Log in
 Jakthund...  
Namn: Anna
Datum: Måndag den 7 April 2003 Kl: 13:40
LITE GRANNA OM DE GRÅ, TASKIG STAVNING...

Namn: Anna
Datum: Måndag den 7 April 2003 Kl: 13:39
här hittar man lite granna no de grå...

http://hem.passagen.se/ancinick/ SCUBAS KENNEL

http://hem.passagen.se/weimar/ WEIMARANER KLUBBEN

Namn: chivas
Datum: Måndag den 31 Mars 2003 Kl: 23:43
Hmmmm
Vilka ögon, inte undra på att den kallas spökhund
Mycket fin bild har aldrig sett en sån hund innan

Namn: Emla
Datum: Måndag den 31 Mars 2003 Kl: 23:04
En sådan vacker päls!!
http://www.langhaar-weimaraner.com/html/crusty_wood.html

Namn: Jessica
Datum: Måndag den 31 Mars 2003 Kl: 16:18
Kollar här Chivas, där kanske du hittar något! :-)

http://groups.msn.com/weimaraner

Namn: chivas
Datum: Måndag den 31 Mars 2003 Kl: 15:41
Nån som vet nån bra bild på en långhårig weimaran så man kan se hur dom ser ut

Namn: Jessica
Datum: Måndag den 31 Mars 2003 Kl: 15:26
Therése,

Det bästa är att ta kontakt med uppfödare som satsar på den jaktliga biten. Det finns några stycken sådana. Mimmix t.ex.

Namn: Emla
Datum: Måndag den 31 Mars 2003 Kl: 15:21
Chivas: Weimaraner alltså. Långhåriga. Sämma färg på päls och ögon som de korthåriga.

Namn: chivas
Datum: Måndag den 31 Mars 2003 Kl: 14:23
Finns det långhåriga?
det hade jag ingen aning om är dom tecknade som dom korthåriga?

Namn: Emla
Datum: Måndag den 31 Mars 2003 Kl: 13:07
Otroligt vackra. Helst den långhåriga varianten! Kan man köpa uppstoppade hundar ;-)

Namn: chivas
Datum: Måndag den 31 Mars 2003 Kl: 13:04
Therese
jag kan inte mycket om weimaraner men dom är mycket fina att se på.
Lycka till

Namn: Therése
Datum: Måndag den 31 Mars 2003 Kl: 10:40
Jag har funderingar på att skaffa en Weimaran, men vill veta lite mer om hur den jagar och om det finns några nöjda ägare. Är dom duktiga på allround, alltså riktigt duktiga eller bara måttliga?

Namn: KZ
Datum: Fredag den 27 September 2002 Kl: 08:22
Nu har jag läst och kollat på hemsidor överallt. Tack för alla tips. Har blivit nyfiken på Breton. Någon som har erfarenhet om den rasen?

Namn: Torkel
Datum: Onsdag den 25 September 2002 Kl: 17:01
Så här tycker jag: Skaffa en engelsk setter eller pointer. De är de mest "färdigavlade" fågelhundsraserna. Väldigt förenklat (och personligt) så är skillnaderna dem emellan som följer:

Pointern: mer "färdig vid leverans", mycket mer lättdresserad, dålig/ingen päls, mycket spring.
Engelska settern: bökigare än pointern att dressera, mindre tolerant (än pointern) för nybörjarmisstag, "glömmer" snabbare, mycket jaktlust. Tåligare päls.

Sedan är det himmelsvid skillnad inom raserna. Gå på linjer som visat vad de kan på fjällprov.

Namn: Jessica
Datum: Onsdag den 25 September 2002 Kl: 08:38
KZ,

om du går in under Fr & Sv och väljer frågearkivet, kan du klicka på tråden märkt "020430 Vilken ras", så får du en utförlig beskrivning om just det du söker.

/Jessica

Namn: Stefan
Datum: Onsdag den 25 September 2002 Kl: 01:21
Jag tycker att du ska titta på de olika engelska stående hundarna om du "bara" ska jaga fjäll. Välj den av dom som du tycker är vackrast (det kommer säkert att bli pointern ;-).

Namn: Fredrik
Datum: Tisdag den 24 September 2002 Kl: 22:06
De kontinentala hundarna har generellt ett mindre sök än de engelska så man får tänka sig för vilken typ av jakt och mark de ska användas till. Däremot så missar hundar med stort sök ofta mer fågel eftersom det går så fort. Ett stort sök innebär inte automatiskt mer fågel.

Själv äger jag en Kleiner münsterländer som ju hör till de kontinentala fågelhundarna, denna ras har ofta (men inte alltid) något mindre sök än t.ex. vorsteh men är ofta goda viltfinnare ändå. Jag fastnade för münsterländern eftersom den anses vara en god allround-hund samt att jag uppskattar det lite mindre formatet.

Besök gärna min hemsida http://user.tninet.se/~bur229w där skriver jag mer om rasen samt hur det går i träning och jakt för min hund.
MVH
Fredrik

Namn: KZ
Datum: Tisdag den 24 September 2002 Kl: 22:03
Jag söker hund för i första hand fjälljakt. Jag jagar med kompis som har spaniel och vill ha en hund för att komplettera hans hund. Vet att min fråga om vilken som är den bästa stående fågelhunden var en smula tillspetsad, men jag fick ju svar och det var det som var meningen.
Jag ska inte ha min hund till annat än till renodlad fågeljakt så de kontinentala raserna låter inte så intressanta. Det blir bland settrarna och pointern jag ska välja har jag förstått.

Namn: Lise
Datum: Tisdag den 24 September 2002 Kl: 20:30
Hej, håller också med Maud.
Vist är de engelska hundarna specialister och de kontinentala mera alround. Men något som också är viktigt är det mentala, vilken typ av hund passar mig. Vill jag / har jag mark där hunden kan gå i stora sök, eller passar kanske en hund med ett mindre sök bättre för mig.
Jag har under mina 30 år med hund, (fick min första när jag var 10 år) haft både Strävhårig och korthårig vorsteh, flat, och weimaraner. Här har jag fastnat, på Weimaranern som ras, har nu min tredje, trots att det är en ras i minoritet så finns mycket bra att hämta här. Weimaranerns psyke passar mig väldigt bra, jag har en hund som prioriterar samarbetet allra allra först. För mig är det ovärderligt, jag jagar bara en del av året, resten av tiden gör vi annat, och det är sällan som jag har min hund i koppel. Det har jag bara om jag inte är aldeles säker på att vi inte stör djuren i naturen, vi har så bra kontakt att detta inte är ett problem. Jag kan skriva länge, men välkomnar dig att höra av dig om du vill veta mera / tips på uppfödare som passar dina önskemål mm. Välkommen till "fågelgänget"

Namn: Jk
Datum: Tisdag den 24 September 2002 Kl: 16:34
Håller med Maud.
Det man missar lätt vid första köpet av hund, är just detta att ta sig gott om tid, tala med sådana människor som använder hundarna till det du har tänkt att göra....
Ett bland många exempel är just detta med delade raser och jaktavlen...detta finns nästan inom alla raser, en typ av uppfödare som inte lägger så stor vikt vid det jaktliga, utan avlar för exteriören i första hand. det finns inom labrador/flat/golden, och minns jag inte fel så är det så inom t.ex Irländsk setter också....ta hjälp av kunniga jaktmänniskor, åk på jaktprov, eller låt ev. en tilltänkt uppfödare visa upp sina hundar under praktisk jakt.
Trots alla "skyddsnät" så är valpköpet ett lotteri, men försök att köpa din lott i en tombola där det finns mer än ett ½ kaffe som högsta vinst:))

Namn: Jessica
Datum: Tisdag den 24 September 2002 Kl: 16:26
Oj! Vilken som är den bästa stående fågelhunden? Det beror väl på vad du har tänkt använda den till, men i ärlighetens namn hamnar väl inga minoritetsraser där. Naturligtvis finns det undantag - det gör det ju alltid - men det finns ju en anledning till att en ras tillhör en minoritet. Vill du ha ett pålitligt kort bör du nog välja någon av de "stora" raserna. Vilken ras du väljer beror naturligtvis på vad du önskar jaga, hur ofta etc.

Läs mer i forumet på:
sid 4 Vorstehraser
sid 8 Pointer vs Vorsteh
sid 8 Ungersk Vizsla
sid 10 Vorsteh tips

Hoppas du blir klokare!
/Jessica

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Tisdag den 24 September 2002 Kl: 16:25
Det finns ingen "bästa stående fågelhund" bland raserna, eftersom de är individer och inte klonade vovvar. Det är mer skillnaderna i behovet som visar vilken/vilka raser du ska kika närmre på.

De kontinentala raserna (vorsteh, münster, vissla, weimaran mfl...) är mer allround, med lite större skärpa än de brittiska. Bra om du även vill jaga tex rådjur, gris, räv... förutom fågel. De ska kunna spåra och apportera det mesta, alltså fixa allt mellen himmel och jord.

De kontinentala raserna skapades av "vanligt folk" som inte hade råd att ha en hund för varje jakt, utan en fick duga till mycket. Därmed är raserna bra till det mesta, men sällan specialister.

De brittiska raserna (engelsk-, irländsk- & gordonsetter och pointer) utvecklades av godsherrarna som hade råd att hålla sig med egna jägare som skötte deras hundar. De avlade fram stående hundar som var specialister på just att stå för fågel och svepa fram över hedarna med fart och stil.

Jag har en engelsk setter som är väldigt duktig även på eftersök, så visst funkar vissa individer av de brittiska till annat än att stå för fågel, men välj inte en setter eller pointer om du behöver en säker eftersökshund.

Tänk efter vilka behov du har, kika på utseendet (du ska ju tycka om det du ser också :-), prata med avelsråd, besök uppfödare, jaktprov...

Innom varje ras finns linjer som skiljer sig åt. Innom tex setter-raserna är skillnaden mycket stor jaktmässigt mellan linjer från jaktstammar och utställningslinjer.
Bland de korhåriga vorsthrarna finns linjer för draghundskörning osv.

Men även innom jaktlinjerna skiljer det sig åt. Vissa är bättre på skogsjakt, en annan storgångare som passar bäst på fjäll osv.

Sök din ras med hjärta och hjärna, så kommer du lära dej mycket om raserna under "resans gång".

Lycka till!


Namn: KZ
Datum: Tisdag den 24 September 2002 Kl: 15:57
Allt som är värt att veta om hunden brukskvalitéer. Hur jaktlust och dito förmåga är, ståndfasthet, apporteringslust- och förmåga, om variationen är stor inom rasen. Vilken är egentligen bästa stående fågelhunden?

Namn: Jessica
Datum: Tisdag den 24 September 2002 Kl: 09:12
Jag äger en ungersk Vizsla (korthår), som man väl får säga tillhör minoritetsraserna bland de stående, kontinentala fågelhundarna.
Vad vill du veta?

/Jessica

Namn: KZ
Datum: Tisdag den 24 September 2002 Kl: 08:40

Står inför beslut om införskaffande av stående fågelhund. Tips om rasernas olikheter mottagets tacksamt. Några som har erfarenheter från någon av minoritetsraserna?

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida