseth
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 08:23
Snöstorm!
Du har helt missuppfattat vad en bra spaniel eller retriever är. Det är en oerhört dresserbar hund. Du behöver inte 20 års erfarenhet som valpköpare, men du måste ha förmågan att följa uppfödarens råd. Om du eller jag gör fel med en valp så blir det lika illa.

Namn: JK
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 07:56
Skipper vännen, Bengt har utmärkt sig i mina ögon som en duktig och kontroversiell tränare och förare av allehanda hundraser, så gläd dig åt att dina åsikter tangerar honoms:=)

Namn: Skipper
Datum: Onsdag den 11 December 2002 Kl: 07:13
...vilken tur för mig att Bengt Rödseth gick in och stödde min åsikt JK , så att du kunde ta till dig den =)

Namn: Snöstorm
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 23:22
Hej allihopa!

Trist läsning som "vanlig" jaktintresserad valpköpare men kanske en sanning?! Tyvärr kära Snöstorm du klarade inte av att förvalta talangen jag sålde till dig vid 8 veckors ålder...:))

På tal om falsk marknadsföring.....Inom spaniel & retrievervärlden kanske kennlarna i framtiden "sanerar" sin inriktning o verksamhet med tanke på de nya championatreglerna...

Namn: JK
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 22:31
Bengt förblir oemotsagd, eftersom han är en av mina favoriter, och jag sett både han och hans hundar i arbete:) Visst är det som det skrivs, att det är rätt omhändertaget grundmaterial som gör hunden, inget snack om det!
Det jag som jag stör mig på är det som birgitta var inne på
"falsk marknadsföring" medvetet eller omedvetet. Borde inte folk som bedriver kennel ha någon form av "kenneltillstånd"
som visar att de kan och vet lite mer om avel och hundar än som det är idag, att man i princip ansöker om ett kennelnamn, och plötsligt har man både blivit leverantör och försäljare av levande produkter.
Jag har av ren nyfikenhet varit inne på en hel uppfödarhemsidor för att se hur de presenterar sin kennel och sin inriktning, vidare har jag kollat på de jaktmeriter kennelns hundar erövrat....tyvärr hittar man alldeles för många som går ut med förespeglingen JAKT-JAKTINRIKTAD mm
Men det är väldigt svårt att hitta något mer....

Namn: Sophie
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 21:13
Som valpköpare är man många gånger inte lika duktig som ägaren till tiken/hanen heller. Så det spelar ingen roll hur mycket meriter de har och hur duktiga de är om det behövs 20 års erfarenhet för att vara så duktig dressör för att lyckas forma den hunden.

Namn: Husse
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 20:36
Jag är helt inne på Bengts linje!
Köparen är den som ser till att grundmaterialet formas till användbarhet. Precis som en krukmakare kan göra krukor av rätt lera, men fel lera gör jobbet omöjligt. Sen kan jag sitta och dreja med kanonlera, men inte fan blir det någon kruka...

Ett annat exempel.
Jag behåller en valp ur en egenuppfödd kull. En annan valp ur kullen, som var den lugnaste, coolaste av dem alla, är idag knappt två år senare "uppe i det blå"... stressar och far runt och verkar helt obildbar. Min egen är kanske inte någon blivande stjärna , men kommer säkert fungera bra.
OM vi hade bytt valpar, vad hade hänt ?

Jo , i detta fall kan jag GARANTERA att jag fortfarande hade haft den lugnare och mer sansade av de båda hundarna !!!
Varför ? Jo jag har inte lekt "jaga-pinne-och-jaga-boll-leken" med valpen + ungar i 13-17 års ålder var och varannan dag osv osv...

Hur då lämna garanti ?
Två eller likväl tio likvärdiga material säljs till folk med helt olika förutsättningar att forma materialet..
Jaktgaranti i detta fall innebär ju faktiskt att en retriever skall kunna apportera, samt sitta tyst och lugn.
En spaniel skall därtill hålla sig under bössan, samt stanna i uppflog.

När någon börjar lämna sådan garanti på valpar, är jag den första som står i valpkön !! :-))Namn: Bengt Rödseth
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 19:27
Som uppfödare av jaktspringer och pointer måste jag blanda mig i debatten. Spaniel, rätt avlad, har en medfödd vilja att vara sin ledare till lags, en massa jaktlust, spontan apportering m.m.
Dessa medfödda egenskaper måste dock styras upp med rätt träning annars går det inte att använda hunden till att jaga t.ex. fasan. En spaniel söker inte frivilligt inom bösshåll eller har stadga för flyende vilt om den inte tränas till det. Samma gäller pointern, den måste tränas för
att använda sin jaktlust på rätt sätt.
Om jag skulle lämna garanti, på att valparna blir fungerande hundar, skulle alla de som inte klarar av dressyren komma springande och kräva pengarna tillbaka. Finns inte en möjlighet att detta skulle fungera. Vi kan ju också vända på steken och fundera över hur valpköparen skall kunna bevisa att det är hunden det är fel på och inte träningen.
"Skipper" alldeles riktigt det stora problemet är falsk marknadsföring.
"Stig" Hur går det att avgöra om en hund går att dressera om den inte provas på prov. Du får åka på prov och titta så förstår du vad jag menar.

Namn: Skipper
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 16:38
Då är det alltså den falska marknadsföringen mer som du är ute efter?
Där är jag med dig - men tror att det är ett större bekymmer med icke fungerande icke jakthundsavlade hundar som annonserats som jakthundar - inte ett bekymmer specifikt för de mer jaktinriktat avlade retrievers/spaniels-kennlarna ?

Namn: JK
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 15:55
Paul, att jag ställde frågan grundar sig på det faktum att spaniel & retriever världen omger sig med med olika typer av uppfödare som utger sig för att ha en jaktinriktad avel?
Vissa anger t.ex i valpannonser " föräldradjuren används på praktisk jakt" (f.ö är hundarna omeriterade)där jag vet med säkerhet att dessa hundar apporterat varmt vilt max 3 ggr, i hela sitt liv, eller att hunden används för att stöta (skrämma ut) rådjur :)
Att du, och många med dig använder,tränar och meriterar hundar för den typiska jakt de är avsedd för, detta troligen så mycket det bara går under jaktsäsongen, det tvivlar jag inte en sekund på. Det som är beklämmande är att orutinerade valpköpare lätt förs bakom ljuset av "expert" som blivit detta så fort de har ett kennelnamn!

Namn: Paul Anderson
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 13:38
Hej JK

Jag har aldrig sätt eller hört att jaktstammade spaniels eller retrievers skulle säljas fär ändamålet "sällskap" istället för "jakt" när köparen var ute efter en jakthund.
För mig är det självklart att ändamålet är jakt om det är en jakthund som efterfrågas av valpköparen.

Om jag skulle få en valpspekulant som uttryckligen hade ett annat syfte med sitt hundägande skulle jag i och för sig inte ha några som helst problem med att ange syftet till "sällskap". Däremot skulle skulle det till och med för mig vara för mycket att ange syfte "utställning" även om jag tycker att de flesta av mina hundar är kanonsnygga ;-) !!

Paul

Namn: Skipper
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 12:59
Stig , jag tror att vi talar förbi varandra en aning. Jag vänder på steken: Vad menar du med jaktgaranti rent konkret?
Hur skulle den se ut och vilken/vilka brister skulle "lösa" ut garantin?

För mig är det närmaste "garanti" man kan komma en stark härstamning med generationer av duktiga hundar/champions.
Jag tror , men är ingen expert på den samlade jaktspaniel/jaktretriever-uppfödningen i Sverige , att vi har en hög kvalitet på våra hundar och däremed mycket goda förutsättningar att få en duktig jaktkamrat. Men efterfråga gärna garantier och se vad uppfödarkåren säger , det skulle vara intressant att höra vad de säger.

angående annonser: "från ledande utställningslinjer" och "gärna till utställningsintresserade" har jag sett i annonser , och varför inte skriva det om det är den inriktningen man har?
Det tycker jag är helt okej , men som Nilla skrev tror jag inte att dom lämnar show/utställningsgarantier.

Då är det värre att annonsera jaktlabbar/jaktspaniels "gärna till utställningsintresserade"
eller show-varianten "gärna till jakt/jaktprovsintresserade", eftersom sannolikheten att lyckas uppfylla dom förhoppningarna sannolikt inte är så stor.

hälsningar Birgitta

Namn: JK
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 12:20
Vill bara återknyta till min frågeställning, där det står så här:Varför är det mer regel än undantag att spaniel och retrieveruppfödare inte som många andra jakthundsuppfödare
lämnar "bruksgaranti" på sålda valpar?
t.ex "ändamål: jakt" istället för "ändamål: sällskap"
Jag vet inte om detta finns kvar i de nya köpekontrakten, men det har funnits en ruta där uppfödaren kunde kryssa i för vilket ändamål hunden såldes. Sant som Birgitta skriver om drivande mm, men när uppfödare utger sig för att föda upp "jakthundar" både i annonser och på sin hemsida, så undrar man om det finns någon som törs stå fullt ut, eller vad är det de menar med att de "har en jakthundinriktad avel" ???

Namn: Stig
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 12:15
Jag har aldrig läst en valp annons att någon utannonserar Showspaniel eller Showlabradorer. Har någon av Er sett det??

Namn: Stig
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 12:13
Hej Birgitta!
Måste villigt erkänna att jag har noll koll på hur ett retriever - resp. spanielprov går till.

Men varför i hela friden utger man sig som uppfödare att föda upp s.k jaktvarianter om man inte vågar stå för detta.

Är era jaktprov allför tävlinginriktade att man i första hand bedömmer föraren egenskaper i stället för hundens ..:)??

Namn: Nilla
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 12:02
Däremot finns det ju uppfödare som har ett bonussystem där valpköparen får ersättning i form av pengar för vissa meriter och blir erbjuden en valp gratis då hunden erhåller championat.
Som Skipper skriver är det ju mycket upp till valpköparen vad det blir av hunden.

Namn: Nilla
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 11:59
Några garantier i hundavel finns väl aldrig.

Vänder man på det, så... Skulle en uppfödare av t.ex. showlabbe lämna garanti för framgångar i utställningsringen?

Låter ju onekligen rätt svårt att garantera det.

Namn: Skipper
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 11:57
Ibland tror jag att en del läser inläggen som fan tolkar bibeln...:-)
Jag skrev om svårigheterna ( som jag ser det) pga att så stor del av spaniel och retrieveruppfödningen är ren sällskapshundsavel.Är det några som skulle lämna någon form av jaktgaranti är det väl just i så fall de som representerar den jaktinriktade aveln , det finns det om inte annat statistik som tydligt visar. Men en apportör skall vara väl i hand , stadig och lydig , och även om de föds med "det rätta virket" för att bli just sådana så krävs ju en hel del arbete och dressyr från föraren. Om en älghund inte skäller , eller en drever inte driver , så är det liksom en annan femma. Deras arbete bygger inte i samma extrema grad på samarbetet förare-hund som retriever/spaniel arbete.

De nya championaten förstår jag inte riktigt hur du menar med , "kola" , men visst är det rätt som du säger , man kan läsa ut mer av stamtavlorna i framtiden än vad man hittills kunnat , även om avelsarbetet varit detsamma.

Birgitta

Namn: kola
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 10:49
Intressant, man pratar hela tiden om att de nya championaten skall vara vägledande för valpköparen. Att det då inte finns någon typ av garanti när man säljer valpar från "jaktvarianterna" känns lite som om att man pratar emot sig själv.

Namn: Stig
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 08:48
Hej Paul!

Det har jag faktiskt ingen aning om, jag inte har varken Spaniel eller Retriever och är ingen uppfödare. Jag bara trodde att det var självklart eftersom jag läser en del annonser i jakttidningarna och valparna säljes som jaktspaniel el. som jaktlabradorer. Egentligen så är jag ganska novis inom detta område utan bara tog för givet att det var vanligt med sådana garantier eftersom man varudeklarerar sina valpar inom ett visst område.

Namn: Paul Anderson
Datum: Tisdag den 10 December 2002 Kl: 07:44
Hej Stig!

Hur skulle Du vilja att en jaktgaranti för en jaktspaniel skulle utformas?

Mvh
Paul

Namn: Stig
Datum: Måndag den 9 December 2002 Kl: 20:58
MENAR NI PÅ FULLASTE ALLVAR att man inte ger jaktgarantier och man föder upp Jaktretriever eller jaktspaniel??

Namn: JK
Datum: Måndag den 9 December 2002 Kl: 14:51
Det görs det väl redan, Åtminstone för mig i egenskap av fodervärd!

Namn: skipper
Datum: Måndag den 9 December 2002 Kl: 14:38
En kul tanke , uppfödarna kanske skulle ställa hundförargaranti-krav på valpköparna=))) som motkrav alltså....

Namn: JK
Datum: Måndag den 9 December 2002 Kl: 14:31
Jo, självklart är det så, men skulle det inte sätta lite mer krav på uppfödarna, Dvs om de "vågar/kan med gott samvete lämna en sådan garanti, skulle det inte då silas bort en hel del av de uppfödare som utger sig för att sälja apporterande hundar bara för att det är "RETRIVERS"?

Namn: Skipper
Datum: Måndag den 9 December 2002 Kl: 14:22
Hej!

Gör man det på retriever , lämnar jaktgaranti alltså?
Jag har inte hört talas om det.
Det verkar svårt eftersom så stor andel av uppfödningen är sällskapshundsuppfödning på just spaniel och retrieversidan.
Även om hunden genetiskt måste ha en bra förutsättning är ju förardelen betydande på stötande/apporterande jämfört med tex drivande hundar.
Jag vet inte , bara funderingar. På en del raser kanske det ju är rena rama ekonomiska självmordet att lämna jaktgaranti , så då är det nog ärligare och säkrare att låta bli.

Namn: Jk
Datum: Måndag den 9 December 2002 Kl: 14:06
Hur resonerar då de som "törs" lämnar jaktgaranti på sina valpar?

Namn: kola
Datum: Måndag den 9 December 2002 Kl: 11:39
JK, tror att det kanske beror på att det helt enkelt inte går. Man är fullt medveten om att nedärvningen inte garanterat gäller alla valpar i en kull även där föräldradjuren har höga meriter. Än en gång, det är inte meriterna som nedärvs. Förmodligen mer sant i raser där det finns en uppdelning i olika typer.

Namn: JK
Datum: Måndag den 9 December 2002 Kl: 10:29

Varför är det mer regel än undantag att spaniel och retrieveruppfödare inte som många andra jakthundsuppfödare
lämnar "bruksgaranti" på sålda valpar?
t.ex "ändamål: jakt" istället för "ändamål: sällskap"
Jag har själv inga åsikter just nu, utan frågan är ställd för att åsikter ska ventileras.

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida