Log in
 Långhårig vorsteh...  
Namn: Torkel
Datum: Fredag den 19 Maj 2006 Kl: 13:57
Intressant. Hur ser man på skillnaderna i hemlandet Tyskland mellan t ex lång- o strävhåret? Du skrev att långhåret var hårdare, är det en generell uppfattning? Förstås har man haft längre tid på sig att förstöra strävhåret här i Sverige, kan det vara där det ligger. För de gamla strävhåren var ganska hårda upfattar jag.

Namn: John
Datum: Fredag den 19 Maj 2006 Kl: 12:17
Tänkte jag skulle delge läsarna en del erfarenheter på långhårsfronten. Är själv husse till en LH gosse på snart 4 år (min första). Oftast är jag nog en lycklig husse, i bland lite lätt frustrerad, någon gång skogstokig och enstaka tillfällen tokförbannad men det är väl lite så livet med fågelhund är i största allmänhet...

Tänkte börja med en liten lätt beskrivning över grabben som bor hemma i mina soffor:
Den här killen är helt fantastisk i största allmänhet och antagligen kommer han aldrig att sluta förvåna mig och sin omgivning med sitt oftast helt oförutsägbara beteende. Gissar att en grund i detta är en jaktlust som jag hittills inte sätt motsvarigheten till hos någon annan artfrände. Ja, det vill säga om det nu inte råkar finnas en löptik inom de närmsta kvadratmilen. När jag i tankarna försöker komma på något som gossen inte anser sig ha rätt att jaga så blir det ganska glest. I vår inledande relation så kan man väl säga att husse var lite lätt frustrerad över gossens ibland väl tilltagna utsvävningar. Vi var förstås oftast i markerna för att jaga fågel, att det sen blev jakt på för att nämna något ur menyn t ex; bäver, ekorre, älg, rådjur, bofink, hackspett lämmel, katter (mycket populärt), renar, hare, räv, tamhöns (husse fick lätta på lädret), grävling, änder, skogsmus, gäss, vessla och snok (säl har vi ännu inte stött på!). Allround hund känns lite tunt i detta sammanhang. Nu hör det iofs till saken att det först och främst blir fågel vilket han är svår att slå på fingrana när det gäller att finna dom små liven. Finns det något med fjäder på marken så kommer dom alltid på vingarna om än inte alltid efter regelboken.

Nej, någon provhund blir det väl inte av gossebarnet men en riktigt bra jakthund för praktisk jakt får man nog titulera grabben.

Nu låter det väl lite som att den här hunden röjer runt i skogen och jagar allt som visar livstecken och har gått miste om allt vad fostran och träning heter och riktigt så är det väl inte. Att han ibland nyttjar vinden på för mig helt obegripligt sätt och i stort sett aldrig ger upp förrän det ligger en go fågelvittring i nosen, även om nu husse får gå en bit för att ta del av det hela. Så går det hela oftast efter någon sorts plan, dock inte alltid riktigt samma som husses...

Rent psykiskt så verkar egenskapen av ”dr. Jekel and Mr Hide” vara mer uttalad hos långhåren. Från en lugn ”soffpotatis” till ett ”jaktmonster” som hellre ser till att det är action på marken än väntar på att husse/matte skall visa på var pippisarna ligger. Skulle husse/matte glömt stoppa kanoner i hagelbrakaren så kan det väl lösa sig ändå…

Tittar man på det hela lite mer generellt så skulle jag vilja säga att långhåren mer liknar strävhåren i sitt jaktsätt än korthåren. Det är förstås en otrolig individskillnad här men rent visuellt sätt så har dom inte riktigt samma frenesi och snabba steg i sitt sök. Min erfarenhet är dock att dom får med sig minst lika mycket mark/tidsenhet som t ex KH men med ett lite annorlunda arbetssätt. Att LH skulle ha ett generellt trängre sök har jag absolut inte någon egen erfarenhet av och jag har heller inte sett någon sådan tendens på andras hundar. Kattintresset är nog inte att säga så mycket om, rasen har ju historiskt sätt avlats på detta och det är heller inte som jag ser det något stort problem.

Vad gäller skalltröskeln så kan jag bara instämma med Melker – LH skallar! Min egen ”partner in crime” skallar även om han stöter fågel men det har jag mer och mer sett som en fördel eftersom man alltid vet vad som åtminstone har hänt vilket man i bästa fall kan dra viss lärdom av.

Fundering omkring specialisering på fjäll och fällt skulle jag nästan vilja vända på; arbetssättet för LH anser jag nog hellre kommer till sin rätt i skog. Fällt har jag egen begränsad erfarenhet av men av det som diskuteras i LH-kretsar så är det i alla fall inte fältspeciallitet.

Ser man på individförhållandet mellan LH, SH, KH så tror jag att LH är den generellt sätt psykiskt hårdare av dessa (blir ånyo förstås ett uttalande som man får bygga på den begränsade avelsbasen).

Som fösta fågelhund är kanske inte LH det allra bästa valet men med lite erfarenhet i ryggsäcken så är sannolikheten att man får en riktigt bra jakthund i mina ögon större än hos många alternativ.

Namn: Melker
Datum: Onsdag den 17 Maj 2006 Kl: 08:37
Jag har tre långhår (två vuxna och en valp). Båda de två vuxna är bra allround jakthundar och är provmeriterade (en JCH).

Jag har jagat och tränat mycket ihop med långhår och strävhår och den enda tydliga skillnaden jag vill lyfta fram är att LH verkar ha lägre skalltröskel. Alla jag hittills stött på skallar när de stöter hårvilt.

Tittar på egenskapsstatistik så har långhåren lägre fart och vidd men de ligger inte efter i premieringsprocent.

Totalt jaktmässigt är min bedömning att de inte tävlingsavlats lika mycket på fart som t ex KH utan är lite mer lika de gamla strävhåren. Du kan m a o inte räkna med att få det något lättare med katterna...

Är Du intresserad så vet jag att det finns valpar utanför Stockholm nu.

Namn: Gunilla
Datum: Onsdag den 17 Maj 2006 Kl: 07:28
Utbudet av långhår är oftast begränsat men i år är det några fler kullar dvs ca 4st.
Skillnaden på mitt kort/lång är väl att lång är mer störd av markvittringen/spår, har inte rätta löpsteget, hårdare, kattfixering, senare i utveckling. Sen vet inte jag om det har just med rasen utan är mer individ/könberoeende.
Tag kontakt med avelsrådet de har info om vilka kullar som är på gång, även om de inte är godkända enl regelverket. Ofta är kullarna tagna i samråd men ej godkända.

Namn: Carpenter
Datum: Tisdag den 16 Maj 2006 Kl: 22:42

Har efter ett antal strävhår funderat på att bekanta mig lite med den långhåriga vorstehn. Är det ngn. av läsarna som har erfarenhet av dessa. För och nackdelar osv.
Är de lika förtjusta i katter som strävhåren? (Lite generande trassel med grannarna).
Är långhåret en mera specialiserad fält och fjällhund?
?????

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida