Log in
 Fågelhund/stötande...  
Namn: jocke
Datum: Tisdag den 24 Maj 2005 Kl: 09:40
en snabb hund som KlM eller vorsteh bör i de flesta fall inte driva utan endast stöta djuren (möjligen med en kort "inbromsningsträcka"). Vill man ha drev med skall i lämpligt tempo för rådjur finns det mer lämpade kandidater. Om och hur Klm och vorste skallar tycks vara högst individuellt och jag har svårt att se kopplingen till tidpunkten för injagningen.

Namn: Lena
Datum: Måndag den 23 Maj 2005 Kl: 21:21
Håller med Charlie till punkt och pricka, låter ungefär som våra erfarenheter av KlM.
Har inte erfarit att "multitränade" KlM, dvs man kör både fågel och allt annat i unga dagar blir för "långdrivande", vad nu det innebär (antar att Melker menar problem med att hunden inte är tillbaka när såten är genomgången). Har enbart varit med om det när det gäller KlM som över huvud taget inte har dresserats och det är en helt annan femma.
Dock har jag varit med om nitiska fågeldrillare som plötsligt skall släppa sin färdiga "fågelmünster" på hårvilt i mogen ålder och som då har förlorat benägenheten att skalla. Och då har man förlorat en ansenlig del av hundens användbarhet, vilket jag inte skulle riskera.
Jag tycker det är ganska naturligt att hunden ska jagas in på allt man ska ha den till. Vill man ha en ren fågelhund eller prioritera fågeljakten framför all annan jakt (samma här som för Charlie, blir en ripvecka om året och enstaka fasaner, resten är fyrfotajakt) skulle jag aldrig köpt en kleiner.
I allmänhet skulle jag nog påstå att kleinern är mer kontaktbenägen i skog än wachtel och inte håller i lika länge på dreven. Hur vorstehn är vet jag inte, har nästan bara sett dem på fågel.

Namn: Melker
Datum: Måndag den 23 Maj 2005 Kl: 10:06
Håller med Lena (G?) i stort men vill ändå rekommendera att Du börjar med fågel.
Anledningen till det är att fågelträningen är dressyrmässigt krävande och det bygger upp kontakt och kontroll som Du sedan även har nytta av under stöthundsjakten. Som Lena skriver så är stoppet ibland så svårt att få till att även de som aldrig tänkt låta sin hund jaga efter vilt kan ha svårt med det. Tänk Dig då hur svårt det blir om Du först låter hunden jaga efter vilt och därefter ska försöka stoppa den i fågelflog.
Min erfarenhet av wachtel, münster och vorsteh som släpps tidigt utan en ordentlig grundträning på hårvilt är att de med tiden lätt utvecklas till alltför långdrivande.

Namn: Charlie
Datum: Måndag den 23 Maj 2005 Kl: 09:36
Ry,

Bor också i skåne med en Münster (som nu är drygt 2,5 år). Tyvärr är fågeljakten begränsad till någon veckas ripjakt i fjällen per år och det har gjort att han från år ett även har fått korttidsdriva hare och rådjur. Min ringa erfarenhet bekräftar det Lena skrev; han står för vilt som trycker trots att han tidigt fått testa har- och råddjursdrev. Under ripjakterna har han hittills sprungit efter fågel (efter stånd) ett antal gånger första dagen men sedan insett att det är lönlöst (även om jag försöker förklara det redan första gången...).

Namn: Lena
Datum: Söndag den 22 Maj 2005 Kl: 16:45
Du ska naturligtvis träna hunden i de jaktliga discipliner du ska ägna dig åt. Är det bara fågeljakt, nå, kör då bara det. Men räkna då inte med att få en fullfjädrad allroundhund som tar sig an ex vildsvin och räv.
Anlagsmässigt (om du köpt en kvalitativt bra münster)kan du räkna med att den kommer att stå för tryckande vilt TROTS att du jagar in den som stötande/kortdrivande, vilket innebär att du alls inte behöver skjuta ripor på 50 m stötar utan kallt kan räkna med att hunden kommer att söka och presentera fågel på stånd. Enda du får lite besvärligare med är att du "tillåter" eftergångar vilket gör att det blir svårare att få stoppet i flog att sitta. Å tredje sidan vet jag många münstrar som bara får gå på fågel och aldrig stöta hårvilt och likt förbannat drar efter när de får chansen eftersom rasen också är avlad också för att driva med skall.
Ska du jaga allround (vilket jag förutsätter eftersom du köpt en münster) vill det till att du under hundens första levnadsår presenterar den för det vilt du ska jaga.
Men räkna med lite mer drillning i injagning på fågel än ex vildsvin.
Att hunden skulle sänka näsan på fält bara för att den tillåts spåra är en ren skröna. När hunden spårar håller det huvudet lägre, när den söker i vind tar den upp näsan. Inget du kan påverka alls.
Lycka till!

Namn: chrille
Datum: Lördag den 21 Maj 2005 Kl: 16:27
Håller med om att börja med fågeljakten: stadga och respekt för vilt. Knallapportörer och eftergångare är inget vidare.
Heller inte så kul med en fågelhund som går med nosen i backen på fälten.

Namn: ry
Datum: Fredag den 20 Maj 2005 Kl: 16:43
Jo det är väl så jag tänkt också.

Men jag vet att den breton som vi hade när jag växte upp gjorde tydlig skillnad mellan tex hare och fågel.
Stod för fågel men drev hare med skall, helt automatiskt.
Vågar man lita på att sånt beteende ligger djupt rotat eller ska man vara benhård på att först få fågeljobbet att fungera?

Namn: bengt
Datum: Fredag den 20 Maj 2005 Kl: 14:26
Det går att kombinera men det är ju oftast så att en som är bra allround inte är specialist på något. Låter du hunden stöta (är det just stöta du är ute efter eller är det rent av kortdriva?) rådjur och annat klövvilt så lär den sig att det är OK att få vad som helst på benen och att det är OK att gå efter. Det blir alltså svårt att få ett stånd med stadga (eller en stöt med stadga) på vissa vilt (läs fågel, ev hare/kanin) samtidigt som den får härja fritt med klövviltet. Det är bara att bestämma sig för vad/hur man vill jaga. Ett bra råd är att först få till det där med fågeljakten. Därefter kan det bli läge för "annat". Har den lärt sig att det är fritt fram så lär du få träna på snabbt och långt skytte när den lilla älsklingen spränger orrkullen på 50 meters håll.

Namn: ry
Datum: Fredag den 20 Maj 2005 Kl: 11:41

Hejsan

Tänkte kolla med er som har lite mer erfarenhet av stående fågelhundar.
Jag har en 10 månaders Munsterländer som jag framöver tänkt använda som allroundhund.
Jag hoppas få honom till en fullt användbar stående hund men vill också (för att kunna utöka jaktdagarna här i skåne) kunna ha honom som stötande på rådjur, gris osv.

När kan man låta hunden stöta vilt? Eller träffa på vildsvin?
Vill ju inte sabotera fågelträningen men är sugen på att se hur han reagerar vid mötet med vildsvin.

/R

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida