Log in
 Ensam hemma...  
Namn: Vimsa
Datum: Måndag den 31 Januari 2005 Kl: 11:13
Igår var hon ensam i två timmar och klarade det galant. Hon hade inte rört något och hade varit tyst och lugn. Tror hon låg och sov när jag kom hem. Tack för alla tips och stöttning, det ska nog flyta på bra nu =)

Namn: Hannah
Datum: Måndag den 31 Januari 2005 Kl: 06:51
Att begränsa hundens rörelseyta när man lämnar den har den fördelen att hunden har lättare att hålla området under uppsikt. När flockledaren lämnar huset är det ju hunden som måste beskydda området, vilket för en del kan vara jobbigt. När man begränsar ytan, begränsar man även ansvarsområdet, och hunden har lättare att slappna av.

Namn: Max
Datum: Lördag den 29 Januari 2005 Kl: 10:59
Tillägg...
Ben tror jag är bra att ge hunden när man går, mina hundar blir i alla fall lugna och lägger sig och tuggar. Att lägga ut godis däremot tror jag inte alls är bra. Vem skall tala om för hunden att godiset är slut och övningen över när hunden rusar runt för att söka fler godbitar...

Max

Namn: Max
Datum: Fredag den 28 Januari 2005 Kl: 22:56
Hej!
Har också haft detta problem, och troligtvis många med oss... Dels måste man sakta öka tiden ensam hemma för hunden och INTE göra så stor sak av att matte lämnar huset. Gå ofta ut bara för någon minut, till postlådan, ut med soporna osv så blir det naturligt för hunden att du lämnar/återkommer till huset.

Jag har gjort så med en vild unghund som röjt hemma, att jag stängt till så att hunden inte har fri tillgång til hela huset utan endast hallen och köket. Dels för att begränsa utrymmet som måste "saneras" på tidningar, skor, fjärrkontroller osv innan jag går ut, men också för att det blir lugnare för hunden att inte ha tillgång till hela huset att springa runt i. River hunden kompostgaller och öppnar dörrar finns det billiga barngrindar på IKEA att montera upp...

Vidare ser jag alltid till att hunden är välrastad innan jag lämnar den, men absolut inte uppjagad. En lugn halvtimmes promenad i koppel och ingen lek och bus-stund. Efter promenaden lämnar jag aldrig hunden direkt, utan följer med in en stund för att se att hunden kopplar av innan jag går. Tuggben ibland men inte alltid.

Lycka till!
Max

Namn: Vimsa
Datum: Torsdag den 27 Januari 2005 Kl: 23:22
Jo... jag har också funderat över det. Men om hon har märgben att hålla på med en stund så blir de första 15 minutrarna inte så farliga och hon förblir lugn resten av tiden. Tror att det är de känsligaste minutrarna? Innan har jag lagt ut några godisbitar som hon väntat på för att sedan fått lov att ta när jag går ut och ger henne tillåtelse till att ta dem. Men fick då för mig att hon åt upp dem och sedan sprang runt och letade efter mig/oss. Tyckte det var bättre att hon hade ett ben och låg på sin plats och såg oss gå utan att göra en större affär av det...
Tack för alla tips, vill gärna ha fler.Namn: Emla
Datum: Torsdag den 27 Januari 2005 Kl: 21:38
Det är ju svårt för henne att vila/sova om hon får märgben. Frågan är om man bara inte skjuter upp problemet då, eller om man lär de att vara ensamma. Jag vet inte. Man det tål att funderas på.

Namn: Tony
Datum: Torsdag den 27 Januari 2005 Kl: 17:09
Börja med 5 minuter. Öka till 10 minuter... 15 minuter osv till ett par timmar så fixar det sig nog. Stressa inte bara så du går för fort fram.
Mvh Tony

Namn: Vimsa
Datum: Torsdag den 27 Januari 2005 Kl: 17:04
Hejsan!
Tack för tipsen! Hon var ensam igår i 45 minuter, gick super. Hon fick ett fryst märgben innan jag gick och hon följde inte ens med till dörren. Tilläggas kan också att jag glömt en sak hemma och var tvungen att kila in igen, och hon låg fortfarande och mumsa på benet.
Frågan är om när det blir längre tider, hon tröttnar väl efter ett tag på benet och går för att leta nya äventyr. Jag vill att hon ska ligga och vila/sova och ta det lugnt när jag inte är hemma. Kanske att variera tiden väldigt kan vara ett sätt. Ensam 10 minuter, ensam 45 minuter, ensam 20 minuter, ensam 1,5h osv.. Vad tror ni om det?


Namn: Jessica
Datum: Torsdag den 27 Januari 2005 Kl: 13:47
Vimsa,

jag håller med Emla om att du inte ska berömma henne alls. Varför göra en stor sak av att hon saknat dig? Det ska vara helt naturligt att du som ledare kommer och går genom ytterdörren.

Jag har själv en hund som jag har fått jobba med när det gäller glädjen/ivern när jag kommer hem. Hans glädje visste knappt några gränser när jag kom hem. Han försökte klättra på mig (han är en stor hund), ylade och skällde av glädje - och han blev alldeles uppjagad under flera minuter. Sprang hoppande omkring och svansade kring mina fötter vilket gjorde mig ganska irriterad efter ett tag.

Min lösning var att nonchalera honom. Det kan tyckas hårt, men det är vi människor som känner att det är jobbigt, för hunden är det inga problem och resultatet blir harmoni för alla parter.

Alltså när jag kom innanför ytterdörren och hunden sprang emot mig, ylade, skällde, hoppade - så låtsades jag att han helt enkelt inte fanns där. Jag pratade inte med honom, tittade inte på honom, klappade honom inte - utan betedde mig helt enkelt som jag hade gjort om jag var ensam hemma.
I 5 min nonchalerade jag honom och han lugnande ner sig och gick och lade sig (snopen?) på sin plats utan att jag sagt något åt honom. När 5 min gått kallade jag honom till mig och klappade honom mjukt kring huvudet/halsen, sa lugnt "hej killen" och sedan var det bra med det.

Nu för tiden är han mycket mycket lugnare när jag kommer hem. Han har lärt sig att det inte är någon idé att hetsa upp sig.

Jag gör samma sak när jag lämnar honom. Förr sa jag "hejdå killen, kommer snart" och så fick han en klapp och kanske en godis. Nu ber jag inte om tillåtelse längre utan jag går helt enkelt ut genom ytterdörren (han får inget godis) och han är så mycket mer avslappnad. Det räcker jag klär på mig jackan så går han och lägger sig på sin plats.

Lycka till! och fråga gärna mera om du vill veta.

Namn: Emla
Datum: Torsdag den 27 Januari 2005 Kl: 09:03
Varför berömma alls? Berömmer du henne när du varit på toaletten en kvart? Det är ingen större sak att gå genom ytterdörren som toalettdörren.

Namn: Vimsa
Datum: Onsdag den 26 Januari 2005 Kl: 13:09
Hej!
Hon blir otroligt glad när jag kommer hem även om jag bara var borta i några minuter. Kompostgaller mejar hon ner när hon blir själv och i bur kan hon inte vara i länge mer än två timmar (tycker jag).
Just när jag övar kortare stunder, när jag kliver över tröskeln och hon blir superglad, får nog berömma lugnande...

Namn: Jessica
Datum: Onsdag den 26 Januari 2005 Kl: 10:33
Hur du ska bete dig mot din hund när du kommer hem beror ju helt och hållet på hur hunden beter sig.
Klart är iaf att du inte ska banna för saker den gjort under tiden du var borta (hunden kan inte relatera till saker "som varit" och förstå sambandet mellan hyss hunden gjort - förarens missnöje).
Se istället till att hunden är rastad, motionerad och att den har något att sysselsätta sig med om den är i tandömsningsstadiet).
För mina hundar har det fungerat bra att stänga in hunden på en liten yta, och där lägga hundens fäll/korg/bur och förstås tillgång till vatten.

Namn: Vimsa
Datum: Onsdag den 26 Januari 2005 Kl: 02:20

Hej!
Min unghund har nu fått för sig att hon inte kan vara ensam hemma utan att hitta på massa saker... Öppna dörrar och dra ner saker och ting. Inte så mycket, men vill ju naturligtvis inte att det bli en fix idé. Tänkte gå till baka lite i träningen och träna kortare stunder. Frågan är hur jag ska vara mot henne när jag kommer tillbaka? Strunta i henne och därmed inte göra någon big deal. Eller hälsa lugnande? Belöna fint uppförande?
Flera frågor, hoppas på lite tips.

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida